Gå til innhold

Fryser vann på 0°C eller -0,01°C?


Cambria

Anbefalte innlegg

Har en teit samtale nå hvor vi prøver å finne ut av det. Før er 0°C varme eller kalde grader? Hvis vann fryser med 0 så mener vi de er kalde, men fryser vann med 0 eller-0,01? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Vann fryser ved 0°C. Det kan bringes ned til en lavere temperatur uten å fryse, men da vil det fryse så snart det har noe å krystallisere mot. 

Anonymkode: ea892...1c0

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Venn fryser ved 0 grader ( rent, destillert vann). Det er derfor det er der 0 grader er. Celcius så på vann da han bestemte hvordan gradestokken skulle være. Der vannet fryser, satte han 0. Der vannet koker, satte han 100. Og så delte han gradene mellom.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om du måler temperaturen når vann fryser vil du vanligvis ha en underkjøling på noen få hundredels grader når is dannes (-0.01 - -0.03). 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

6 minutter siden, Hulderen skrev:

Venn fryser ved 0 grader ( rent, destillert vann). Det er derfor det er der 0 grader er. Celcius så på vann da han bestemte hvordan gradestokken skulle være. Der vannet fryser, satte han 0. Der vannet koker, satte han 100. Og så delte han gradene mellom.

Bortsett fra at Fahrenheit gjorde dette før Celsius. (Ja, Celsius med en "s").

Anonymkode: 57c41...2f6

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når et stoff skifter aggregattilstand, som når vann skifter tilstand fra flytende til fast (is), så må det frigjøre eller oppta en del energi.

Vann forblir derfor på 0,0 grader C i en stund mens det frigjør varme, du kan se på det som en terskel. Etter at det har avgitt nok varme, fryser det og blir til is.

Man ser det samme når man koker vann, det er ikke sånn at alt vannet plutselig fordamper når innholdet i kjelen når 100 grader C. Selv om vannet er på kokepunktet og har begynt å fordampe, må det tilføres mye energi/varme for å få alt vannet over i dampform.

Definisjonen av Celsiusskalaen er at 0 grader er smeltepunktet (frysepunktet) for vann og 100 grader er kokepunktet.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

7 minutter siden, AnonymBruker said:

Bortsett fra at Fahrenheit gjorde dette før Celsius. (Ja, Celsius med en "s").

Anonymkode: 57c41...2f6

Det er da to "s"-er i Celsius?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 minutter siden, H80 skrev:

Det er da to "s"-er i Celsius?

Men ingen "c".

Anonymkode: 57c41...2f6

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 minutter siden, H80 skrev:

Det er da to "s"-er i Celsius?

Skjønner at du om litt kommer til å kverulere.

Anonymkode: 57c41...2f6

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 minutter siden, H80 skrev:

Når et stoff skifter aggregattilstand, som når vann skifter tilstand fra flytende til fast (is), så må det frigjøre eller oppta en del energi.

Vann forblir derfor på 0,0 grader C i en stund mens det frigjør varme, du kan se på det som en terskel. Etter at det har avgitt nok varme, fryser det og blir til is.

Man ser det samme når man koker vann, det er ikke sånn at alt vannet plutselig fordamper når innholdet i kjelen når 100 grader C. Selv om vannet er på kokepunktet og har begynt å fordampe, må det tilføres mye energi/varme for å få alt vannet over i dampform.

Definisjonen av Celsiusskalaen er at 0 grader er smeltepunktet (frysepunktet) for vann og 100 grader er kokepunktet.

Kremt...

https://en.wikipedia.org/wiki/Superheated_steam

https://en.wikipedia.org/wiki/Supercooling

Anonymkode: ea892...1c0

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 minutt siden, AnonymBruker skrev:

Skjønner at du om litt kommer til å kverulere.

Anonymkode: 57c41...2f6

 

1 minutt siden, H80 skrev:

Nei vel? Hvis du ikke kan bokstavene forstår jeg ikke poenget med å rette på andres skrivefeil. Det er 1 "C" og 2 "s"-er i "Celsius".

As said over.

Anonymkode: 57c41...2f6

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Tusen takk for svar! Så slik jeg forstår det så begynner vann fryseprosessen på 0 grader. Da kvitter det seg med varme pga energibruken som gjør at det ikke er nøyaktig 0 grader når det fryser?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

11 minutter siden, H80 skrev:

Du har postet to wikipedia-lenker. Hva er poenget ditt?

Poenget er at vann kan kjøles ned til langt under frysepunktet uten å fryse. Rent teoretisk til en -50 grader C.

Omvendt kan det også hetes opp til en temperatur godt over 100 grader C (jeg vet du ikke pratet om det, jeg bare nevner det).

 

https://www.smithsonianmag.com/science-nature/at-what-temperature-does-water-freeze-1120813/

Anonymkode: ea892...1c0

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
2 minutter siden, AnonymBruker said:

Poenget er at vann kan kjøles ned til langt under frysepunktet uten å fryse. Rent teoretisk til en -50 grader C.

Omvendt kan det også hetes opp til en temperatur godt over 100 grader C (jeg vet du ikke pratet om det, jeg bare nevner det).

 

https://www.smithsonianmag.com/science-nature/at-what-temperature-does-water-freeze-1120813/

Anonymkode: ea892...1c0

Du kan underkjøle vann, men du kan ikke ha vann varmere enn kokepunktet i gjeldene trykk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 minutt siden, MajorasMaske skrev:

Du kan underkjøle vann, men du kan ikke ha vann varmere enn kokepunktet i gjeldene trykk.

Nei, det er sant. 

Anonymkode: ea892...1c0

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, AnonymBruker skrev:

Bortsett fra at Fahrenheit gjorde dette før Celsius. (Ja, Celsius med en "s").

Anonymkode: 57c41...2f6

Nei. Vet du ikke at de to scalaene er ulike? Vann fryser ved 32 grader Fahrenheit og koker ved 212 grader Farenheit.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 minutter siden, Hulderen skrev:

Nei. Vet du ikke at de to scalaene er ulike? Vann fryser ved 32 grader Fahrenheit og koker ved 212 grader Farenheit.

Fra Wikipedia:

The lower defining point, 0 °F, was established as the temperature of a solution of brine made from equal parts of ice and salt. Further limits were established as the melting point of ice (32 °F) and his best estimate of the average human body temperature (96 °F, about 2.6 °F less than the modern value due to a later redefinition of the scale).
https://en.wikipedia.org/wiki/Fahrenheit

Han brukte saltvann som basis for 0-punktet, en frisk kropps temperatur som utgangspunkt for 100 grader.

Ikke spør... Jeg aner ikke hvorfor.

Anonymkode: ea892...1c0

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...