Gå til innhold

Hjelp meg å variere dette kostholdet


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg skal ned noen kg og spiser kyllingfilet, torsk eller laks med grønnsaker (rå, kokt eller dampet) hver dag nå. Det er ikke det at det ikke er god mat, men man blir jo lei. Noen tips til å variere? Noen krydder eller smakstilsettningstips? grønnsakstips? Ser jo at dette kostholdet hjelper og det er jo motivasjon i seg selv, men jeg frykter jeg sprekker snart...

Anonymkode: 38a7f...89a

Videoannonse
Annonse
Skrevet (endret)

Du kan gjerne variere med magert kjøtt. Du trenger ikke bare spise torsk, kylling og laks. Laks er egentlig en litt skummel matvare, det er selvfølgelig sunt som i at det inneholder viktige fettsyrer, men laks har rimelig mye kalorier. Jeg ville heller variert kostholdet med å lage smakfulle supper (f.eks tomatsuppe med egg fra bunnen av - meget enkelt, blomkålsuppe, broccolisuppe og aspargessuppe).

Du bør styre unna det meste som inneholder mel og sukker. Poteter inneholder heller ikke så mye av betydning som kroppen trenger, og mye stivelse som ikke er bra når du skal ned i vekt.

Endret av isw
Skrevet
13 minutter siden, isw skrev:

Du kan gjerne variere med magert kjøtt. Du trenger ikke bare spise torsk, kylling og laks. Laks er egentlig en litt skummel matvare, det er selvfølgelig sunt som i at det inneholder viktige fettsyrer, men laks har rimelig mye kalorier. Jeg ville heller variert kostholdet med å lage smakfulle supper (f.eks tomatsuppe med egg fra bunnen av - meget enkelt, blomkålsuppe, broccolisuppe og aspargessuppe).

Du bør styre unna det meste som inneholder mel og sukker. Poteter inneholder heller ikke så mye av betydning som kroppen trenger, og mye stivelse som ikke er bra når du skal ned i vekt.

Fiskefett øker forbrenningen, så laks er dumt å droppe når du skal ned i vekt. Man kan ikke spise ubegrenset selvsag, men et par middager i uka i tillegg til hvit fisk er bare fint for vektnedgangen. Forsøkte en gang og bare spise fisk over en lenger periode, du verden for resultater, bare litt kjedelig å opprettholde. Poteter er også sunt og inneholder mye vi trenger, karbohydrater, protein og mineraler (jern, kasium og kalium), i tillegg til vitamin B og C. Skal man ikke kutte karbohydrater finnes det ingen grunn til å ikke spise poteter, jeg vil si det er en av de beste karbohydratkildene vi har.

TS, har du forsøkt deg på variasjon fra det vegetariske og veganske kjøkkenet? Falafler er fantastisk og lett å lage, du kan også lage fortskjellige burgere osv. Jeg ville selv tilsatt litt mer i kostholdet, det må da være tørt og aldri ha noe form for saus (saus trenger ikke være kaloririkt)? Lettere å finne et kosthold man kan leve med og slippe å måtte gjøre det samme igjen om noen år.

Skrevet
37 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Jeg skal ned noen kg og spiser kyllingfilet, torsk eller laks med grønnsaker (rå, kokt eller dampet) hver dag nå. Det er ikke det at det ikke er god mat, men man blir jo lei. Noen tips til å variere? Noen krydder eller smakstilsettningstips? grønnsakstips? Ser jo at dette kostholdet hjelper og det er jo motivasjon i seg selv, men jeg frykter jeg sprekker snart...

Anonymkode: 38a7f...89a

Du risikerer ikke bare å gå lei/sprekke med et ensidig/kjedelig kosthold, du risikerer mangeltilstander. Det er lett å ordne, du merker det selv på at du har lyst på variasjon! Variasjon er enkelt å få til. Spis forskjellig mat både gjennom dagen og fra dag til dag - det er så mange matvarer å få tak i at det er dumt å begrense seg til noen få. Spis balansert - ikke knip altfor mye igjen på fettet. Jeg regner med at du allerede vet dette, derfor kjennes det ganske pinlig å skrive, men okei: Normale og balanserte middager er gjerne kjøtt/fisk, kanskje en saus, noe stivelse, og grønnsaker. 

Det er fort gjort å anbefale matvarer, men jeg mistenker at det er nettopp anbefalte matvarer som har satt deg i denne situasjonen, så mitt råd blir derfor helt motsatt av det du antakeligvis forventet: Spis mat du har lyst på, spis måltider som frister deg. Ikke spis for mye. Hold deg stort sett til måltidene.

Skrevet
1 time siden, Inwe skrev:

Fiskefett øker forbrenningen, så laks er dumt å droppe når du skal ned i vekt. Man kan ikke spise ubegrenset selvsag, men et par middager i uka i tillegg til hvit fisk er bare fint for vektnedgangen. Forsøkte en gang og bare spise fisk over en lenger periode, du verden for resultater, bare litt kjedelig å opprettholde. Poteter er også sunt og inneholder mye vi trenger, karbohydrater, protein og mineraler (jern, kasium og kalium), i tillegg til vitamin B og C. Skal man ikke kutte karbohydrater finnes det ingen grunn til å ikke spise poteter, jeg vil si det er en av de beste karbohydratkildene vi har.

TS, har du forsøkt deg på variasjon fra det vegetariske og veganske kjøkkenet? Falafler er fantastisk og lett å lage, du kan også lage fortskjellige burgere osv. Jeg ville selv tilsatt litt mer i kostholdet, det må da være tørt og aldri ha noe form for saus (saus trenger ikke være kaloririkt)? Lettere å finne et kosthold man kan leve med og slippe å måtte gjøre det samme igjen om noen år.

Angående fiskefett: Hvor finner du det dokumentert at fiskefett øker forbrenningen? Fiskefett inneholder uansett 900 kcal pr 100 gram, så det er en svært energirik matvare.

Poteter inneholder nærmest ikke protein (et par gram/100g). Du har rett i at poteter inneholder en del kalium, men gjennom et kosthold rikt på andre grønnsaker skal det ikke være noe problem å få i seg nok kalium. Jeg mener uansett at poteter ikke hører hjemme ved vektnedgang, da å kutte raske karbohydrater (noe poteter inneholder rikelig av) både stabiliserer blodsukkeret (og demper sultfølelsen) og bidrar til effektiv vektnedgang. Jeg er ikke tilhenger av streng lavkarbo, men jeg tror man har desidert størst gevinst av å redusere på karbohydratene.

  • Liker 3
Gjest Bøff Eløff
Skrevet

Magert svinekjøtt med wokgrønnsaker. Diverse fisk (torsk, sei etc). Stekt sei med stekt løk og grønnsaker av eget valg foreksempel. Fiskegryte med grønnsaker og tomatbasert saus. 

Skrevet
1 time siden, Inwe skrev:

Fiskefett øker forbrenningen, så laks er dumt å droppe når du skal ned i vekt. Man kan ikke spise ubegrenset selvsag, men et par middager i uka i tillegg til hvit fisk er bare fint for vektnedgangen. Forsøkte en gang og bare spise fisk over en lenger periode, du verden for resultater, bare litt kjedelig å opprettholde. Poteter er også sunt og inneholder mye vi trenger, karbohydrater, protein og mineraler (jern, kasium og kalium), i tillegg til vitamin B og C. Skal man ikke kutte karbohydrater finnes det ingen grunn til å ikke spise poteter, jeg vil si det er en av de beste karbohydratkildene vi har.

TS, har du forsøkt deg på variasjon fra det vegetariske og veganske kjøkkenet? Falafler er fantastisk og lett å lage, du kan også lage fortskjellige burgere osv. Jeg ville selv tilsatt litt mer i kostholdet, det må da være tørt og aldri ha noe form for saus (saus trenger ikke være kaloririkt)? Lettere å finne et kosthold man kan leve med og slippe å måtte gjøre det samme igjen om noen år.

Jeg ønsker gjerne det, men får ikke med meg samboeren. Dette er liksom vårt prosjekt sammen, og han er veldig negativ til vegetar. Mener han ikke blir mett. 

Ja det er det jeg leter litt etter tips for. Har du noen gode oppskrifter på kalorifattig saus? 

TS

Anonymkode: 38a7f...89a

Skrevet
1 time siden, Pringle skrev:

Du risikerer ikke bare å gå lei/sprekke med et ensidig/kjedelig kosthold, du risikerer mangeltilstander. Det er lett å ordne, du merker det selv på at du har lyst på variasjon! Variasjon er enkelt å få til. Spis forskjellig mat både gjennom dagen og fra dag til dag - det er så mange matvarer å få tak i at det er dumt å begrense seg til noen få. Spis balansert - ikke knip altfor mye igjen på fettet. Jeg regner med at du allerede vet dette, derfor kjennes det ganske pinlig å skrive, men okei: Normale og balanserte middager er gjerne kjøtt/fisk, kanskje en saus, noe stivelse, og grønnsaker. 

Det er fort gjort å anbefale matvarer, men jeg mistenker at det er nettopp anbefalte matvarer som har satt deg i denne situasjonen, så mitt råd blir derfor helt motsatt av det du antakeligvis forventet: Spis mat du har lyst på, spis måltider som frister deg. Ikke spis for mye. Hold deg stort sett til måltidene.

altså, jeg tror ikke jeg får mangelsykdommer av å spise varierte gjønnsaker med kylling eller fisk, og seg spiser jo andre måltider enn middag også, der vi spiser ting som smoothie og omelett for eksempel. Denne middagen er derimot det som har vist seg å fungere for både meg og samboer, og da har vi lyst til å fortsette.

Jeg er ikke i utgangspunktet så veldig på utkikk etter "andre matvarer", men måter å variere det vi spiser på. 

Det har aldri funket for meg. Det funker sikkert hvis man greier å gjennomføre det, men det har jeg aldri greid. Etter år på år med vektproblemer så har jeg funnet noe som fungerer og da vil jeg gjerne holde meg til det. 

TS

 

Anonymkode: 38a7f...89a

  • Liker 1
Skrevet
32 minutter siden, Bøff Eløff skrev:

Magert svinekjøtt med wokgrønnsaker. Diverse fisk (torsk, sei etc). Stekt sei med stekt løk og grønnsaker av eget valg foreksempel. Fiskegryte med grønnsaker og tomatbasert saus. 

Det var et godt tips, men har du noen tips til woksaus som ikke er for kaloririk? 

TS

Anonymkode: 38a7f...89a

Skrevet
7 minutter siden, AnonymBruker skrev:

altså, jeg tror ikke jeg får mangelsykdommer av å spise varierte gjønnsaker med kylling eller fisk, og seg spiser jo andre måltider enn middag også, der vi spiser ting som smoothie og omelett for eksempel. Denne middagen er derimot det som har vist seg å fungere for både meg og samboer, og da har vi lyst til å fortsette.

Jeg er ikke i utgangspunktet så veldig på utkikk etter "andre matvarer", men måter å variere det vi spiser på. 

Det har aldri funket for meg. Det funker sikkert hvis man greier å gjennomføre det, men det har jeg aldri greid. Etter år på år med vektproblemer så har jeg funnet noe som fungerer og da vil jeg gjerne holde meg til det. 

TS

Anonymkode: 38a7f...89a

Et ensidig kosthold gir risiko for mangelsykdommer. Det er bra at du spiser variert til de andre måltidene. Men det blir ikke mer middagsvariasjon bare av å variere måten dere spiser de samme ingrediensene til middagen på.

Skrevet

Bruk mer krydder :) F.eks laks med tandoorikrydder og squash. Jeg bruker også lettrømme til (jeg er usikker på kaloriene?). Legg tint laksefilet på stekebrett. Ta over en ss tandoori masala krydder (jeg kjøper på innvandrerbutikker, en rød boks av merket Rajah). Kutt opp squash og paprika, evt andre grønnsaker og legg rundt fisken. Sleng alt inn i ovnen på 200 grader til det er ferdig (20 minutter ca). Jeg passer ikke kiloene, så jeg bruker også litt ris til, men det er ikke nødvendig. 

  • Liker 1
Skrevet

Et forslag; bruk currypaste for variasjon i smak hvis du liker det. 

Både svinefilet og indrefilet av okse vil gi variasjon i smak.

Det går også an å se på antall kalorier i den magreste rømmen for variasjon - evt lage tatziki av mager yoghurt, agurk, pepper. Vanlig agurksalat med eddik kan lages kalorifattig.

Toro har mange sauser som kan lages magre; se på div pakker med tilberedningstips når du er i butikken.

Tomatbaserte sauser er ofte kalorifattige, og passer både til torsk og kylling. Her kan du variere mellom middelhavsvri og meksikansk feks. 

Ratatouille kan lages kalorifattig og smaksrik.

Sei har også en ganske annen smak igjen. Og reker er veldig godt og kalorifattig.

Skrevet
1 time siden, Pringle skrev:

Et ensidig kosthold gir risiko for mangelsykdommer. Det er bra at du spiser variert til de andre måltidene. Men det blir ikke mer middagsvariasjon bare av å variere måten dere spiser de samme ingrediensene til middagen på.

Middagen min er også variert. Kylling eller fisk med varierte grønnsaker gir et variert måltid.  Du skal spise veldig ensidig for å få mangelsykdommer. 

Anonymkode: 38a7f...89a

  • Liker 3
Skrevet
1 time siden, strawberry skrev:

Bruk mer krydder :) F.eks laks med tandoorikrydder og squash. Jeg bruker også lettrømme til (jeg er usikker på kaloriene?). Legg tint laksefilet på stekebrett. Ta over en ss tandoori masala krydder (jeg kjøper på innvandrerbutikker, en rød boks av merket Rajah). Kutt opp squash og paprika, evt andre grønnsaker og legg rundt fisken. Sleng alt inn i ovnen på 200 grader til det er ferdig (20 minutter ca). Jeg passer ikke kiloene, så jeg bruker også litt ris til, men det er ikke nødvendig. 

