Gjest N-Nøff Skrevet 19. januar 2018 #1 Skrevet 19. januar 2018 "Kyllinggryte (med ris", pakket 16.1, best før 19.1. Eller andre gryter, med ris.. Stopper bakterieveksten opp når man setter det i kjøleskap raskt? Er det garantert trygt å la ris stå i et kjøleskap i 3 dager?
Forundret.. Skrevet 19. januar 2018 #2 Skrevet 19. januar 2018 Fant dette; Merk altså at selv om risen er trygg å spise selv etter 6-8 timer ved romtemperatur, er den ikke trygg å spare på til senere bruk. Da bør den ha stått i romtemperatur i maks to timer etter koking. Ris som settes ikjøleskapet maks to timer etterkoking, holder seg i 2-3 dager om det er 4 grader i kjøleskapet.30. nov. 2014 3
AnonymBruker Skrevet 19. januar 2018 #3 Skrevet 19. januar 2018 Enkelt: Både ris og pasta som skal brukes senere, skal raskt i kjøleskapet etter koking. Da holder maten seg greit i flere dager. Anonymkode: ec5cb...8eb 4
Gjest N-Nøff Skrevet 19. januar 2018 #4 Skrevet 19. januar 2018 1 time siden, AnonymBruker skrev: Enkelt: Både ris og pasta som skal brukes senere, skal raskt i kjøleskapet etter koking. Da holder maten seg greit i flere dager. Anonymkode: ec5cb...8eb Men det må jo være superraskt, de bruker kanskje hurtigfryser? Skal jeg sette ris i kjøleskap tar det jo timevis før risen er kald nok til å settes inn.. Og hva er greia med at de har risgryteretter i varmeboksene sine HELE dagen? Er ikke det farlig? Mange bakterier lever på 80 grader og under.
AnonymBruker Skrevet 19. januar 2018 #5 Skrevet 19. januar 2018 5 minutter siden, Neinøff skrev: Men det må jo være superraskt, de bruker kanskje hurtigfryser? Skal jeg sette ris i kjøleskap tar det jo timevis før risen er kald nok til å settes inn.. Og hva er greia med at de har risgryteretter i varmeboksene sine HELE dagen? Er ikke det farlig? Mange bakterier lever på 80 grader og under. Ikke hvis du senker kasserollen med risen i, ned i oppvaskkummen med iskaldt vann( gjerne med isbiter i). Anonymkode: 9768f...f90 4
Gjest N-Nøff Skrevet 19. januar 2018 #6 Skrevet 19. januar 2018 Akkurat nå, AnonymBruker skrev: Ikke hvis du senker kasserollen med risen i, ned i oppvaskkummen med iskaldt vann( gjerne med isbiter i). Anonymkode: 9768f...f90 Åja, det går jo an ja. Men hva tenker du om det andre, at de har risrettene i varmebokser (pastaretter også) hele dagen?
AnonymBruker Skrevet 19. januar 2018 #7 Skrevet 19. januar 2018 Akkurat nå, Neinøff skrev: Åja, det går jo an ja. Men hva tenker du om det andre, at de har risrettene i varmebokser (pastaretter også) hele dagen? Det vet jeg ikke. Jeg har ikke greie på hvilke temperaturer maten blir holdt varme på, og hvilke temperaturer og tidsrom som er tilrådelig. Anonymkode: 9768f...f90
Gjest N-Nøff Skrevet 19. januar 2018 #8 Skrevet 19. januar 2018 Akkurat nå, AnonymBruker skrev: Det vet jeg ikke. Jeg har ikke greie på hvilke temperaturer maten blir holdt varme på, og hvilke temperaturer og tidsrom som er tilrådelig. Anonymkode: 9768f...f90 Enkelte virus og bakterier lever jo på høye grader. Mon tro om mattilsynet har full kontroll på dette. Skulle jo tro det, men man hører jo mye rart om dem.
_popcorn_ Skrevet 19. januar 2018 #9 Skrevet 19. januar 2018 Dem har garantert strenge rutiner på nedkjøling, oppvarming, og varmholding av mat. Hvordan ting gjøres kommer an på utstyr på det aktuelle kjøkkenet. Ris nedkjøles enten i isbad eller i nedkjølinggskap, umiddelbart etter oppkok. Basillus Cereus som er "ris/pasta bakterien" dør ved koking, og så lenge man bruker rent utstyr og nedkjøler kjapt er det rimelig trygt. Det som står i varmeskap blir byttet ut mye oftere enn hva vi kunder egentlig tror. Tommelfingerregelen er at maten kan stå "ute" i to timer. Så kommer det an på temperaturen i skapet, jo varmere det er, jo lengre kan maten også stå.
AnonymBruker Skrevet 19. januar 2018 #10 Skrevet 19. januar 2018 Meny får ting ferdig produsert som regel fra Matbørsen (som igjen følger strenge rutiner). Maten kan varmes opp en gang i butikken og selges den samme dagen. De har en temperatur de må forholde seg til innenfor en viss tid som er to timer stående varm. Koker de ris i butikken blir risen avkjølt i nedkjølingskap innenfor to timer. Meny og de butikkene har strenge regler å forholde seg til gjennom Ik-mat systemet og regler matilsynet har laget. Anonymkode: e24d7...c33 1
AnonymBruker Skrevet 19. januar 2018 #11 Skrevet 19. januar 2018 Anticimex og mattilsynet har opptil seks kontroller i vær enkelt butikk der rutiner, skjemaer ,og prøver av mat, og hygiene blir tatt. Anonymkode: e24d7...c33
isw Skrevet 19. januar 2018 #12 Skrevet 19. januar 2018 (endret) Holdbarhet på mat er meget strengt (egentlig for strengt og det fører til matsvinn) regulert. Hvis maten er laget slik at den har registrert holdbarhet på 3 dager, så kan du stole på det. Det er ikke noe butikkene setter på etter eget forgodtbefinnede. Endret 19. januar 2018 av isw
AnonymBruker Skrevet 19. januar 2018 #13 Skrevet 19. januar 2018 Ris som er kokt hjemme i kasseroller er farligere enn ris på resturanter/butikker osv fordi varmebehandlingene er ulik. De bruker riskoker som dreper den farlige bakterien også. Anonymkode: 3929f...f75
AnonymBruker Skrevet 19. januar 2018 #14 Skrevet 19. januar 2018 2 timer siden, AnonymBruker skrev: Ris som er kokt hjemme i kasseroller er farligere enn ris på resturanter/butikker osv fordi varmebehandlingene er ulik. De bruker riskoker som dreper den farlige bakterien også. Anonymkode: 3929f...f75 Denne påstanden (at riskokere dreper bakterier mer effektivt enn vanlig koking og derfor er tryggere) har jeg nå sett på KG to ganger på et par dager. Men jeg har ikke klart å google meg frem til noen kilder på dette, og i tillegg sliter jeg med logikken. Hva for noe magisk skjer i en riskoker som dreper bakteriene mer effektivt enn i en kjele med kokende vann? Anonymkode: e7785...30e 6
AnonymBruker Skrevet 20. januar 2018 #15 Skrevet 20. januar 2018 Forbanna hysteri. Anonymkode: ef35d...66f 3
AnonymBruker Skrevet 20. januar 2018 #16 Skrevet 20. januar 2018 På 19.1.2018 den 17.40, AnonymBruker skrev: Denne påstanden (at riskokere dreper bakterier mer effektivt enn vanlig koking og derfor er tryggere) har jeg nå sett på KG to ganger på et par dager. Men jeg har ikke klart å google meg frem til noen kilder på dette, og i tillegg sliter jeg med logikken. Hva for noe magisk skjer i en riskoker som dreper bakteriene mer effektivt enn i en kjele med kokende vann? Anonymkode: e7785...30e Drit i dette med riskokere kontra vanlig koking. Det er ikke viktig. Men uansett kokemetode: Ris og pasta skal og må avkjøles raskt dersom du skal bruke det senere. Anonymkode: ec5cb...8eb
AnonymBruker Skrevet 20. januar 2018 #17 Skrevet 20. januar 2018 Jobbet på ICA Supermarked, der fikk vi ferdig lagde retter som vi tok en liden anden av og varmet opp. Ble servert samme dag, og kastet om ikke alt ble solgt. Den åpna pakken skrev vi åpningsdato på og kunne være åpen i et par dager før den også evt. måtte kastes. Strenge regler på alt med mat og hygiene Anonymkode: 71cb7...8c8
AnonymBruker Skrevet 21. januar 2018 #18 Skrevet 21. januar 2018 11 timer siden, AnonymBruker skrev: Drit i dette med riskokere kontra vanlig koking. Det er ikke viktig. Men uansett kokemetode: Ris og pasta skal og må avkjøles raskt dersom du skal bruke det senere. Anonymkode: ec5cb...8eb Jeg vil faktisk si det er ganske viktig hvis det spres feilinformasjon om noe som kan være farlig. Det er derfor jeg etterlyser dokumentasjon. Anonymkode: e7785...30e 2
AnonymBruker Skrevet 22. januar 2018 #19 Skrevet 22. januar 2018 Norsk hysteri på sitt beste. Anonymkode: dff86...d55 2
Gjest N-Nøff Skrevet 24. januar 2018 #20 Skrevet 24. januar 2018 På 23.1.2018 den 0.05, AnonymBruker skrev: Norsk hysteri på sitt beste. Anonymkode: dff86...d55 Norsk hysteri, faktisk. Er det en egen kategori? Sammen med "mugg på brunosten"-hysteriet?
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå