AnonymBruker Skrevet 11. februar 2017 #1 Del Skrevet 11. februar 2017 Heisann! Noen smarte mennesker som kan forklare meg hovudforskjellene mellom disse tre ideologiene i forhold til russland, tyskland og Italia i mellomkrigstiden? Dersom jeg skjønner det rett går sosialisme går ut på ett (klasseløst?) samfunn hvor staten har kontroll, mens kommunismen vil ha et samfunn med i større grad privat eiendom og eierett. Fascismen bygger på nasjonfølelsen, de vil ha en overordnet stat, men staten er "for alle". Fascismen er imot demokrati. Noe som kan tilføye noe? Anonymkode: e5796...472 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Daniel123 Skrevet 11. februar 2017 #2 Del Skrevet 11. februar 2017 Hei Det finnes mange ulike retninger innenfor sosialismen og kommunismen, men de ønsker begge to økonomisk likhet. Sosialister ønsker å sosialisere samfunnets viktigste virksomheter, men de er uenige om hvor mye av samfunnets virksomheter staten bør ta over. For eksempel mener sosialdemokrater at staten kun bør eie (delvis/helt) de viktigste bedriftene i næringslivet, samt sette reguleringer og skatter overfor det private næringslivet. Kommunister på den andre siden ønsker fullstendig overdragelse av samfunnets virksomheter og ressurser til "fellesskapets" eie, samt avskaffelse av privat eiendomsrett. Staten/fellesskapet skal med andre ord ha absolutt eierskap og kontroll over samfunnets virksomheter og ressurser. En annen ideologisk forskjell er at sosialiserer ønsker å beholde staten og sentralmakten, mens kommunister på lengre sikt ønsker å avvikle staten når det "klasseløse" samfunnet har oppstått. I praksis er et klasseløst samfunn en virkelighetsfjern utopi som de færreste tror på lenger ... Du har rett i at fascismen er imot demokratiet; fascistene ønsker å erstatte demokratiet med et totalitært diktatur. Martin Blinkhorn (2000) definerer fascismen som en ekstrem nasjonalistisk ideologi, som ønsker en nasjonal (eller rasemessig) revolusjon, og en ny kulturell orden. Fascister mener at samfunnet trues av dekadanse, og at nasjonen og folket har blitt ydmyket. For å redde nasjonen og folket behøves det en ultra-nasjonalistisk revolusjon, og en ny kulturell og sosial orden. I Tyskland ble kommunistene og jødene ansett som den største trussel og fienden av nazistene, og i Italia ble sosialistene ansett som den største trussel og fienden. Både Italia og Tyskland følte seg urettferdig behandlet av fredsoppgjøret etter første verdenskrig. Håper dette var til hjelp! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
mjauritz Skrevet 21. februar 2017 #3 Del Skrevet 21. februar 2017 Kommunismen baserer seg på de sosialististe ideene til Karl Marx og Friedrich Engels. Her kommer da marxismen som vil ha privat eiendomsrett opphevet og eierskap til selskaper (produksjoner) er overført til fellesskapet i et samfunn, og hvor klasser, staten og penger ikke eksisterer. Kommunismen er regnet som en form for sosialisme fordi den har grunnleggende like politiske mål, som økonomisk og sosial likhet, og nedbryting av klasseskiller. Det er litt sånn at alle godene tilhører fellesskapet, og det ikke er selvberging, men heller fellesskapsberging. Se kollektiviseringen i Russland etter Lenin kom til makten. Jeg føler kommunismen er litt vanskelig fordi det er så mange underkategorier, hvor noen er mer ekstreme enn andre, men i bunn og grunn handler det om å oppheve klasser og likhet til folket, altså felles goder. Hvis du tenker på mellomkrigstiden vil jeg si at du burde legge merke til at kommunismen kom i Russland først, og dermed fikk de andre landene muligheten til å "se" at den ikke fungerte i praksis. Kommunismen har også en stor tråd til industrialiseringen av samfunnene som skjedde for ikke så lenge siden, og dermed økte klasseskillene. Husk at kommunsimen kom til Russland gjennom revolusjon. Sosialismen ønsker - i likhet med kommunismen, å oppheve klasseskiller, MEN de er åpne for "naturlige ulikheter". Grunnleggende i sosialismen; produksjonsmidlene er eid og kontrollert av et demokratisk felleskap. Sosialistene ser på offentlig og demokratisk engasjement som et virkemiddel for å oppnå rettferdighet. Sosialismen = imot privat eiendomsrett og frie markeder. Sosialismen er på mange måter motsetningen til kapitalismen. Fascisme er for en sterk leder (gjerne diktator) og ønsker disiplin og nasjonalisme. Det passer jo perfekt inn i mellomkrigstiden etter Italias misnøye med Versaillesavtalen (se også Tyskland). Grensen for vold og makt er lavere, og det er en veldig "egoistisk" ideologi, som ønsker kun sitt eget land det beste. Her er det mye rom for fremmedhat, hvor nasjonen har et overlegent bilde av seg selv (tenk gjerne tilbake til samlingen av Tyskland og Italia, og hvordan det påvirket nasjonalismen, og i forhold til hvordan begge landene var lenger tilbake i tid - Romerriket og Karl Den stores rike). Håper dette var til hjelp Litt enkelt forklart her, men du ser sikkert sammenheng om du har lest deg opp i historien frem til mellomkrigstiden Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå