Naken Skrevet 25. november 2004 #1 Del Skrevet 25. november 2004 Er det en arvelig sykdom? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Litz Skrevet 25. november 2004 #2 Del Skrevet 25. november 2004 De lærde strides om hvordan HD/AA oppstår. Det sies at det er arvelig og at arvelighetsprosenten er svært høy (opptil 40-50%). Derfor anbefaler man å ikke avle på hunder som har det for å være på den sikre siden. Men selv om man avler på hunder som er helt HD/AA frie langt bakover i slekta så er man aldri sikra mot at valpene vil være HD/AA frie. En annen ting er at HD/AA kan fremprovoseres. Man skal være forsiktig med å la hunden løpe i f eks trapper. En valp kan faktisk falle og "slå på seg" HD/AA. F eks på glattisen, i trappa eller hvis den hopper mye. (hopper ned fra sofaen ol) Dette er bl a grunnen til at hunder må/bør være over 1 år gamle før de begynner med agility. For å unngå å overbelaste leddene. Her er noen linker som forteller mer om hva HD/AA er: HD(hofteleddsdysplasi): http://home.online.no/~hennilu/Norsk/Helse/hd.htm http://www.dyrlegenett.no/HD.htm http://www.norgeshundeportal.no/Sykdommer/...r/hofteledd.htm AD/AA(albueleddsdysplasi/albueleddsatrose): http://www.f-d.no/index.php?albueleddsdysplasi http://www.berner-sennen.no/helse/veterinert/aa.htm Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Saga Skrevet 25. november 2004 #3 Del Skrevet 25. november 2004 Saiko dog. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Ninakanin Skrevet 25. november 2004 #4 Del Skrevet 25. november 2004 Min hund har HD, det er ikke kuult i det hele tatt, spesielt nå på vinteren. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Saeria Skrevet 25. november 2004 #5 Del Skrevet 25. november 2004 Men om det oppdages tidlig kan det ofte behandles. En kan jo bytte ut hofteleddet. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Hu i Svingen Skrevet 25. november 2004 #6 Del Skrevet 25. november 2004 Først og fremst: HD og tilhørende artrose er et digert tema, hvor de såkalte ekspertene ofte er helt uenige, så det kan være vanskelig å orientere seg i forhold til hva som er myter og hva som er fakta. Tillegg til infoen fra Litz: En av tingene som kan være med på å framprovosere HD er feil kosthold. Enkelte valpefor inneholder bl.a. for mye kalsium (av feil type) og/eller ha feil kalium/fosforbalanse. Dette kan være med på å lage skjelettskader/deformasjoner. En annen ting det strides om er hvorvidt det er skadelig å la valpen "vokse for fort", dvs. om valpefettet og den ekstra tyngen gir skader for det myke skjelettet. Man skal jo ikke sulte valpen, men holde den slank gjennom hele oppveksten. Hvis en hund først har fått HD er alle typer karbohydrater, korn inkludert, og spesielt rent sukker mat for artrosen. Ved å unngå disse tingene kan man begrense skadeomfanget i stor grad, da det er artrosen som gir smerter, og ikke selve HD'en! C-vitamin og diverse medisiner, som f.eks. Glukosamin (utvunnet av skalldyr og brusk) hjelper mot artrosesmerter ved å smøre leddet. Et slarkete ledd får støtte av godt definerte muskler, og det er derfor merkelig at det sies at disse hundene skal ha forsiktig mosjon...?? Jevn mosjon er veldig bra, men den bør også inneholde både klatring og løping, så lenge det ikke blir monotont, som på asfalt eller etter sykkel. Dette var vel helt på siden av spørsmålet, men temaet engasjerer meg, da jeg har en tre år gammel tispe med sterk grad av HD. Begge foreldrene og alle 8 søsknene fra kullet er HD-fri! Hun har foreløpig ingen symptomer, og jeg forebygger så godt jeg kan med kosthold (BARF) og klatreturer i skogen. Og så krysser jeg fingrene så klart! Takk for meg... Skravla! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå