Gå til innhold

Glutenfri mat, særlig med tanke på brød


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg har lest mye inne på tråden der det diskuteres om hva og om det i det heletatt burde være en stønaden til de med cøliaki for å kunne spise glutenfritt. Mange skriver at det bare er å bake og lage ting fra grunnen. Jeg får det ikke til! 

Har et barn med cøliaki og hun spiser ikke de brød jeg baker. Hater å kaste mat, så etter å ha prøvd et par ganger ga jeg opp. Hun liker noen av butikkbrødene, nytint eller helst ristet. 

Det går også mye pita og pølsebrød da hun er mye på tur både skole og fritid.

Jeg trenger oppskrifter på garantert bra resultat på:

Brød

Pølsebrød

Pitabrød

Hvitsaus

Boller (får til disse god fersk, men om de blir kalde er de ikke god mer, veldig kompakt, samme om de har vært fryst og varmes) 

Og en annen ting, folk sier en ikke trenger å spise brød, men hva skal jeg da putte i matpakken til den middels kresne ungen? Som tåler å ligge i romtemperatur noen timer.

På forhånd takk

Anonymkode: 8d255...72b

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Se denne oppskriften: "Glutenfri mellomgrovt brød/rundstykker. Dette er den beste glutenfrie deigen jeg noen gang har vært borti!" https://glutenfrimatverden.wordpress.com/gjaerbakst/mellomgrovt-brodbaguetterrundstykker/

https://glutenfrimatverden.wordpress.com/kjeks-og-knekkebrod/nordlandslefse-glutenfri/

https://glutenfrimatverden.wordpress.com/gjaerbakst/boller/

 

Anonymkode: c547d...740

Skrevet

Hvordan blir glutenfrie vafler når de er kalde? De  kan jo også lages  grove og uten sukker om ønskelig.

Anonymkode: c547d...740

Skrevet

Potetlomper med pålegg kan jo være et alternativ til brødskiver.

Anonymkode: c547d...740

  • Liker 1
Skrevet

Kesam (inneholder mye proteiner) + nøtter er næringsrikt og godt.

Anonymkode: c547d...740

  • Liker 1
Skrevet

Matpakke uten brød er da det minste problemet. Her bruker vi middagsrester, yoghurt med glutenfri müsli, potetlomper eller maistortilla med forskjellig fyll, salater, suppe på termos. Det meste tåler å ligge i romtemperatur minst like lenge som brødskiver, ellers finnes det jo matbokser med kjøleelement.

Anonymkode: bdb42...c42

  • Liker 2
Skrevet

Cøliakiforeningen arrangerer ulike typer bakekurs flere steder i landet, anbefaler deg å bli med på dette for å lære tips og triks. Kjenner flere med cøliaki som baker selv, både lyst og grovt brød, med gjær eller surdeig, og fornøyd. Det blir ikke som en loffskive fra bakeriet, men det kan være godt likevel. Vet dog at det ofte tar mer enn "et par ganger" for å bli god, slik er det også med vanlig gjærbakst. Ellers er det flere som blogger om å lage mat for cøliakere, her er f.eks oppskrift på pita og pølsebrød

http://pappautengluten.no/glutenfrie-pitabrod/ http://pappautengluten.no/glutenfrie-luftige-polsebrod/ og det ligger mange andre oppskrifter inne på bloggen. 

Hvit saus kan fint lages med Maizena. 

Matpakke: knekkebrød (enkelt å lage selv), musli med yoghurt/melk og frukt/bær, omelett, salater, wraps av potetlefser eller maislefser, matmuffins, suppe eller middagsrester. Trenger du inspirasjon så sjekk nettsider for lavkarbo, der er masse tips til matpakker uten brød. 

Anonymkode: 396af...c0c

  • Liker 1
Skrevet

her er en brødoppskrift min mann har brukt noen år på å perfeksjonere, for å få et brød som er sunt og godt:

Alt er på slump, men...

