Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Skrevet

Noen som har gode oppskrifter på gresk mat? :P

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Gresk kylling

en stor rå kylling

2-3 ss olivenolje

½ sitron

3-4 ts oregano

2 ts salt

2-3 ts pepper

5-6 poteter skåret i kvarte båter

1 boks tomater

1 liten løk

2 fedd hvitløk

Del kyllingen i seks, og legg dem i ildfast form. Pensle dem med olje. Legg potetbåter og løk skåret i båter rundt. Hell over en boks hakkede tomater. Dryss oregano, finskåret hvitløk, salt og pepper over. Klem sitronen over til slutt. Dekk med aluminiumsfolie og stek på midterste rille ved 200 grader i 30 minutter. Ta så folien av og stek videre 30-45 minutter.

Moussaka (5-6 pers.)

3 auberginer (ca 800 g)

salt

500 g kjøttdeig (gjerne av lam)

2 løk

3 knuste hvitløksbåter

1 boks knuste tomater

2 ss tomatpuré

¾ ts salt

litt pepper

4 dl melk

3 ss hvetemel

½ ts salt

2 ss smør

litt revet muskat

2 dl revet ost + 1 dl til gratinering

2 egg

Skjær auberginene i skiver legg dem på et fat og strø litt salt over. Hakk løk og hvitløk og surr i olje. Legg i kjøttdeig og stek. Bland i tomater, tomatpuré og krydder. La putre i minst 15 minutter. Lag hvitsaus, smak til med krydder og ha i revet ost. Pisk eggene lett og bland i sausen. Skyll og tørk auberginene og stek dem i litt smør. Fordel halvparten av skivene i bunnen av en ildfast form. Hell halvparten av kjøttsausen over. Et nytt lag auberginer, og så resten av kjøttsausen. Legg siste lag auberginer på toppen og bre den hvite sausen øverst. Dryss revet ost over til slutt. Stek ved 175 grader i 40-45 minutter. La den hvile noen minutter før servering.

Stiffado

800 g benfritt storfekjøtt

400 g sjalottløk

4-5 hvitløksfedd

4 ss tomatpuré

1 boks hermetiske tomater

1 ½ dl rødvin

1 ss rødvinseddik

2 ts oregano

1 ts rosmarin

3-4 laurbærblad

1 ts hel sort pepper

litt cayennepepper

salt

½-1 ts sukker

Skjær kjøttet i terninger. Rens og skjær løk i biter. Finhakk hvitløk. Stek kjøttet i olje og ha over i en kasserolle. Brun løk og ha over i kasserollen. Tilsett tomatpuré, hermetiske tomater, rødvin, eddik og krydder. Kok opp og la trekke i ca 10 minutter uten lokk. Legg på lokk og la trekke i ca 1 ½ time. Smak til med salt, krydder og sukker. Server med ris og salat.

Fassoulada - gresk bønnesuppe

250 g hvite bønner bløtlagt over natten

1 løk i tynne skiver

2 stilker selleri i tynne skiver

2 gulrøtter i tynne skiver

1 boks hakkede tomater

1 ss tomatpuré

3 fedd finhakket hvitløk

1 ss finhakket timian

1,5 - 2 dl olivenolje

3 ss hakket persille

salt/pepper

Hell bønnene i kjele og dekk dem med vann. Kok opp og la dem koke i 5 minutter. Hell av vannet . Hell på 0,8 liter vann og kok opp. Ha i alle de andre ingrediensene bortsett fra bladpersillen . Kom under lokk til bønnene er møre rundt 60-70 minutter. Rør inn bladpersillen og smak til med nykvernet pepper og havsalt.

Serveres med godt brød, oliven og eventuelt en enkel salat. En av de greske nasjonalrettene.

Gresk oste/oliven-brød (1 stk)

150 g hvetemel

50 g revet parmesan

2 ss hakket frisk mynte

½ ts pepper

1 kopp hakkede sorte oliven

4 lettvispede egg

60 g smeltet smør

1 ts bakepulver

Sikt det tørre i bollen og bland i ost, mynte, pepper og oliven. Rør inn egg og smør. Fordel blandingen i en smurt brødform og stek ved 180-190 grader i ca 35 minutter. Avkjøl på rist.

Skrevet

Her er noen av mine favoritter, blant annet til lunsj eller tilbehør til kjøtt/fisk. Veldig gresk, og veldig sunt dersom litt av olivenoljen og den vanligvis digre brødblingsen ved siden av droppes.

Hvite bønner med spinat hvitløk og tomater.

4 porsjoner

1 dl. olivenolje

6 hvitløkskløfter, hakket/knust

3 plommetomater, uten frø, hakket

6 kopper kokte eller hermetiske bønner (husk å sile godt av). Jeg bruker ofte black eyed bønner.

1/3 kopp grønnsakskraft

5 kopper revne spinatblad (kan bruke frossen)

Smak til med pepper og salt.

1. Varm oljen på medium varme. Tilsett hvitløk, rør inn tomater ca 7 minutter.

2. Rør inn bønnene og kraften og kok opp. Legg på spinaten og kok i ca tre minutter. Pepper, og jeg liker også litt salt. Når den er ferdig skal den være tykk, men ikke tørr.

Som med all gresk mat synes jeg det også trenger litt sitronsaft.

Og så kom jeg på et par til. Doseringene er ikke så nøyaktige, men smaken er som baken...

Reker med Feta

1 liten skivet løk

4 ss olivenolje

1 boks hermetiske tomater

2ss hakket bladpersille

1/2 ts salt

pepper

2 fedd hvitløk

200 gram reker

50-100 g reker

persille til pynt

Sausen kokes i en time. Reker og feta legges oppå til slutt. Ildfast form eller aller helst sånne små leirformer.

250 grader i ovn i 10 minutter.

Spinat og ris

Spinat

ris (helst ikke basmati/jasmin da disse er for aromatiske)

dill

sitron

olivenolje

salt og pepper

kokes opp, skal være tykk, men ikke tørr eller for fuktig. Har ikke noen nøyaktige mål, men lag det slik du synes det er best.

Bønner i tomatsaus.

Kjempebønner (trenger lang tid i vann pluss kokes til møre)

Lag tomatsaus med hermetiske tomater, salt, pepper, laurbærblad, løk og hvitløk pluss litt mel. Gulrot kan også være godt i.

Legg bønnene med saus over i stekovn og kok på 175/200 grader i en times tid.

Hvit fisk i tomatsaus.

hvit fast fisk (steinbit for eksempel) i porsonsstykker

hvitløk

olivenolje

hermetiske tomater

bladpersille

laurbærblad, salt og pepper.

skivet løk.

Sausen kokes til den tykner.

Helles over fisken og settes i ovn på 225 grader til fisken er ferdig.

Klem litt sitron over til slutt.

Skivede poteter kan også være godt i, så blir det en litt lettere form for bacalao.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...