Det er det jeg leter etter. Takk for tips, det skal jeg virkelig prøve. 

Ts

Anonymkode: 38a7f...89a

Skrevet
1 time siden, Ild skrev:

Et forslag; bruk currypaste for variasjon i smak hvis du liker det. 

Både svinefilet og indrefilet av okse vil gi variasjon i smak.

Det går også an å se på antall kalorier i den magreste rømmen for variasjon - evt lage tatziki av mager yoghurt, agurk, pepper. Vanlig agurksalat med eddik kan lages kalorifattig.

Toro har mange sauser som kan lages magre; se på div pakker med tilberedningstips når du er i butikken.

Tomatbaserte sauser er ofte kalorifattige, og passer både til torsk og kylling. Her kan du variere mellom middelhavsvri og meksikansk feks. 

Ratatouille kan lages kalorifattig og smaksrik.

Sei har også en ganske annen smak igjen. Og reker er veldig godt og kalorifattig.

Tusen takk for tips! 

 

Ts

Anonymkode: 38a7f...89a

  • Liker 1
Gjest Bøff Eløff
Skrevet
2 timer siden, AnonymBruker skrev:

Det var et godt tips, men har du noen tips til woksaus som ikke er for kaloririk? 

TS

Anonymkode: 38a7f...89a

Jeg bruker hvitløk, sharlottløk, ingefær osv. Lager en paste. En base. Bruker ikke noe mer saus en som så.

Skrevet (endret)
3 timer siden, AnonymBruker skrev:

Jeg ønsker gjerne det, men får ikke med meg samboeren. Dette er liksom vårt prosjekt sammen, og han er veldig negativ til vegetar. Mener han ikke blir mett. 

Ja det er det jeg leter litt etter tips for. Har du noen gode oppskrifter på kalorifattig saus? 

TS

Anonymkode: 38a7f...89a

Min storspisende mann (altså, han kan fint spiste 500gr kjøtt alene til middag) blir aldri så mett som når jeg lager falafler. Det er faktisk mer mettende enn en kjøttmiddag.

Jeg brukte mye mager kesam med diverse krydder, soyasaus, kokosmelk (ikke så kalorifattig, med veldig bra og mettende), magre dressinger, hakkede tomater osv.

3 timer siden, Pringle skrev:

Et ensidig kosthold gir risiko for mangelsykdommer. Det er bra at du spiser variert til de andre måltidene. Men det blir ikke mer middagsvariasjon bare av å variere måten dere spiser de samme ingrediensene til middagen på.

Hva er det man mangler i et kosthold bestående av fisk, kylling og grønnsaker? Sett at ts spiser mange forskjellige grønnsaker kan jeg ikke se at hun skal få noen mangelsykdommer. Mangelsykdommer kommer av at du ikke intar et næringsemne, ikke fordi du ikke spiser okse. En veganer får jo i seg alt (untatt B12) på kun plantebassert.

Endret av Inwe
  • Liker 1
Skrevet
3 hours ago, AnonymBruker said:

Jeg ønsker gjerne det, men får ikke med meg samboeren. Dette er liksom vårt prosjekt sammen, og han er veldig negativ til vegetar. Mener han ikke blir mett. 

Ja det er det jeg leter litt etter tips for. Har du noen gode oppskrifter på kalorifattig saus? 

TS

Anonymkode: 38a7f...89a

Er han overvektig? Hvilke vegetarisk mat har han spist?

Anonymkode: 2e311...969

Skrevet
4 minutter siden, Inwe skrev:

Hva er det man mangler i et kosthold bestående av fisk, kylling og grønnsaker? Sett at ts spiser mange forskjellige grønnsaker kan jeg ikke se at hun skal få noen mangelsykdommer. Mangelsykdommer kommer av at du ikke intar et næringsemne, ikke fordi du ikke spiser okse. En veganer får jo i seg alt (untatt B12) på kun plantebassert.

Jeg skriver at det er en risiko for mangelsykdommer, ikke at man nødvendigvis får det. Trådstarter antyder at han/hun er i ferd med å gå lei av middagene, men så likevel ikke, så da blir det i grunnen bare dumt og jeg har ingenting mer å bidra med.

  • Liker 1
Skrevet
2 minutter siden, Pringle said:

Jeg skriver at det er en risiko for mangelsykdommer, ikke at man nødvendigvis får det. Trådstarter antyder at han/hun er i ferd med å gå lei av middagene, men så likevel ikke, så da blir det i grunnen bare dumt og jeg har ingenting mer å bidra med.

Man kan spise ensidig så lenge den ensidige kosten inneholder alt man trenger av nærintsstoffer

Anonymkode: 2e311...969

  • Liker 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...