2 ss fiberhusk

2 ss pofiber
1 beger Kesam
litt salt
~7dl lunkent(+) vann (kesam og olje er kald)
1dl (+) grei olivenolje (ikke den dårligste..)
Gjær, gjerne 2 pk tørrgjær
1 ts mørk sirup (mest for smak)
1 dl knuste linfrø 
1/2 -1 dl bokhvete frø
1/3 boks valnøtter
Liten neve gresskarkjerner
Pakke semper fiber
~2 dl Finax grønn (grov) (kan bruke kun Jytte)
Jyttemel, nok til å gi en fast deig.
Deigen må jobbes lenge i kjøkkenmaskin. Den suger til seg mer mel enn en skulle tro

Begynn med alt det våte. 
Pisk inn linfrø, så gjær og sirup. (linfrø skiller ut litt eggehvitestoffer)

Tilsett pofiber og fiberhusk, pisk inn.
Vent litt, men ikke til det blir helt pudding.
Oppi med semper, finax, nøtter og korn.

Kjør på med jytte til deigen har fin konsistens.

Ha i form med bakepapir
Glattes over med olivenolje og strøs med chiafrø

Heves til fin størrelse. Ikke prøv å få dem størst mulig.
Snitt dem gjerne et par skråstriper. Gir ofte bedre tryggere steking

Stekes 200 grader 35m nederst i ovn
Taes ut av form, stek ytterligere 10-15m

Dette er relativt næringstette brød.
Karbohydratinnholdet er senket litt med Jytte og Finax grønn.
Fiberinnhold uten å regne på det godt over 9 
Noe fett er der, men noe fett skal man ha!
All fiberet er også med på at næringsstoffene taes langsommere opp. Lengre metthetsfølelse og er med på å transportere fett, avfallstoffer og kolesterol.

Pøs på med fiber....det er viktig

Anonymkode: 52ff6...2a9

  • Liker 1
Skrevet
På 10.10.2018 den 11.23, AnonymBruker skrev:
 

Jeg har lest mye inne på tråden der det diskuteres om hva og om det i det heletatt burde være en stønaden til de med cøliaki for å kunne spise glutenfritt. Mange skriver at det bare er å bake og lage ting fra grunnen. Jeg får det ikke til! 

Har et barn med cøliaki og hun spiser ikke de brød jeg baker. Hater å kaste mat, så etter å ha prøvd et par ganger ga jeg opp. Hun liker noen av butikkbrødene, nytint eller helst ristet. 

Det går også mye pita og pølsebrød da hun er mye på tur både skole og fritid.

Jeg trenger oppskrifter på garantert bra resultat på:

Brød

Pølsebrød

Pitabrød

Hvitsaus

Boller (får til disse god fersk, men om de blir kalde er de ikke god mer, veldig kompakt, samme om de har vært fryst og varmes) 

Og en annen ting, folk sier en ikke trenger å spise brød, men hva skal jeg da putte i matpakken til den middels kresne ungen? Som tåler å ligge i romtemperatur noen timer.

På forhånd takk

Anonymkode: 8d255...72b

Glutenfritt brød blir fort tørt. Derfor en fordel å skjære brødetmopp i skiver og fryse ned. Så tar du opp det antall skiver hun pleier å spise en stung i forkant, eller bruker brødrister med tinefunksjon/tinefunksjonen i microen. 

Gluten er "limet" i ikke grlutenfritt brød. Når det limet må erstattes med andre ingredienser så blir dette lite bakevennlig. 

Vi har funnet Tor sine havrebrødposer mest brukbare og Semper sine fine brød i en pakke og en grovere variant i en pakke som vi blander samme og baker to brød. Tek ikken vi har utarbeidet med sistnevnte er å blande nesten alt melet i litt etter litt og lar Kenvooden gå på nesten fullt i minst fem minutter nrå alt melet er kommet i bollen. Fersk gjær er nødvendig, posetørr gjær er ubrukelig. Brødformer er og en fordel, samt å være pinlig nøyaktig med både mengder og temperatur på melken. Bruker laktoseredusert melk. 

Boller og småbakst er så klissete og vanskelig å lage at det lager vi ikke. Vafler og pannekaker varierer det på om vi lager.

I perioder er havregrøt med solsikkekjerner greit alternativ til trøtte brødskiver. 

Anonymkode: 438b8...693

  • Liker 2
Skrevet
35 minutter siden, AnonymBruker skrev:
 

Vi har funnet Tor sine havrebrødposer mest brukbare og Semper sine fine brød i en pakke og en grovere variant i en pakke som vi blander samme og baker to brød.

Anonymkode: 438b8...693

Vi får ikke helt til Toro sine havrebrød - de blir gode, men veldig flate. Derimot har vi gode erfaringer med Finax sin havrebrødmix. Også med tørrgjær!

Anonymkode: 52ff6...2a9

Skrevet
23 timer siden, AnonymBruker skrev:
 

her er en brødoppskrift min mann har brukt noen år på å perfeksjonere, for å få et brød som er sunt og godt:

Alt er på slump, men...

2 ss fiberhusk

2 ss pofiber
1 beger Kesam
litt salt
~7dl lunkent(+) vann (kesam og olje er kald)
1dl (+) grei olivenolje (ikke den dårligste..)
Gjær, gjerne 2 pk tørrgjær
1 ts mørk sirup (mest for smak)
1 dl knuste linfrø 
1/2 -1 dl bokhvete frø
1/3 boks valnøtter
Liten neve gresskarkjerner
Pakke semper fiber
~2 dl Finax grønn (grov) (kan bruke kun Jytte)
Jyttemel, nok til å gi en fast deig.
Deigen må jobbes lenge i kjøkkenmaskin. Den suger til seg mer mel enn en skulle tro

Begynn med alt det våte. 
Pisk inn linfrø, så gjær og sirup. (linfrø skiller ut litt eggehvitestoffer)

Tilsett pofiber og fiberhusk, pisk inn.
Vent litt, men ikke til det blir helt pudding.
Oppi med semper, finax, nøtter og korn.

Kjør på med jytte til deigen har fin konsistens.

Ha i form med bakepapir
Glattes over med olivenolje og strøs med chiafrø

Heves til fin størrelse. Ikke prøv å få dem størst mulig.
Snitt dem gjerne et par skråstriper. Gir ofte bedre tryggere steking

Stekes 200 grader 35m nederst i ovn
Taes ut av form, stek ytterligere 10-15m

Dette er relativt næringstette brød.
Karbohydratinnholdet er senket litt med Jytte og Finax grønn.
Fiberinnhold uten å regne på det godt over 9 
Noe fett er der, men noe fett skal man ha!
All fiberet er også med på at næringsstoffene taes langsommere opp. Lengre metthetsfølelse og er med på å transportere fett, avfallstoffer og kolesterol.

Pøs på med fiber....det er viktig

Anonymkode: 52ff6...2a9

Spennende oppskrift. Jeg synes det høres deilig ut, men tror du det er barnevennlig?

Hvor mange brød blir det av denne oppskriften?

Noen gang regnet på prisen per brød med denne oppskriften?(ikke at det har noe å si, bare morsomt å vist)

Anonymkode: 8d255...72b

Skrevet
49 minutter siden, AnonymBruker skrev:
 

Spennende oppskrift. Jeg synes det høres deilig ut, men tror du det er barnevennlig?

Hvor mange brød blir det av denne oppskriften?

Noen gang regnet på prisen per brød med denne oppskriften?(ikke at det har noe å si, bare morsomt å vist)

Anonymkode: 8d255...72b

haha ja, vi regnet ut prisen i går faktisk, pga debatten om grunnstønaden!! Det er 65 kroner i ingredienser pr brød.

Oppskriften gir 2 brød.

Vi har to barn, en på 7 og en tenåring, og begge spiser det med god appetitt. De hadde en periode der de ikke ville ha "prikker" i brødet, så da brukte vi mindre linfrø og ikke valnøtter. Men dette brødet blir bedre og mer holdbart, og nå har de vent seg til det. Utseendemessig ser jo ikke skivene grovere ut enn en grov kneipp eller et brød a la Gjesdalveiens kornbrød, så det er jo ikke så veldig utfordrende for en unge som har spist grovt brød før. Men noen barn vil kanskje ikke ha valnøtter tenker jeg?

Anonymkode: 52ff6...2a9

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...