AnonymBruker Skrevet 26. juli 2018 #1 Del Skrevet 26. juli 2018 Ble inspirert av den tråde om odel. Moren min eier en gård med sånn 800 mål tomt som ligger skikkelig idyllisk til, uten at den er usentral. Den har vært i familien i generasjoner. Hvis noen av barna kjøper gården til odelspris - kan man da selge videre til markedspris etter noen år? Uansett sitter jo den som får odelspris med en veldig stor fordel🤔 Blir sånt egentlig rettferdig? Vår gård er verdt 10-13 mill tenker jeg, så er jo ikke småpenger! Anonymkode: 5fd9c...7f8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
altflyter Skrevet 26. juli 2018 #2 Del Skrevet 26. juli 2018 (endret) Man kan selvsagt selge den videre til markedspris etter noen år, men da må du først frasi deg odelen for å se om noen av søskenene dine er interessert i å overta. Du kan ikke kjøpe til odelspris og selge gården ut av familien uten at minimum alle søsken har fått tilbud om å overta odelen. Først hvis alle som har rett til å overta odelen, takker nei, kan du selge på det åpne markedet. Odel er ikke rettferdig i det hele tatt, men jeg klarer heller ikke helt å se for meg en annen måte å gjøre det på. Loddtrekning? Bare èn kan overta gården med mindre man er et søskenpar som samarbeider himla godt. Kan legge til at selv med odelspris, vil en gård med en verdi på 10-13 millioner, koste veldig mye. Pengene foreldrene dine får for gården er jo også potensiell arv til de andre søskenene. Bare fordi man har odel, betyr det ikke at man får gården gratis. Dessuten følger det ofte med bo og bruksplikt. Er virkelig både du og søskenene dine interessert i alt arbeidet med å drive en gård? Det er tvilsomt at du får lov til å bare bruke den som feriebolig... Hvis den som har odelen har barn, er det forresten disse barna som har førsterett på odelen foran dine søsken. Endret 26. juli 2018 av altflyter 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
skrue Skrevet 26. juli 2018 #3 Del Skrevet 26. juli 2018 Ikke rettferdig men nødvendig. Hindrer oppstykkning og fremmer kontinuitet. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lauv Skrevet 26. juli 2018 #4 Del Skrevet 26. juli 2018 Nå roter dere fælt her. Først; odelstakst er lik markedsverdi. Du får ikke noe avslag i taksten bare fordi du har odel. Det dere antagelig mener er åsetestakst. Åsetestakst settes gir normalt ca 25% avslag. For at du skal ha åsetesrett må du arve fra foreldre, besteforeldre eller oldeforeldre og taksten settes i forbindelse med skifte av dødsbo. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
altflyter Skrevet 26. juli 2018 #5 Del Skrevet 26. juli 2018 3 minutter siden, Lauv skrev: Nå roter dere fælt her. Først; odelstakst er lik markedsverdi. Du får ikke noe avslag i taksten bare fordi du har odel. Det dere antagelig mener er åsetestakst. Åsetestakst settes gir normalt ca 25% avslag. For at du skal ha åsetesrett må du arve fra foreldre, besteforeldre eller oldeforeldre og taksten settes i forbindelse med skifte av dødsbo. Odelstakst er markedsverdi hvor man likevel skal trekke fra penger fordi eiendommen er låst til landbruksformål, så det blir litt billigere enn markedsverdi, men fortsatt veldig dyrt... Odelstakst er den kjøpesum som en odelsberettiget person skal betale for en eiendom som er odelsjord. En odelstakst skal gjenspeile verdien av eiendommen ved fritt salg, men det skal tas hensyn til at eiendommen i hovedsak skal benyttes til landbruksformål. Normalt vil en odelstakst bli satt betydelig høyere enn en åsetestakst. Reglene for odelstakst finnes i odelslovens § 49 og § 50: «§ 49. Verdsetjinga ved odelstakst skal gjerast på grunnlag av den bruk av eigedomen som er naturleg og pårekneleg etter tilhøva på staden, og som kan sameinast med at eigedomen hovudsakleg blir nytta til landbruksføremål.» «§ 50. Hefte på eigedomen som blir dekte av takstverdien kan løysingsmannen krevje avløyste, når dei er påhefta etter at foreldingsfristen tok til, jfr. § 40. Det same gjeld råderettar som er påhefta tidlegare, dersom dei er særleg tyngjande. Avtale om forpakting for lengre tid enn 5 år, og avtale om leige av husrom, kan løysingsmannen seie opp etter reglane i lov 25. juni 1965 nr. 1 om forpakting § 8 og lov 26. mars 1999 nr. 17 om husleieavtaler § 9-6, endå om avtala ikkje gjev høve til slik oppseiing.» Kilde: https://jusleksikon.no/wiki/Odelstakst Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 26. juli 2018 #6 Del Skrevet 26. juli 2018 Odel er ikke rettferdig nei. Det er nok heller ikke intensjonen. Anonymkode: 8242f...21f Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Atea Skrevet 26. juli 2018 #7 Del Skrevet 26. juli 2018 23 minutter siden, altflyter said: Man kan selvsagt selge den videre til markedspris etter noen år, men da må du først frasi deg odelen for å se om noen av søskenene dine er interessert i å overta. Du kan ikke kjøpe til odelspris og selge gården ut av familien uten at minimum alle søsken har fått tilbud om å overta odelen. Først hvis alle som har rett til å overta odelen, takker nei, kan du selge på det åpne markedet. Odel er ikke rettferdig i det hele tatt, men jeg klarer heller ikke helt å se for meg en annen måte å gjøre det på. Loddtrekning? Bare èn kan overta gården med mindre man er et søskenpar som samarbeider himla godt. Kan legge til at selv med odelspris, vil en gård med en verdi på 10-13 millioner, koste veldig mye. Pengene foreldrene dine får for gården er jo også potensiell arv til de andre søskenene. Bare fordi man har odel, betyr det ikke at man får gården gratis. Dessuten følger det ofte med bo og bruksplikt. Er virkelig både du og søskenene dine interessert i alt arbeidet med å drive en gård? Det er tvilsomt at du får lov til å bare bruke den som feriebolig... Hvis den som har odelen har barn, er det forresten disse barna som har førsterett på odelen foran dine søsken. Hvis det er korrekt solgte min mor sin odel på en eiendom uten å spørre meg. Men jeg gidder ikke lage bråk av det. Var myndig da hun solgte. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 26. juli 2018 #8 Del Skrevet 26. juli 2018 Uten fradrag så vil mest sannsynlig ingen i familien kunne overta gården pga at gårder koster enormt i innkjøp og krever mye å drifte. Da blir det lett slutt på slektsgårder. En gårdsverdi er mer affeksjonsverdi enn pengeverdi. Anonymkode: fe32d...281 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lauv Skrevet 26. juli 2018 #9 Del Skrevet 26. juli 2018 1 time siden, altflyter skrev: Odelstakst er markedsverdi hvor man likevel skal trekke fra penger fordi eiendommen er låst til landbruksformål, så det blir litt billigere enn markedsverdi, men fortsatt veldig dyrt... Odelstakst er den kjøpesum som en odelsberettiget person skal betale for en eiendom som er odelsjord. En odelstakst skal gjenspeile verdien av eiendommen ved fritt salg, men det skal tas hensyn til at eiendommen i hovedsak skal benyttes til landbruksformål. Normalt vil en odelstakst bli satt betydelig høyere enn en åsetestakst. Reglene for odelstakst finnes i odelslovens § 49 og § 50: «§ 49. Verdsetjinga ved odelstakst skal gjerast på grunnlag av den bruk av eigedomen som er naturleg og pårekneleg etter tilhøva på staden, og som kan sameinast med at eigedomen hovudsakleg blir nytta til landbruksføremål.» «§ 50. Hefte på eigedomen som blir dekte av takstverdien kan løysingsmannen krevje avløyste, når dei er påhefta etter at foreldingsfristen tok til, jfr. § 40. Det same gjeld råderettar som er påhefta tidlegare, dersom dei er særleg tyngjande. Avtale om forpakting for lengre tid enn 5 år, og avtale om leige av husrom, kan løysingsmannen seie opp etter reglane i lov 25. juni 1965 nr. 1 om forpakting § 8 og lov 26. mars 1999 nr. 17 om husleieavtaler § 9-6, endå om avtala ikkje gjev høve til slik oppseiing.» Kilde: https://jusleksikon.no/wiki/Odelstakst I praksis er dette helt likt for hvem som helst som kjøper en landbrukseiendom. Du får ikke avslag fordi du har odel. Kjøpesummen reguleres av priskontrollen (når eiendommen er over en viss størrelse) uansett om du har odel eller ikke. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 26. juli 2018 #10 Del Skrevet 26. juli 2018 2 timer siden, Lauv skrev: Nå roter dere fælt her. Først; odelstakst er lik markedsverdi. Du får ikke noe avslag i taksten bare fordi du har odel. Det dere antagelig mener er åsetestakst. Åsetestakst settes gir normalt ca 25% avslag. For at du skal ha åsetesrett må du arve fra foreldre, besteforeldre eller oldeforeldre og taksten settes i forbindelse med skifte av dødsbo. Hvor har du dette fra?Jeg har hørt noe annet; den er lavere enn markedsverdi. Anonymkode: 5a3db...18f Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lauv Skrevet 26. juli 2018 #11 Del Skrevet 26. juli 2018 4 minutter siden, AnonymBruker skrev: Hvor har du dette fra?Jeg har hørt noe annet; den er lavere enn markedsverdi. Anonymkode: 5a3db...18f Odelsloven. Det er også verdt å merke seg at odelstakst en den taksten som blir satt dersom noen går til odelsløsningssak. De fleste forveksler odelstakst og åsetestakst. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lauv Skrevet 26. juli 2018 #12 Del Skrevet 26. juli 2018 Nå gadd jeg jammen meg å google dette også. Enkelt forklart. http://www.landbrukstakst.com/431904483 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 26. juli 2018 #13 Del Skrevet 26. juli 2018 Odel hører fortiden til etter min mening. Fra tiden da kun eldstegutt fikk arv og resten gikk tomhendt. Jeg mener at slektsgårder er utdatert, har arvigen ikke penger å utbetale søsken blir gården solgt, ferdig med det. Anonymkode: 6b13e...b4a Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå