Gå til innhold

Hvordan overlever ''små familieeide'' restauranter?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg er bare så fascinert av hvordan jeg kan se de samme restaurantene, take aways og små lokale kafeer overleve år-for-år.

Jeg er bare så fascinert over faktumet om hvor mange butikker som eksisterer, som jeg aldri har besøkt, og aldri kommer til å besøke heller.

Jeg er bare så nysgjerrig på om noen har en økonomisk forklaring på hva som gjør at slike små gatehjørne-restauranter faktisk lever i dag, 10-20-30 år etter opprettelse, når jeg selv kjører forbi, og sjeldent ser et rush av kunder der.

Jeg forstår at Michelin-restaurantene og Peppes Pizza på Oslo S kontinuerlig har kunder, - selvfølgelig. Det er en selvforsterkende sirkel i form av Plassering og Promotering (i form av kjent merkenavn), men hva med den lokale sushi-sjappa som ligger litt gjemt bak bygårder på Grünerløkka, da? Hvordan greier den også å gå i +?

Det er bare så fascinerende å gå en tur langs Aker Brygge og se at restauranter der er fullstappet til enhver tid: man skulle jo tro folk ikke gjorde annet enn å fylle opp restauranter og kafeer. Men det kan vel umulig være så lett for disse små familieeide bedriftene? Eller svaret er jo ganske enkelt: de har overlevd i 30 år, så lett er det jo: men spørsmålet er mer... hvordan?

Anonymkode: 57055...de9

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Lave lønnskostnader pga. at eierne og familiemedlemmer jobber døgnet rundt og tar ut minimalt i lønn. 

Anonymkode: 77588...c55

  • Liker 4
Skrevet

Gir det et verdig liv?

Gir det en lønnsom business (høy fortjeneste (muligheter for dyr ferie))?

Anonymkode: 57055...de9

Skrevet

Noen slike bedrifter har faste tidsrom flere ganger pr uke der de tar betalingen rett  i lomma (= unndragelse av skatter og avgifter). 

Noen driver også med andre ulovligheter, som å bruke råvarer som ikke er kjøpt i Norge men i land der matvarene er billigere.

Anonymkode: c2953...724

  • Liker 1
Skrevet

"– Et meget stort område for svart arbeid, sier skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen om restaurantbransjen."

"– Den nye måten å omsette svarte penger på nå, er å manipulere programvaren i moderne kassa-apparater, , sier skattekrimsjef i Skatt Øst, Jan-Egil Kristiansen."

"Han anslår at hele 20 prosent av omsetningen i restaurant-bransjen er svarte penger"

"– Bruk av cover-charge er en velkjent metode. Den innkreves svart, og det betales svart, sier skattekrim-sjefen. Kjøttsmugling og smugler-brennevin er utbredt
– Ellers er det kjøttsmugling og kjøp og omsetning av smugler-brennevin som er utbredt. Og Fredrikstad ligger jo midt i smørøyet når det gjelder begge deler, sier skattekrimsjefen.
– Å omsette smuglervarer ulovlig er trolig en omfattende forretning med stor lønnsomhet. Skattemyndighetene anslår at verdien av smuglet kjøtt som kjøpes ulovlig av restauranter femdobles i verdi når den selges til gjestene, sier Kristiansen.
 – Når varer kjøpes svart og selges videre, betales også lønningene svart. Dermed unndras million-beløp i skatter og avgifter, sier han."

https://www.f-b.no/nyheter/nyheter/slik-omsetter-restauranter-svart/s/2-2.952-1.7995643

Anonymkode: c2953...724

  • Liker 1
Skrevet

Ett eksempel her: "Spisestedet i Bergen ser ut til å ha alt på stell. Timelister og arbeidskontrakter viser at de ansatte har gode arbeidsforhold. Virkeligheten er en annen. Den populære restauranten har flere avdelinger, som er organisert i forskjellige foretak. Det som ikke er lett å få øye på, er at ansatte først må jobbe full dag på en av restaurantene, og deretter kveldsvakt på den neste. Gjerne titimersvakter, dag etter dag, uten overtidsbetaling — et solid brudd på arbeidsmiljøloven."https://www.bt.no/nyheter/okonomi/i/OE301/Slik-lurer-de-systemet

Anonymkode: c2953...724

  • Liker 1
Skrevet

Restaurant bransjen er beinhard. Å se ned på servitører er latterlig. 

Anonymkode: d7560...f96

Skrevet

Michelinrestaurantene går ikke nødvendigvis så godt, så du ser ikke hele bildet. Selv om Michelinrestaurantene alltid har kunder, har de veldig få kunder/bordsetninger hver dag, fordi det er så krevende. Kanskje har de bare 5 bordsetninger på en hel dag! I tillegg har de skyhøye kostnader. Michelinrestaurantene her i byen er avhengige av å drive billigere restauranter for å finansiere "moroa" på den dyreste restauranten. 

Små, familieeide "restauranter" kan gjerne tjene grasalt med penger på natt. Restauranter som nesten alltid er tomme på dagen kan ha lange køer på natta. De har også lave kostnader, både på råvarer og lønn. 

Og så er det jo mange som går konk. De som holder seg i 30 år er de som har etablert seg en solid og lojal kundemasse. Det er ikke like enkelt for nye aktører, og det er mange av de små som går konk hele tiden, men man merker det ikke fordi man uansett ikke kjenner til restauranten, og det kjapt kommer opp en ny, lignende restaurant. 

Skrevet

Har hørt at noen også spekulerer i dette med å gå konkurs, og at familiemedlemmer starter opp på nytt... Historien gjentar seg og gjentar seg, med ganske mange konkurser i løpet av få år innen samme restaurant i samme familie...

Anonymkode: c2953...724

Skrevet

Fordi utledninger er mestere i svart betaling.

De fleste som er ansatt er ansatt på deltid, typisk annenhver helg + ekstra vakter. Men jobber mye mer enn fullt. Vet om mange sushi, thai, kinesisk, indisk, kebab sjapper og sånt der mange jobber fra 11-23.00 el mer og har 0 overtidsbetaling. De har også en typisk fast lønn uten og skatter kun for deltidstillingen....

Så er fisk og kjøtt som kjøpes mye billigere ulovlig, samme med alkohol.

Anonymkode: 4efe7...bba

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...