Gå til innhold

Kjøttdeig av elg


Anbefalte innlegg

Får visst noen kg elgkjøtt av naboen i dag, fikk nettopp melding. Forstod det ikke var det fineste kjøttet, så tenkte kanskje jeg kunne kverne det til kjøttdeig(har sånn kvertting til kjøkkenmaskinen). Men lurer på om jeg må blande noe i kjøttdeigen? Noen plasser står det spekk, men hvor får man tak i spekk? Og hvilket blandingsforhold?

Anonymkode: a2d14...56f

Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/1230735-kj%C3%B8ttdeig-av-elg/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Akkurat nå, Antoinette skrev:
 

Du MÅ spe ut elgkjøtt. Kvern sammen 60% elg og 40% med svinespekk, det finner du i alle ferskvaredisker. De som påstår noe annet kan ikke lage mat. 

«Min mening er den eneste riktige fordi jeg sier det»

 

man MÅ ingenting nei 

Anonymkode: 48dba...ded

  • Liker 6
Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/1230735-kj%C3%B8ttdeig-av-elg/#findComment-22405451
Del på andre sider

Akkurat nå, AnonymBruker skrev:
 

«Min mening er den eneste riktige fordi jeg sier det»

 

man MÅ ingenting nei 

Anonymkode: 48dba...ded

Elgkjøtt er praktisk talt helt fettfritt. Snakk med en kokk, han eller hun vil bekrefte det jeg skriver. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/1230735-kj%C3%B8ttdeig-av-elg/#findComment-22405459
Del på andre sider

3 minutter siden, Antoinette skrev:
 

Du MÅ spe ut elgkjøtt. Kvern sammen 60% elg og 40% med svinespekk, det finner du i alle ferskvaredisker. De som påstår noe annet kan ikke lage mat. 

Nei, du MÅ ikke det. Det blir voldsomt fett! Jeg kverner elgkjøttet til karbonadedeig med minimalt fett og bruker det som det. Og sper da altså når jeg har tatt den opp fra fryseren og vet hva jeg skal lage. 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/1230735-kj%C3%B8ttdeig-av-elg/#findComment-22405475
Del på andre sider

Annonse

4 minutter siden, Antoinette skrev:
 

Elgkjøtt er praktisk talt helt fettfritt. Snakk med en kokk, han eller hun vil bekrefte det jeg skriver. 

Ja, men det er karbonadedeig også. Når man har mye elgkjøtt så brukes elgen i husholdningen på lik linje med okse og man sper ikke når man kverner kjøttet. Og så kan man selvfølgelig diskutere om det i mange tilfeller, for eksempel når man skal lage en skikkelig hamburger eller skikkelig gode karbonader, bør spes med en del fett og i tilfelle hvor mye ;)

  • Liker 3
Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/1230735-kj%C3%B8ttdeig-av-elg/#findComment-22405479
Del på andre sider

1 minutt siden, Antoinette skrev:
 

He he jeg har blinga ser jeg. Forholder er 80/20 for elgkarbonader. 

Da er vi mer enige, ja! Og det er når du faktisk vet at det er karbonader du skal lage og det vet du gjerne først på et senere tidspunkt enn når du kverner kjøttet. 

Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/1230735-kj%C3%B8ttdeig-av-elg/#findComment-22405496
Del på andre sider

3 minutter siden, Antoinette skrev:
 

He he jeg har blingsa ser jeg. Forholder er 80/20 for elgkarbonader fra oppskrifter. Ser de gjør det samme på norsktradisjonsmat.no

Så rart da. Ingen andre enn deg kunne lage mat jo :P

  • Liker 4
Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/1230735-kj%C3%B8ttdeig-av-elg/#findComment-22405500
Del på andre sider

Man må ingenting. 
Jeg er kokk, jeg jakter elg, jeg kværner kjøttet uten å blande inn noe..

Holdbarheten øker. Kjøttet kan brukes slik det er eller blandes ut. Det kan man velge.

Ikke bland inn tørkehinna og talget i elgkjøttet. Har det hengt lenge blir det stram smak. I alle fall om det meste er andre sortering.

