AnonymBruker Skrevet 3. juni 2017 #1 Skrevet 3. juni 2017 Hvor mye sukker er det i Nutrilett-barer? Ser at det per 100 gram er 37 g karbohydrater, hvorav 22 er sukkerarter. Men hva betyr egentlig det? På mange andre matvarer står det jo feks. "totalt 8 % tilsatt sukker" i slutten av ingrediens-oversikten, men det står det ikke på disse. Anonymkode: 37aed...873
Pringle Skrevet 3. juni 2017 #2 Skrevet 3. juni 2017 Da er det vel 22 gram sukker per 100 gram da. Det er ikke "tilsatt" fordi det er blant "innholdsstoffene". 1
AnonymBruker Skrevet 3. juni 2017 #3 Skrevet 3. juni 2017 1 time siden, Pringle skrev: Da er det vel 22 gram sukker per 100 gram da. Det er ikke "tilsatt" fordi det er blant "innholdsstoffene". Okei, men det er det samme som 22 % sukker, da? I noen varer står det feks. 20 gram karbohydrater, hvorav 13 gram er sukkerarter, og så står det nederst at det er 8 % tilsatt sukker. Jeg skjønner ingenting Anonymkode: 37aed...873
AnonymBruker Skrevet 3. juni 2017 #4 Skrevet 3. juni 2017 27 minutter siden, AnonymBruker skrev: Okei, men det er det samme som 22 % sukker, da? I noen varer står det feks. 20 gram karbohydrater, hvorav 13 gram er sukkerarter, og så står det nederst at det er 8 % tilsatt sukker. Jeg skjønner ingenting Anonymkode: 37aed...873 Ja, det er det samme som 22% sukker. Se på hvor mye som er sukkerarter og drit i resten. Om det er tilsatt eller ei er likegyldig for kroppen, sukker er sukker. Stivelse og fiber er også karbohydrater, som da er blant de resterende som er utenom sukkerartene. Anonymkode: e4631...314 1
Pringle Skrevet 3. juni 2017 #5 Skrevet 3. juni 2017 Ja, når noe er 20 gram av 100 gram, utgjør det 20% av varen. (Prosent = per cento = pr hundre.) Tilsatt sukker regnes med i den totale sukkermengden. Det som er karbohydrat men ikke sukker, er stivelse (polysakkarider) og fiber. Store medisinske leksikon har dette: Sitat Sukkerarter er i ernæringsmessig sammenheng en samlebetegnelse for fordøyelige monosakkarider og disakkarider i maten. Se også karbohydrater. Betegnelsen sukker brukes også. De viktigste bestanddelene i sukkerarter er monosakkaridene glukose og fruktose, og disakkaridene sukrose, laktose og maltose. Glukose og fruktose finnes i honning, frukt og grønnsaker, sukrose finnes i frukt og grønnsaker og laktose finnes i melk. Hvitt sukker (også kalt bordsukker) består av sukrose. Den viktigste kilden til maltose er maltet korn. 1
AnonymBruker Skrevet 4. juni 2017 #6 Skrevet 4. juni 2017 Strengt tatt vi jeg si det er 37g og ikke 22g da. De resterende 15 grammene som ikke er monosakkarider eller disakkarider er polysakkarider som ikke er kostfiber (fordi kostfiber er trukket fra på norske varedeklarasjoner), altså tas de opp i kroppen. Karbohydrater blir gruppert etter hvor mange sukkermolekyler de inneholder, og så snakker vi også om kostfiber (også kalt fiber) som også er polysakkarider, men bindingene mellom disse sukkermolekylene klarer ikke menneskekroppen å bryte ned så de går ufordøyd gjennom kroppen. Vi har monosakkarider (ett sukkermolekyl), disakkarider (to sukkermolekyler) og polysakkarider (tre eller flere sukkermolekyler). Stivelse for eksempel er ett av polysakkaridene. Stivelse er en lang kjede med sukkermolekyler (kan være tusenvis), og blir brutt ned til enkle sukkermolekyler i kroppen. I tillegg har varm stivelse (for eksempel varm potet) høyere GI (glykemisk index, hvor mye en gitt mengde av et stoff påvirker blodsukkeret) enn rent bordsukker. Et lite karbohydrat-foredrag for dere. Poenget er at jeg synes det blir feil å utelate polysakkaridene i sukker-regnskapet. Alle karbohydrater som brytes ned består av sukker. Hvis du har to løse egg og en eggekartong med 12 egg i kjøleskapet så synes jeg det blir feil å si at du bare har 2 egg i kjøleskapet. Du har jo 14 egg selv om 12 av dem er pakket inn i en kartong. Tilsatt sukker er et uttrykk mange blir lurt av. Mange tror at naturlig sukker er sunt. Naturlig sukker er også sukker. 8% tilsatt sukker er 8g tilsatt sukker i 100g vare. Hvis man tar 100g tørkede dadler i en boks fruktyoghurt, så har altså disse tørkede dadlene 0% tilsatt sukker. Men de inneholder 68% sukker! Så du har akkurat tilsatt 68g sukker og kan skryte av på etiketten at den inneholder 0% tilsatt sukker, selv om varen til og med har mer sukker enn annen yoghurt. Som sagt, mange blir lurt av dette. Anonymkode: 852d3...72a 1
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå