Gå til innhold

Eksperiment blodsukker


Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Siden vi som er opptatt av blodsukkerets betydning mtp vekt ikke får diskutere saken videre i den andre tråden, så tenkte jeg å starte en egen tråd for temaet.

Jeg synes temaet er veldig interessant, og stiller meg selv som testperson. De neste to ukene skal jeg prøve å leve på mat med minst mulig raske karbohydrater. Jeg kan ikke garantere at det blir uten knall, fall og sprekk, men det er jo en del av livet, at alt ikke går på skinner.

Jeg har blodsukkermåler, og skal prøve å legge inn tall på det også, når jeg kommer på å måle.

Jeg er ingen spesialist på dette, så det blir for meg å prøve og feile. Jeg tar gjerne i mot gode råd og tips. De som er veldig kritiske, kan vente med kritikken til eksperimentet mitt er over.

Mål: Et lavere blodsukker og en lavere vekt.

Startvekt: 79,6kg

https://caluna.no/spis-deg-friskere/diabetes/debatten-raser-fakta-blodsukkerstigning/

https://levmeddiabetes.no/2014/04/diabetesboka/

http://www.klikk.no/helse/kosthold/mat/blodsukker-og-insulin-2458228

Anonymkode: 2f10d...329

  • Liker 1
Videoannonse
Annonse
AnonymBruker
Skrevet

Trenger ikke gjøre eksperimenter, dette finnes det mye forskning på

Man ser at for eks mennesker med diabetes 2 kan redusere medisinbruk på et vegansk kosthold. Et høykarbo, lavfett kosthold hjelper altså mennesker med diabetes 2 (skal sies at karbohydrater ikke betyr spise kjempemasse fin hvete, sukker og annen junk). 

Men å fronte veganisme som et kosthold for bra helse er ikke noe man vil bli populær av. Man ser studier som viser det samme helt tilbake til 50-tallet

https://veganhealth.org/type-2-diabetes-in-vegans/

Tror for øvrig et stabilt blodsukker er oppskrytt. Om et kosthold høyt i karbohydrater er automatisk dårlig fordi blodsukker burde være stabilt, så burde man se mer sykdom i de som spiser mye karbohydrater (som de fleste veganere). Men mans er at det motsatte er tilfelle. 

Pluss at mennesker fra Okinawa var blant menneskene i verden som hadde minst forekomst av diabetes og lengst levetid (inntil de begynte å herme etter kostholdet til vesten). Og kostholdet deres bestod av 70% søtpoteter og 12% ris! (De spiste for øvrig mindre enn 3% kjøtt, egg og fisk)

Anonymkode: b35e1...31e

AnonymBruker
Skrevet

At vekten har en sammenheng med blodsukkeret har jeg personlig erfaring med, men blodsukkermålinger som det legges opp til i dette eksperimentet har ingenting for seg.

1. det er ikke blodsukkeret i  seg selv som påvirker vekten, men insulinmengden i kroppen, og denne kan ikke måles på denne måten.

2. Om man er insulinresistent (som de fleste overvektige er i større eller mindre grad) vil man ha et overskudd av insulin i blodet, noe som vil gi lave blodsukkerverdier til tross for inntak av raske karbohydrater.

 

Ved å unngå raske karbohydrater vil insulinmengden reduseres, og det vil mest sannsynlig påvirke vekten på en positiv måte, men som sagt behøver det andre prøver enn blodsukkermålinger for å dokumentere sammenhengen.

Anonymkode: 3fc03...ab8

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
20 timer siden, AnonymBruker skrev:

Trenger ikke gjøre eksperimenter, dette finnes det mye forskning på

Man ser at for eks mennesker med diabetes 2 kan redusere medisinbruk på et vegansk kosthold. Et høykarbo, lavfett kosthold hjelper altså mennesker med diabetes 2 (skal sies at karbohydrater ikke betyr spise kjempemasse fin hvete, sukker og annen junk). 

Men å fronte veganisme som et kosthold for bra helse er ikke noe man vil bli populær av. Man ser studier som viser det samme helt tilbake til 50-tallet

https://veganhealth.org/type-2-diabetes-in-vegans/

Tror for øvrig et stabilt blodsukker er oppskrytt. Om et kosthold høyt i karbohydrater er automatisk dårlig fordi blodsukker burde være stabilt, så burde man se mer sykdom i de som spiser mye karbohydrater (som de fleste veganere). Men mans er at det motsatte er tilfelle. 

Pluss at mennesker fra Okinawa var blant menneskene i verden som hadde minst forekomst av diabetes og lengst levetid (inntil de begynte å herme etter kostholdet til vesten). Og kostholdet deres bestod av 70% søtpoteter og 12% ris! (De spiste for øvrig mindre enn 3% kjøtt, egg og fisk)

Anonymkode: b35e1...31e

Det er flere ting som er viktig å få med seg her.

1. Diabetes er et kosthold der man ikke sliter med å prosessere karbohydrater. Et næringsstoff vi ikke trenger å spise ett eneste gram av. Kroppen klarer fint å lage alle karbohydratene den trenger selv.

2. Diabetesforeningene anbefaler likevel utrolig nok IKKE et lavkarbokosthold, men et høykarbo- og lavfettkosthold. Det gir like mye mening som at man skal anbefale mennesker med laktoseintoleranse til å basere kostholdet sitt på laktose.

3. De sammenligner det kostholdet Diabetesforeningene anbefaler med vegansk kosthold. De sammenligner altså et ikke-optimalt kosthold med et annet ikke-optimalt kosthold og ser at hey, vegansk kosthold var bittelitt bedre enn høykarbo-lavfett. Ikke så rart egentlig... Men hadde de derimot sammenlignet vegansk kosthold med lavkarbo-kosthold så tror jeg vegansk hadde kommet ganske så dårlig ut. ;)

4. Observasjonsstudier av vestlige vegetarianere og veganere viser at vegetarianere er sunnere enn kjøttspisere, og veganere er enda sunnere enn vegetarianere.
De viser også at vegetarianere røyker betraktelig mer enn veganere, og kjøttspisere røyker betraktelig mer enn vegetarianere.
Og at vegetarianere drikker betraktelig mer alkohol enn veganere, og kjøttspisere drikker betraktelig mer alkohol enn vegetarianere. 
Og at vegetarianere trener mer enn kjøttspisere, og veganere trener mer enn vegetarianere.

Ser du noen faktorer som kan gjøre at vegetarianere totalt er sunnere enn kjøttspisere, og vegetarianere enda sunnere? Faktisk så viser studier av østlige vegetarianere der gruppene ellers lever likt (røyking, drikking, trening og sånt) at kjøttspiserne er sunnere enn vegetarianerne. Så vestlige vegetarianere er sunnere enn kjøttspisere fordi de bryr seg mer om helsa si. Den gjennomsnittlige vegetarianeren er sunnere enn den gjennomsnittlige kjøttspiseren til tross for at h*n ikke spiser kjøtt, ikke på grunn av!

5. Her må man nesten nevne atdiverse folkgrupper som spiser mindre enn 3% grønnsaker og ikke har diabetes, hjertesykdom +++. ;) Helt til de adopterte vestlig kosthold...

Anonymkode: 3c108...a21

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet

TS her :)

Jeg takker for innspill, og leser med stor interesse det  dere skriver.

Mtp disse fra Okinawa, så vet vi vel ikke hvordan de spise alle potetene sine? Og risen, for den saks skyld. Dersom potetene og risen ble spist kokt og avkjølt, så inneholdt de ikke de raske karbohydratene lenger. Jeg måtte Google det i går, fordi jeg lurte på hva som skjer om vi varmer opp igjen potet/ pasta :) Men det har altså ingen karbofordel å koke, kjøle og varme opp igjen, det må spises kaldt.

Jeg konkluderte med at jeg faktisk med fordel kan re-lansere KALD fullkornspasta i salaten min :) 

En av grunnene til at jeg er veldig opptatt av blodsukker, er at jeg har hatt svangerskapsdiabetes. Det ble sent oppdaget, og behandling kom ikke i gang før jeg hadde født. Derfor rakk jeg å lese meg opp på egenhånd, men fikk aldri skikkelig informasjon. Jeg har også mye diabetes 2 i familien, og anser min sannsynlighet for å få det, en eller annen gang, til 100%.

Det som forvirret meg aller mest, var kostholdsrådene. Legen sa at jeg skulle kutte karbohydrater, men rådene på nett var da (en del år siden nå) å spise mye karbohydrater.

Jeg klarte meg forholdsvis godt i går, men ble servert et lyst hamburgerbrød, som jeg ikke klarte å lure meg unna. I dag skal jeg kose meg med fiskekaker på jobb :) 

 

Anonymkode: 2f10d...329

AnonymBruker
Skrevet
1 hour ago, AnonymBruker said:

TS her :)

Jeg takker for innspill, og leser med stor interesse det  dere skriver.

Mtp disse fra Okinawa, så vet vi vel ikke hvordan de spise alle potetene sine? Og risen, for den saks skyld. Dersom potetene og risen ble spist kokt og avkjølt, så inneholdt de ikke de raske karbohydratene lenger. Jeg måtte Google det i går, fordi jeg lurte på hva som skjer om vi varmer opp igjen potet/ pasta :) Men det har altså ingen karbofordel å koke, kjøle og varme opp igjen, det må spises kaldt.

Jeg konkluderte med at jeg faktisk med fordel kan re-lansere KALD fullkornspasta i salaten min :) 

En av grunnene til at jeg er veldig opptatt av blodsukker, er at jeg har hatt svangerskapsdiabetes. Det ble sent oppdaget, og behandling kom ikke i gang før jeg hadde født. Derfor rakk jeg å lese meg opp på egenhånd, men fikk aldri skikkelig informasjon. Jeg har også mye diabetes 2 i familien, og anser min sannsynlighet for å få det, en eller annen gang, til 100%.

Det som forvirret meg aller mest, var kostholdsrådene. Legen sa at jeg skulle kutte karbohydrater, men rådene på nett var da (en del år siden nå) å spise mye karbohydrater.

Jeg klarte meg forholdsvis godt i går, men ble servert et lyst hamburgerbrød, som jeg ikke klarte å lure meg unna. I dag skal jeg kose meg med fiskekaker på jobb :) 

 

Anonymkode: 2f10d...329

Mener du her å si at karbohydrater forsvinner ved nedkjøling og kommer tilbake ved oppvarming? Det høres jo totalt usannsynlig ut, uten at jeg er noe ekspert :P 

Anonymkode: 84d13...cb3

AnonymBruker
Skrevet
1 time siden, AnonymBruker skrev:

Mener du her å si at karbohydrater forsvinner ved nedkjøling og kommer tilbake ved oppvarming? Det høres jo totalt usannsynlig ut, uten at jeg er noe ekspert :P 

Anonymkode: 84d13...cb3

Det var nok litt misvisende av meg, beklager. Men karbohydratene i potet og pasta blir mindre raske ved koking og avkjøling, og dermed mye mer blodsukkervennlige :) 

https://forskning.no/mat/2014/05/kald-potet-er-sunnere-enn-varm-potet

det er nok å kjøle ned til 25 grader faktisk:

https://bramat.no/vekt/966-derfor-bor-du-spise-potetene-kalde

https://www.kk.no/livstil/spis-pasta-og-poteter-kalde-67984578

https://potet.nlr.no/fagartikler/varm-potet-kald-potet/

 

Anonymkode: 2f10d...329

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...