hanniz Skrevet 24. oktober 2017 #1 Skrevet 24. oktober 2017 Kan noen forklare meg om hvordan/hvorfor stivelse og sukker gir forskjellig energi til kroppen?
Supera Skrevet 25. oktober 2017 #2 Skrevet 25. oktober 2017 Alle karbohydrater består av sukkermolekyler. Noen klarer kroppen å bryte ned, andre klarer kroppen ikke å bryte ned (kostfiber). Alle karbohydrater som kroppen klarer å bryte ned blir brutt ned til enkle sukkerarter og tatt opp i kroppen der det har en uheldig påvirkning på blodsukkeret. Noen karbohydrater har bare ett sukkermolekyl og kalles monosakkarider. Eksempler på dette er glukose (druesukker), galaktose og fruktose (fruktsukker). Noen karbohydrater har to sukkermolekyler og kalles disakkarider. Eksempler på dette er sukrose (vanlig rørsukker, består av glukose og fruktose) og laktose (melkesukker, består av glukose og galaktose). Så har vi polysakkarider som består av flere enn to sukkermolekyler. Eksempler på dette er stivelse og fiber. Stivelse er en lang kjede med sukkermolekyler, opptil flere tusen. Bindingene mellom molekylene er litt hardere å bryte opp, så derfor smaker det ikke søtt når man spiser en rå potet. Men tygger du litt på poteten og lar spyttet jobbe med å bryte ned bindingene, så begynner poteten å smake søtt. Varmebehandling gjør også at bindingene er lettere å bryte. Varm potet påvirker blodsukkeret veldig fort fordi bindingene er svake. Cellulose (= gress, også kjent som papp eller fiber) har bindinger vi ikke klarer å bryte ned og gir derfor ikke blodsukkerstigning og heller ikke kalorier.
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå