AnonymBruker Skrevet 27. august 2018 #1 Del Skrevet 27. august 2018 Prøver å gå over til en sunnere livsstil. Men har ikke så mye peiling på matprodukter. Steker vanligvis alt av kjøtt etc i melange eller olivenolje. Men er det sunt? Hva er det sunneste alternativet egentlig?:) Anonymkode: 9f1d0...ebc Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Skilpadden Skrevet 27. august 2018 #2 Del Skrevet 27. august 2018 Jeg lurer så på det selv! Men jeg har ei venninne med en stekepanne som lar henne steke ting uten hjelp fra olje🤷🏻♀️ Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Hadley Skrevet 27. august 2018 #3 Del Skrevet 27. august 2018 Ingenting? Bare snu det ofte, så blir det ikke brent. Liksom... En kyllingfilet. Snu det etter 20 sekunder eller noe. Man TRENGER ikke noe fett. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 28. august 2018 #4 Del Skrevet 28. august 2018 Rapsolje Anonymkode: 78609...42c Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Illumi Skrevet 28. august 2018 #5 Del Skrevet 28. august 2018 Fett er SUNT, uavhengig om det er smør, eller olje. Det som har noe å si er hvordan den skal brukes. Noen fettsyrer tåler høyere varmebehandling enn andre, uten at de oksiderer (som vil si at de omdannes til kreftfremkallende stoff). Olivenolje- og rapsolje er noen av de som tåler forsiktig oppvarming, mens feks. dyrefett, klarnet smør og kokosolje tåler høy oppvarming. Så velg det du syntes smaker best, og stek maten etter fettets behov 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 28. august 2018 #6 Del Skrevet 28. august 2018 En god olivenolje er sunt og godt til grønnsaker. Ellers Cocos eller ingenting. Anonymkode: 0d971...b86 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Muskath Skrevet 28. august 2018 #7 Del Skrevet 28. august 2018 Det beste å steke i er klaret smør. Det er fett som ikke blir ødelagt i høy varme. Ellers blir det meste av fett ødelagt i høy varme. Du smelter smør og bruker kun den delen som flyter øverst, ikke melkedelen som synker til bunns - enkelt forklart. Ellers kan man kjøpe ghee i innvandrerbutikker. 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 28. august 2018 #8 Del Skrevet 28. august 2018 Unngå olivenolje. Det tåler ikke varmebehandling. Det går både utover smak, og er kreftfremkallende. Om du skal steke noe velg solsikkeolje eller rapsolje. Alt er lite kaloririkt, så ikke noen forskjell der. Om du tenker på sunt som kalorifattig er det mye godt som kan dampes, kokes, braiseres, grilles, bakes og mye mer. Anonymkode: f2fda...98e 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 28. august 2018 #9 Del Skrevet 28. august 2018 Olivenolje egner seg veldig dårlig til steking. Da ødelegger du oljen. Den tåler ikke så høy varme. Margarinet (melange) er ødelagt fra før og er aldri sunt. Når man skal steke skal man ikke steke på høyeste varme og mettet fett tåler varme bedre enn umettet. Det er derfor kroppen lagrer fett som mettet. Umettet fett tåler varme dårlig. Jo høyere andel av mettet fett, jo bedre tåler det oppvarming. Smør er bra å bruke når man steker på lav og medium varme. På høy varme bør du bruke klarnet smør, men det er ikke noen krise om du bruker smør heller. Smør utvikler lite skadelige stoffer når det når røykpunktet, i motsetning til planteoljer. Smult og talg er også gode valg for steking. Det var bare en teori at mettet fett var usunt. Teorien ble presset frem av politikere "som ikke hadde den luksusen en vitenskapsmann har at han kan vente til han har bevis" (George McGovern, US senator) og har blitt motbevist nå. Du kan slappe av og nyte mettet fett med god samvittighet. Anonymkode: 32f52...ecc 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Overrasket Skrevet 28. august 2018 #10 Del Skrevet 28. august 2018 (endret) Som alltid på KG er det masse myter og lite substans bak svarene om mat og kosthold. For å si det slik, hvis noen faktisk anbefaler å steke i vanlig smør, og samtidige fraråder å steke i olivenolje, så er det personer som bare gjentar urbane myter som de har hørt fra andre. Olivenolje er et helt greit produkt for steking, særlig normal virgin olivenolje. Det er mer eller mindre sammenlignbart med solsikkeolje for steking. De færreste hobbykokkene vil lykkes i å skape transfett i stekepannen. Steking i en standard stekepanne i norske hjem skjer normalt ved tempraturer som er for lave til å faktisk endre stekefettet. Selv velger jeg basert på ønsket smak og stekeskorpe, ikke basert på en misforstått mye om at noe havner i stekepannen og forvandles til usunn mat. Endret 28. august 2018 av Overrasket Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Inwe Skrevet 29. august 2018 #11 Del Skrevet 29. august 2018 På 28.8.2018 den 1.09, Hadley skrev: Ingenting? Bare snu det ofte, så blir det ikke brent. Liksom... En kyllingfilet. Snu det etter 20 sekunder eller noe. Man TRENGER ikke noe fett. Jo, det gjør man. Fett er sunt og man skal få i seg litt fett i løpet av dagen, men om man får det i seg fra steking eller tilsetter fett på andre måter er et fett. Vi steker stort sett i olje, akkurat nå har vi solsikkeolje, men det varierer litt. Kan også bruke margarin eller kokosolje. Vi bruker ikke animalsk fett så smør er ikke et alternativ. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
exictence Skrevet 29. august 2018 #12 Del Skrevet 29. august 2018 23 timer siden, Lisanna skrev: Fett er SUNT, uavhengig om det er smør, eller olje. Det som har noe å si er hvordan den skal brukes. Noen fettsyrer tåler høyere varmebehandling enn andre, uten at de oksiderer (som vil si at de omdannes til kreftfremkallende stoff). Olivenolje- og rapsolje er noen av de som tåler forsiktig oppvarming, mens feks. dyrefett, klarnet smør og kokosolje tåler høy oppvarming. Så velg det du syntes smaker best, og stek maten etter fettets behov Enig. Men det er sunne fettstoffer som er sunt, ikke de dårlige. For mye mettet fett er ikke bra, men det er faktisk det som tåler mest oppvarming. Vi blander ofte kaldpresset olivenolje sammen med smør når vi steker. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 29. august 2018 #13 Del Skrevet 29. august 2018 Tusen takk for alle svar! Mye forskjellig så ble egentlig litt usikker. Pleier både å bruke margarin og olivenolje, ettersom hva jeg skal steke. Men har lett for at olivenoljen blir litt for varm og spruter fra panna. Er ingen mesterkokk for å si det sånn 😜 Men er det sånn at olje er et bedre alternativ enn margarin? Og bør man eventuelt erstatte olivenolje med kokosolje? - TS Anonymkode: 9f1d0...ebc Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
debattanten Skrevet 29. august 2018 #14 Del Skrevet 29. august 2018 45 minutter siden, AnonymBruker skrev: Tusen takk for alle svar! Mye forskjellig så ble egentlig litt usikker. Pleier både å bruke margarin og olivenolje, ettersom hva jeg skal steke. Men har lett for at olivenoljen blir litt for varm og spruter fra panna. Er ingen mesterkokk for å si det sånn 😜 Men er det sånn at olje er et bedre alternativ enn margarin? Og bør man eventuelt erstatte olivenolje med kokosolje? - TS Anonymkode: 9f1d0...ebc Bruk rapsolje for steking. Det er en billig og grei olje som tåler høyere varme enn smør, olivenolje og mye annet. Kokosolje og smør brenner seg fort, men du kan fint tilsette litt meierismør i pannen når biffen nærmer seg ferdig, men senk temperaturen først. Gir god smak og stekeskorpe som olje ikke klarer. Du kan bruke olivenolje, men forsiktig med temperaturen så du unngår den ekle smaken. Olivenolje gir jo generelt sett mer smak på maten, ikke alle som vil ha det. At det spruter i pannen er ofte et tegn på at det er vann i bildet, sørg for at det du putter i pannen er fritt for vann. Bruk tørkepapir på kjøttet og fisken før du putter det i pannen. Vann spruter voldsomt når det treffer varm panne med olje i. Har du fete ting som f.eks hamburger av kjøttdeig kan du steke i tørr panne, men da må altså kjøttet ha en del fett i seg fra før. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Overrasket Skrevet 29. august 2018 #15 Del Skrevet 29. august 2018 1 hour ago, AnonymBruker said: Tusen takk for alle svar! Mye forskjellig så ble egentlig litt usikker. Pleier både å bruke margarin og olivenolje, ettersom hva jeg skal steke. Men har lett for at olivenoljen blir litt for varm og spruter fra panna. Er ingen mesterkokk for å si det sånn 😜 Men er det sånn at olje er et bedre alternativ enn margarin? Og bør man eventuelt erstatte olivenolje med kokosolje? - TS Anonymkode: 9f1d0...ebc Hvis vi tar utgangspunkt i statistikk over røykpunktet til forskjellige alternativer, ser vi at helt normale olivenoljer er like brukelige til steking som enkelt andre forslag i denne tråden, herunder rapsolje. Virgin olivenolje har faktisk et marginalt høyere røykpunkt enn raffinert rapsolje. Det er riktig som noen skriver at klarnet smør tåler høyere varme denn de fleste oljer, men i praksis er dette av akademisk interesse fordi det er usannynlig at du klarer å bryte ned substansene hjemme i stekepannen under normal matlaging. Hvis du opplever at oljen spruter er det et godt forslag som noen skrev over å bruke olivenolje og smør samtidig. Etter min erfaring unngår du spruting av å blande dem og oppnår et godt stekeresultat. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. august 2018 #16 Del Skrevet 30. august 2018 Bruker en blanding av olje og smør her. Kokosolje bruker jeg overhodet ikke til mat pga det meget høye innholdet av mettet fett. Over halvparten av fettsyrene i kokosolje er palimitatsyre. Palmitat øker det dårlige LDL-kolesterolet. Anonymkode: ae6b9...35d Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. august 2018 #17 Del Skrevet 30. august 2018 Næringsinnhold per 100 gram Cocosa kokosolje: 900 kcal, 100 gram fett hvorav 93,5 gram er mettet fett, 5,5 gram enumettet fett og 0,9 gram enumettet fett. Olivenolje ekstra virgin: 874 kcal, 98,8 gram fett, hvorav 13,9 gram mettet fett, 74,5 gram enumettet fett og 7,5 gram flerumettet fett Rapsolje kaldpresset: 884 kcal, 100 gram fett, hvorav 7 gram mettet fett, 60 gram enumettet fett og 33 gram flerumettet fett Soyaolje: 875 kcal, 98,9 gram fett, hvorav 14,5 gram mettet fett, 23,4 gram enumettet fett og 55,9 gram flerumettet fett Vita hjertego optimal olje (består av 50 prosent rapsolje, 30 prosent solsikkeolje og 20 prosent olivenolje): 900 kcal, 100 gram fett , hvorav 8 gram mettet fett, 53 gram enumettet fett og 34 gram flerumettet fett Tine ekte smør: 742 kcal, 82 gram fett, hvorav 53 gram mettet fett, 19 gram enumettet fett og 2 gram flerumettet fett, 0,5 gram karbohydrat, 0,5 gram protein og 1,5 gram salt Soft flora original: 630 kcal, 70 gram fett, hvorav 15 gram mettet fett, 35 gram enumettet fett og 16 gram flerumettet fett Anonymkode: ae6b9...35d Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. august 2018 #18 Del Skrevet 30. august 2018 1 minutt siden, AnonymBruker skrev: Næringsinnhold per 100 gram Cocosa kokosolje: 900 kcal, 100 gram fett hvorav 93,5 gram er mettet fett, 5,5 gram enumettet fett og 0,9 gram enumettet fett. Olivenolje ekstra virgin: 874 kcal, 98,8 gram fett, hvorav 13,9 gram mettet fett, 74,5 gram enumettet fett og 7,5 gram flerumettet fett Rapsolje kaldpresset: 884 kcal, 100 gram fett, hvorav 7 gram mettet fett, 60 gram enumettet fett og 33 gram flerumettet fett Soyaolje: 875 kcal, 98,9 gram fett, hvorav 14,5 gram mettet fett, 23,4 gram enumettet fett og 55,9 gram flerumettet fett Vita hjertego optimal olje (består av 50 prosent rapsolje, 30 prosent solsikkeolje og 20 prosent olivenolje): 900 kcal, 100 gram fett , hvorav 8 gram mettet fett, 53 gram enumettet fett og 34 gram flerumettet fett Tine ekte smør: 742 kcal, 82 gram fett, hvorav 53 gram mettet fett, 19 gram enumettet fett og 2 gram flerumettet fett, 0,5 gram karbohydrat, 0,5 gram protein og 1,5 gram salt Soft flora original: 630 kcal, 70 gram fett, hvorav 15 gram mettet fett, 35 gram enumettet fett og 16 gram flerumettet fett Anonymkode: ae6b9...35d Men alt av dette kan ikke bukes som steke"smør", soft flora er vel i følge pakken uegnet. Akkurat nå ts, når jeg prøver å redusere kalorier så bruker jeg teflonpanne uten noen form for smør/olje i panna. Anonymkode: 93525...076 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
stan Skrevet 30. august 2018 #19 Del Skrevet 30. august 2018 Et alternativ er jo å ikke steke. Dampkoking er et fint alternativ for mange typer mat. Særlig fisk og grønnsaker. IKEA (og sikkert andre butikker også) har noen kjekke "dampkokere" man bare setter oppå en vanlig kasserolle. Vi har tre slike og dampkoker i tre etasjer. Smaker selvfølgelig noe annerledes enn ved steking. Det er også mulig å bruke kokevannet til å koke f.eks. poteter. Eller etterpå bruke det som utgangspunkt for en suppe, siden noe av smaken drypper ned. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
-jk- Skrevet 30. august 2018 #20 Del Skrevet 30. august 2018 43 minutter siden, AnonymBruker skrev: Men alt av dette kan ikke bukes som steke"smør", soft flora er vel i følge pakken uegnet. Anonymkode: 93525...076 Det gjelder bare bordpakningen. Papirpakningen har 720kCal/100g og egner seg meget godt til steking (det står da også "steke & bake" på pakningen). Vi bruker alltid denne til steking da vi synes det er den som gir best smak. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå