AnonymBruker Skrevet 30. september 2017 #1 Del Skrevet 30. september 2017 " En undersøkelse Forbrukerrådet har gjennomført, viser at pasienter på norske sykehjem risikerer å gå mer enn elleve timer uten å få servert mat. Undersøkelsen viser også at måltidene ofte serveres tidlig på dagen. Pasientene går mer enn elleve timer uten mat - I strid med sykehjemmenes forpliktelser. Kan gå hardt ut over de eldres helse og livskvalitet, mener Forbrukerrådet. Forbrukerrådet melder i dag om en undersøkelse de har gjennomført, som viser at halvparten av landets sykehjem lar pasientene gå mer enn elleve timer uten mat. Dette er et brudd på Helsedirektoratets retningslinjer, ifølge Anne Kristin Vie, som er fagdirektør i Forbrukerrådet. Dette er klart i strid med forpliktelsene sykehjemmene har, og kan gå hardt ut over de eldres helse og livskvalitet, skriver hun i en pressemelding. - Underernært Forbrukerrådet har intervjuet ledere for 531 sykehjem i hele Norge. Svarene i undersøkelsen viser at 49 prosent av sykehjemmene bryter med disse retningslinjene, sier fagdirektør Vie, som forteller at så mange som 60 prosent av de eldre kan være underernært. - At halvparten av våre eldre på sykehjem må gå uten mat i over elleve timer er svært alvorlig. Det er særlig skremmende når vi vet hva det betyr for helse og hvordan du har det. - Hvis du ikke spiser skikkelig, blir du oftere syk, du blir slapp, og kan lettere falle og skade deg. Dessuten kan et godt og innbydende måltid gi glede og gode stunder. Det er også viktig, fortsetter hun." https://www.dagbladet.no/nyheter/pasientene-gar-mer-enn-elleve-timer-uten-mat/68744554 Hva kan gjøres for å få slutt på denne stygge behandlingen av mennesker på sykehjem? Anonymkode: 3f91a...599 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. september 2017 #2 Del Skrevet 30. september 2017 Kommunene må begynne å ansette folk og prioritere de eldre i budsjettene. Anonymkode: 5f603...59f 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. september 2017 #3 Del Skrevet 30. september 2017 Dette er pga bemanning. De eldre legges tidlig, ofte etter eget ønske, men like mye pga liten bemanning. Alle må i seng før folk begynner å gå hjem. Hos oss er det kveldsmat kl 18.30 og frokost kl 09.00. Det er veldig mange timer uten mat. Men hvis noen er sultne så får de servert et brødmåltid senere på kvelden eller tidlig på morgenen. Men mange eldre ønsker å legge seg tidlig, og da er det ikke like lett. Et absolutt problem. Men eldreomsorgen er ikke prioritert, dessverre. Anonymkode: 129cc...70e 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. september 2017 #4 Del Skrevet 30. september 2017 Enkelt, kutt i stønadene til alle hjemmesutrerne på aap, ufør og sosialstønad, og la pengene gå til de som faktisk har bidratt til å bygge opp landet. Anonymkode: d65a6...51b 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kontormus Skrevet 30. september 2017 #5 Del Skrevet 30. september 2017 Det er ikke værre enn å servere middagen senere på ettermiddagen, og kveldsmat noen timer etter det igjen. Dette er gammelt nytt, og mange sykehjem har endret på dette. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. september 2017 #6 Del Skrevet 30. september 2017 Akkurat nå, Kontormus skrev: Det er ikke værre enn å servere middagen senere på ettermiddagen, og kveldsmat noen timer etter det igjen. Dette er gammelt nytt, og mange sykehjem har endret på dette. Problemet er bemanningen. Da må bemanningen på kvelden endres, og det koster penger. Anonymkode: 129cc...70e 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. september 2017 #7 Del Skrevet 30. september 2017 Det ville sannsynligvis hjelpe godt dersom syke- og pleiehjemmene kunne åpne sine egne kjøkken og ansette kokker slik at pasientene fikk nylaget, næringsrik mat på normale tidspunkt utover dagen. Ettermiddagskaffe og nystekte vafler. Hjemmelaget får-i-kål rett fra grytene og opp på tallerkenene. Dessert som pasientene er kjent med og liker. Mat skal være kos og samvær. Det øker også appetitten hos de fleste. Anonymkode: 7d77a...0fd 9 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kontormus Skrevet 30. september 2017 #8 Del Skrevet 30. september 2017 1 minutt siden, AnonymBruker skrev: Problemet er bemanningen. Da må bemanningen på kvelden endres, og det koster penger. Anonymkode: 129cc...70e Når kommer kveldsvaktene? Kl 15? De må fra før stå for kveldsmat og kan vel også servere middag? Og sånn sett får dagvaktene to måltider å servere, det samme får kveldsvaktene. I mitt hode må de være like mange siden kveldsstell er like omfattende som morgenstell Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. september 2017 #9 Del Skrevet 30. september 2017 Akkurat nå, Kontormus skrev: Når kommer kveldsvaktene? Kl 15? De må fra før stå for kveldsmat og kan vel også servere middag? Og sånn sett får dagvaktene to måltider å servere, det samme får kveldsvaktene. I mitt hode må de være like mange siden kveldsstell er like omfattende som morgenstell Det krever ett ekstra personell til å servere middag, det er mye jobb etterpå med oppvasken. Det tar lang tid. Dagvaktene er flere enn kveldsvaktene. Hvor sent skal da kveldsmaten serveres? De blir det rydding etter det også, og da begynner også mange å ville legge seg når det blir for sent. Å legge flere og rydde opp/vaske opp kan bli problematisk når man er få på jobb. I tillegg til legging og kveldsmat så skal det gis medisiner. Så hvis kommunen er villig til å sette inn minst et ekstra personell. så går det jo. Anonymkode: 129cc...70e 6 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. september 2017 #10 Del Skrevet 30. september 2017 4 minutter siden, Kontormus skrev: Når kommer kveldsvaktene? Kl 15? De må fra før stå for kveldsmat og kan vel også servere middag? Og sånn sett får dagvaktene to måltider å servere, det samme får kveldsvaktene. I mitt hode må de være like mange siden kveldsstell er like omfattende som morgenstell Jobber ikke i helsevesenet du ser jeg. Det er mye færre folk på seinvakt, ofte bare halve bemanningen. Mange eldre trenger hjelp i matsituasjon, enten med mating, mosing av mat eller tilsyn for å hindre at de setter i halsen, samler i munnen eller glemmer å spise. I tillegg skal alle ha hjelp til middagshvil, kveldsstll, toalettbesøk, medisiner, og alt annet man skal rekke på en vakt. Å rydde etter et måltid er heller ikke gjort på fem minutter. Skal middagen forskyves til kveldsvakten må det setts inn ekstra folk, både til tillaging/rydding med og til hjelp i matsituasjonen. I tillegg vil det si at kveldsmaten f.eks forskyves til kl 20, da skal et par-tre ansatt klare å legge en hel avdeling mellom måltidsslutt 20:30 og vaktskifte 22:00, det blir ikke mye god legging i det rotteracet, så der må også inn ekstra folk. Anonymkode: d65a6...51b 8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kontormus Skrevet 30. september 2017 #11 Del Skrevet 30. september 2017 1 minutt siden, AnonymBruker skrev: Det krever ett ekstra personell til å servere middag, det er mye jobb etterpå med oppvasken. Det tar lang tid. Dagvaktene er flere enn kveldsvaktene. Hvor sent skal da kveldsmaten serveres? De blir det rydding etter det også, og da begynner også mange å ville legge seg når det blir for sent. Å legge flere og rydde opp/vaske opp kan bli problematisk når man er få på jobb. I tillegg til legging og kveldsmat så skal det gis medisiner. Så hvis kommunen er villig til å sette inn minst et ekstra personell. så går det jo. Anonymkode: 129cc...70e Noen år siden jeg jobbet på sykehjem, men der hadde de eget kjøkken. Altså, maten ble laget på huset. Middagen ble hentet ferdig på tallerkener, og beboerne spiste på kjøkkenet i sine respektive avdelinger (8 stk på hver avd). Oppvask ble satt inn i maskin umiddelbart etterpå. Oslo hadde rykte på seg for å ha dårlige sykehjem, men det tror jeg de har gjort noe med. Mange serverer middagen i 16-tiden, og de har gjerne to alternativer å velge mellom. Men kjenner til problemet med at noen vil legge seg tidlig. Og da våkner de midt på natta... uthvilt. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kontormus Skrevet 30. september 2017 #12 Del Skrevet 30. september 2017 3 minutter siden, AnonymBruker skrev: Jobber ikke i helsevesenet du ser jeg. Det er mye færre folk på seinvakt, ofte bare halve bemanningen. Mange eldre trenger hjelp i matsituasjon, enten med mating, mosing av mat eller tilsyn for å hindre at de setter i halsen, samler i munnen eller glemmer å spise. I tillegg skal alle ha hjelp til middagshvil, kveldsstll, toalettbesøk, medisiner, og alt annet man skal rekke på en vakt. Å rydde etter et måltid er heller ikke gjort på fem minutter. Skal middagen forskyves til kveldsvakten må det setts inn ekstra folk, både til tillaging/rydding med og til hjelp i matsituasjonen. I tillegg vil det si at kveldsmaten f.eks forskyves til kl 20, da skal et par-tre ansatt klare å legge en hel avdeling mellom måltidsslutt 20:30 og vaktskifte 22:00, det blir ikke mye god legging i det rotteracet, så der må også inn ekstra folk. Anonymkode: d65a6...51b Jo, det er det jeg gjør vet du! Men jeg har aldri hevdet at det gjøres likt over alt. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. september 2017 #13 Del Skrevet 30. september 2017 Hvem er det driver landets fengsler? Få de til å ta over driften av eldrehjem, de vet åpenbart hvordan dette skal gjøres. Anonymkode: 2d1ad...ac6 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. september 2017 #14 Del Skrevet 30. september 2017 2 minutter siden, Kontormus skrev: Noen år siden jeg jobbet på sykehjem, men der hadde de eget kjøkken. Altså, maten ble laget på huset. Middagen ble hentet ferdig på tallerkener, og beboerne spiste på kjøkkenet i sine respektive avdelinger (8 stk på hver avd). Oppvask ble satt inn i maskin umiddelbart etterpå. Oslo hadde rykte på seg for å ha dårlige sykehjem, men det tror jeg de har gjort noe med. Mange serverer middagen i 16-tiden, og de har gjerne to alternativer å velge mellom. Men kjenner til problemet med at noen vil legge seg tidlig. Og da våkner de midt på natta... uthvilt. Vi lager middagen selv, varmer opp vakuum pakket mat (noe som sjeldent er godt). Så det tar jo litt tid å gjøre det og legge det på tallerken. Med hjelp til mating og gi ut medisiner og ikke minst oppryddingen etterpå så går tiden fort. Vi har 18 pasienter og 3 personell på kvelden. Det er virkelig et rotterace å rekke alt som skal gjøres før vi går hjem. Førstemann går hjem kl 21.30. Det at de ønsker å legge seg tidlig og våkner uthvilt på natten, er et problem ja. Når det er 1 nattevakt og kanskje 2-4 våkne pasienter i tillegg til alle som våkner nå og da, og alle som skal skiftes på. Er en grunn til at jeg ikke jobber natt, for å si det sånn. Anonymkode: 129cc...70e Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. september 2017 #15 Del Skrevet 30. september 2017 Akkurat nå, AnonymBruker skrev: Hvem er det driver landets fengsler? Få de til å ta over driften av eldrehjem, de vet åpenbart hvordan dette skal gjøres. Anonymkode: 2d1ad...ac6 I fengselet så er det de innsatte som står for matlagingen, ihvertfall mange steder. De trenger heller ikke hjelp til mating eller legging. Da behøver de heller ikke så mange på vakt. Men ja, fengselsvesenet har nok en bedre økonomi enn sykehjemmene rundt omkring. Anonymkode: 129cc...70e Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kalevala Skrevet 30. september 2017 #16 Del Skrevet 30. september 2017 10 minutter siden, AnonymBruker skrev: Hvem er det driver landets fengsler? Få de til å ta over driften av eldrehjem, de vet åpenbart hvordan dette skal gjøres. Anonymkode: 2d1ad...ac6 De som bor i fengslene er vanligvis ganske low-maintenance. De som bor på eldrehjem trenger hjelp til det meste. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kontormus Skrevet 30. september 2017 #17 Del Skrevet 30. september 2017 11 minutter siden, AnonymBruker skrev: Vi lager middagen selv, varmer opp vakuum pakket mat (noe som sjeldent er godt). Så det tar jo litt tid å gjøre det og legge det på tallerken. Med hjelp til mating og gi ut medisiner og ikke minst oppryddingen etterpå så går tiden fort. Vi har 18 pasienter og 3 personell på kvelden. Det er virkelig et rotterace å rekke alt som skal gjøres før vi går hjem. Førstemann går hjem kl 21.30. Det at de ønsker å legge seg tidlig og våkner uthvilt på natten, er et problem ja. Når det er 1 nattevakt og kanskje 2-4 våkne pasienter i tillegg til alle som våkner nå og da, og alle som skal skiftes på. Er en grunn til at jeg ikke jobber natt, for å si det sånn. Anonymkode: 129cc...70e 3 på18 er lite ja. Huff! Men det er kommunene som kniper der, og noen mer enn andre Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest making.a.mess Skrevet 30. september 2017 #18 Del Skrevet 30. september 2017 42 minutter siden, AnonymBruker skrev: Enkelt, kutt i stønadene til alle hjemmesutrerne på aap, ufør og sosialstønad, og la pengene gå til de som faktisk har bidratt til å bygge opp landet. Anonymkode: d65a6...51b Så du vil de uføre skal bo i pappesker under bruer og i smug slik som i usa? For det er det som er alternativet. De blir ikke helbredet på mystisk vis og skaffer seg fulltidsjobb sånn du tror. Om fattige skal tigge og stjele for å få mat så vil ikke det vært et positivt bidrag til samfunnet. I desperasjon kanskje noen tar tak i jakken din når du har vært på postkontoret og ikke vil slippe før du gir dem en slant. Ønsker du et slikt samfunn? Ille nok med romfolket som tigger utenfor alle butikker, stjeler og forsøpler.( Sier ikke at staten burde støtte romfolket altså, for de burde dra tilbake dit de kom fra.) Nå ser jeg bilder av uteliggere i usas storbyer i hodet mitt og lurer på om du har tenkt igjennom svaret ditt før du postet det...? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. september 2017 #19 Del Skrevet 30. september 2017 Vi er 4 på 18, og serverer middag kl 16 og kveldsmat kl 19. Ikke noe problem, slik har vi hatt det siden nasjonale retningslinjer for ernæring kom i 2010. Anonymkode: 319ab...ec2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 30. september 2017 #20 Del Skrevet 30. september 2017 Liker ikke de fleste eldre å spise middag midt på dagen, da? Anonymkode: c6295...768 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå