Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Skrevet (endret)

Ser at helsedirektoratet anbefaler 300-450 gram fisk i uken. Kom på denne artikkelen og lurer på hva som er sant Oppdrettslaks. Jeg vet at fisk tar opp giftstoffer som er skadelig for oss. Hvordan forholder du deg til dette? Finnes det artikler eller undersøkelser som bekrefter høye giftnivåer hos spebarn, der mor feks har spist mye fisk?

Endret av ArneA
oppdatering
AnonymBruker
Skrevet

Oppdrettsfisk inneholder mindre omega 3-fettsyrer, og årsaken er at laksen spiser stadig mer vegetabilsk fôr istedet for fiskefôr, så den er en svømmende grønnsak

Anonymkode: 55241...7b7

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet

Spiser både oppdrettsfisk og vanlig fisk. Har ikke dødd enda tydeligvis 

Anonymkode: 7693f...691

AnonymBruker
Skrevet
1 minutt siden, AnonymBruker skrev:

Oppdrettsfisk inneholder mindre omega 3-fettsyrer, og årsaken er at laksen spiser stadig mer vegetabilsk fôr istedet for fiskefôr, så den er en svømmende grønnsak

Anonymkode: 55241...7b7

Hahaha, mennesker som er veganere blir ikke en grønnsak av å spise grønnsaker 

Anonymkode: 7693f...691

AnonymBruker
Skrevet

Nja, men det er sånn sett bedre enn villaks og andre fiskearter som er nært utrydningstruet. 

Oppdrettsfisk kan inneholde PCB (industrikjemikalier), som igjen kan gi deg negative helseeffekter som økt risiko for diverse typer kreft, redusert immunforsvar, og skade nerve- og det endokrine systemet. Det er derfor anbefalt å spise mindre av oppdrettsfisk, men det er likevel ufarlig i små mengder. 

Norge er i toppen når det gjelde oppdrettsfisk og er ganske liberale når det gjelder inntak av f.eks. oppdrettslaks, men hvis man ser på for eksempel amerikanske helseanbefalinger anbefales det et mye lavere inntak. 

Ellers er det jo anbefalt å ha et lavere inntak av fisk (tunfisk og makrell) som inneholder mye tungmetaller generelt. 

En annen ting er jo å være klar over om oppdrettsfisken man spiser faktisk kommer fra Norge eller fra Asia. Industrien i flere asiatiske land er ikke spesielt bra, for eksempel Thailand sin oppdrettsindustri har vært innom både slaveri per definisjon, barnearbeid og menneskesmugling. Spesielt reker burde man sjekke hvor kommer fra dersom man ønsker å kjøpe det.

Anonymkode: 21d57...c16

AnonymBruker
Skrevet

Anbefales det 300-450 gram fisk i uken?? Jeg spiser fisk to ganger i uken og kjøtt 3 ganger i uken. Men spiser ikke mer enn et laksestykke eller 100 gram kjøtt per måltid. Hvordan skal man klare å få i seg så mye?? 

Anonymkode: 9ae84...bde

AnonymBruker
Skrevet
3 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Anbefales det 300-450 gram fisk i uken?? Jeg spiser fisk to ganger i uken og kjøtt 3 ganger i uken. Men spiser ikke mer enn et laksestykke eller 100 gram kjøtt per måltid. Hvordan skal man klare å få i seg så mye?? 

Anonymkode: 9ae84...bde

Jeg spiser fisk 4 ganger i uka, og kylling 3 ganger i uka. Ingen problem det å få i seg 300-450 gram fisk når man har sluttet å spise rødt kjøtt.

Anonymkode: 55241...7b7

Skrevet

Etter å ha lest litt på nett, kommer det jo frem at norsk laks er full av gift og at noen anbefaler maks inntak oppdrettslaks 1 par ganger i året.

Ellers kommer det jo frem at nesten all mat inneholder et visst giftnivå, men det virker som at norsk oppdrettslaks skiller seg kraftig ut her.

Giftstoffene som blir nevnt er; PCB (https://no.wikipedia.org/wiki/Polyklorerte_bifenyler), bly, kadium,

dioksiner (samlebetegnelse på en gruppe klorholdige giftstoffer som dannes under forbrenning av organisk materiale så lenge det er klor til stede. Dioksin er uten tvil giftig for mennesker. Giften fører over lang tids eksponering til økt risiko for kreft, reproduksjonsforstyrrelser, nedsettelse av immunforsvaret, nevrotoksiske effekter og «hormonvirkninger». Kilde: Wikipedia)

Link til Aftenposten artikkel: http://www.aftenposten.no/norge/--Barn-bor-ikke-spise-oppdrettslaks-117006b.html

Har inntrykk av at dette er en milliardindustri og at kapitalen kanskje går foran helsen!?

Er det sånn at så lenge sannheten kommer ut, får det ingen konsekvenser for oppdrettsnæringen? Informasjonen ligger jo lett tilgjengelig på nett. Men skulle gjerne sett uavhengig forskning på dette feltet.

Det er rart at vi nordmenn ikke reagerer på dette. At det skurer og går. Inkludert meg selv. Jeg har hatt det " i bakhodet"  men ikke reagert før nå egentlig. For min del betyr det at vi ikke lenger kommer til å kjøpe oppdrettsfisk. Spesielt ikke laks. Det blir gitt råd om heller å spise torskefisk, som visstnok skal inneholde mindre mengder gift.

 

Skrevet
6 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Anbefales det 300-450 gram fisk i uken?? Jeg spiser fisk to ganger i uken og kjøtt 3 ganger i uken. Men spiser ikke mer enn et laksestykke eller 100 gram kjøtt per måltid. Hvordan skal man klare å få i seg så mye?? 

Anonymkode: 9ae84...bde

Ja, det er kostrådet fra helsedirektoratet. For min del betyr det å bruke villaks og omega 3 kosttillskudd. Kosttilskuddet er forhåpentligvis renset for giftinnhold. Torsk er nevnt som et alternativ. Men ikke torskelever! for de som liker det..

AnonymBruker
Skrevet
2 minutter siden, ArneA skrev:

Etter å ha lest litt på nett, kommer det jo frem at norsk laks er full av gift og at noen anbefaler maks inntak oppdrettslaks 1 par ganger i året.

Ellers kommer det jo frem at nesten all mat inneholder et visst giftnivå, men det virker som at norsk oppdrettslaks skiller seg kraftig ut her.

Giftstoffene som blir nevnt er; PCB (https://no.wikipedia.org/wiki/Polyklorerte_bifenyler), bly, kadium,

dioksiner (samlebetegnelse på en gruppe klorholdige giftstoffer som dannes under forbrenning av organisk materiale så lenge det er klor til stede. Dioksin er uten tvil giftig for mennesker. Giften fører over lang tids eksponering til økt risiko for kreft, reproduksjonsforstyrrelser, nedsettelse av immunforsvaret, nevrotoksiske effekter og «hormonvirkninger». Kilde: Wikipedia)

Link til Aftenposten artikkel: http://www.aftenposten.no/norge/--Barn-bor-ikke-spise-oppdrettslaks-117006b.html

Har inntrykk av at dette er en milliardindustri og at kapitalen kanskje går foran helsen!?

Er det sånn at så lenge sannheten kommer ut, får det ingen konsekvenser for oppdrettsnæringen? Informasjonen ligger jo lett tilgjengelig på nett. Men skulle gjerne sett uavhengig forskning på dette feltet.

Det er rart at vi nordmenn ikke reagerer på dette. At det skurer og går. Inkludert meg selv. Jeg har hatt det " i bakhodet"  men ikke reagert før nå egentlig. For min del betyr det at vi ikke lenger kommer til å kjøpe oppdrettsfisk. Spesielt ikke laks. Det blir gitt råd om heller å spise torskefisk, som visstnok skal inneholde mindre mengder gift.

 

Jeg har selv familie og venner i USA og de er fullt klar over dette :) Nordmenn er som regel ikke klar over det og tenker at oppdrettsfisk er helt trygt siden det er norsk produsert.
For eksempel da jeg hadde med en kompis fra da jeg var på utveksling i USA til Norge så nektet han plent å bestille laks på restaurant i tilfelle det var oppdrettslaks 

Nå spiser jeg ikke fisk selv, men selve debatten er veldig interessant 

Anonymkode: 21d57...c16

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
1 minutt siden, ArneA skrev:

Har inntrykk av at dette er en milliardindustri og at kapitalen kanskje går foran helsen!?

 

Ja, mitt inntrykk også, og ofte er det jo sånn. Akkurat som i Danmark med sine premie avlsgriser med MRSA bakterie (multiresistente bakterier) som den store mektige pengesterke avlsgris nøringen klarte å hindre kontroll hos sine griser i åresvis, grunnet økonomiske hensyn selvfølgelig. Money rules. Hver gang. Pr i dag eksporterer Danmark 1 mill griser i året med MRSA bakterie i 3 av 4 griser. Jada... STORT problem i hele Europa.

Jeg spiser ikke oppdrettslaks eller gris, og ellers heller ikke rødt kjøtt av miljø-og helsehensyn.

https://www.dn.no/nyheter/2017/02/08/0924/Helse/livsfarlige-bakterier-i-halvparten-av-alt-dansk-svinekjott-som-selges

Anonymkode: 55241...7b7

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet

Det er jo litt gift i all mat. Dere som ikke spiser oppdrettsfisk spiser dere f.eks. ris, soya eller soksikkekjerner? 

Anonymkode: 12c6c...5f6

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet

Oppdrettslaks fra Norge har mindre giftstoffer i seg enn villaksen har. 

Anonymkode: d6981...0ec

  • Liker 1
Skrevet

Jeg ble litt nervøs av å lese denne tråden. Gift i fisk. Jeg spiser mye av den laksefileten til 25kr som Bunnpris har. Faktisk flere dager i uken. I tillegg spiser jeg makrell i tomat på knekkebrød nesten hver dag. Vet ikke hva slags annen fisk jeg heller burde spise som ikke er farlig. 

Annonse
AnonymBruker
Skrevet
På 5/20/2017 den 12.23, AnonymBruker skrev:

Anbefales det 300-450 gram fisk i uken?? Jeg spiser fisk to ganger i uken og kjøtt 3 ganger i uken. Men spiser ikke mer enn et laksestykke eller 100 gram kjøtt per måltid. Hvordan skal man klare å få i seg så mye?? 

Anonymkode: 9ae84...bde

Jeg spiser 250g fisk per middag, så jeg ligger på 500-750g i uka, og synes det er lite.

Anonymkode: 3cef2...ae4

  • Liker 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...