Gå til innhold

Forskjell på gjærbakst og lyst bakverk?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Ja, hva er forskjellen?

Er det slik at lyst bakverk er gjærbakst uten sukker (loff, rundstykker), mens gjærbakst er søte bakverk med gjær?  (Boller, kringle, julekake osv)

Det står på melet at det er godt egnet til kaker og gjærbakst, men mindre egnet til lyst bakverk og rører.... 

Anonymkode: ed180...dff

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Hæ??  Hva slags mel var dette?   

 

Anonymkode: 353be...d74

  • Liker 2
Gjest Rosemoren
Skrevet (endret)

På jyttemelpakken står det dette.

Endret av Rosemoren
Gjest Zeitgeist
Skrevet
2 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Ja, hva er forskjellen?

Er det slik at lyst bakverk er gjærbakst uten sukker (loff, rundstykker), mens gjærbakst er søte bakverk med gjær?  (Boller, kringle, julekake osv)

Det står på melet at det er godt egnet til kaker og gjærbakst, men mindre egnet til lyst bakverk og rører.... 

Anonymkode: ed180...dff

Hva slags mel er det snakk om? Altså navn og type (malingsgrad).

Gjærbakst betyr all slags bakverk hvor det brukes gjær - altså grovbrød, rundstykker, berlinerboller. Hvis det er grovere mel, så kan det være at det kan brukes i f.eks. gulrotkake, bananbrød, o.l.

Det finnes også visse meltyper som egner seg best til lyst bakverk, som f.eks. "Chiffon cake" som simpelthen blir bedre hvis du bruker bleket* hvetemel. I tillegg kommer gluteninnholdet i melet. Enkelte melsorter er tilsatt ekstra gluten. 

*Bleket hvetemel er nærmest umulig å oppdrive i Europa pga. regelverk. 

Gjest Rosemoren
Skrevet
3 timer siden, Zeitgeist skrev:

Hva slags mel er det snakk om? Altså navn og type (malingsgrad).

Gjærbakst betyr all slags bakverk hvor det brukes gjær - altså grovbrød, rundstykker, berlinerboller. Hvis det er grovere mel, så kan det være at det kan brukes i f.eks. gulrotkake, bananbrød, o.l.

Det finnes også visse meltyper som egner seg best til lyst bakverk, som f.eks. "Chiffon cake" som simpelthen blir bedre hvis du bruker bleket* hvetemel. I tillegg kommer gluteninnholdet i melet. Enkelte melsorter er tilsatt ekstra gluten. 

*Bleket hvetemel er nærmest umulig å oppdrive i Europa pga. regelverk. 

Det var det jeg trodde også, men jeg prøvde å finne en logisk forklaring på skillet.

Men da kan det hende at jyttemelet er for grovt/ mørkt til at det passer til lyse bakst, og at det er derfor det står som det gjør.

Gjest Zeitgeist
Skrevet
34 minutter siden, Rosemoren skrev:

Det var det jeg trodde også, men jeg prøvde å finne en logisk forklaring på skillet.

Men da kan det hende at jyttemelet er for grovt/ mørkt til at det passer til lyse bakst, og at det er derfor det står som det gjør.

Jeg researchet litt og slik jeg har forstått det, så har du faktisk helt rett. Jyttemel er for grovt og mørkt til anvendelse i lyse bakverk. Til lyst bakverk vet jeg at man kan bruke bl.a. hvitt rismel, kleberismel, og søtpotetmel. 

Gjest Rosemoren
Skrevet
På 25.11.2018 den 18.57, Zeitgeist skrev:

Jeg researchet litt og slik jeg har forstått det, så har du faktisk helt rett. Jyttemel er for grovt og mørkt til anvendelse i lyse bakverk. Til lyst bakverk vet jeg at man kan bruke bl.a. hvitt rismel, kleberismel, og søtpotetmel. 

Takk.

Jeg har bakt glutenfritt i 20 + år, og jeg har aldri tenkt over dette før jeg så det skrevet på den nye emballasjen som jyttemel har fått nå.  :ler:

 

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...