AnonymBruker Skrevet 22. august 2018 #1 Del Skrevet 22. august 2018 Jeg skal opp til fagprøve i løpet av høsten, og gruer meg. Til sammen har jeg 5 års erfaring, litt i barnehage men mest i skolen. Jeg er over 30, og godt voksen, sånn sett. Men selvfølelsen min er ikke bra, og kjenner på udugeligheten innvendig til tider. Føler at det å være praksiskandidat gjør at jeg har et litt annerledes utgangspunkt enn vanlige lærlinger. De har jo hatt teorien i 2 år, og deretter sett hvordan ting er i praksis, og er kanskje flinkere til å reflektere rundt ting som skjer i hverdagen. Og knytte ting til teorien. Føler selv jeg er god med barna, iallefall det å vise omsorg og bry meg om alle. Jeg kjenner nesten hele barneskoletrinnet på skolen jeg jobber, og jeg tror ingen barn misliker meg. Jeg er derimot veldig godt likt blant mange. Jeg vet at det ikke teller alt. Dessverre har jeg i min situasjon fått veldig lite oppfølging, og er naturlig nok litt engstelig på om jeg ikke får med meg viktige ting. Noen som kan si litt eksakt hvordan hele fagprøven arter seg? Jeg vet at det er tredelt; planlegging, gjennomføring, og refleksjon. Vil de som bedømmer meg være der hele gjennomføringsdagen? Siden jeg jobber på skolen, vil jeg mest sannsynlig få oppgave i SFO-tiden? Jeg har hørt at en observasjonsoppgave er vanlig? Gjennom min fartstid i skolen har jeg sett mange lærlinger ta fagbrevet, som jeg har opplevd å ikke ha samme connection med barna som jeg har. Så jeg har jo et håp om at det at jeg er flink til å oppmuntre og alltid er positivt innstilt til barna, er en viktig faktor. Merker jeg trenger å bli beroliget, for av og til stresser jeg meg opp og gråter hjemme av frykt for å stryke. Opp i gjennom livet har jeg hatt en tendens til å ikke klare fullføre det jeg har begynt på. Anonymkode: 3ceee...d95 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
BerntHulken Skrevet 2. september 2018 #2 Del Skrevet 2. september 2018 Noen som vil hjelpe meg? Er ts, men dropper ab-funksjonen hvis noen vil sende meg en pm isteden. Selv om en fagprøve er noen måneder unna, stresser jeg meg opp og får ikke lest og forberedt meg. Tida går med til bekymringer og engstelse. Som praksiskandidat har jeg nesten hele tiden stått alene, og fått lite veiledning. Jeg har ikke en mentalitet som er bygd for å takle å stryke. Ikke med tanke på historien min, og alt jeg har backet ut av. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. september 2018 #3 Del Skrevet 2. september 2018 Nå tok jeg helsefagarbeider på samme måt som du må skal ha. Har du fått telefon fra sensor enda? De ringte og forklarte hva jeg skulle gjøre og hvordan de 3 dagene skulle være. Dag 1 skrive en plan for dag 2, veldig detaljert og hva, hvorfor og hvordan, da 2 var utfølrsel av planen, og det var jo jobben min fra før, så den var jeg trygg på, dag 3 var det evalurering og spørsmål. Anonymkode: 9b189...fd9 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
BerntHulken Skrevet 2. september 2018 #4 Del Skrevet 2. september 2018 1 minutt siden, AnonymBruker skrev: Nå tok jeg helsefagarbeider på samme måt som du må skal ha. Har du fått telefon fra sensor enda? De ringte og forklarte hva jeg skulle gjøre og hvordan de 3 dagene skulle være. Dag 1 skrive en plan for dag 2, veldig detaljert og hva, hvorfor og hvordan, da 2 var utfølrsel av planen, og det var jo jobben min fra før, så den var jeg trygg på, dag 3 var det evalurering og spørsmål. Anonymkode: 9b189...fd9 Nei. Jeg har meldt meg opp, og har betalingsfrist for prøveavgift imorra. Så jeg får kanskje telefon etter jeg har betalt. Er sensor og leder av prøvenemda den samme? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. september 2018 #5 Del Skrevet 2. september 2018 8 minutter siden, æøå* skrev: Nei. Jeg har meldt meg opp, og har betalingsfrist for prøveavgift imorra. Så jeg får kanskje telefon etter jeg har betalt. Er sensor og leder av prøvenemda den samme? Det tok 8 mnd fra jeg meldte meg opp og betalte til jeg fikk prøven. Ca 2mnd før prøven ringte min sensor da meg og tok en gjennomgang. Så fikk jeg ny telefon ca 2 uker før prøven, da hadde de satt en dato og gitt den datoen til leder på min enhet. Nei, leder av prøvenemda og sensorer er ikke samme person. Du skal ha med deg 2 sensorer en av de vil nok ringe. Sensorer har utdanning innen yrke de er sensorer for. Anonymkode: 9b189...fd9 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
BerntHulken Skrevet 2. september 2018 #6 Del Skrevet 2. september 2018 4 minutter siden, AnonymBruker skrev: Det tok 8 mnd fra jeg meldte meg opp og betalte til jeg fikk prøven. Ca 2mnd før prøven ringte min sensor da meg og tok en gjennomgang. Så fikk jeg ny telefon ca 2 uker før prøven, da hadde de satt en dato og gitt den datoen til leder på min enhet. Nei, leder av prøvenemda og sensorer er ikke samme person. Du skal ha med deg 2 sensorer en av de vil nok ringe. Sensorer har utdanning innen yrke de er sensorer for. Anonymkode: 9b189...fd9 Kan det virkelig ta så lang tid, da? Det er nesten så jeg håper det tar litt tid. For greia er at jeg har blitt presset veldig på av min nav-veileder om å bli ferdig. Jeg er utplassert på skole og skal ta fagprøven der. Føler jeg er veldig flink med barna. De har iallefall tillit til meg, og verdsetter meg. Jeg føler jeg har bra med respekt med meg også, men jeg er veldig usikker på det teoretiske. Mitt løp mot fagprøven har jo vært et helt annet enn hva de som har gått helsefag og så ut i lærlingtid, har gjort. De har jo fått oppfølging hele veien, mens jeg har stått alene. Har gått et kurs, og fått noe veiledning. Men jeg føler meg blank på veldig mye. Det hjelper ikke at jeg er en engstelig person i tillegg. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Trikken Skrevet 2. september 2018 #7 Del Skrevet 2. september 2018 4 minutter siden, æøå* skrev: Kan det virkelig ta så lang tid, da? Det er nesten så jeg håper det tar litt tid. For greia er at jeg har blitt presset veldig på av min nav-veileder om å bli ferdig. Jeg er utplassert på skole og skal ta fagprøven der. Føler jeg er veldig flink med barna. De har iallefall tillit til meg, og verdsetter meg. Jeg føler jeg har bra med respekt med meg også, men jeg er veldig usikker på det teoretiske. Mitt løp mot fagprøven har jo vært et helt annet enn hva de som har gått helsefag og så ut i lærlingtid, har gjort. De har jo fått oppfølging hele veien, mens jeg har stått alene. Har gått et kurs, og fått noe veiledning. Men jeg føler meg blank på veldig mye. Det hjelper ikke at jeg er en engstelig person i tillegg. Hør med andre i området som har gått opp. Lån fagbøker og øv deg på en case. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. september 2018 #8 Del Skrevet 2. september 2018 7 minutter siden, æøå* skrev: Kan det virkelig ta så lang tid, da? Det er nesten så jeg håper det tar litt tid. For greia er at jeg har blitt presset veldig på av min nav-veileder om å bli ferdig. Jeg er utplassert på skole og skal ta fagprøven der. Føler jeg er veldig flink med barna. De har iallefall tillit til meg, og verdsetter meg. Jeg føler jeg har bra med respekt med meg også, men jeg er veldig usikker på det teoretiske. Mitt løp mot fagprøven har jo vært et helt annet enn hva de som har gått helsefag og så ut i lærlingtid, har gjort. De har jo fått oppfølging hele veien, mens jeg har stått alene. Har gått et kurs, og fått noe veiledning. Men jeg føler meg blank på veldig mye. Det hjelper ikke at jeg er en engstelig person i tillegg. Som praksiskandidat er man jo mye bedre rustet for en fagprøve, vi har jo jobbet med akkurat det vi skal ha fagprøve i i flere år, mens en lærling har max 6 mnd på hvert sted før de flyttes til neste sted. Så du kan jo jobben og skal gjøre det du gjør hver dag. At du hver dag på jobb reflekterer over hvorfor du gjør det du gjør, hva kommer ut av det til det beste for brukeren( barna) så er det meste i boks. Og ja, det kan ta lang tid. Spørs helt hvor stort fylke og hvor mange som står i kø. Er jo alle som har gått vgs og alle som har godt fagskolen i fylket, så det kan ta lang tid før det blir din tur. Anonymkode: 9b189...fd9 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
BerntHulken Skrevet 2. september 2018 #9 Del Skrevet 2. september 2018 1 minutt siden, AnonymBruker skrev: Som praksiskandidat er man jo mye bedre rustet for en fagprøve, vi har jo jobbet med akkurat det vi skal ha fagprøve i i flere år, mens en lærling har max 6 mnd på hvert sted før de flyttes til neste sted. Så du kan jo jobben og skal gjøre det du gjør hver dag. At du hver dag på jobb reflekterer over hvorfor du gjør det du gjør, hva kommer ut av det til det beste for brukeren( barna) så er det meste i boks. Og ja, det kan ta lang tid. Spørs helt hvor stort fylke og hvor mange som står i kø. Er jo alle som har gått vgs og alle som har godt fagskolen i fylket, så det kan ta lang tid før det blir din tur. Anonymkode: 9b189...fd9 Det er sant. Praksisdelen har jeg en fordel i. Føler meg trygg på å ha en elevgruppe alene (har både hatt grupper alene på SFO, og til og med hatt vikartimer som lærer), men jeg blir så mye mer nervøs når det er andre voksne tilstede. Tanken på å skulle bli vurdert av noen i tillegg, er skremmende. I hverdagen så blir jeg to forskjellige personer om jeg er alene med en gruppe, eller om jeg er assistent med en lærer. Men hvordan er det med tilrettelegging av fagprøve? Slik jeg har forstått det, er det en i administrasjonen her på skolen som utarbeider fagprøven (eller iallefall er med på det), og at man står fritt til å velge hvor man tar den.. Det har vært lærlinger her som har tatt fagprøven et annet sted etter eget ønske. Og hva med selve innholdet og oppgavene? Jeg kan ikke f.eks få noe så spesifikt som å ha en sangtime eller lage et skuespill for eks..? For jeg er absolutt ikke kapabel til å klare alt. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. september 2018 #10 Del Skrevet 2. september 2018 3 minutter siden, æøå* skrev: Det er sant. Praksisdelen har jeg en fordel i. Føler meg trygg på å ha en elevgruppe alene (har både hatt grupper alene på SFO, og til og med hatt vikartimer som lærer), men jeg blir så mye mer nervøs når det er andre voksne tilstede. Tanken på å skulle bli vurdert av noen i tillegg, er skremmende. I hverdagen så blir jeg to forskjellige personer om jeg er alene med en gruppe, eller om jeg er assistent med en lærer. Men hvordan er det med tilrettelegging av fagprøve? Slik jeg har forstått det, er det en i administrasjonen her på skolen som utarbeider fagprøven (eller iallefall er med på det), og at man står fritt til å velge hvor man tar den.. Det har vært lærlinger her som har tatt fagprøven et annet sted etter eget ønske. Og hva med selve innholdet og oppgavene? Jeg kan ikke f.eks få noe så spesifikt som å ha en sangtime eller lage et skuespill for eks..? For jeg er absolutt ikke kapabel til å klare alt. Arbeidsplassen, for deg skolen setter opp forslag, og på dag 1 velger du hvor du vil ta fagprøven utifra de forslagene skolen kommer med. Ofte spør de som setter opp forslegene deg om hva du tenker og ditt forslag er alltid med. Som barne og ungdomsarbeider skal du kunne skrive, forklare og gjennomføre ting som står på deres læreplan ( du finner den her https://www.udir.no/kl06/BUA3-01/Hele/Kompetansemaal/etter-vg3 kompetanselmålene sensorene ser på) De kompetansemålene har du jo med deg når du skal skrive din oppgave og skal da bruke noen av de målene i oppgaven. Du har jo hatt eksamen og en oppgave skrives jo på den måten. Som fagarbeider utfører man jo som oftest en jobb som er utarbeidet av pedagoger/lærere og da må man henvise til det, men også vite hvorfor dere gjør akkurat det dere gjør. Les kompetansemålene, trekk ut minst 3 fra hver underkatogori og les deg opp, og tenk hver dag på disse målene og hvordan du jobber utifra de. Anonymkode: 9b189...fd9 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
BerntHulken Skrevet 2. september 2018 #11 Del Skrevet 2. september 2018 12 minutter siden, AnonymBruker skrev: Arbeidsplassen, for deg skolen setter opp forslag, og på dag 1 velger du hvor du vil ta fagprøven utifra de forslagene skolen kommer med. Ofte spør de som setter opp forslegene deg om hva du tenker og ditt forslag er alltid med. Som barne og ungdomsarbeider skal du kunne skrive, forklare og gjennomføre ting som står på deres læreplan ( du finner den her https://www.udir.no/kl06/BUA3-01/Hele/Kompetansemaal/etter-vg3 kompetanselmålene sensorene ser på) De kompetansemålene har du jo med deg når du skal skrive din oppgave og skal da bruke noen av de målene i oppgaven. Du har jo hatt eksamen og en oppgave skrives jo på den måten. Som fagarbeider utfører man jo som oftest en jobb som er utarbeidet av pedagoger/lærere og da må man henvise til det, men også vite hvorfor dere gjør akkurat det dere gjør. Les kompetansemålene, trekk ut minst 3 fra hver underkatogori og les deg opp, og tenk hver dag på disse målene og hvordan du jobber utifra de. Anonymkode: 9b189...fd9 Ok. Tusen takk for at du tar deg til tid å hjelpe😃 Jeg får bare prøve å bli flinkere til å lese litt hver dag og jobbe litt målrettet. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
BerntHulken Skrevet 10. september 2018 #12 Del Skrevet 10. september 2018 På 2.9.2018 den 23.25, Trikken skrev: Hør med andre i området som har gått opp. Lån fagbøker og øv deg på en case. Jeg har fagbøker, og får litt veiledning i å skrive planskjema osv, men etter å bli totalt skolelei på videregående sliter jeg nå med å lese. Jeg har på ingen måter lese eller skrivevansker, jeg klarer bare ikke konsentrere meg i mer enn 10 minutter før jeg må gjøre ditt og datt. Og mye tid går med på å bekymre meg for at jeg ikke klarer det, og ikke kan nok. Og at jeg føler meg udugelig i mange ting i jobben. Jeg tviler mye på meg selv. Det er typisk meg å avslutte ting når ting begynner å føles vanskelig, og nå begynner jeg å få hetta for å skulle bli vurdert. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 10. september 2018 #13 Del Skrevet 10. september 2018 2 minutter siden, æøå* said: Jeg har fagbøker, og får litt veiledning i å skrive planskjema osv, men etter å bli totalt skolelei på videregående sliter jeg nå med å lese. Jeg har på ingen måter lese eller skrivevansker, jeg klarer bare ikke konsentrere meg i mer enn 10 minutter før jeg må gjøre ditt og datt. Bruk Pomodoro-teknikken og kutt tanken om at man bare er god student hvis man sitter i endeløse timer uten pause. Anonymkode: cd5f3...5c4 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 10. september 2018 #14 Del Skrevet 10. september 2018 1 time siden, æøå* skrev: Jeg har fagbøker, og får litt veiledning i å skrive planskjema osv, men etter å bli totalt skolelei på videregående sliter jeg nå med å lese. Jeg har på ingen måter lese eller skrivevansker, jeg klarer bare ikke konsentrere meg i mer enn 10 minutter før jeg må gjøre ditt og datt. Og mye tid går med på å bekymre meg for at jeg ikke klarer det, og ikke kan nok. Og at jeg føler meg udugelig i mange ting i jobben. Jeg tviler mye på meg selv. Det er typisk meg å avslutte ting når ting begynner å føles vanskelig, og nå begynner jeg å få hetta for å skulle bli vurdert. Det høres egentlig ut som om du trenger mer veiledning og støtte. Du skrev vel at du ikke har hatt så mye oppfølging? Mange av spørsmålene dine er ting jeg tenker veileder burde kunne svare på, det er ikke ting du skal slite med alene og behøve å be om hjelp om på forum. Du bør få tak i besvarelse og oppgave fra en eller helst flere kandidater som har tatt fagprøven tidligere (med godt resultat), slik at du lærer deg formatet og hvordan du bør skrive. Det er nesten halve jobben! Anonymkode: 6e1e1...64a Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
must Skrevet 11. september 2018 #15 Del Skrevet 11. september 2018 Jeg har fagbrev som barne- og ungdomsarbeider, men jeg tok fagprøven i barnehage og det er mange år siden. Det var fortsatt bygget opp med en dag med planlegging, en med gjennomføring og den siste til evaluering. Send meg gjerne en PM om du vil lufte noen tanker 😊 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå