Gå til innhold

billig og god middag


Anbefalte innlegg

Skrevet

Hei! 

Hvilke middager som er billige og gode kan dere tipse om?? Skal prøve å handle slik som de i luksusfellen som uleshandler for under 1000 lappen. Vi er to voksne og en liten på 16 mnd.

Videoannonse
Annonse
Skrevet (endret)

Jeg syns wok med nuddler er godt og billig. Blir billigere hvis man bruker grønnsakene man har, ikke wok blandingen.

Eggnudler, gulrot, løk, kylling/laks, brokkoli, salt, pepper, soyasaus.

Endret av Ny Bruker
Skrevet

Tusen takk. Flere?

Skrevet
På 21.2.2017 den 7.22, hobbykokken skrev:

Hvilke middager som er billige og gode kan dere tipse om?? Skal prøve å handle slik som de i luksusfellen som uleshandler for under 1000 lappen. Vi er to voksne og en liten på 16 mnd.

Dette er litt å sette seg inn i, men mye enklere på sikt enn å gi deg et oppskriftshefte:

Hvis du spiser masse til frokost og varm lunsj kan du spise en brødskive til middag. Men hvis du skimper på middagen, må du spise mer til de andre måltidene. Du må derfor se hele kostholdet ditt/deres under ett. To voksne og et lite barn burde klare seg fint på 4000 kroner måneden, men noe mindre bør du ikke satse på. Nok mat og god mat er viktig for dere alle.

Balanser måltidene deres, lag mye av maten selv, og spis opp alt. Det er det beste rådet jeg kan gi. 

For å få tilstrekkelig fersk mat, må dere handle ofte nok. Men for å unngå impulshandling, er det lurt å ikke handle for ofte. En eller to ganger i uka er passe for de fleste.

På samme måte som dere skal se hele dagen under ett, må dere se matinnkjøp som en stadig strøm av mat inn og mat ut. Dere skal ikke spise opp alt i huset i løpet av en uke. Mange basisvarer holder seg kjempelenge, og disse kan dere kjøpe i større kvanta når de er på tilbud. Andre ting går fort i forråtnelse og må spises opp raskt. 

For at dere skal få til å spise opp alt, må dere kjøpe og lage mat dere vil ha. Du kan derfor bruke enhver oppskrift som frister. Du trenger ikke følge oppskrifter til punkt og prikke. Hvis det er ingredienser du ikke har (enten fordi de er for dyre, eller du ikke får tak i, eller ikke liker), kan du stort sett erstatte eller utelate dem. Hvis du skal erstatte, erstatt med noe som er av samme "type", feks kjøtt med annet kjøtt, fisk med annen fisk, pasta med ris, grønnsaker med andre grønnsaker, smør med olje. Mat blir det uansett.

  • Liker 1
Skrevet

Hvilke middager er billige og gode? De aller, aller fleste. Det kommer helt an på hva du syns er godt. Det meste kan man gjøre billig med noen unntak

Blir nesten som å spørre hvor langt et tau er 😝

En huskeregel er å kjøpe sesongbaserte råvarer. Kjøper man opp en hel del når det er på sitt billigste, så kan man kutte det opp og fryse ned slik at det varer ut over sesongen også

Mange matvarer av billigmerker som f.eks First Price er minst like bra som dyrere merker. Handle på f.eks Kiwi, se etter tilbud og mat som selges  billig pga dato

Kan helt sikkert ramse opp en hel haug med matretter, men disse kan gjøres billige eller de kan koste mye. Noen eksempler:

Spaghetti og kjøttboller

Seifilet og grønnsaker 

Laksefilet i grateng

Taco/fajitas/burrito/enchiladas

Supper av alle slag, tomat, spinat, grønnsaks, blomkål, ramen etc

Gryteretter

Fiskekaker

Pizzasnurrer

Pytt i panne

Alle disse rettene kan lages for en veldig billig penge, men de kan også koste veldig mye. Avhengig av hvilke råvarer man bruker, fra hvilken butikk og fra hvilket merke

 

Skrevet

Tomatsuppe

1 løk
3 fedd hvitløk
Hakk opp og stek i smør/olje et par minutter
Ha i 2-3ss tomatpure, la det surre ett minutt
Ha i 2 bokser hakkede tomater
5-6dl kyllingbuljong
Kok litt, og kjør i stavmikser så det blir glatt

Stek to kyllingfileter, salt og pepper. Riv i små biter
1-2 bokser svarte eller hvite bønner
Fersk basilikum - finhakk
Bland disse i en bolle, og ha ønsket mengde i hver tallerken med suppe. 

  • Liker 1
Skrevet

Hvis dere ønsker å leve på mat for 1000 kr uka er det mer enn bare billige middager som teller. Noe av det viktigste er å ikke kaste mat. Ha god oversikt i kjøleskap, fryser og skap slik at dere bruker opp mat før de går ut på dato. jeg tror det ligger til dels store verdier i utgått mat i bunnen av mange frysere rundt om i Norge. Dette er totalt bortkastede penger. Litt slappe grønnsaker blir god suppe. En potet eller to etter middagen kan brukes i en omelett (kanskje med litt rester av kjøtt, litt revet ost, litt grønnsaksrester) til lunsj dagen etter. Selv én middagsporsjon kan fryses ned og når dere har nok til hele familien har dere restemiddag.

Kjøp gjerne større mengder når det er tilbud og frys ned, men her må dere ikke gå i fella som jeg nevner lenger opp om å la det gå ut på dato. Vit hva dere har i fryseren og bruk det opp.

Husk at bearbeidede produkter er dyrere, dvs poser med ferdigkuttet wokblanding er dyrere enn å kjøpe grønnsakene hver for seg og kutte dem selv. En pakke ferdigstrimlet svinekjøtt eller skivet kyllingfilet er dyrere enn å kjøpe et helt stykke og skjære selv. Marinerte produkter er dyrere enn å kjøpe umarinerte og lage god marinade selv. 

Bønner, linser, kikerter o.l. er billigere enn kjøtt. Bruk dette enten til ren vegetarmiddag (f.eks. grønnsakscurry med kikerter, tomatsuppe med røde linser eller hjemmelaget bønnestuing i taco) eller bruk det sammen med mindre mengder kjøtt for å spe ut kjøttmiddagen. Sunt og økonomisk på en gang.

  • Liker 1
Skrevet

Lag kjøttkaker fra bunn av, så har du flere middager. Svineknoke suppe er godt, og billig, og lager du stor posjon har du flere middager av den også. Siste dagen kan du lage lapskaus av den. Kjøp basisvarer (ost, potet, mel, ris, pasta, sukker, rotgrønnsaker, hermetikk tomater, hvilkøk, smør, melk, gjær, egg, fløte osv)

Rømmegrøt er også billig (da har man rømme, melk, mel)

Torskefileet kan lages i form med makaroni, hvit saus og ost og grønnsaker som du allerede har

Pai av paideig du enkelt lager med valgfritt fyll

Fiskesuppe

Klubb og duppe

Svineknoke (eller annet saltkjøtt) og kålrabistappe

Fiskekaker i hjemmelaget pitabrød

osv.

Finnes uendelige mange oppskrifter å velge mellom :)

Skrevet

Lapskaus! 

1 pose lapskausblanding

buljong

flatbrød

 

Flatbrød og buljong har vi som regel i skapet og så lager vi lapskaus dersom vi har noe type kjøtt/pølse til overs fra en annen middag. Med andre ord betaler vi som regel  12-13 kr for middagen som er det posen med grønnsaker koster.

Anonymkode: b0f24...da2

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...