Gå til innhold

Lære meg å like fisk i voksen alder


Anbefalte innlegg

Skrevet

Hei! Jeg har ikke blitt oppvokst med fisk foruten makrell i tomat og findus sine fiskeretter fra kjøledisken. Nå i senere tid klarer jeg å få ned sei og torsk, men rød fisk er helt umulig. Særlig laks synes jeg får en ufattelig ekkel lukt og smak, men vil gjerne lære meg å like. Så vil egentlig bare høre om dere har noen sinnsykt gode laks/ørret/annen type fiskerett som jeg kan prøve ut. Er lite kresen i matveien ellers, så godt tilbehør verdsettes. 

Anonymkode: 9f499...823

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Røkelaks og sushi. 

Skrevet

Er i samme situasjon selv. Jeg brekker meg av smaken av laks. Helt grusom smak..

Anonymkode: 01063...344

Skrevet

Det viktigste med fisk er at den er fersk. Jeg anbefaler å handle i en virkelig god fiskebutikk, og spørre etter fangstdato.

Når det gjelder laks spiser jeg selv ikke noe annet enn salma, og villaks i sesongen. Med salma er trikset å la den være litt rå i midten, da smaker den best. Generelt er det også avgjørende å tilberede fisk slik at den blir akkurat gjennomstekt/ovnsbakt, slikt at den er saftig og ikke tørr.Timing er mye mer kritisk enn med kjøtt.  Man må øve og prøve seg fram, rett og slett.

Anonymkode: bb647...631

  • Liker 5
Skrevet

Jeg aynes fisken blir best ved å panere den i en blanding av mel og krydder, og deretter steke den på panne.

Men hvis du ikke liker fisk så er det lite poeng i å presse det i seg.

Skrevet

Ulike marineringer vil endre smaken litt. Det enkleste er rett og slett soyasaus, eller ferdigkjøpte grillmarinader.

Anonymkode: 37c5d...dc1

Skrevet

Hva med ting som fiskekaker, hvor fisken i seg selv ikke er like fremtredende!? Lofoten og Fiskemannen har gode alternativer med 80+% fisk. Du kan feks steke spise dem i pitabrød, sammen med litt løk, salat, ost ol som du vet du liker. Du kan spise dem sammen med kokte grønnsaker du liker, og potetmos... eller i burgerbrød/rundstykke. 

Laks /ørret - spis sammen med noe du liker, som feks bacon, min mor pleide p tvinne bacon rundt laksefilet før hun stekte i ovnen sammen med rotgrønnsaker. 

Laks og ørrest smaker forresten veldig godt sammen med pesto pg pasta! Da kan du igjen bruke ingredienser du vet du liker sammen med fisken. Grønnsakar, spinat, pasta, løk, osv... omelett med røkt laks eller salmalaks er også MAGISK! 

Fiskesuppe! Bruk de fiskeproduktene du liker, og prøv deg gradvis frem med andre typer. Reker, skjell, hvot fisk, fet fisk. Spis med gode rundstykker til

Om du ikke liker fet fisk som laks og lrret, kan du kanskje prøve sei eller torsk?

  • Liker 3
Skrevet

Jeg elsker fisk, men laks minst. Liker ikke den smaken spesielt. Ørret er litt mildere.

Anonymkode: bd69c...c8f

  • Liker 1
Skrevet

Ja, øv deg på ørret i stedet for laks. 

Anonymkode: f62be...13b

  • Liker 1
Skrevet
2 timer siden, Husholdning1 skrev:

Jeg aynes fisken blir best ved å panere den i en blanding av mel og krydder, og deretter steke den på panne.

Men hvis du ikke liker fisk så er det lite poeng i å presse det i seg.

Ja panering av sei og torsk synes jeg er godt.

Det er jo så viktig å få i seg fisk pga vitaminene og mineralene, så vil gjerne utvide horisonten litt. Enda usikker på om jeg noensinne kommer til å få sansen for laks, men jeg kan hvertfall prøve ut litt forskjellig, samt prøve meg litt mer ut med hvit fisk(siden jeg synes det er ok). 

Anonymkode: 9f499...823

Skrevet (endret)
14 timer siden, AnonymBruker skrev:

Hei! Jeg har ikke blitt oppvokst med fisk foruten makrell i tomat og findus sine fiskeretter fra kjøledisken. Nå i senere tid klarer jeg å få ned sei og torsk, men rød fisk er helt umulig. Særlig laks synes jeg får en ufattelig ekkel lukt og smak, men vil gjerne lære meg å like. Så vil egentlig bare høre om dere har noen sinnsykt gode laks/ørret/annen type fiskerett som jeg kan prøve ut. Er lite kresen i matveien ellers, så godt tilbehør verdsettes. 

Anonymkode: 9f499...823

Det er ikke alle som liker laks. Hvis du salter laksen selv og helst da villaks, kan du bruke den til eggerøre for eksempel. Det er enkelt å salte laks. Jeg gjør det alltid når laksefileten så vidt har tint ytterst, strør havsalt i en form, har i laksen med skinnsiden ned, rikelig også med salt øverst og en - halv ts sukker. Sett kaldt i kjøleskapet over natten. Hvis laksen er tre cm. tykk er den ferdig på 13-15 timer. Du sjekker det ved å skjære en "smakebit" i den tykkeste delen, kleber fisken seg til kniven lar du den stå kaldt en time eller to til. Skyll av saltet og la laksen hvile kjølig. Den tynneste delen blir mest salt, men når den får hvilt i noen timer vil saltet fordele seg (osmose). 

Kveite og uer er feite fiskeslag og kanskje noe du liker. 

6 timer siden, AnonymBruker skrev:

Det viktigste med fisk er at den er fersk. Jeg anbefaler å handle i en virkelig god fiskebutikk, og spørre etter fangstdato.

Når det gjelder laks spiser jeg selv ikke noe annet enn salma, og villaks i sesongen. Med salma er trikset å la den være litt rå i midten, da smaker den best. Generelt er det også avgjørende å tilberede fisk slik at den blir akkurat gjennomstekt/ovnsbakt, slikt at den er saftig og ikke tørr.Timing er mye mer kritisk enn med kjøtt.  Man må øve og prøve seg fram, rett og slett.

Anonymkode: bb647...631

Ett tips er å steke laksen med skinnsida ned. Skru ned varmen etter par minutter. Når det hvite bobler opp på overflaten er laksen ferdig. Snur du laksen når du ser det hvite, lar du den stå i toppen 30 sekunder.

6 timer siden, Lill3My skrev:

Hva med ting som fiskekaker, hvor fisken i seg selv ikke er like fremtredende!? Lofoten og Fiskemannen har gode alternativer med 80+% fisk. Du kan feks steke spise dem i pitabrød, sammen med litt løk, salat, ost ol som du vet du liker. Du kan spise dem sammen med kokte grønnsaker du liker, og potetmos... eller i burgerbrød/rundstykke. 

Laks /ørret - spis sammen med noe du liker, som feks bacon, min mor pleide p tvinne bacon rundt laksefilet før hun stekte i ovnen sammen med rotgrønnsaker. 

Laks og ørrest smaker forresten veldig godt sammen med pesto pg pasta! Da kan du igjen bruke ingredienser du vet du liker sammen med fisken. Grønnsakar, spinat, pasta, løk, osv... omelett med røkt laks eller salmalaks er også MAGISK! 

Fiskesuppe! Bruk de fiskeproduktene du liker, og prøv deg gradvis frem med andre typer. Reker, skjell, hvot fisk, fet fisk. Spis med gode rundstykker til

Om du ikke liker fet fisk som laks og lrret, kan du kanskje prøve sei eller torsk?

Laks er også godt i wok delt i terninger med ris, soyasaus, litt sitron og en god salat. Cluet er å ikke oversteke laksen. 

Endret av Jytte
Skrevet

Fiskegrateng med laks? Eller pasta med små fiskebiter?

Anonymkode: 0df4a...ac9

Skrevet
2 timer siden, Jytte skrev:

Det er ikke alle som liker laks. Hvis du salter laksen selv og helst da villaks, kan du bruke den til eggerøre for eksempel. Det er enkelt å salte laks. Jeg gjør det alltid når laksefileten så vidt har tint ytterst, strør havsalt i en form, har i laksen med skinnsiden ned, rikelig også med salt øverst og en - halv ts sukker. Sett kaldt i kjøleskapet over natten. Hvis laksen er tre cm. tykk er den ferdig på 13-15 timer. Du sjekker det ved å skjære en "smakebit" i den tykkeste delen, kleber fisken seg til kniven lar du den stå kaldt en time eller to til. Skyll av saltet og la laksen hvile kjølig. Den tynneste delen blir mest salt, men når den får hvilt i noen timer vil saltet fordele seg (osmose). 

Kveite og uer er feite fiskeslag og kanskje noe du liker. 

Ett tips er å steke laksen med skinnsida ned. Skru ned varmen etter par minutter. Når det hvite bobler opp på overflaten er laksen ferdig. Snur du laksen når du ser det hvite, lar du den stå i toppen 30 sekunder.

Laks er også godt i wok delt i terninger med ris, soyasaus, litt sitron og en god salat. Cluet er å ikke oversteke laksen. 

Takk for mange retter, skal definitivt prøve laks i wok, da wok er favorittmaten min. Ellers kom jeg over en rett med pasta, pesto, kremet saus og erter som jeg tenkte å få laget til uka. 

Anonymkode: 9f499...823

  • Liker 2
Skrevet

Jeg ble mer glad i laks da jeg oppdaget sashimi og sushi, altså spise den rå. Synes varmebehandlet laks får en strammere smak og liker ikke at den kan kjennes tørrere ut. Men i rå tilstand eller røket, liker jeg det bedre. Smaken er friskere og konsistensen fastere og saftigere synes jeg. Når jeg bruker laks i wok, tilsetter jeg den helt på slutten eller har den rå ved siden av. Men er jo klar over at de fleste fiskeskeptikere er mest skeptisk til rå fisk, så mulig mitt velmenende tips ikke faller i smak ;)

Anonymkode: 2d0e5...202

Skrevet

Jeg prøvde laksetaco nettopp - kjempegodt! Du bruker enten laks eller ørret, skjærer de i små biter og steker det. Så heller du tacokrydder over. Trenger ikke særlig med vann.

Jeg brukte maislefsene fra Rema, rømme, guacamole, agurk, tomat, paprika og fersk koriander. Himmelsk!

Inspirert av min tur til Mexico, der har de fish tacos over alt 😄

Skrevet
19 timer siden, Jytte skrev:

Ett tips er å steke laksen med skinnsida ned. Skru ned varmen etter par minutter. Når det hvite bobler opp på overflaten er laksen ferdig. Snur du laksen når du ser det hvite, lar du den stå i toppen 30 sekunder.

Laks er også godt i wok delt i terninger med ris, soyasaus, litt sitron og en god salat. Cluet er å ikke oversteke laksen. 

Etter mitt syn er laksen overstekt når eggehvitestoffer bobler opp på overflaten.

Anonymkode: bb647...631

  • Liker 2
Skrevet
2 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Etter mitt syn er laksen overstekt når eggehvitestoffer bobler opp på overflaten.

Anonymkode: bb647...631

Lærte at den ble passe av en jakt- og fiskemann, men eggehvitestoffene skal så vidt piple før man tar den av plata. Sjelden jeg steker laks, er mest glad i salt laks og laksesuppe. 

Skrevet

Som fiskekaker? Eller i pai? Trukket istedetfor stekt/bakt kan gi mindre uttalt smak.

Du MÅ ikke spise laks, vet du. Fet fisk er bra, men det må ikke være laks. 

 

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...