Gå til innhold

Er svensk hvetemel anderledes enn norsk? Alt blir flatt jo


Anbefalte innlegg

Hei dere 😊

Kjøpte svensk hvetemel for første gang for litt siden, en 5kg pakke. . Jeg har opplevd gang på gang at bakverk som brød og pizzadeigen blir flatt av det eller hever dårlig. De første gangene trodde det var jeg som var uheldig og drepe gjæra, men etter etter at gårdagens fiasko tok jeg en kontroll i dag. Lagde to pizzadeigen, en med det svenske melet og en med vanlig norsk regal. Brukte samme mengde gjær, og vann fra samme litersmotor. Og joda, den svenske ble hard og flat mens den norske ble god og lufting.

så da er spørsmålet til dere smarte damer: er det forskjell på norsk og svensk mel? Om ja, hvordan lykkes jeg med det svenske melet? Har 3 kg som havner i søpla om alt fortsetter å bli flatt og ekkelt 

Fortsetter under...

AnonymBruker
På ‎12‎.‎03‎.‎2017 den 18.08, aicelain skrev:

Hei dere 😊

Kjøpte svensk hvetemel for første gang for litt siden, en 5kg pakke. . Jeg har opplevd gang på gang at bakverk som brød og pizzadeigen blir flatt av det eller hever dårlig. De første gangene trodde det var jeg som var uheldig og drepe gjæra, men etter etter at gårdagens fiasko tok jeg en kontroll i dag. Lagde to pizzadeigen, en med det svenske melet og en med vanlig norsk regal. Brukte samme mengde gjær, og vann fra samme litersmotor. Og joda, den svenske ble hard og flat mens den norske ble god og lufting.

så da er spørsmålet til dere smarte damer: er det forskjell på norsk og svensk mel? Om ja, hvordan lykkes jeg med det svenske melet? Har 3 kg som havner i søpla om alt fortsetter å bli flatt og ekkelt 

Mel har ulik kornstørrelse og fuktinnhold - som alt annet som er malt opp og trekker fuktighet.

Men så lenge den "norske" og "svenske" deigen i konsistens (ikke vekt eller volum - de er uten betydning i baking) er lik så får du likt resultat. Kan den ene deigen kreve mer tid enn den andre? Definitivt - dette vil i stor grad avhenge av kornstørrelse og sammensetning. Men en deig er ferdig hevet når den er det, ikke etter x minutter.

 

Min ide til problemløsning: sett deigen før du legger deg. Standard deig: Mel+salt+(kaldt)vann+en 1/4 ts gjær til en myk ikke-knabar deig. La den stå over natta. Hever den? Alt ok. Slå den ned og sett den kjølig til baking etter jobb.

Anonymkode: c958c...c18

  • Liker 1
5 timer siden, AnonymBruker skrev:

Mel har ulik kornstørrelse og fuktinnhold - som alt annet som er malt opp og trekker fuktighet.

Men så lenge den "norske" og "svenske" deigen i konsistens (ikke vekt eller volum - de er uten betydning i baking) er lik så får du likt resultat. Kan den ene deigen kreve mer tid enn den andre? Definitivt - dette vil i stor grad avhenge av kornstørrelse og sammensetning. Men en deig er ferdig hevet når den er det, ikke etter x minutter.

 

Min ide til problemløsning: sett deigen før du legger deg. Standard deig: Mel+salt+(kaldt)vann+en 1/4 ts gjær til en myk ikke-knabar deig. La den stå over natta. Hever den? Alt ok. Slå den ned og sett den kjølig til baking etter jobb.

Anonymkode: c958c...c18

Tusen takk 😄 Det kan jeg prøve 😊

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...