Gå til innhold

Middagsselskap - reinsdyrstek med fløtegratinerte poteter


Anbefalte innlegg

Skrevet

Hei!

Foreldrene mine har snart 25 års bryllupsdag, og i den forbindelse tenkte jeg å arrangere et middagsselskap. Vi blir 12 stykker til selve middagen, og så lurer jeg på å invitere 4 til, til dessert (vi har et ganske lite kjøkken, så vi har ikke plass til å ha 16 stykker til middagen).

Uansett, jeg planlegger å lage reinsdyrstek med fløtegratinerte poteter, da det har blitt tradisjon. Jeg har lagd fløtegratinerte poteter mange ganger før, men ikke til så mange. Noen som har noen erfaringer med dette? Hvor mye bør jeg beregne til 12 stykker? Jeg må vel lage det i en langpanne og ha en del lengre steketid, og så skal jeg selvsagt ha vanlige poteter og grønnsaker til.

Når det gjelder steken, har jeg laget andre typer stek før, så her er det bare mengde og temperatur som jeg må tenke på. Hvor mye bør jeg beregne? Og hvordan steker dere reinsdyrstek? Når faren min lager den, syns jeg han steker den for mye, så jeg kunne tenkt meg at den var litt rosa inni. 

Ellers lurer jeg også på hvor mye dere ville beregnet til dessert. Jeg har så langt tenkt å lage en stor, rund kake (26 cm) og en fløterand med bær til. Det blir nok fort noen julekaker også. Er dette nok, eller ville dere hatt mer?

På forhånd takk for svar!

Videoannonse
Annonse
Skrevet (endret)
54 minutter siden, Aviale said:

Hei!

Foreldrene mine har snart 25 års bryllupsdag, og i den forbindelse tenkte jeg å arrangere et middagsselskap. Vi blir 12 stykker til selve middagen, og så lurer jeg på å invitere 4 til, til dessert (vi har et ganske lite kjøkken, så vi har ikke plass til å ha 16 stykker til middagen).

Uansett, jeg planlegger å lage reinsdyrstek med fløtegratinerte poteter, da det har blitt tradisjon. Jeg har lagd fløtegratinerte poteter mange ganger før, men ikke til så mange. Noen som har noen erfaringer med dette? Hvor mye bør jeg beregne til 12 stykker? Jeg må vel lage det i en langpanne og ha en del lengre steketid, og så skal jeg selvsagt ha vanlige poteter og grønnsaker til.

Når det gjelder steken, har jeg laget andre typer stek før, så her er det bare mengde og temperatur som jeg må tenke på. Hvor mye bør jeg beregne? Og hvordan steker dere reinsdyrstek? Når faren min lager den, syns jeg han steker den for mye, så jeg kunne tenkt meg at den var litt rosa inni. 

Ellers lurer jeg også på hvor mye dere ville beregnet til dessert. Jeg har så langt tenkt å lage en stor, rund kake (26 cm) og en fløterand med bær til. Det blir nok fort noen julekaker også. Er dette nok, eller ville dere hatt mer?

På forhånd takk for svar!

Her var det mange spørsmål, fra meg nå. Har du varmluftovn kan du lage to-tre stk. fløtegratinerte poteter i ildfaste former? Har du ikke så mange, ville jeg lånt av venninne, nabo eller famile. Tror jeg ville regnet to til tre poteter på hver i formen, avhengig av størrelsen så klart. Jeg regner med at du bare har en stekovn? Da ville jeg laget fløtegratinerte poteter tidligere på dagen og bare varmet opp i 20 min. mens steken hviler. Synes ikke det ser delikat ut å servere i langpanne, det er ikke ment som kritikk. Jeg ville kanskje gjort det selv. Men jeg lager "bare" fløtegratinert sellerirot. Det kan du også ha i tillegg, heller enn vanlige kokte poteter? Eller blande sellerirot med potetene, og litt hvitløk. De jeg har servert ren sellerirotgrateng liker det bedre enn med poteter. Husk bare på å få selleriroten skikkelig mør (kok den i 15 min. før den går i ovnen), hvis ikke smaker den litt stramt.

220-250 gram kjøtt per person hvis steken er uten ben. Ville langtidstekt den på sytti grader, men det kan kanskje bli komplisert hvis du også skal lage fløtegratinerte poteter. Hvis du ikke vil langtidsteke, kan du ha ovnen på 175 grader, ha i steketermometer, cirka 1,5 timer. Ved 65 grader er kjøttet lett rosa, 72 grader er det grått. Husk at kjøttet "steker videre" når det hviler. Men steketid avhenger av størrelsen på steken(e).

En kake blir kanskje lite til 16, men det er innafor. Men litt lite når du har invitert kaffegjester? Ville servert smørbrød ved siden av i så fall, gjerne med rester etter steken. Et lite minikoldtbord.

Hvorfor vil du ha kokte poteter i tillegg til fløtegratinerte?

Anbefaler også å lage tyttebær-rømme. Bland tyttebær med rømme. Serveres som tilbehør, i tillegg til tyttebær.

Endret av Atea
Skrevet

Takk for utfyllende svar @Atea!

Vi har to stekeovner, så det bør ikke være noe problem å lage begge deler samme dag. Tenkte å bruke langpanne til potetene, skjønner at det ikke ser så fint ut, men jeg vet ikke om to ildfaste former gir nok mat til alle. Kan selvsagt se det an når jeg har skrelt potetene jeg trenger, da. Jeg vil ha vanlige poteter i tillegg fordi vi pleier å ha det (kjedelig svar), og fordi noen av gjestene er ganske opptatt av å holde vekta. Uansett er ikke det noe problem egentlig, siden jeg likevel skal koke gulrøtter og noen grønnsaker.

Takk for hjelpen med steken, vet du hvor lang tid det tar sånn ca å langtidssteke de? Skjønner at det varierer, men mener om det er typ 2 eller 5 timer. Vet du om det går fint å ha 2 steker samtidig i samme ovn, må jeg i så fall ha varmluft?

Takk for tipset om tyttebær-rømme!

Jeg har ikke invitert kaffegjester enda, men jeg vurderer å gjøre det. Må se det an litt, skjønner jo at det ikke er så hyggelig for dem å bare bli invitert til kaffe, men samtidig er det av plasshensyn. Ser nå at én kake på 16 stykker blir litt lite, ja, det er jo viktig at alle får smakt på den om de vil. Får se an om jeg inviterer folk til kaffe, i så fall lager jeg noe mer til :)

 

  • Liker 1
Skrevet
7 minutter siden, Aviale said:

Takk for utfyllende svar @Atea!

Vi har to stekeovner, så det bør ikke være noe problem å lage begge deler samme dag. Tenkte å bruke langpanne til potetene, skjønner at det ikke ser så fint ut, men jeg vet ikke om to ildfaste former gir nok mat til alle. Kan selvsagt se det an når jeg har skrelt potetene jeg trenger, da. Jeg vil ha vanlige poteter i tillegg fordi vi pleier å ha det (kjedelig svar), og fordi noen av gjestene er ganske opptatt av å holde vekta. Uansett er ikke det noe problem egentlig, siden jeg likevel skal koke gulrøtter og noen grønnsaker.

Takk for hjelpen med steken, vet du hvor lang tid det tar sånn ca å langtidssteke de? Skjønner at det varierer, men mener om det er typ 2 eller 5 timer. Vet du om det går fint å ha 2 steker samtidig i samme ovn, må jeg i så fall ha varmluft?

Takk for tipset om tyttebær-rømme!

Jeg har ikke invitert kaffegjester enda, men jeg vurderer å gjøre det. Må se det an litt, skjønner jo at det ikke er så hyggelig for dem å bare bli invitert til kaffe, men samtidig er det av plasshensyn. Ser nå at én kake på 16 stykker blir litt lite, ja, det er jo viktig at alle får smakt på den om de vil. Får se an om jeg inviterer folk til kaffe, i så fall lager jeg noe mer til :)

 

Langpanne er ok bare den ikke er svidd inn med gammelt stekefett. Langtidsteke kan du gjøre på forskjellige måter, du kan f.eks. sette på 50 grader sent kvelden før, men anbefaler 70 grader i cirka 7 timer. To steker går fint i samme ovn, du trenger ikke varmluft, men husk steketermometer, og cirka hver halvtime heller du over sjyen. Tror du kan dette, det virker som du har gjort dette før. Stekesjyen bruker du i sausen.

Høres godt ut. Jeg skal også lage reinstek i romjula, men da blir vi bare 4-5 personer. Og da blir det fløtegratinert sellerirotgrateng, og tilbehør.

Skrevet

Det var ikke det du spurte om , men ærlig talt : at fire gjester blir invitert kun til dessert, det kan du spare deg. Enten stabler du inn 16 på en eller annen måte, eller så dropper du de fire helt.

Anonymkode: 1d951...635

  • Liker 7
Skrevet
11 minutter siden, Atea skrev:

Langpanne er ok bare den ikke er svidd inn med gammelt stekefett. Langtidsteke kan du gjøre på forskjellige måter, du kan f.eks. sette på 50 grader sent kvelden før, men anbefaler 70 grader i cirka 7 timer. To steker går fint i samme ovn, du trenger ikke varmluft, men husk steketermometer, og cirka hver halvtime heller du over sjyen. Tror du kan dette, det virker som du har gjort dette før. Stekesjyen bruker du i sausen.

Høres godt ut. Jeg skal også lage reinstek i romjula, men da blir vi bare 4-5 personer. Og da blir det fløtegratinert sellerirotgrateng, og tilbehør.

Tusen takk for tips! 

7 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Det var ikke det du spurte om , men ærlig talt : at fire gjester blir invitert kun til dessert, det kan du spare deg. Enten stabler du inn 16 på en eller annen måte, eller så dropper du de fire helt.

Anonymkode: 1d951...635

Takk for innspill, det var nevnt i HI for en grunn ;) Kjøkkenbordet har bare plass til 12, men kan se om det går å sette det sammen med et bord fra stua (hvis det er like høyt da).

Skrevet
1 time siden, Aviale skrev:

Tusen takk for tips! 

Takk for innspill, det var nevnt i HI for en grunn ;) Kjøkkenbordet har bare plass til 12, men kan se om det går å sette det sammen med et bord fra stua (hvis det er like høyt da).

Du kan også ha to sittegrupper. Er ikke krise om ikke alle kan sitte rundt samme bord :) 

Anonymkode: 569a7...83c

  • Liker 5
Skrevet
1 time siden, AnonymBruker skrev:

Du kan også ha to sittegrupper. Er ikke krise om ikke alle kan sitte rundt samme bord :) 

Anonymkode: 569a7...83c

Takk for tipset, av og til er det ikke så lett å se de mest åpenbare løsningene selv! Får se om det blir plass med juletreet der inne, eller så får jeg flytte treet :) 

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...