rutti Skrevet 25. januar 2005 #1 Skrevet 25. januar 2005 Hei, tenkte jeg skulle prøve meg på hjemmelaget brød. Noen som har en sikker oppskrift?
Arkana Skrevet 25. januar 2005 #2 Skrevet 25. januar 2005 Firkløverbrød (1 brød) 200 g cottage cheese 3 dl lunkent vann 2 ss olje 25 g gjær 1 ts salt 1 ts sukker 125 g 4-kornblanding 2 dl hvetemel egg til pensling 4 typer frø (valmuefrø, linfrø, karve, 4-korn, trenger ikke ha med alle om du ikke vil) Mos cottage cheese. Rør gjæren ut i lunkent vann, tilsett olje, cottage cheese, salt og sukker. Arbeid inn kornblanding og hvetemel til en glatt og smidig deig. Dekk med plast og la heve ca 40 minutter. Elt deigen og form til et rundt brød. Trykk litt ned og del brødet i fire uten å skjære helt gjennom. Dekk til og la etterheve ca 20 minutter. Pensle med egg og dryss på frø. Stek på nederste rille ved 200 grader i ca 30 minutter. Avkjøl på rist. Fransk valnøttbrød 5 dl skummet melk 50 g gjær ½ dl smeltet smør eller olje 2 ts salt 4 dl siktet rugmel 4 dl sammalt rugmel, fint 6 dl hvetemel 100 g valnøtter Stekes ved 200 °C i ca. 30 minutter. Smuldre gjæren i bakebollen, tilsett lunkent vann og rør ut gjæren. Rør i smør eller olje, de hakkede valnøttene og salt. Bland i rugmel og så mye hvetemel at deigen blir smidig og slipper bollen. La deigen hvile under plast på lunt sted ca. 45 minutter. Ha deigen på bakebordet og del den i to like store biter. Form dem til runde brød og klem dem litt flate. La dem heve under plast på lunt sted i ca. 30 minutter. Snitt de ferdig hevede brødene med en spiss kniv, lag 4 snitt over hele brødet slik at det blir 8 biter når de taes fra hverandre. Sett dem i ovnen og stek dem. Avkjøles på rist utildekket. De kan med fordel fryses. Yoghurtbrød (2 brød) 3 dl vann 3 dl yoghurt naturell 1 ss olje 50 g gjær 2 ts salt 2 ts sukker 1 ss tørkede urtekrydder 1 ½ liter grovbakstmel Bland sammen vann, yoghurt og olje og varm opp til 37 grader. Rør ut gjøren i væsken. Tilsett salt, sukker, krydder og mel og arbeid sammen til en glatt deig. Dekk bollen med plast og la heve til dobbel størrelse, ca 45 minutter. Kna deigen godt og del den i to emner. Emnene kan formes til enten runde eller avlange brød. Legg i kurv/form, dekk med klede og hev i ca 20 minutter. Stek brødene på nederste rille ved 200 grader i 30-40 minutter. Avkjøl på rist. Godt til suppe. Grovt landbrød (1 brød) 100 g helkorn rug (bløtlegges natten over i 2 dl vann) 400 g sammalt hvete 600 g hvetemel 2 egg 90 g mykt usaltet smør 1 ts sukker 2 ts salt 50 g tørrgjær 5 dl vann Ha rug, sammalt hvete og mesteparten av hvetemelet i en bakebolle. Tilsett egg, smør, sukker, salt og gjær. Ha i lunkent vann og bland til en løs deig. Kna godt, ca 15 minutter i kjøkkenmaskin. Heves til dobbel størrelse. Slå deigen ned for hånd uten å ta den ut av bollen. Dekk til igjen og la heve 20 minutter til. Bak ut til et stort rundt brød. Lag små tynne snitt på toppen. Dryss litt mel over og la heve i ca 20 minutter. Stek ved 200 grader på nederste rille i ca 30 minutter.
Elanor Skrevet 26. januar 2005 #3 Skrevet 26. januar 2005 Jeg lagde mitt eget brød i nesten et år, og sverget til denne superenkle fleksible oppskriften: Til to brød: 1 l. vann 50 g Gjær 1 ss sukker 2 ts salt Ca. 1 1/2 kg mel (Og det betyr bare at man fordeler hvetemel, sammalt, rugmel o.s.v. etter smak. Jeg brukte f.eks gjerne 50g sammalt, 25 g rug og ca 75 g hvetemel. Husk bare at jo grovere - jo dårligere heving) Ellers kan man ha tilsette det man vil i deigen; solsikkefrø, linfrø osv. Heves 30-45 min Etterheves ca 15 min Stekes på nederste rille 200 C i 1 time Gjett om jeg fikk mye skryt! :-)
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå