AnonymBruker Skrevet 23. mars 2017 #1 Del Skrevet 23. mars 2017 Jeg skal teste ut glutenfritt en periode for å se om det vil ha noen innvirkning på min helsesituasjon. Jeg har ikke påvist cøliaki (tok en blodprøve for et par år siden), men har annen autoimmun sykdom der de lærde strides om hvorvidt gluten kan være en trigger. Før jeg ville ta steget "helt ut" brukte jeg noen uker på å teste ut glutenfrie oppskrifter, siden jeg helst vil unngå mye ferdigmat og mikser. I denne perioden spiste jeg dermed mye mindre mat med gluten enn ellers, men var ikke helt glutenfri. Jeg merket likevel at magen reagerte veldig positivt på endringene. Jeg ble så enig med legen om å ta ny blodprøve for cøliaki før jeg startet opp med 100% glutenfri kost, for å se om den viste noen endringer siden forrige gang. Spørsmålet som jeg glemte å stille legen blir da: Siden jeg i en periode har spist mindre gluten enn ellers, men ikke vært helt glutenfri, hvor lenge bør jeg hive innpå glutenholdig kost for å være sikker på at blodprøveresultatene blir reelle? Jeg har sett utsagn om to måneder og to uker. Noen som vet? Anonymkode: 0a4fb...e57 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1094664-glutenfritt-og-c%C3%B8liaki-pr%C3%B8ve/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. mars 2017 #2 Del Skrevet 23. mars 2017 Dette r reinspikka tull. Blodprøve med henbøikk på cøliaki er en gentest. Genene dine endrer seg ikke de er du født med. Har du et spesifikt gen, så har du større sjangs tor å ha cøliaki og har du ikke genet så har du ingen mulighet for å ha eller få cøliaki. Å ta en gentest på nytt for å se om genet plutselig har dukket opp er reinspikka tull noe leger og vet. Anonymkode: 55299...312 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1094664-glutenfritt-og-c%C3%B8liaki-pr%C3%B8ve/#findComment-19504816 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ulven Skrevet 23. mars 2017 #3 Del Skrevet 23. mars 2017 6 minutter siden, AnonymBruker skrev: Dette r reinspikka tull. Blodprøve med henbøikk på cøliaki er en gentest. Genene dine endrer seg ikke de er du født med. Har du et spesifikt gen, så har du større sjangs tor å ha cøliaki og har du ikke genet så har du ingen mulighet for å ha eller få cøliaki. Å ta en gentest på nytt for å se om genet plutselig har dukket opp er reinspikka tull noe leger og vet. Anonymkode: 55299...312 Legen tar nok IgA-tTg test, ikke gentesten. TS: Har du mistanke om cøliaki ber du legen starte med en gentest, så evnt gastroskopi hvis gentesten er positiv. 1 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1094664-glutenfritt-og-c%C3%B8liaki-pr%C3%B8ve/#findComment-19504846 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. mars 2017 #4 Del Skrevet 23. mars 2017 En gentest endrer seg ikke nei, men den forteller om cøliaki er en mulighet, ikke om du faktisk har utviklet det. Blodprøven for cøliaki som måler antistoffer i blodet, serologisk test, påvirkes av inntak av gluten. Anonymkode: 0a4fb...e57 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1094664-glutenfritt-og-c%C3%B8liaki-pr%C3%B8ve/#findComment-19504848 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. mars 2017 #5 Del Skrevet 23. mars 2017 Vil ikke tro 2 måneder er nødvendig, om du spiser litt gluten i dag, men spis mer de neste 3-4 ukene. Har du fått i deg jevnt med gluten, selv om det er lite, tar tarmen skade av det uansett. Usikker på hvordan det er med antistoffer i blodet. Jeg var fri for antistoffer 6 måneder etter jeg begynte på glutenfri kost etter cøliaki-diagnose, men det var jo helt glutenfritt. Skulle tro du derfor at du har antistoffer nå om du har cøliaki, men jeg ville fått i meg mer gluten for å trigge. Uansett, har du først fått én autoimmun sykdom, er sjansen for flere større. Anonymkode: 86ec6...520 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1094664-glutenfritt-og-c%C3%B8liaki-pr%C3%B8ve/#findComment-19504867 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. mars 2017 #6 Del Skrevet 23. mars 2017 9 minutter siden, Ulven skrev: Legen tar nok IgA-tTg test, ikke gentesten. TS: Har du mistanke om cøliaki ber du legen starte med en gentest, så evnt gastroskopi hvis gentesten er positiv. Hvor vanlig er det at leger starter med gentesten? Rent logisk skulle man jo tro det var standard å begynne der, da en negativ test vil gjøre det overflødig med videre testing? Likevel ser jeg ikke at den nevnes så mye på nettsider som skriver om utredning for cøliaki. Anonymkode: 0a4fb...e57 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1094664-glutenfritt-og-c%C3%B8liaki-pr%C3%B8ve/#findComment-19504884 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ulven Skrevet 23. mars 2017 #7 Del Skrevet 23. mars 2017 Akkurat nå, AnonymBruker skrev: Hvor vanlig er det at leger starter med gentesten? Rent logisk skulle man jo tro det var standard å begynne der, da en negativ test vil gjøre det overflødig med videre testing? Likevel ser jeg ikke at den nevnes så mye på nettsider som skriver om utredning for cøliaki. Anonymkode: 0a4fb...e57 Mulig at det er kostnaden for en slik gentest som gjør at den ikke er så mye brukt? Mannen min som har cøliaki fikk aldri utført gentesten, dessverre, mens to av barna mine har fått tatt den siden far har cøliaki. 1 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1094664-glutenfritt-og-c%C3%B8liaki-pr%C3%B8ve/#findComment-19504908 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. mars 2017 #8 Del Skrevet 23. mars 2017 45 minutter siden, AnonymBruker skrev: Hvor vanlig er det at leger starter med gentesten? Rent logisk skulle man jo tro det var standard å begynne der, da en negativ test vil gjøre det overflødig med videre testing? Likevel ser jeg ikke at den nevnes så mye på nettsider som skriver om utredning for cøliaki. Anonymkode: 0a4fb...e57 Gentest er det legene har retningslinjer om å ta i første og innledende fase av cøliakiutredning. Anonymkode: 55299...312 1 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1094664-glutenfritt-og-c%C3%B8liaki-pr%C3%B8ve/#findComment-19505064 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. mars 2017 #9 Del Skrevet 23. mars 2017 2 timer siden, AnonymBruker skrev: Jeg skal teste ut glutenfritt en periode for å se om det vil ha noen innvirkning på min helsesituasjon. Jeg har ikke påvist cøliaki (tok en blodprøve for et par år siden), men har annen autoimmun sykdom der de lærde strides om hvorvidt gluten kan være en trigger. Før jeg ville ta steget "helt ut" brukte jeg noen uker på å teste ut glutenfrie oppskrifter, siden jeg helst vil unngå mye ferdigmat og mikser. I denne perioden spiste jeg dermed mye mindre mat med gluten enn ellers, men var ikke helt glutenfri. Jeg merket likevel at magen reagerte veldig positivt på endringene. Jeg ble så enig med legen om å ta ny blodprøve for cøliaki før jeg startet opp med 100% glutenfri kost, for å se om den viste noen endringer siden forrige gang. Spørsmålet som jeg glemte å stille legen blir da: Siden jeg i en periode har spist mindre gluten enn ellers, men ikke vært helt glutenfri, hvor lenge bør jeg hive innpå glutenholdig kost for å være sikker på at blodprøveresultatene blir reelle? Jeg har sett utsagn om to måneder og to uker. Noen som vet? Anonymkode: 0a4fb...e57 Vil bare si at det er ingen farlige stoffer i f.eks toro grov melblanding o.l som man bruker til å bake brød. Dette brødet blir mye bedre på smak enn om man bruker f.eks bokhvetemel og mye mer næringsrikt. Du trenger ikke være redd for å bruke sånne mikser. Anonymkode: b7a57...3e5 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1094664-glutenfritt-og-c%C3%B8liaki-pr%C3%B8ve/#findComment-19505409 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. mars 2017 #10 Del Skrevet 23. mars 2017 49 minutter siden, AnonymBruker skrev: Vil bare si at det er ingen farlige stoffer i f.eks toro grov melblanding o.l som man bruker til å bake brød. Dette brødet blir mye bedre på smak enn om man bruker f.eks bokhvetemel og mye mer næringsrikt. Du trenger ikke være redd for å bruke sånne mikser. Anonymkode: b7a57...3e5 Litt merkelig antagelse, at man er "redd" dersom man ønsker å lage selv fremfor å kjøpe ferdig? Jeg foretrekker ganske enkelt å bake selv, med eller uten gluten. Jeg har testet noen melblandinger og kommet frem til at de fleste ikke faller i smak overhodet. Brød med bokhvete smaker helt fint for meg, i kombinasjon med masse havre og frø. Anonymkode: 0a4fb...e57 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1094664-glutenfritt-og-c%C3%B8liaki-pr%C3%B8ve/#findComment-19505589 Del på andre sider Flere delingsvalg…
lillsunshine Skrevet 23. mars 2017 #11 Del Skrevet 23. mars 2017 11 timer siden, Ulven skrev: Mulig at det er kostnaden for en slik gentest som gjør at den ikke er så mye brukt? Mannen min som har cøliaki fikk aldri utført gentesten, dessverre, mens to av barna mine har fått tatt den siden far har cøliaki. Jeg har nylig vært hos legen og tatt blodprøve for å teste meg mot cøliaki. På arket jeg hadde med til labben så hadde legen krysset ut to tester for cøliaki. Den ene var en sånn IgA-test, og den andre tror jeg var sånn gentest. Så det virker på meg som de testet begge deler samtidig. Hvilken autoimmun sykdom har du TS om jeg tørr å spørre? Jeg har ulcerøs kolitt selv og har hatt det i 6 år. Har til tider trøblete mage som det kommer med sykdommen, og har hørt at mange med IBD ofte kan ha cøliaki og laktoseintoleranse også. Både laktose og cøliakitest var negativ hos meg. Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1094664-glutenfritt-og-c%C3%B8liaki-pr%C3%B8ve/#findComment-19507835 Del på andre sider Flere delingsvalg…
MissPierce Skrevet 24. mars 2017 #12 Del Skrevet 24. mars 2017 (endret) 12 timer siden, AnonymBruker skrev: Dette r reinspikka tull. Blodprøve med henbøikk på cøliaki er en gentest. Genene dine endrer seg ikke de er du født med. Har du et spesifikt gen, så har du større sjangs tor å ha cøliaki og har du ikke genet så har du ingen mulighet for å ha eller få cøliaki. Å ta en gentest på nytt for å se om genet plutselig har dukket opp er reinspikka tull noe leger og vet. Anonymkode: 55299...312 96-99% med cøliaki har genet HLA-DQ8 eller HLA-DQ2, 1-4% har cøliaki uten dette genet. Ca. 96% har DQ2 og 1-5% DQ8. Det er altså veldig sjelden, men kan forekomme. Endret 24. mars 2017 av MissPierce Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1094664-glutenfritt-og-c%C3%B8liaki-pr%C3%B8ve/#findComment-19507905 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 24. mars 2017 #13 Del Skrevet 24. mars 2017 15 timer siden, lillsunshine skrev: Jeg har nylig vært hos legen og tatt blodprøve for å teste meg mot cøliaki. På arket jeg hadde med til labben så hadde legen krysset ut to tester for cøliaki. Den ene var en sånn IgA-test, og den andre tror jeg var sånn gentest. Så det virker på meg som de testet begge deler samtidig. Hvilken autoimmun sykdom har du TS om jeg tørr å spørre? Jeg har ulcerøs kolitt selv og har hatt det i 6 år. Har til tider trøblete mage som det kommer med sykdommen, og har hørt at mange med IBD ofte kan ha cøliaki og laktoseintoleranse også. Både laktose og cøliakitest var negativ hos meg. Jeg har hypothyreose som jeg har hatt i 20 år, og har med stor sannsynlighet utviklet sjøgrens i tillegg. Anonymkode: 0a4fb...e57 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1094664-glutenfritt-og-c%C3%B8liaki-pr%C3%B8ve/#findComment-19509953 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå