Arkana Skrevet 19. januar 2005 #2 Skrevet 19. januar 2005 Gresk kylling en stor rå kylling 2-3 ss olivenolje ½ sitron 3-4 ts oregano 2 ts salt 2-3 ts pepper 5-6 poteter skåret i kvarte båter 1 boks tomater 1 liten løk 2 fedd hvitløk Del kyllingen i seks, og legg dem i ildfast form. Pensle dem med olje. Legg potetbåter og løk skåret i båter rundt. Hell over en boks hakkede tomater. Dryss oregano, finskåret hvitløk, salt og pepper over. Klem sitronen over til slutt. Dekk med aluminiumsfolie og stek på midterste rille ved 200 grader i 30 minutter. Ta så folien av og stek videre 30-45 minutter. Moussaka (5-6 pers.) 3 auberginer (ca 800 g) salt 500 g kjøttdeig (gjerne av lam) 2 løk 3 knuste hvitløksbåter 1 boks knuste tomater 2 ss tomatpuré ¾ ts salt litt pepper 4 dl melk 3 ss hvetemel ½ ts salt 2 ss smør litt revet muskat 2 dl revet ost + 1 dl til gratinering 2 egg Skjær auberginene i skiver legg dem på et fat og strø litt salt over. Hakk løk og hvitløk og surr i olje. Legg i kjøttdeig og stek. Bland i tomater, tomatpuré og krydder. La putre i minst 15 minutter. Lag hvitsaus, smak til med krydder og ha i revet ost. Pisk eggene lett og bland i sausen. Skyll og tørk auberginene og stek dem i litt smør. Fordel halvparten av skivene i bunnen av en ildfast form. Hell halvparten av kjøttsausen over. Et nytt lag auberginer, og så resten av kjøttsausen. Legg siste lag auberginer på toppen og bre den hvite sausen øverst. Dryss revet ost over til slutt. Stek ved 175 grader i 40-45 minutter. La den hvile noen minutter før servering. Stiffado 800 g benfritt storfekjøtt 400 g sjalottløk 4-5 hvitløksfedd 4 ss tomatpuré 1 boks hermetiske tomater 1 ½ dl rødvin 1 ss rødvinseddik 2 ts oregano 1 ts rosmarin 3-4 laurbærblad 1 ts hel sort pepper litt cayennepepper salt ½-1 ts sukker Skjær kjøttet i terninger. Rens og skjær løk i biter. Finhakk hvitløk. Stek kjøttet i olje og ha over i en kasserolle. Brun løk og ha over i kasserollen. Tilsett tomatpuré, hermetiske tomater, rødvin, eddik og krydder. Kok opp og la trekke i ca 10 minutter uten lokk. Legg på lokk og la trekke i ca 1 ½ time. Smak til med salt, krydder og sukker. Server med ris og salat. Fassoulada - gresk bønnesuppe 250 g hvite bønner bløtlagt over natten 1 løk i tynne skiver 2 stilker selleri i tynne skiver 2 gulrøtter i tynne skiver 1 boks hakkede tomater 1 ss tomatpuré 3 fedd finhakket hvitløk 1 ss finhakket timian 1,5 - 2 dl olivenolje 3 ss hakket persille salt/pepper Hell bønnene i kjele og dekk dem med vann. Kok opp og la dem koke i 5 minutter. Hell av vannet . Hell på 0,8 liter vann og kok opp. Ha i alle de andre ingrediensene bortsett fra bladpersillen . Kom under lokk til bønnene er møre rundt 60-70 minutter. Rør inn bladpersillen og smak til med nykvernet pepper og havsalt. Serveres med godt brød, oliven og eventuelt en enkel salat. En av de greske nasjonalrettene. Gresk oste/oliven-brød (1 stk) 150 g hvetemel 50 g revet parmesan 2 ss hakket frisk mynte ½ ts pepper 1 kopp hakkede sorte oliven 4 lettvispede egg 60 g smeltet smør 1 ts bakepulver Sikt det tørre i bollen og bland i ost, mynte, pepper og oliven. Rør inn egg og smør. Fordel blandingen i en smurt brødform og stek ved 180-190 grader i ca 35 minutter. Avkjøl på rist.
Morea Skrevet 20. januar 2005 #3 Skrevet 20. januar 2005 Her er noen av mine favoritter, blant annet til lunsj eller tilbehør til kjøtt/fisk. Veldig gresk, og veldig sunt dersom litt av olivenoljen og den vanligvis digre brødblingsen ved siden av droppes. Hvite bønner med spinat hvitløk og tomater. 4 porsjoner 1 dl. olivenolje 6 hvitløkskløfter, hakket/knust 3 plommetomater, uten frø, hakket 6 kopper kokte eller hermetiske bønner (husk å sile godt av). Jeg bruker ofte black eyed bønner. 1/3 kopp grønnsakskraft 5 kopper revne spinatblad (kan bruke frossen) Smak til med pepper og salt. 1. Varm oljen på medium varme. Tilsett hvitløk, rør inn tomater ca 7 minutter. 2. Rør inn bønnene og kraften og kok opp. Legg på spinaten og kok i ca tre minutter. Pepper, og jeg liker også litt salt. Når den er ferdig skal den være tykk, men ikke tørr. Som med all gresk mat synes jeg det også trenger litt sitronsaft. Og så kom jeg på et par til. Doseringene er ikke så nøyaktige, men smaken er som baken... Reker med Feta 1 liten skivet løk 4 ss olivenolje 1 boks hermetiske tomater 2ss hakket bladpersille 1/2 ts salt pepper 2 fedd hvitløk 200 gram reker 50-100 g reker persille til pynt Sausen kokes i en time. Reker og feta legges oppå til slutt. Ildfast form eller aller helst sånne små leirformer. 250 grader i ovn i 10 minutter. Spinat og ris Spinat ris (helst ikke basmati/jasmin da disse er for aromatiske) dill sitron olivenolje salt og pepper kokes opp, skal være tykk, men ikke tørr eller for fuktig. Har ikke noen nøyaktige mål, men lag det slik du synes det er best. Bønner i tomatsaus. Kjempebønner (trenger lang tid i vann pluss kokes til møre) Lag tomatsaus med hermetiske tomater, salt, pepper, laurbærblad, løk og hvitløk pluss litt mel. Gulrot kan også være godt i. Legg bønnene med saus over i stekovn og kok på 175/200 grader i en times tid. Hvit fisk i tomatsaus. hvit fast fisk (steinbit for eksempel) i porsonsstykker hvitløk olivenolje hermetiske tomater bladpersille laurbærblad, salt og pepper. skivet løk. Sausen kokes til den tykner. Helles over fisken og settes i ovn på 225 grader til fisken er ferdig. Klem litt sitron over til slutt. Skivede poteter kan også være godt i, så blir det en litt lettere form for bacalao.
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå