Gå til innhold

Havregrøt vs havregryn


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg har spist havregryn hver eneste dag i 1 år nå. Syns det er så godt også holder jeg meg mett utrolig lenge også. Altså da mener jeg bare havregryn og melk. That's  it. Men så begynte jo jeg å tenke på hva som er sunnest?

hvis jeg ikke tar helt feil er det vel flere vitaminer når man ikke koker den opp, ergo mer fiberrik. Hva tenker dere? Hva er sunnest? :)

Anonymkode: 0b357...865

Skrevet

Leste en plass at man burde koke opp vannet først og deretter ha oppi havregrynene for å ta vare på en eller annen indeks, men hvem har vel tid til slik 

Ellers så kan man tilsette frø, frukt og nøtter :) 

Skrevet

På grunn av fytinsyre som gjør at man vanskeligere tar opp næringen (og kan skape magevondt), foretrekker jeg å bløtlegge havregrynen og evt koke grøt av det. Men om du trives med havregryn og melk, så er det selvfølgelig bare å fortsette med det også :)

  • Liker 1
Skrevet
1 time siden, AnonymBruker skrev:

Jeg har spist havregryn hver eneste dag i 1 år nå. Syns det er så godt også holder jeg meg mett utrolig lenge også. Altså da mener jeg bare havregryn og melk. That's  it. Men så begynte jo jeg å tenke på hva som er sunnest?

hvis jeg ikke tar helt feil er det vel flere vitaminer når man ikke koker den opp, ergo mer fiberrik. Hva tenker dere? Hva er sunnest? :)

Anonymkode: 0b357...865

Så lenge du ikke koker havregrynene sønder og sammen, så er ikke det noe vesentlig stor forskjell, ernæringsmessig. 

Setningen din om at der beholdes flere vitaminer uten oppkok og ergo mer fiberik mat, den tyder på at du ikke forstår betydningen av ergo, og heller ikke vet vitamininnholdet i havregryn (beskjedent) og at vitaminer og fiber er to forskjellige ting.  Hva mener du egentlig med den setningen din :klo: 

Ukokte havregryn er mer tungfordøyelige for mage-  tarm, og gir mer luft i magen. Men har du overlevd greit i ett år, så fortsett bare. Det gjør ikke store forskjellen ernæringsmessig om du koker eller ikke. 

Anonymkode: 2403d...159

  • Liker 2
Skrevet

Rå havregryn med melk inneholder langt mer kalorier enn havregrøt.

Anonymkode: 061d6...e39

Skrevet

Forenklet: Matvarer inneholder mer næring før de varmes opp, men oppvarmingen gjør næringen mer tilgjengelig, så det blir ofte hipp som happ. Spis havregryna dine sånn som du liker dem.

Skrevet

Mitt råd hadde vært å kutte ut havre og annet korn. Men hva som er sunnest av kokt og ikke-kokt er kokt. Best å ta knekken på mye av fytinsyren, vil jeg si. Fytinsyre hemmer opptaket av jern, og mange sliter med jernmangel.

Anonymkode: 48499...b24

  • Liker 1
Skrevet
På 20.12.2016 den 9.16, AnonymBruker skrev:

Rå havregryn med melk inneholder langt mer kalorier enn havregrøt.

Anonymkode: 061d6...e39


 Nei. Om du bruker samme mengde havregryn til begge måltidene så blir det jo det samme. + melk selvfølgelig. 

Anonymkode: 77769...150

  • Liker 1
Gjest Eugene Wrayburn
Skrevet

Det var faktisk først på begynnelsen av 1900 tallet at man begynte å vasle havregryn til å bli brukt av mennesker. I flere hundre år før det hadde havre hovedsakelig bare blitt brukt som hestefôr.

 

 

 

 

 

Skrevet
2 timer siden, Den Lille Heksa skrev:

Havregryn er da ikke rå?

Nei, det har du rett i :ler: 

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...