Anonymkode: d67f4...2e5

  • Liker 4
Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/1230735-kj%C3%B8ttdeig-av-elg/#findComment-22405503
Del på andre sider

Annonse

1 minutt siden, Antoinette skrev:
 

Elg og annet vilt er kjent for å være tørt om man ikke tilbereder det riktig. Hel stek er noe annet.

Å tilberede det riktig betyr ikke at man må blande spekk i det. Slike bombastiske utsagn kommer fra dem som ikke behersker matlaging skikkelig.

Anonymkode: d67f4...2e5

  • Liker 2
Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/1230735-kj%C3%B8ttdeig-av-elg/#findComment-22405531
Del på andre sider

8 minutter siden, AnonymBruker skrev:
 

Man må ingenting. 
Jeg er kokk, jeg jakter elg, jeg kværner kjøttet uten å blande inn noe..

Holdbarheten øker. Kjøttet kan brukes slik det er eller blandes ut. Det kan man velge.

Ikke bland inn tørkehinna og talget i elgkjøttet. Har det hengt lenge blir det stram smak. I alle fall om det meste er andre sortering.

Anonymkode: d67f4...2e5

Enig!

Vi har jo mye skog og får flere 100 kg i grunneierpart i tillegg til at mannen min jakter, og det laget som jakter her har slakter som parterer og gjør klart kjøttet og han kverner uten å tilsette noe. Skal jeg lage noe som krever mere fett så blander jeg det i senere. 

Endret av Veslefrikk
  • Liker 1
Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/1230735-kj%C3%B8ttdeig-av-elg/#findComment-22405540
Del på andre sider

Annonse
1 minutt siden, AnonymBruker skrev:
 

Takk for alle svar!

Men så hvis man skal lage karbonader, elgkaker eller burger senere, så blander man i spekk da?

Anonymkode: a2d14...56f

Det er vel en smakssak, men jeg personlig synes ikke spekk er spesielt godt i noe. At det tidligere ble brukt og derfor finnes som ingrediens i en del eldre oppskrifter er en annen sak. Uansett kan du bruke oppskrifter der hvor du ellers ville ha brukt okse. Jeg synes for eksempel disse kjøttkakene blir god (Og ikke alt for fet...) hverdagsmat med karbonadedeig av elg i stedet for okse: http://millasmat.com/middag/norske-kjoettkaker

Ellers lager jeg elgkarbonader til hverdags av kun elgkarbonade, salt og pepper. Hvis de stekes som biff henger de fint sammen, blir ikke tørre og man får frem smaken på en flott råvare på en god måte. Synes jeg da. Men det er selvfølgelig smak og behag! 

Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/1230735-kj%C3%B8ttdeig-av-elg/#findComment-22405788
Del på andre sider

18 minutter siden, Leo skrev:
 

Det er vel en smakssak, men jeg personlig synes ikke spekk er spesielt godt i noe. At det tidligere ble brukt og derfor finnes som ingrediens i en del eldre oppskrifter er en annen sak. Uansett kan du bruke oppskrifter der hvor du ellers ville ha brukt okse. Jeg synes for eksempel disse kjøttkakene blir god (Og ikke alt for fet...) hverdagsmat med karbonadedeig av elg i stedet for okse: http://millasmat.com/middag/norske-kjoettkaker

Ellers lager jeg elgkarbonader til hverdags av kun elgkarbonade, salt og pepper. Hvis de stekes som biff henger de fint sammen, blir ikke tørre og man får frem smaken på en flott råvare på en god måte. Synes jeg da. Men det er selvfølgelig smak og behag! 

Takk for svar! :)

 

@Antoinette Ja, lenge siden jeg har sett så stor forskjell på svar, hvor folk er veldig uenige. Tenker jeg prøver begge deler, kverner uten å blande inn noe og fryser, så får jeg eksperimentere senere :D

Anonymkode: a2d14...56f

Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/1230735-kj%C3%B8ttdeig-av-elg/#findComment-22405894
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...