Gå til innhold

Hva er naturlige, vegetariske kilder til B12 og jern?


Anbefalte innlegg

AnonymBruker
1 minutt siden, AnonymBruker skrev:

Glemte å nevne næringsgjær som man tilsetter i matlagning for smak 

Anonymkode: 4a3cd...a75

Ja, jeg har det men bruker det sjeldent egentlig. Skal gjøre en ekstra effort når jeg blir gravid.

Anonymkode: a19bf...2f0

Fortsetter under...

AnonymBruker
1 minutt siden, AnonymBruker skrev:

Ja, jeg har det men bruker det sjeldent egentlig. Skal gjøre en ekstra effort når jeg blir gravid.

Anonymkode: a19bf...2f0

Du kan lage parmesan av næringsgjær og nøtter, og tilsette dette på ca. all type mat du ville hatt parmesan på :) 

Anonymkode: 4a3cd...a75

  • Liker 1
8 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Som jeg skrev øverst ønsker jeg tips til vegetariske matvarer som gjør at jeg slipper å ta vitamintilskudd.

Anonymkode: a19bf...2f0

Spørsmålet er om du, spesielt i en graviditet, skal rote med å finne matvarer med bittelitt jern og B12 (spesielt sistnevnte er vanskelig) og likevel risikere alvorlig mangel, eller om du skal droppe prinsippene og kjøpe en boks multivitaminer til 79 kr og leve bra. 

  • Liker 2
AnonymBruker
3 minutter siden, Simbyxor skrev:

Man skal uansett ta tilskudd i svangerskapet.

Hvorfor det egentlig? Hvis man spiser sunt og variert, lager mat fra bunnen og er bevisst på matvalgene, skulle det vel ikke være noe problem... Eller?

Anonymkode: a19bf...2f0

AnonymBruker
2 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Hvorfor det egentlig? Hvis man spiser sunt og variert, lager mat fra bunnen og er bevisst på matvalgene, skulle det vel ikke være noe problem... Eller?

Anonymkode: a19bf...2f0

Vil tro at det er mer det at om man får lave verdier på blodprøve så begynner man på vitamintabletter istedenfor å endre på kostholdet :)

Anonymkode: 4a3cd...a75

Annonse

AnonymBruker

Spinat anbefales ikke som kilde til jern grunnet oksalsyre. https://www.lhl.no/kosthold/ernaring-og-helse1/mat-som-forhindrer-jernmangel/ Her står det også at nordmenns største jernkilde ikke er kjøtt, men grovt brød.

Belgvekster (alt av bønner, linser og kikerter), nøtter, grønne bladgrønnsaker og grove kornprodukter er jernrike matvarer. Kikertmel som fås kjøpt på bl.a. innvandrerbutikker er svært rike på jern og kan brukes til å lage en slags omelett uten egg.

Ellers er næringsgjær som er tilsatt B12 et fantastisk produkt som gir maten god smak og kan brukes til så mangt. Selv bruker jeg det mye i pasta og sauser. 

Siden du spiser egg og melkeprodukter er dette kilder til B12. Vær oppmerksom på at melk (og andre matvarer med høyt kalsiuminnhold), te og kaffe hemmer jernopptaket. C-vitamin derimot, øker jernopptaket. Derfor kan du gjerne drikke et glass juice eller spise frukt/grønnsaker som sitrusfrukter, kiwi, paprika osv til maten.

Plantemelk/yoghurt (basert soya, havre, mandler osv) er ofte tilsatt B12 og kalsium. Selv er jeg veganer og har ikke mangel på noe, heller ikke jern eller B12. Faktisk var jernnivået mitt litt over referanseområdet, så legen spurte om jeg tar jerntilskudd, noe jeg ikke gjør og aldri har gjort.

Lykke til! :) 

Anonymkode: ad858...739

  • Liker 4
AnonymBruker
2 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Vil tro at det er mer det at om man får lave verdier på blodprøve så begynner man på vitamintabletter istedenfor å endre på kostholdet :)

Anonymkode: 4a3cd...a75

Ok, håper du har rett. Hvis det skulle skje at jeg får mangler foretrekker jeg heller å endre på kostholdet.

Anonymkode: a19bf...2f0

1 minutt siden, AnonymBruker skrev:

Ok, håper du har rett. Hvis det skulle skje at jeg får mangler foretrekker jeg heller å endre på kostholdet.

Anonymkode: a19bf...2f0

Jeg har lagt ved liste nå over mat som er rike på jern og b12. Men du kunne jo fint ha søkt opp dette selv på nettet :)

AnonymBruker
10 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Hvorfor det egentlig? Hvis man spiser sunt og variert, lager mat fra bunnen og er bevisst på matvalgene, skulle det vel ikke være noe problem... Eller?

Anonymkode: a19bf...2f0

For sikkerhets skyld. B-vitaminer er vannløselige og skilles ut i urinen, så for mye er ikke farlig. For å være på den sikre siden anbefales gravide tilskudd av B9 (folat). Er rett og slett ikke vits å risikere at fosteret kan få ryggmargsbrokk.

Anonymkode: ad858...739

  • Liker 1
AnonymBruker
2 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Ok, håper du har rett. Hvis det skulle skje at jeg får mangler foretrekker jeg heller å endre på kostholdet.

Anonymkode: a19bf...2f0

Men så er det ikke alltid mulig. Er f.eks lettere å opprettholde normale jernverdier enn å øke jernverdiene gjennom kosten. Derfor anbefales ofte jerntilskudd ved jernmangel, og når jernnivået er innenfor normalen brukes kostholdet. 

D-vitamin er vanskelig å få nok av gjennom kosten, da sola er vår viktigste kilde til vitaminet. Derfor anbefales nordmenn bosatt i Norge tilskudd av d-vitamin i vinterhalvåret.

Anonymkode: ad858...739

AnonymBruker
2 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Spinat anbefales ikke som kilde til jern grunnet oksalsyre. https://www.lhl.no/kosthold/ernaring-og-helse1/mat-som-forhindrer-jernmangel/ Her står det også at nordmenns største jernkilde ikke er kjøtt, men grovt brød.

Belgvekster (alt av bønner, linser og kikerter), nøtter, grønne bladgrønnsaker og grove kornprodukter er jernrike matvarer. Kikertmel som fås kjøpt på bl.a. innvandrerbutikker er svært rike på jern og kan brukes til å lage en slags omelett uten egg.

Ellers er næringsgjær som er tilsatt B12 et fantastisk produkt som gir maten god smak og kan brukes til så mangt. Selv bruker jeg det mye i pasta og sauser. 

Siden du spiser egg og melkeprodukter er dette kilder til B12. Vær oppmerksom på at melk (og andre matvarer med høyt kalsiuminnhold), te og kaffe hemmer jernopptaket. C-vitamin derimot, øker jernopptaket. Derfor kan du gjerne drikke et glass juice eller spise frukt/grønnsaker som sitrusfrukter, kiwi, paprika osv til maten.

Plantemelk/yoghurt (basert soya, havre, mandler osv) er ofte tilsatt B12 og kalsium. Selv er jeg veganer og har ikke mangel på noe, heller ikke jern eller B12. Faktisk var jernnivået mitt litt over referanseområdet, så legen spurte om jeg tar jerntilskudd, noe jeg ikke gjør og aldri har gjort.

Lykke til! :) 

Anonymkode: ad858...739

Jeg lager av og til plantemelk (elsker kakao med valnøttmelk nam!!!) selv så får ikke B12 gjennom det. Men jeg spiser mye laks og egg så det er nok slik jeg får i meg nok B12.

Skal bli bedre til å spise belgvekster. Lager mange gode bønneburgere, men burde lage større porsjoner og fryse dem ned slik at jeg faktisk spiser dem oftere.

Ang. jernopptak så er kanskje trikset å både drikke friskt presset juice og te/kaffe slik at det blir balansert.

Forresten spør i samme slengen på noe jeg har lurt på lenge. Har hørt fra flere steder at vitaminer forsvinner hvis man kutter opp frukt og grønnsaker noen timer før man tenker å spise det. Er dette riktig og hvor mye gjelder det i så fall? + Hvordan kan vitaminer bare forsvinne?

 

Takk for mange gode tips!!!

Anonymkode: a19bf...2f0

Annonse

AnonymBruker
9 minutter siden, mshi skrev:

Jeg har lagt ved liste nå over mat som er rike på jern og b12. Men du kunne jo fint ha søkt opp dette selv på nettet :)

Ja, jeg har sett mange lister på nettet men spørsmålet som jeg også skrev nedenfor var egentlig om man kan få nok vitaminer i seg bare gjennom vegetarisk kost i svangerskapet. Da synes jeg det er best å høre personlige historier fra folk. Hver av kildene du oppgav har forskjellig mengde.

Men takk for listen uansett.

Anonymkode: a19bf...2f0

AnonymBruker
17 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Kikertmel som fås kjøpt på bl.a. innvandrerbutikker er svært rike på jern og kan brukes til å lage en slags omelett uten egg.

Anonymkode: ad858...739

Åh nam tror jeg skal søke opp en oppskrift på socca fra Nice. Elsker socca!!

Anonymkode: a19bf...2f0

AnonymBruker
30 minutter siden, isw skrev:

Spørsmålet er om du, spesielt i en graviditet, skal rote med å finne matvarer med bittelitt jern og B12 (spesielt sistnevnte er vanskelig) og likevel risikere alvorlig mangel, eller om du skal droppe prinsippene og kjøpe en boks multivitaminer til 79 kr og leve bra. 

Kan godt hende at jeg tar multivitaminer, men jeg ser ikke på det som rot eller stress å undersøke først og høre andres erfaringer. Jeg vil heller leve bra for meg selv og et eventuelt barn gjennom et bevisst, variert og sunt kosthold hvis det er mulig.

Anonymkode: a19bf...2f0

Annonse
AnonymBruker

Dersom du drikker lite kumelk og spiser lite fisk, bør du også tenke på jod.

Anbefaler å rådføre deg med lege/klinisk ernæringsfysiolog før du evt. tar tilskudd. Sannsynligvis må du ta en blodprøve først også. Er sjeldent nødvendig med mulitivitamin. Men d-vit som du tar og folat er selvsagt bare bra. Er feks ikke vits med jerntilskudd om du ikke har mangel, da det ikke er bra med for mye jern.

Ellers kan jeg anbefale bønnepostei til pålegg! Kjempegodt og jernrikt. Mange gode oppskrifter på nett. :) 

Anonymkode: ad858...739

AnonymBruker
31 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Dersom du drikker lite kumelk og spiser lite fisk, bør du også tenke på jod.

Anbefaler å rådføre deg med lege/klinisk ernæringsfysiolog før du evt. tar tilskudd. Sannsynligvis må du ta en blodprøve først også. Er sjeldent nødvendig med mulitivitamin. Men d-vit som du tar og folat er selvsagt bare bra. Er feks ikke vits med jerntilskudd om du ikke har mangel, da det ikke er bra med for mye jern.

Ellers kan jeg anbefale bønnepostei til pålegg! Kjempegodt og jernrikt. Mange gode oppskrifter på nett. :) 

Anonymkode: ad858...739

Spiser masse fisk og melkeprodukter. Jeg pleier også å lage en fantastisk god bønnepostei + bønneburgere.

Men ja det er logisk at man ikke skal begynne på multivitamin (selv om det reklameres med det overalt) før man vet om man har mangel på noe. Når jeg blir gravid skal jeg sørge for å sjekke vitamin- og mineralstatus ofte. Noen som vet hvor ofte man bør sjekke det i svangerskapet forresten?

Anonymkode: a19bf...2f0

AnonymBruker
1 time siden, AnonymBruker skrev:

Nei, har man et kosthold som gjør at man må ta vitamintabletter ved siden av er dette et dårlig kosthold. Det er viktig å få i seg det man trenger med et sunt og variert kosthold. 

Anonymkode: 4de18...9c9

Det norske kosthold har for lite jod i seg og det blir tilsatt i mat for at folk ikke skal utvikle ekstreme mangler. Så ifølge din egen logikk er norsk kosthold dårlig, inkludert ditt eget. 

Jordsmonnet er fattig på jod mange steder i verden. Derfor tilsetter myndigheter verden over nok jod i matsalt, for å forsikre seg at befolkningen får nok jod og forebygge jodmangel.

På 1950 taller var struma (forstørret sjoldbruskkjertel) utbredt i Norge, ikke bare blant mennesker men også blant kuer. Da Norge tilsatte jod i maten til kuene, forsvant struma over natten.

https://optimaltkosthold.no/2017/01/22/myndighetene-har-floppet-selv-skapt-jodmangel-i-norge/

Anonymkode: c4288...f9a

  • Liker 2
AnonymBruker

De melkesyrebakteriene som danner B12 finnes i rikt monn på alt som vokser over jorden, som grønnkål, spinat, mangold, løvetann, epler, bær, pærer etc. Og kun på økologisk frukt/grønnsaker, ikke sprøytet. Disse spesielle bakteriene slår seg til i tynntarmen og produserer B12. Samme gjelder melkesyrebakterier som du får kjøpt på helsekost, men de bakteriene er ikke så tøffe, og dør lettere, så man må spise mye mer av dem. Melkesyregjærede grønnsaker/drikker er ikke det samme, de inneholder ikke akkurat disse bakteriene.
Spiser man altså epler fra usprøytede trær en gang i året, så vil man ha en viss andel av disse bakteriene. Dårlig miljø i tarmene kan imidlertid hemme dem og dermed hemme produksjonen av B12.

B12-tilskudd bør man ta som adenosylkobalamin og metylkobalamin.

Anonymkode: dde84...e9b

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...