Carrot Skrevet 1. september 2017 #1 Skrevet 1. september 2017 (endret) Jeg er "gammel" og tar meg stadig i å tenke at det ikke er så rart vi blir sykere, fetere, latere når vi ser på hva vi spiser og hva de fleste mener er god mat.. Hva ser du som "god norsk mat" og hva ser du som "drittmat" ? For meg er "drittmat" typisk grillpølse og posestappe, fiskepinner, grandiosa, posesuppe, loff, burger fra McDonald osv osv mat veldig mange lever på hele tiden, uten at de prøver gjøre den "sunnere" - ikke all posemat er dårlig, for all del - men mye av den er om man ser på innholdsfortegnelsen. Med "god mat" tenker jeg på naturlige råvarer som man tilbereder selv, et balansert forhold mellom de ulike. Det tar ikke lang tid å lage fiskeform for eksempel om man kjøper torsken og frosne grønnsaker og slenger sammen en godt krydret hvit saus selv - det står i ovnen og man trenger egentlig ikke gjøre noe! Det tar en time, max.. Samme med fiskepinner, fisk, litt havremel og brødsmuler (Evt hvetemel og grillmel), egg - vips.. Et mye sunnere alternativ å ha tilgjengelig i fryseren.. Er "tidsklemma" et legitimt argument for å fostre opp barna sine på "dårlig" mat som er full av salt, sukker eller er ihjelprossesert og proppet av e-stoffer? Hva med familiens "økonomi" - er det et godt argument? Burde man ikke prioritert god mat foran andre ting? Hvilke av de velger du til familien når du skal stå for maten? Er partneren din flinkere enn deg? Får ungene slippe til? og ikke minst - hvor henter du inspirasjon til matlagingen fra? Er det tradisjon fra mors kjøkken eller eksprimenterer du? Endret 1. september 2017 av Carrot 4
Simbyxor Skrevet 1. september 2017 #2 Skrevet 1. september 2017 Tjæ. Det er så mange grunner og ulike ståsteder. Om vinteren, f. eks, så behøver man jo en vinterdress. Vinterdresser koster ofte veldig mye dersom man skal kjøpe en skikkelig vinterdress, som er varm nok i -20 grader. Man kunne kjøpt den på salg i januar, men kanskje man ikke gjorde det. Nå koster den plutselig 1000 kroner. For fattige familier er det ganske mye. Kanskje det er det første barnet deres, kanskje de ikke vet at vinterdresser kommer på salg i januar, kanskje de.. kanskje så mye, ikke sant Og da må de gå for de billigste alternativene. Ikke det at å kjøpe en pakke torskefileter og mel koster så veldig mye mer enn en 30-pk fiskepinner til 15 kroner, men i det store og det hele, i løpet av måneder, er det en forskjell der som er merkbar. Det er mange som ikke vet, som ikke vet om. Som ikke vet at det lønner seg å lage mat i store kvanti, at det på sikt lønner seg å ha en diger fryseboks der man fryser ned mat i store kvanti. De vet ikke om tips og triks. De går i butikken, tenker "jeg har lite penger", tar noe billig. F.eks tomatsuppe til 3 kroner, eller hva det koster. Istedet for å lage en kulinarisk nytelse helt fra bunnen. Andre faller i tidsklemma, som du sier. De jobber fra 7-16, med 1 time reisevei til-fra jobb. Pluss kø på ettermiddagen... Må forte seg og hente i barnehagen. Barnet sover ikke om natta, våkner 15 ganger fra kl 20-06. Du er utmattet. Kanskje du til og med har vitaminmangel pga ensidig kost og det blir en ond sirkel. Alt de orker er å slenge grandisen i ovnen. Med det sagt var det en mann som levde på pizza i 1 år (bare pizza) uten å bli syk. Så det er nok ikke så farlig som en skulle tro, heller 4
draug 75 Skrevet 1. september 2017 #3 Skrevet 1. september 2017 Det er ikke rart at folk går på posemat/ ferdigmat/ hurtigmat- kjøret. Siden sist på sekstitallet har marproduksjon i Norge blitt industriell, og produsenter av typen Toro har fått lov til å utbre sitt budskap som opprinnelig var å "spare tid for husmoren" Det var liksom lettere slik. og man sparte tid. Så har vi matpornoprogrammene. Og det er porno i videre forstand enn man aner. Fjernsynskjøkkenet handlet om greie oppskrifter for hverdagsmat. Nyere matprogrammer legger lista mye høyere, mer avansert og tidkrevende. De fleste kommer aldri dit i ferdigheter. Så da kan de like godt la andre gjøre det for seg, forsone seg med at det der får jeg ikke til og la være å prøve å komme et stykke på veg. I virkeligheten sparer du ikke mye tid på ferdigmat. Du gjør andre ting mens brunsausen koker (torosausen må du røre i hele tiden). Du sparer ikke penger, men med høyforedlet ferdigmat i stykkpris, og annen mat i kilopris, så ser det slik ut. "Drittmaten" er designet med smak av salt og umami for at vi skal drives mot det, så det er egentlig snakk om å bli lurt. Helsa blir det som blir skadelidende. 3
Carrot Skrevet 1. september 2017 Forfatter #4 Skrevet 1. september 2017 35 minutter siden, Simbyxor skrev: Tjæ. Det er så mange grunner og ulike ståsteder. Jeg er klar over det, og jeg vet jo selv at noen ganger må man prioritere bort ting man ikke egentlig ønsker osv - men som du sier, ofte er det bedre økonomi å bruke en ukedag på å lage mat for eksempel siden vi nå en gang har både kjøleskap og fryser i de fleste hjem liksom.. Og den vinterdressen kommer ikke som en overraskelse, det nekter jeg å tro. Det blir som de billistene som alltid havner av veien når årets første snøfall kommer på tross av at det er meldt i store fete typer i alle landets aviser liksom.. Man vet men velger utsette, ris til egen bak osv.. Og jeg sier ikke at all pizza er drittmat, men jeg tror at det er forskjell på en voksen og et barn som vokser når det kommer til behov for næring. At en mann overlever en ulykke trenger ikke bety at alle gjør det osv.. 8 minutter siden, draug 75 skrev: Det er ikke rart at folk går på posemat/ ferdigmat/ hurtigmat- kjøret. Siden sist på sekstitallet har marproduksjon i Norge blitt industriell, og produsenter av typen Toro har fått lov til å utbre sitt budskap som opprinnelig var å "spare tid for husmoren" Det var liksom lettere slik. og man sparte tid. Så har vi matpornoprogrammene. Og det er porno i videre forstand enn man aner. Fjernsynskjøkkenet handlet om greie oppskrifter for hverdagsmat. Nyere matprogrammer legger lista mye høyere, mer avansert og tidkrevende. De fleste kommer aldri dit i ferdigheter. Så da kan de like godt la andre gjøre det for seg, forsone seg med at det der får jeg ikke til og la være å prøve å komme et stykke på veg. Jeg tror det er et hav av muligheter mellom hurtigmat og michelin-mat altså, og jeg er overbevist om at det er mulig for de aller aller fleste å ta grep om kosten sin uten at det nødvendigvis trenger koste skjorta. Det er ikke slik at "first price mais" er dårligere enn "green gigant" for eksempel - det handler om bevisst valg. Ja det tar litt lengre tid å koke potetbitene og mose dem enn å koke opp vann og helle i posen - men jeg er ikke sikker på at det er så mye dyrere i kroner og øre, og jeg tror man får et bedre måltid - samtidig som bonden har en jobb, uten bonden - null mat.. osv osv om man skal dra hele linjen. Det er "gammeldags" å kjøpe en halv sau i slengen og ha en stor fryser, samme med det å gå til slakteren heller enn kjøttdisken på rema - men det koster mindre om man gjør det og noen ganger er kvaliteten også bedre.. 1
AnonymBruker Skrevet 1. september 2017 #5 Skrevet 1. september 2017 2 minutes ago, Carrot said: Jeg er klar over det, og jeg vet jo selv at noen ganger må man prioritere bort ting man ikke egentlig ønsker osv - men som du sier, ofte er det bedre økonomi å bruke en ukedag på å lage mat for eksempel siden vi nå en gang har både kjøleskap og fryser i de fleste hjem liksom.. Og den vinterdressen kommer ikke som en overraskelse, det nekter jeg å tro. Det blir som de billistene som alltid havner av veien når årets første snøfall kommer på tross av at det er meldt i store fete typer i alle landets aviser liksom.. Man vet men velger utsette, ris til egen bak osv.. Og jeg sier ikke at all pizza er drittmat, men jeg tror at det er forskjell på en voksen og et barn som vokser når det kommer til behov for næring. At en mann overlever en ulykke trenger ikke bety at alle gjør det osv.. Jeg tror det er et hav av muligheter mellom hurtigmat og michelin-mat altså, og jeg er overbevist om at det er mulig for de aller aller fleste å ta grep om kosten sin uten at det nødvendigvis trenger koste skjorta. Det er ikke slik at "first price mais" er dårligere enn "green gigant" for eksempel - det handler om bevisst valg. Ja det tar litt lengre tid å koke potetbitene og mose dem enn å koke opp vann og helle i posen - men jeg er ikke sikker på at det er så mye dyrere i kroner og øre, og jeg tror man får et bedre måltid - samtidig som bonden har en jobb, uten bonden - null mat.. osv osv om man skal dra hele linjen. Det er "gammeldags" å kjøpe en halv sau i slengen og ha en stor fryser, samme med det å gå til slakteren heller enn kjøttdisken på rema - men det koster mindre om man gjør det og noen ganger er kvaliteten også bedre.. Tror ikke jeg har sett en slakter på 30 år. Det har vi ikke her. Og man får ikke kjøpt en halv sau. Har man en mann som er jeger kan man få fullt lik i fryseren, men det tar for alltid og er noe skikkelig klin og mas å partere elg. Husker da jeg var liten så tok bestemoren min og vennene hennes permisjon en hel uke for å samarbeide om å partere jaktfangst. Vokste opp på 80tallet på gård og vi fikk mye ferdigmat. Ikke mange av vennene mine som ikke hadde hjemmemødre som fikk hjemmelaget mat helt fra bunnen av. Ikke nok tid mellom jobb og fritidsinterresser og aktiviteter. Måtte sykle overalt og det tok mye tid. Er mere eller mindre vokst opp på brødskiver med prim, ferdigsodd, og gryterett, er sterk, sunn og frisk. Tror de fleste unge i dag vokser opp på samme måte. Man hører bare om skrekkeksemplene Anonymkode: c7c7d...fa0 8
draug 75 Skrevet 1. september 2017 #6 Skrevet 1. september 2017 16 minutter siden, Carrot skrev: Ja det tar litt lengre tid å koke potetbitene og mose dem enn å koke opp vann og helle i posen - men jeg er ikke sikker på at det er så mye dyrere i kroner og øre, og jeg tror man får et bedre måltid - samtidig som bonden har en jobb, uten bonden - null ma Du kan gjøre andre ting mens poteten koker opp og koker, mener jeg. Men derimot med pulveret, så står du der og rører hele tiden. Hvor er tidsbesparelsen idet? Mye god familietid mens maten blir til under lokk...
AnonymBruker Skrevet 1. september 2017 #7 Skrevet 1. september 2017 Jeg synes jeg stadig hører folk beklage seg over at "alle andre" lever på bare drittmat og halvfabrikata. Men hver gang tar jeg meg selv i å lure på hvem alle disse "andre" er. Jeg har selv to små barn, og både jeg og mannen lager stort sett alle middager fra bunnen av, med mye forskjellige grønnsaker, magert kjøtt/fisk og grove karbohydrater (og det gjorde vi også før vi fikk barn) Og ut fra hva jeg hører fra venner og kolleger, er dette mer eller mindre standarden- og for enkelte kanskje også kombinert med litt halvfabrikata en gang eller to i uka på ekstra travle dager. Men at det liksom skal være så utbredt at folk flest nærmest bare lever på drittmat (som pølser, fiskepinner, Grandiosa og Toro-gryter), nei det har jeg faktisk vanskelig for å tro på! Anonymkode: 1ddf1...4c5 10
AnonymBruker Skrevet 1. september 2017 #8 Skrevet 1. september 2017 Jeg er litt enig, selv om jeg ikke synes at man trenger å kjøpe en halv sau for at det skal bli litt bedre Synes det er trist når unger vokser opp på pølser, fiskepinner, hel-og halvfabrikat osv. Jeg synes det er ok å gjøre det en gang i blant, men når hele hverdagen og gjerne festen også blir preget av mye ferdigmat så synes jeg det er veldig trist. Noen tenker på hjemmelaget mat som luksus, og det synes jeg blir ganske feil. Til tider har jeg opplevd å bli omtrent latterliggjort fordi jeg ikke har lyst til å spise ferdigmat og halvfabrikat. Folk har en ganske dårlig holdning til mat i Norge egentlig. Det skal være billig og minst mulig styr. Vi er så utrolig dårlig vant at vi går på "restaurant" og betaler i dyre dommer for ferdigmat og halvfabrikat. Det er egentlig ganske latterlig om man tenker på det. Ikke skal man klage på dårlig mat på restaurant heller. Nei, vi skal være takknemlig, ikke stille krav og godta maten vi fikk. "Nei, det var kjempegodt, men jeg er mett allerede". For meg handler det ikke nødvendigvis om sunnhet eller ei, men at så mye går tapt. Det blir bare om å gjøre og bli mett, vomfyll, og lite med det å bruke tid på et måltid og skape noe selv. Nå kommer det sikkert noen og sier at de synes hel- og halvfabrikat er godt, men det er ikke så rart at man synes det om man aldri har smakt noe annet eller har fått samme rett tilberedt på en måte som ikke er god. Jeg pleide for eksempel å kjøpe ferdigkrydder til taco, og det synes jeg var godt før. Så sluttet jeg å bruke det, og blandet selv. Prøvde igjen ferdigkrydderet en gang jeg var på besøk hos noen og de ikke hadde krydder. Det var litt av en forskjell! Var jo bare salt omtrent. Jeg er også vokst opp på 80-tallet, og er ikke enig i at det var så mye ferdigmat da. Noe var det selvsagt, men jeg husker mye hjemmelaget mat rundt omkring. Hjemme var det ofte enkel mat på hverdagene, men det var allikevel tid til å lage mat selv om mine foreldre jobbet fullt begge to og hadde 3 barn. Anonymkode: f8986...8c3 2
Gjest Sisti Skrevet 1. september 2017 #9 Skrevet 1. september 2017 6 minutes ago, draug 75 said: Du kan gjøre andre ting mens poteten koker opp og koker, mener jeg. Men derimot med pulveret, så står du der og rører hele tiden. Hvor er tidsbesparelsen idet? Mye god familietid mens maten blir til under lokk... Man trenger ikke stå og røre i potetmospulveret, altså. Man kan si mye stygt om ferdigmat og halvfabrikata, men en del av de tingene ER tidsbesparende. Potetmos fra pose tar ikke fem minutter en gang. Man må i det minste være ærlig om det. Skikkelig mat koster litt (ikke mye) mer i tid. Men hvorfor skal vi ha det så travelt? Har man ikke tid til et godt måltid bør man kanskje organisere hverdagen annerledes. Jeg tror litt av problemet er at folk vil at ting skal gå så fort. Hele tiden.
AnonymBruker Skrevet 1. september 2017 #10 Skrevet 1. september 2017 6 minutter siden, Sisti skrev: Man trenger ikke stå og røre i potetmospulveret, altså. Man kan si mye stygt om ferdigmat og halvfabrikata, men en del av de tingene ER tidsbesparende. Potetmos fra pose tar ikke fem minutter en gang. Man må i det minste være ærlig om det. Skikkelig mat koster litt (ikke mye) mer i tid. Men hvorfor skal vi ha det så travelt? Har man ikke tid til et godt måltid bør man kanskje organisere hverdagen annerledes. Jeg tror litt av problemet er at folk vil at ting skal gå så fort. Hele tiden. Det tror jeg også, og jeg tror det er viktig å bruke litt tid på maten og å sette seg og spise sammen. Kanskje det ikke går hver dag, men jeg har mange gode minne fra at vi som familie satt rundt bordet, spiste sammen og snakket om alt mulig. Anonymkode: f8986...8c3 1
Mari Y Skrevet 1. september 2017 #12 Skrevet 1. september 2017 Folk har høyere levestandard i dag, så jeg er ikke helt sikker. Jeg synes det likevel virker som at man har to ytterpunkter oppe i det hele: fedme og ortoreksi. Det er de som ikke er nøye på hva de spiser, men så har man den 'ikke spis ditt og datt'. Før forholdt jeg meg bare til å ikke spise usunn mat i hverdagene og godteri i helgene. Jeg er nok litt dårlig selv av og til, men skulle jeg velge er den mellomting mellom trening og kosthold. Spis ofte og variert, drikk vann jevnlig, tren jevnlig, kutt ut godteri om du kan, om du ikke kan, begrens inntaket. 1
AnonymBruker Skrevet 1. september 2017 #13 Skrevet 1. september 2017 Problemet er ikke verken tilgang (som er milevis bedre enn før), pris (folk bruker historisk lite av lønna på mat) eller tid (enhver med basic kunnskaper på kjøkkenet kan lage middag på 10 minutter, som er tiden det tar å koke opp vann og få pasta eller en annen korn- eller stivelsesbasert fyllingrediens gjennomkokt). Problemet er desse basic kunnskapene. De finnes ikke. Verken kulturelt eller historisk. Min mormor har laget hjemmelaga mat hele sitt liv, men hun aner ikke en ting verken om ernæring eller matlaging. Fordi vi i Nord-Europa ikke har vektlagt det. Vi stappa det vi hadde i en gryte, kokte det til det smakte vondt og tilsatte salt for å gjøre det ca. spiselig. Og så takket vi gud for at vi ikke sultet i hjel. Blir ikke mattradisjoner av sånt. Vi lager ikke ordentlig ost engang, fordi vi ikke hadde tilstrekkelig med overflod av melk til å ta oss bryet. Så vi kan ikke ha lært sunt kosthold hjemmefra, med mindre vi har foreldre som selv tok det med fra en annen kultur eller tok seg bryet med å lære det. Anonymkode: ef6fd...453
AnonymBruker Skrevet 1. september 2017 #14 Skrevet 1. september 2017 1 time siden, Simbyxor skrev: Tjæ. Det er så mange grunner og ulike ståsteder. Om vinteren, f. eks, så behøver man jo en vinterdress. Vinterdresser koster ofte veldig mye dersom man skal kjøpe en skikkelig vinterdress, som er varm nok i -20 grader. Man kunne kjøpt den på salg i januar, men kanskje man ikke gjorde det. Nå koster den plutselig 1000 kroner. For fattige familier er det ganske mye. Kanskje det er det første barnet deres, kanskje de ikke vet at vinterdresser kommer på salg i januar, kanskje de.. kanskje så mye, ikke sant Og da må de gå for de billigste alternativene. Ikke det at å kjøpe en pakke torskefileter og mel koster så veldig mye mer enn en 30-pk fiskepinner til 15 kroner, men i det store og det hele, i løpet av måneder, er det en forskjell der som er merkbar. Det er mange som ikke vet, som ikke vet om. Som ikke vet at det lønner seg å lage mat i store kvanti, at det på sikt lønner seg å ha en diger fryseboks der man fryser ned mat i store kvanti. De vet ikke om tips og triks. De går i butikken, tenker "jeg har lite penger", tar noe billig. F.eks tomatsuppe til 3 kroner, eller hva det koster. Istedet for å lage en kulinarisk nytelse helt fra bunnen. Andre faller i tidsklemma, som du sier. De jobber fra 7-16, med 1 time reisevei til-fra jobb. Pluss kø på ettermiddagen... Må forte seg og hente i barnehagen. Barnet sover ikke om natta, våkner 15 ganger fra kl 20-06. Du er utmattet. Kanskje du til og med har vitaminmangel pga ensidig kost og det blir en ond sirkel. Alt de orker er å slenge grandisen i ovnen. Med det sagt var det en mann som levde på pizza i 1 år (bare pizza) uten å bli syk. Så det er nok ikke så farlig som en skulle tro, heller 1 mann, 1 år. Det er ikke nok for å overbevise meg Anonymkode: 6e7a7...3e2
AnonymBruker Skrevet 1. september 2017 #15 Skrevet 1. september 2017 Middag, ass Nå igjen. Er så glad jeg slipper!! Anonymkode: 62cd6...c4b 1
Carrot Skrevet 1. september 2017 Forfatter #16 Skrevet 1. september 2017 Jeg er enig i at mat i dag handler om å fylle et tomrom for de fleste, og for noen har det tomrommet flyttet seg bort fra magen (Sult) desverre. Og at jakten på å fylle dette tomrommet raskest mulig gjør at mange tar snarveier og forteller seg selv at "ferdigmat ikke er så ille" Og de har kanskje rett i at de ikke blir syke av den, men betyr det at det er bra for oss? Jeg står ikke over grytene hver enste dag i timevis, ikke parterer jeg sau heller men jeg er kanskej heldig som bor slik til at vi har slakter i nærheten i byene her, samtidig som gårdsbrukene rundt her selger sau, lam, geit osv og at det er jegere som selger hjort, elg, hønseriet like ved selger egg osv. Vi har båt og henter opp fisken vår selv, om jeg var skikkelig flink ville jeg som naboen hatt egen grønnsakshage (men jeg er for lat) Likevel bruker vi tid på måltidene, vi har valgt å stå opp tidligere slik at frokost er et fellesmåltid før barnehage / skole, vi velger ha middagen sent slik at alle kan spise sammen - og vi velger ha sunn snaks i kjøleskap og skuffer til måltidene mellom. Velger - jeg tror det er mye der foreldre og voksne i dag går vill, de velger feil. og forsvarer valget sitt. Og jeg tror at "skolekjøkken" bør inn på timeplanen igjen i større grad for de ungene der foreldrene "svikter" slik at de får tid til å lage og lære, ikke bare 45 minutter, men gjerne doble timer osv.. Og min bestemor som ville vært over 100 i dag kunne mye om ernæring, det samme gjorde min manns bestemor - så å si at de ikke førte det videre blir for lettvint. Derimot foreldrene mine, de har mye ansvar - for når jeg vokste opp på 70 og 80 tallet var det en eksplosjon i "hurtigmat" og alle grandisen gjorde sitt store inntog - DE valgte bort tradisjonsmaten, de la grunnlaget for dagens "elendighet" fordi de lot seg påvirke av utviklingen på 60 og 70 tallet.. 2
AnonymBruker Skrevet 1. september 2017 #17 Skrevet 1. september 2017 10 minutter siden, AnonymBruker skrev: . Vi lager ikke ordentlig ost engang, fordi vi ikke hadde tilstrekkelig med overflod av melk til å ta oss bryet. Anonymkode: ef6fd...453 http://www.adressa.no/nyheter/moreromsdal/2016/11/16/Tingvollost-er-verdensmester-i-ost-13800270.ece Anonymkode: e1c0f...1f9 2
AnonymBruker Skrevet 1. september 2017 #18 Skrevet 1. september 2017 42 minutter siden, AnonymBruker skrev: Er mere eller mindre vokst opp på brødskiver med prim, ferdigsodd, og gryterett, er sterk, sunn og frisk. Tror de fleste unge i dag vokser opp på samme måte. Du er sterk sunn og frisk, men man må jo se på befolkningen som helhet. Hvis det var såå skadelig med sodd og prim at man kunne forvente å dø av det måtte det vært advarsel på pakken. Men vi lever lenger i dag, hvis kroppen skal fungere optimalt lengst mulig for store deler av befolkningen bør man leve av et sunt kosthold Anonymkode: 6e7a7...3e2 1
AnonymBruker Skrevet 1. september 2017 #19 Skrevet 1. september 2017 Det handler om hvordan maten blir presentert, og hvordan familien samles rundt middagsbordet og har kvalitetstid. Sleng på noen grønnsaker, så er ikke gryteretten fra pose så ille synes jeg. Anonymkode: 265f9...df9 3
lyskrone Skrevet 1. september 2017 #20 Skrevet 1. september 2017 Når jeg var liten lagde mamma og pappa alltid mat fra bunnen, sjeldent vi hadde ferdig mat. Det er jeg faktisk veldig glad for den dag i dag, jeg har med det lært å lage mat fra bunn og ikke bruke ferdig produkter til en hver tid Vi fikk alltid være med mamma når hu dreiv å lagde mat og var ofte involvert i både matlaging og baking. Jeg sier ikke at vi aldri bruker ferdig produkter på en dag det er ekstra dårlig tid, men jeg lager heller mat fra bunn enn tomatsuppe fra toro osv... Dette er også noe jeg kommer til å gjøre med mine unger. Min samboer er ikke vant med ordentlig hjemmelaget mat så for han så var det helt annerledes nå jeg kom inn i bildet, og det får jeg ofte høre også. Han syns det er mye bedre det jeg lager enn hel- halvfabrikat. Dessuten er det veldig koselig å stå på kjøkkenet og lage mat sammen 1
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå