Gå til innhold

Må jeg bruke rapsolje?


Anbefalte innlegg

Har funnet en oppskrift på en fiskerett med torsk, knuste tomater og poteter i panne som høres veldig god ut. I denne oppskriften står det at man skal ha "2 SS rapsolje". Denne ser ut til å skulle bare brukes til steking av løken i retten, før resten av ingrediensene has i samme pannen.

Jeg bruker normalt aldri rapsolje, har kun en flaske olivenolje på kjøkkenbenken. MÅ jeg kjøpe en hel flaske rapsolje til å lage denne retten? Det skal jo bare brukes to spiseskjeer av den.... Kan jeg erstatte oljen med flytende smør istedet, eller kanskje olivenolje istedet og steke løken i det?

Endret av Million
Lenke til kommentar
https://forum.kvinneguiden.no/topic/1145555-m%C3%A5-jeg-bruke-rapsolje/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Går nok bra med 1 ss smør. Olivenolje er betydelig mer "bittert" i smak enn rapsolje, ville heller brukt smør, men ikke så mye smør som 2 ss. Har sikkert ikke SÅ mye å si da, siden du kun bruker det til steking

Anonymkode: 7ed1a...157

  • Liker 1

Nei, det er ikke nødvendig å kjøpe rapsolje. Akkurat i denne retten kan du sikkert fint bruke olivenolje siden smaken passer til de andre ingrediensene, men jeg ville nok ha brukt smør. 2 ss. er ganske mye så du kan sikkert redusere mengden hvis du vil. 

  • Liker 1
16 minutter siden, Million skrev:

Har funnet en oppskrift på en fiskerett med torsk, knuste tomater og poteter i panne som høres veldig god ut. I denne oppskriften står det at man skal ha "2 SS rapsolje". Denne ser ut til å skulle bare brukes til steking av løken i retten, før resten av ingrediensene has i samme pannen.

Jeg bruker normalt aldri rapsolje, har kun en flaske olivenolje på kjøkkenbenken. MÅ jeg kjøpe en hel flaske rapsolje til å lage denne retten? Det skal jo bare brukes to spiseskjeer av den.... Kan jeg erstatte oljen med flytende smør istedet, eller kanskje olivenolje istedet og steke løken i det?

Olivenolje setter en annen smak på mat enn raps, solsikke og de andre oljene. Derfor er det frarådetmå bruke olivenloje i en rekke retter. 

Er det bare for steking kan du bruke margarin. 

Anonymkode: dae62...011

  • Liker 1

Du bør ikke bruke rapsolje. Raps er ikke en spiselig plante, og oljen har en syre som ikke er bra for kroppen. Dette  hører vi lite om fordi det er mye penger i å dyrke raps. Lett å dyrke og insektene vil ikke ha det...

Jeg bruker også alltid olivenolje, eller evt. kokosolje når jeg har det.

Anonymkode: 26d39...f3c

  • Liker 1

Annonse

10 timer siden, AnonymBruker skrev:

Går nok bra med 1 ss smør. Olivenolje er betydelig mer "bittert" i smak enn rapsolje, ville heller brukt smør, men ikke så mye smør som 2 ss. Har sikkert ikke SÅ mye å si da, siden du kun bruker det til steking

Anonymkode: 7ed1a...157

Uenig, jeg synes faktisk det er omvendt. Den norskproduserte kaldpressede rapsoljen (Odelia) som er å få tak i synes jeg setter en veldig markant og lite tiltalende smak på maten, til tross for at raps ofte ramses opp som en av de "smaksnøytrale" olijene.

Dessuten synes jeg tomat, torsk og olivenolje er en mye bedre kombinasjon (jeg trekker blant annet torskestykker ved lav temperatur i ren olivenolje, helst kaldpresset). Så jeg hadde valgt olivenolje i den beskrevne retten selv om jeg hadde rapsolje tilgjengelig.

Anonymkode: aea53...fb1

  • Liker 3
  • Nyttig 1
10 timer siden, AnonymBruker skrev:

Olivenolje setter en annen smak på mat enn raps, solsikke og de andre oljene. Derfor er det frarådetmå bruke olivenloje i en rekke retter. 

Er det bare for steking kan du bruke margarin. 

Anonymkode: dae62...011

Og til denne: Etter min smak bør man aldri bruke margarin, og i hvert fall ikke i en rett som denne der oljen blir en del av sausen, slik jeg forstår det.

Anonymkode: aea53...fb1

  • Liker 2
6 timer siden, AnonymBruker skrev:

Du bør ikke bruke rapsolje. Raps er ikke en spiselig plante, og oljen har en syre som ikke er bra for kroppen. Dette  hører vi lite om fordi det er mye penger i å dyrke raps. Lett å dyrke og insektene vil ikke ha det...

Jeg bruker også alltid olivenolje, eller evt. kokosolje når jeg har det.

Anonymkode: 26d39...f3c

Det finnes flere typer raps. Raps som brukes til produksjon av matolje har lave nok konsentrasjoner av denne syren (erucic acid, jeg fant ikke det norske navnet) til at det ikke skal være noen farer forbundet med å bruke rapsolje i mat. 

(Bare synd den skal smake så ekkelt. Jeg er nemlig helt enig med AB...fb1.) 

Og så vil jeg si meg enig i at olivenolje er en helt super kompanjong for torsk, tomater, løk og potet, mye bedre enn rapsoljen i oppskriften. Tenk bare på bacalao. :) 

Anonymkode: 507cb...d4d

  • Liker 1

Jeg har en liknende rett, hvor det skal brukes olivenolje. I «min» rett skal man riktignok også tilsette oliven, og det blir nesten som en bacalao. Torsk, potet, tomat og oliven passer veldig veldig godt sammen. Hvis du likevel er i tvil: bruk litt margarin. Det vil ikke skade retten.  

 

3 hours ago, AnonymBruker said:

Det finnes flere typer raps. Raps som brukes til produksjon av matolje har lave nok konsentrasjoner av denne syren (erucic acid, jeg fant ikke det norske navnet) til at det ikke skal være noen farer forbundet med å bruke rapsolje i mat. 

(Bare synd den skal smake så ekkelt. Jeg er nemlig helt enig med AB...fb1.) 

Og så vil jeg si meg enig i at olivenolje er en helt super kompanjong for torsk, tomater, løk og potet, mye bedre enn rapsoljen i oppskriften. Tenk bare på bacalao. :) 

Anonymkode: 507cb...d4d

Jeg vet det men den er fortsatt ikke bra nok. Dessuten er mange av disse rapstypene - også kalt canola - GMO. Det er ingen grunn til å bruke en uspiselig genmanipulert plante når man kan få olje fra fullt spiselige planter som ikke er genmanipulerte.

Anonymkode: 26d39...f3c

5 hours ago, AnonymBruker said:

Uenig, jeg synes faktisk det er omvendt. Den norskproduserte kaldpressede rapsoljen (Odelia) som er å få tak i synes jeg setter en veldig markant og lite tiltalende smak på maten, til tross for at raps ofte ramses opp som en av de "smaksnøytrale" olijene.

Anonymkode: aea53...fb1

Hvilken olivenolje bruker du?

Jeg bruker anglamark rapsolje og den er veldig mild (bor på landet, så den burde være bra tilgjengelig). Har aldri smakt odelia. Jeg tror dersom man synes en olje smaker nøytralt, så handler det mer om at man ikke er i stand til å smake forskjell. Det er forskjell i smak om du steker wok i kokosfett, rapsolje eller olivenolje. 

Ikke alle olivenoljer eller rapsoljer er av bra kvalitet eller har bra smak, så kommer også personlig smak inn i bilde. Men om du synes raps er mer bittert enn oliven, så tenker jeg at du må ha fått en dårlig raps eller gjort noe feil under matlagingen. 

5 hours ago, AnonymBruker said:

Dessuten synes jeg tomat, torsk og olivenolje er en mye bedre kombinasjon (jeg trekker blant annet torskestykker ved lav temperatur i ren olivenolje, helst kaldpresset). Så jeg hadde valgt olivenolje i den beskrevne retten selv om jeg hadde rapsolje tilgjengelig.

Anonymkode: aea53...fb1

Men oljen skal ikke i retten sådan, man skal steke løk, så dette påvirker hvilken smak løken får. Men hva man foretrekker er gjerne induviduelt, men nå var det opprinnelige spørsmål om man kunne bruke noe annet enn rapsolje og jeg svarte etter hva som ligner rapsolje mer, ikke hva som vil gi den beste retten da jeg ikke har smakt den og kan ikke vite det. Regner med den som skrev oppskriften foretrekker raps

Anonymkode: 7ed1a...157

50 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Jeg vet det men den er fortsatt ikke bra nok. Dessuten er mange av disse rapstypene - også kalt canola - GMO. Det er ingen grunn til å bruke en uspiselig genmanipulert plante når man kan få olje fra fullt spiselige planter som ikke er genmanipulerte.

Anonymkode: 26d39...f3c

Til orientering: Finnes det genmodifisert mat i Norge? 

Feil kan selvsagt skje, men GMO er gjenstand for utstrakt testing og kontroll her i landet, så jeg vil anta problemet er forsvinnende lite. Norsk rapsolje er ikke genmodifisert. Norsk rapsolje er helt trygg. (Men norsk rapsolje smaker likevel ikke godt.)

Anonymkode: 507cb...d4d

  • Liker 1

Annonse

16 timer siden, AnonymBruker skrev:

Olivenolje setter en annen smak på mat enn raps, solsikke og de andre oljene. Derfor er det frarådetmå bruke olivenloje i en rekke retter. 

Er det bare for steking kan du bruke margarin. 

Anonymkode: dae62...011

Nå har jeg lest gjennom tråden igjen, og må bare kommentere dette selv om jeg får flere innlegg på rad her: Du har rett i at olivenolje frarådes i enkelte retter pga. den karakteristiske smaken. Men tomatretter med inspirasjon fra sydeuropa har aldri vært blant disse. Tvert imot. 

Anonymkode: 507cb...d4d

  • Liker 3
16 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Nå har jeg lest gjennom tråden igjen, og må bare kommentere dette selv om jeg får flere innlegg på rad her: Du har rett i at olivenolje frarådes i enkelte retter pga. den karakteristiske smaken. Men tomatretter med inspirasjon fra sydeuropa har aldri vært blant disse. Tvert imot. 

Anonymkode: 507cb...d4d

Helt aldeles enig. :) 

Så: At olivenolje vil passe ikke bare bra, men best i torskeretten det er snakk om her skjønner man umiddelbart kun av de ingrediensene TS ramser opp, dersom man vet bittelitt om matlaging.

Anonymkode: aea53...fb1

  • Liker 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...