AnonymBruker Skrevet 6. mai 2017 #1 Del Skrevet 6. mai 2017 Om du vokser opp med disse foreldrene som aldri har råd til å dra på ferie. Som ikke har råd til så mye i det store og det hele..som begrenser opplevelsene til et barn. Er det slik at dette går såpass i arv at dette barnet ikke har så mye å se frem til? Anonymkode: 257c1...b0c Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sera D Skrevet 6. mai 2017 #2 Del Skrevet 6. mai 2017 (endret) Nei, vi kan alle påvirke våre liv. I Norge har vi gratis utdanning og Lånekassen kan hjelpe med penger til livsopphold under veis, så barn med fattige foreldre kan ta utdanning og få seg en godt betalt jobb som alle andre. Mye mulig at veien fram er lettere for barn med rike foreldre, men den er slett ikke umulig for andre heller. Endret 6. mai 2017 av Sera D Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mai 2017 #3 Del Skrevet 6. mai 2017 Jeg vokste opp i "fattigdom". Aldri råd til ferier. Sko og klær gikk i arv, uavhengig av kjønn (jeg så ut som en gutt hele barndommen pga klær og sko). Jeg har 4 søsken. Sko ble først byttet ut ved hull. Klær ble lappet. Om og om igjen... Vi ble klippet og barbert av mamma. Vi fikk kun spise frokost og middag hjemme, til lunsj på skolen fikk vi kald havregrøt - og kun det. Ikke med litt honning, bær eller frukt oppi... Vi hadde aldri råd til å feire bursdager eller å delta i andres bursdag (ikke råd til gave). Jeg spiste ute for første gang da jeg var 16, da jeg fikk stipend. Ett av mine søsken har dårlig råd. Han har utdanning og en ok jobb. Samboeren har ikke arbeid pr dags dato og har vært arbeidsledig i flere år. Min bror ble rundlurt av eksen, og ble skyldig i flere hundre tusen pga henne. Så var han skikkelig, skikkelig uheldig - og fikk ny gjeld på et par hundre tusen. Huset måtte han selge med stort underskudd (men han hadde i det minste råd til å kjøpe hus i utgangspunktet). De har fire barn. De har ikke råd til ferier og sånt, men det går også mye på prioriteringer; de har gjerne to middager, lager mye kake i hverdagene og kjøper myyyye godis... Mao unødvendige ting. Så de lider ingen nød. To av mine andre søsken er derimot det jeg vil kalle velstående. De lever middelmådig, har middelmådig bil og hus, men de sitter på mye penger. Tjener godt selv, partneren tjener godt. En er student fremdeles, og studerer til master i en godt betalt utdanning. Min mann tjener ok, over middelklassen. Jeg går derimot på AAP (skal ta utdanning til høsten nå, etter hard jobbing med meg selv og min situasjon) etter mye psykisk sykdom grunnet en svært vanskelig oppvekst med vold og undertrykkelse. Anonymkode: 48c22...1eb Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mai 2017 #4 Del Skrevet 6. mai 2017 Man er ikke dømt til det, men foreldrene tilrettelegger jo for at det skal bli slik. Jeg fikk meg kjæreste og fant fort ut at han blåste alle pengene sine hver måned på tull og at han hadde et ufornuftig billån samt flere totalt fruktesløse år i tjueårene. Jeg snakket fort fornuft i ham og vips så sparte han 10 000 kr hver måned. Viste seg at han har en svært "enkel" og spillegal mor som aldei har spart en krone og som aldri har kunnet hjelpe ham med lekser eller oppmuntret ham i fht skolen. Det ble imidlertid veldig god skikk på ham etter hvert, men jeg merker godt at vi har et helt annet økonomisk utgangspunkt enn hva andre jevngamle par har. Jeg gikk inn i forholdet 26 år gammel med 400 000 i egenkapital. Han gikk inn i forholdet 32 år gammel med 400 000 i gjeld... Anonymkode: cf07a...05c Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
tussi84 Skrevet 6. mai 2017 #5 Del Skrevet 6. mai 2017 Nei ikke nødvendigvis men det kan påvirke deg på den måten at enten blir du veldig gjerrig, eller rake motsetningen. Fordi du opplevde å omtrent ikke få noen goder i barndommen, så skal du i alle fall unne deg det i voksen alder slik at ender opp med å bruke alt for mye penger. Vi mennesker streber ofte etter ting vi aldri har kunnet unne oss pga penger, og når muligheten er der så vil en del av oss falle for fristelsen. En annen ting fattige foreldre kan påvirke er hvor lang tid det tar for deg å komme inn på boligmarkedet. Med ingen hjelp av foreldre idag og et lavt lønn yrke er det i de største byene nå ikke sjans til å kjøpe bolig før man er 30 og oppover. Mange får heller ikke kjøpt leilighet idag uten at man har en medlåntager. I tillegg så er det større sjans for at barna blir uføre i løpet av livet hvis begge foreldrene er uføre. Jeg er litt usikker på hvorfor det er sånn. Men alt i alt så har du din økonomi, og foreldre dine sin. Hva du velger å bruke pengene på er opptil deg. Ser du går på aap så da har du ikke akkurat overflod av penger. Men her er noen tips til å få pengene til å strekke lenger. 1.Sett opp et budsjett og la utgiftene være mindre enn inntektene så går det nok bra. 2.Et annet råd er å ikke ta opp kredittkort så lenge du ikke kan styre det. Det vil si skal du ha kreditt kort velg kun ett som gir deg fordeler. Noen kreditt kort gir deg feks fordeler i utlandet eller på bensin. Riktig bruk av kreditt kort er feks at du bruker kr 2000 av det på ferie, men at når lønna kommer så setter du inn de 2000 igjen. 3. Aldri ta opp nytt kredittkort for å betale ett annet et. Ikke kjøp ting på avbetaling. En tv på avbetaling feks blir gjerne dobbel så dyr en orginal prisen. 4.Lag ukentlig handleliste og handle en gang i uka. Lag middagene stort sett fra bunnen. 5. Les over renter hvis du må ta opp forbrukslån noen gang. Mange selskaper opererer opp mot 35 prosent rente. Dette vil si at hvis du har et lån på 25000 og du får regning på 2500 kr hver mnd i avbetaling så betaler du ikke 2500 kr ned på lånet ditt i mnd, men ca 1600. 900 kr altså til renter. 6. Spar om du kan til uforutsette utgifter i tilfelle du feks trenger nytt kjøleskap etc. 7. Unngå inkasso og betalingsannmerkninger. Så fort en fakturaen når inkasso er gjerne regninga blitt dobbel så dyr. Salærer og renter fortsetter å øke jo lenger du ikke får betalt regninga. En regning på 5000 kr kan 3 år senere være oppe i 12000 kr. Ettervært vil man også få betalingsannmerkninger slik at man ikke får lån, mobilabonnement etc. Jeg regner med at du vet alt dette her fra før men.. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Cata Skrevet 6. mai 2017 #6 Del Skrevet 6. mai 2017 Niks, det kan man komme seg unna. Lånekassen, utdanning, jobb med OK betaling og sirkelen er brutt før den en gang ble dannet. Jeg var det barnet som vokste opp med "reise vekk i ferien" som en sjeldenhet. Tror det skjedde 3-4 ganger i hele min oppvekst. I dag har jeg jobb med grei lønn og råd til det meste av hverdagsutskeielser. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mai 2017 #7 Del Skrevet 6. mai 2017 Selvfølgelig ikke. Foreldrene mine er og har alltid vært gjeldsslaver. Vi fikk aldri ferie eller noe ekstra. Nå er jeg 25, tjener 650 000 i året og eier hus. Har riktignok huslån, men det er "bare" på 700 000, så relativt lavt. Jeg lever godt. Anonymkode: 851f6...953 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå