Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Skrevet

Må innrømme at jeg synes svineribbe er ganske harry julemat (jeg er oppvokst med dette selv, bare så det er sagt). Bare masse flesk og svor, med surkål og poteter. Smaker lite, bare feit fyllmat uten noen særlig karakter. Drar inntrykket enda lenger ned hvis surkålen i tillegg er fra kjøpepakke.

Pinnekjøtt har i det minste mer karakter, skarpere smak, og de fleste lager kålrabistabba selv. Det er også mer spesielt for Norge, svineribbe med surkål er jo som hvilken som helst tysk pubmat. 

Nedover kontinentet har de ofte lekrere julemat, som and med glaserte kastanjer og gode sauser og smakfulle salater til. Typisk her oppe på nissebjerget at vi velger det mest fettete og smakløse vi får tak i som julemiddag.

Provoserer litt nå. Men noen som er enig/uenig?

Anonymkode: e41eb...515

  • Liker 1
Videoannonse
Annonse
Skrevet

Uenig.

Det er mange ting jeg kan synes er 'harry¨', men norsk julemat er ikke en av dem. Jevnt over spiser nordmenn bedre, sunnere og mer avansert mat enn mange andre vestlige land (USA, Storbrittania...) og jeg synes det er noe litt sjarmerende ved at selv velstående nordmenn går tilbake til enkel og fet mat til jul - fordi det var tross alt det man spiste i gamle dager, også i de fleste andre land. 

Julemiddager rundt om i verden er for de aller fleste enkel - og fet - mat. De virkelige smaksrike julemiddagene du spiser i utlandet på restaurant er ikke representativ for folk flest. Jeg har familie i både USA og Tyskland, samt har bodd i Frankrike. Og de kan fortelle at det vi utad kjenner som deres kultur sjelden er det som står på middagsbordene. 

Anonymkode: 7b921...459

  • Liker 13
Gjest Blondie65
Skrevet

Utover pinnekjøtt er det bare kalkun - fylt og med det britiske tilbehøret, ikke med den latterlige waldorfsalaten - som er jul for meg. Svineribbe - ordentlig tillagte med hjemmelaget rødkål - er godt, men en søndagsmiddag mer enn jul.

Skrevet

Svineribbe Harry?? Nei, nå har jeg lest det også. Hva som er tradisjon i hvert eneste land blant folk flest kommer jo av hva som var tilgjengelig og mulig å anskaffe. Drar du tilbake i historien vil du se at julemiddag for folk flest var havregrøt, tørket fisk og flesk. Hvis de hadde det. Selv i andre Europeiske land er det fåtallet som hadde og fortsatt har adgang til den maten du tenker på. And var ikke mat for andre enn de rikeste. Grøt og flesk var nok normen der også.

And, du liksom.

 

Anonymkode: 5f5d8...afb

  • Liker 9
Skrevet

Harry er det ikke. Men jeg syns det smaker så kjedelig. Bare vanlig, kjedelig kjøttsmak liksom. 

Anonymkode: c8d43...86c

Skrevet
4 minutter siden, Blondie65 skrev:

Utover pinnekjøtt er det bare kalkun - fylt og med det britiske tilbehøret, ikke med den latterlige waldorfsalaten - som er jul for meg. Svineribbe - ordentlig tillagte med hjemmelaget rødkål - er godt, men en søndagsmiddag mer enn jul.

Hva inneholder dette tilbehøret?

  • Liker 2
Skrevet
3 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Harry er det ikke. Men jeg syns det smaker så kjedelig. Bare vanlig, kjedelig kjøttsmak liksom. 

Anonymkode: c8d43...86c

Kan jo bruke annet krydder enn pepper da...

  • Liker 4
Gjest Blondie65
Skrevet
1 minutt siden, Honey Dew skrev:

Hva inneholder dette tilbehøret?

Fylt sopp, god saus, poteter og andre grønnsaker.

Skrevet

Elsker norsk julemat.

  • Liker 3
Skrevet

Er så møkk lei at mange kaller det andre liker for Harry.

Hold kjeft og nyt din egen mat, og la andre nyte sin.... 

Uff....

  • Liker 9
Gjest Catalina Culès
Skrevet

Ribbe er da ikke harry, for noe tull.

Skrevet

Å spise er harry.

Anonymkode: 6f4f3...af3

  • Liker 3
Skrevet

Det må være noe rart med kunnskapen i noen av de 1000 hjem, - tydeligvs.

Evnen til å finne et ribbestykke som har den perfekte balanse mellom kjøtt og fett (perfekt betyr at det ikke er så mye fett at steketiden ikke smelter bort 99% av fettet og etterlater mørt og smakfullt kjøtt, og ikke så lite at svoren ikke kan bli sprø eller at kjøttet blir tørt og smakløst).

Kunnskapen om at krydringen finner sted flere dager før julaften. At ribben skal ligge kjølig inngnidd med ubeskjedne mengder salt og pepper i sånn omtrentlig 4 dager før julaften.

Hvorledes den dampes og stekes. Øses hyppig og koses med, prepareres for spør svor.

Surkålen eller rødkålen kommer ikke fra en pose. Den håndlages på kjøkkenet på julaften, og den får sin helt egne julesmak ved tilsetting av noen spiseskjeer av det fettet som har smeltet av ribben under stekingen.

Kall hver enkelts mat på julaften for hva du vil, gjerne harry om det passer deg. Det blir ikke mindre jul eller mindre godt for den som er vokst opp med at akkurat den maten betyr jul.

Det gjelder enten det er ribbe, pinnekjøtt (røket eller urøket er en egen 'krig'), kalkun eller juletorsk.

Anonymkode: 445ec...560

  • Liker 11
Skrevet

Pinnekjøtt er det ganske mange som ikke liker (meg inkludert, og jeg liker det meste) så greit å styre unna det synes jeg. Ribbe er ganske fett synes jeg og heller ingen favoritt men spiser det da. Kalkun hadde vært å foretrekke, men her går det i ribbe og svinestek. Kunne godt hatt torsk for min del, men det er ikke jeg som bestemmer og ingen får lov til å tulle med tradisjonene ;)

Harry julemat? Må være Grandiosa det ;)

  • Liker 3
Skrevet

Bare fett og svor, uten smak? Da kjøper man billigribbe, og kan heller ikke lage mat. 

  • Liker 9
Skrevet

Ribben må jo serveres med mye tilbehør- da smaker den best. Med svisker, stekte epler, saus, poteter, rødkål, kålrabistappe, suragurk, syltet rødbeter og tyttebærsyltetøy. Da er det jul.

 

  • Liker 3
Skrevet
17 minutter siden, kiselle skrev:

Jeg fikk såååå lyst på ribbe jeg nå! :P:spise:

Slenge'n i "ommen".....     :spise:

  • Liker 1
Gjest kattehviskeren
Skrevet

Ikke harry, det er tradisjonsrikt og har en god forklaring. Men jeg syns det er litt ironisk at det vi spiser på selveste juleaften er ganske billig mat. Men hvis man lager ribbe skikkelig, med hjemmelaget tilbehør og alt blir ferdigkokt, ikke for hard svor osv kan det smake fortreffelig. 
Men det blir aldri noe favorittmat hos meg og en gang i året holder mer enn nok. Hvis jeg ikke er med foreldrene liker jeg å spise helt andre ting juleaften! And, østers etc. Gås er veldig vanlig i Tyskland, det er godt. Eller torsk mmm!

Skrevet
Akkurat nå, Tvist skrev:

Ribben må jo serveres med mye tilbehør- da smaker den best. Med svisker, stekte epler, saus, poteter, rødkål, kålrabistappe, suragurk, syltet rødbeter og tyttebærsyltetøy. Da er det jul.

 

:Nikke:   :klemmer:

  • Liker 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...