AnonymBruker Skrevet 27. februar 2018 #1 Del Skrevet 27. februar 2018 Hvor mye tid er brukt på å lære om ernæring når man er under utdanning for å bli lege, egentlig? Leste at amerikanske leger har veldig lite ernæring i sin utdanning, lurte på om Norge er bedre på det området? Anonymkode: 84c55...4f8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 27. februar 2018 #2 Del Skrevet 27. februar 2018 Vet ikke om dagens studenter, men de som ble ferdigutdannet for 10-20 år siden virker i alle fall ikke til å kunne spesielt mye (ut ifra de jeg har møtt og har i kretsen min). Anonymkode: f4559...29c Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
bobleplast_ Skrevet 27. februar 2018 #3 Del Skrevet 27. februar 2018 Svært lite. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 27. februar 2018 #4 Del Skrevet 27. februar 2018 8 minutter siden, AnonymBruker said: Vet ikke om dagens studenter, men de som ble ferdigutdannet for 10-20 år siden virker i alle fall ikke til å kunne spesielt mye (ut ifra de jeg har møtt og har i kretsen min). Anonymkode: f4559...29c 3 minutter siden, bobleplast_ said: Svært lite. Tenker der at der er et feilaktig inntrykk av at leger er ernæringseksperter i forhold til mennesker som har magesykdommer og lignende? Er det slik at leger ikke har særlig mer kunnskap om ernæring enn befolkningen for øvrig? Anonymkode: 84c55...4f8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
bobleplast_ Skrevet 27. februar 2018 #5 Del Skrevet 27. februar 2018 Akkurat nå, AnonymBruker skrev: Tenker der at der er et feilaktig inntrykk av at leger er ernæringseksperter i forhold til mennesker som har magesykdommer og lignende? Er det slik at leger ikke har særlig mer kunnskap om ernæring enn befolkningen for øvrig? Anonymkode: 84c55...4f8 Leger henviser ofte til klinisk ernæringsfysiolog når det kommer til kostholdsråd osv. Man lærer noe om ernæring på medisinutdanningen, men ikke nok til å kunne gi kostråd på lik linje som en ernæringsfysiolog. 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 27. februar 2018 #6 Del Skrevet 27. februar 2018 Det har jo selvsagt langt mer kunnskap om ernæring enn befolkningen forøvrig, de har lært endel om ernæring ifbm ulike sykdommer, og kan selvsagt mye mer om kroppen som system enn andre uten faglig bakgrunn. Men legestudiet er ikke en utdanning i ernæring. Anonymkode: bb2fa...1d8 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 27. februar 2018 #7 Del Skrevet 27. februar 2018 Just now, bobleplast_ said: Leger henviser ofte til klinisk ernæringsfysiolog når det kommer til kostholdsråd osv. Man lærer noe om ernæring på medisinutdanningen, men ikke nok til å kunne gi kostråd på lik linje som en ernæringsfysiolog. Ser den. Men det skal sies at en del leger uttaler seg om ernæring når de har pasienter med diverse utfordringer, om det er spisefortyrrelser, dietter osv. Og pasientene stoler selvsagt på dem. Om leger ikke ahr særlig med utdanning innenfor ernæring, så mener jeg dette er viktig å formidle. Det er stadig flere mennesker som sliter med IBS o.l, om de stoler på en leges rås som egentlig ikke har peiling, så er det alvorlig. Anonymkode: 84c55...4f8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 27. februar 2018 #8 Del Skrevet 27. februar 2018 3 minutter siden, AnonymBruker skrev: Tenker der at der er et feilaktig inntrykk av at leger er ernæringseksperter i forhold til mennesker som har magesykdommer og lignende? Er det slik at leger ikke har særlig mer kunnskap om ernæring enn befolkningen for øvrig? Anonymkode: 84c55...4f8 En stor forskjell mellom leger og mennesker med magesykdommer og lignende er jo at leger blir opplært i kildekritikk, og ikke har sin utdanning fra Google U. Anonymkode: bb2fa...1d8 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 27. februar 2018 #9 Del Skrevet 27. februar 2018 3 minutter siden, AnonymBruker skrev: Tenker der at der er et feilaktig inntrykk av at leger er ernæringseksperter i forhold til mennesker som har magesykdommer og lignende? Er det slik at leger ikke har særlig mer kunnskap om ernæring enn befolkningen for øvrig? Anonymkode: 84c55...4f8 Jeg er vegetarianer og det har jo blitt relativt godt akseptert i samfunnet de siste årene, men majoriteten av fastleger jeg har hatt og enkelte bekjente (leger) lurte på om det var mulig å få i seg jern med et vegetarisk kosthold og synes det var mistenkelig at jeg ikke hadde noen mangelsykdommer. Mistet litt tillit til legers kunnskap om ernæring der og da, men heldigvis så henviser de jo til flinke ernæringsfysiologer Anonymkode: f4559...29c Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 27. februar 2018 #10 Del Skrevet 27. februar 2018 5 minutter siden, AnonymBruker said: En stor forskjell mellom leger og mennesker med magesykdommer og lignende er jo at leger blir opplært i kildekritikk, og ikke har sin utdanning fra Google U. Anonymkode: bb2fa...1d8 Er det det? Leger er vel mennesker som alle andre? Er egentlig kildekritikk en sental del av studie? Og selv om det er det, hvordan skal du vurdere kunnskap kritisk om du ikke har kunnskap? Anonymkode: 84c55...4f8 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 27. februar 2018 #11 Del Skrevet 27. februar 2018 6 minutter siden, AnonymBruker said: Jeg er vegetarianer og det har jo blitt relativt godt akseptert i samfunnet de siste årene, men majoriteten av fastleger jeg har hatt og enkelte bekjente (leger) lurte på om det var mulig å få i seg jern med et vegetarisk kosthold og synes det var mistenkelig at jeg ikke hadde noen mangelsykdommer. Mistet litt tillit til legers kunnskap om ernæring der og da, men heldigvis så henviser de jo til flinke ernæringsfysiologer Anonymkode: f4559...29c Jeg har fått høre lignende om mitt veganske kosthold, jeg kan visstnok ikke få i meg nok protein. Selv om det har blitt gjort verdensrekorder innenfor styrkeøvelser av veganere. Jeg hadde også jernmangel da jeg spiste mye kjøtt og leverpostei. Anonymkode: 84c55...4f8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 27. februar 2018 #12 Del Skrevet 27. februar 2018 Vi har ikke mye om direkte ernæring på studiene. Lærer kontinuerlig om hva kroppen trenger og vet jo selvfølgelig at man som belest veganer eller vegetarianer ikke har noe problem med å få i seg nok av alt. Sannheten er nå engang slik at veldig mange leser seg ikke opp og vil dermed ende med mangelsykdommer. Eller at man tror at salat og multivitamin fra Boots er vegetarkosthold. Det må også legges til at majoriteten av fastleger er 45+ år. Disse har gått på den gamle skolen og de er ikke vokst opp med alle disse forskjellige diettene vi har i dag. Spiser selv en annen diett enn typisk husmannskost, men kan love deg jeg ikke forteller det til noen på sykehuset. Anonymkode: 05654...889 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 27. februar 2018 #13 Del Skrevet 27. februar 2018 7 timer siden, AnonymBruker skrev: Hvor mye tid er brukt på å lære om ernæring når man er under utdanning for å bli lege, egentlig? Leste at amerikanske leger har veldig lite ernæring i sin utdanning, lurte på om Norge er bedre på det området? Anonymkode: 84c55...4f8 Amerikansk og Norsk utdannelse kan ikke sammenlignes. En lege med lisens etter studier i USA får ikke godkjent autorisasjon i Norge nettopp fordi utdanninegen er ulike. I norge er i tillegg ernæring noe som ligger under ernæringsfysologer med flere år på høyskole. Anonymkode: 18d4e...f3e Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 27. februar 2018 #14 Del Skrevet 27. februar 2018 5 timer siden, AnonymBruker skrev: Er det det? Leger er vel mennesker som alle andre? Er egentlig kildekritikk en sental del av studie? Og selv om det er det, hvordan skal du vurdere kunnskap kritisk om du ikke har kunnskap? Anonymkode: 84c55...4f8 Ja, kildekritikk er sentralt i studiet. Og leger har kunnskap som gjør dem i stand til å vurdere (annen/ny) kunnskap innenfor samme felt kritisk. Jeg sier ikke at leger flest er eksperter på ernæring, men de vil gå til andre og langt mer pålitelige kilder enn de fleste andre - og de har også den faglige bakgrunnen som trengs for å skjønne det de finner. Legen vil sjekke PubMed, uptodate og lignende kilder. Ikke Google blogger. For å sette det på spissen. Anonymkode: bb2fa...1d8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 27. februar 2018 #15 Del Skrevet 27. februar 2018 1 minutt siden, AnonymBruker said: Ja, kildekritikk er sentralt i studiet. Og leger har kunnskap som gjør dem i stand til å vurdere (annen/ny) kunnskap innenfor samme felt kritisk. Jeg sier ikke at leger flest er eksperter på ernæring, men de vil gå til andre og langt mer pålitelige kilder enn de fleste andre - og de har også den faglige bakgrunnen som trengs for å skjønne det de finner. Legen vil sjekke PubMed, uptodate og lignende kilder. Ikke Google blogger. For å sette det på spissen. Anonymkode: bb2fa...1d8 At noen lærer kildekritikk betyr ikke at de leser publiserte studier. Man kan være eksremt kildekritisk, men om man aldri hqr lest om at rødt kjøtt er et carcinogen så har det ingenting å si. 1 hour ago, AnonymBruker said: Vi har ikke mye om direkte ernæring på studiene. Lærer kontinuerlig om hva kroppen trenger og vet jo selvfølgelig at man som belest veganer eller vegetarianer ikke har noe problem med å få i seg nok av alt. Sannheten er nå engang slik at veldig mange leser seg ikke opp og vil dermed ende med mangelsykdommer. Eller at man tror at salat og multivitamin fra Boots er vegetarkosthold. Anonymkode: 05654...889 Hvilke studier kan du henvise til der majoriteten av vegetarianere og veganere utvikler mer mangelsykdommer enn kjøttspisere?Du begår allerede den kognitive feilen her ved å anta sannheter bare fordi du har hørt om dem et sted. Vet du om at det er generell jodmangel i den norske befolkning for eks? Den norske dietten er ikke optimal heller, mødre må ta D vitamin og folat. Nordmenn har for lite jod i kostholdet sitt Anonymkode: 84c55...4f8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 28. februar 2018 #16 Del Skrevet 28. februar 2018 3 timer siden, AnonymBruker skrev: At noen lærer kildekritikk betyr ikke at de leser publiserte studier. Man kan være eksremt kildekritisk, men om man aldri hqr lest om at rødt kjøtt er et carcinogen så har det ingenting å si. Hvilke studier kan du henvise til der majoriteten av vegetarianere og veganere utvikler mer mangelsykdommer enn kjøttspisere?Du begår allerede den kognitive feilen her ved å anta sannheter bare fordi du har hørt om dem et sted. Vet du om at det er generell jodmangel i den norske befolkning for eks? Den norske dietten er ikke optimal heller, mødre må ta D vitamin og folat. Nordmenn har for lite jod i kostholdet sitt Anonymkode: 84c55...4f8 Akk. Jeg skrev ikke at veganere har flere mangelsykdommer enn kjøttspisere, fordi det stemmer ikke. Det å ha vitaminmangel feks er veldig vanlig. Det jeg sier er at bare at når man går fra å være kjøttspiser til vegetarianer/veganer så vil hele ernæringsbildet endre seg - her gjør ikke alle like god research. Klarer man å spise vegansk så er det mye godt å hente der og jeg personlig mener at det er mye helsefordeler man får i så måte. At det er jodmangel er å overdrive noe. Struma feks er i dag først og fremst en sekundærsykdom i dag enn pga jodmangel. Men ja, folk spiser for lite fisk. D-vit anbefales til mange, ikke pga dårlig kost nødvendigvis, men fordi det er så forbanna mørkt i dette landet. Anonymkode: 05654...889 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 28. februar 2018 #17 Del Skrevet 28. februar 2018 Vi hadde halve 4.semester om ernæring. I tillegg lærer man jo hvordan man søker opp informasjon. Anonymkode: 7d342...d8c Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 28. februar 2018 #18 Del Skrevet 28. februar 2018 Altså jeg drev og byttet til ny fastlege og skulle sjekke en med god omtale på legelisten. Det første som kom opp var massevis av artikler om at han hadde tatt liv, følte seg som en drapsmann o.l, viste seg at han var ihugga veganer. Ble ikke den fastlegen altså, gidder ikke at noen anklager med for mord for å spise biff til middag. Anonymkode: 67b8b...03c Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 28. februar 2018 #19 Del Skrevet 28. februar 2018 2 timer siden, AnonymBruker skrev: Altså jeg drev og byttet til ny fastlege og skulle sjekke en med god omtale på legelisten. Det første som kom opp var massevis av artikler om at han hadde tatt liv, følte seg som en drapsmann o.l, viste seg at han var ihugga veganer. Ble ikke den fastlegen altså, gidder ikke at noen anklager med for mord for å spise biff til middag. Anonymkode: 67b8b...03c Snakk om å ha fordommer mot veganere. Har selv en fastlege som er veganer, og hun er topp. Aldri anklaget meg for mord (ærlig talt) og utrolig flink til å følge opp pasientene sine. Og ikke minst faglig dyktig. Anonymkode: 9d689...447 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå