stan Skrevet 4. november 2016 #1 Del Skrevet 4. november 2016 Den rådene hypotesen er at universet er uendelig. Uendelig i utstrekning. Men hva slags uendelig er universet? Er det tellbart uendelig? Eller ikke-tellbart? Ett ikke-tellbart univers vil jo være uendelig mye større enn et univers som bare er tellbart uendelig. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4. november 2016 #2 Del Skrevet 4. november 2016 Er det uendelig så er det vel uendelig? Da kan vel ikke det ene være større enn det andre? Anonymkode: 31af8...21c Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
MajorasMaske Skrevet 4. november 2016 #3 Del Skrevet 4. november 2016 Tell-bart uendelig? Har du prøvd å telle til uendelig før? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4. november 2016 #4 Del Skrevet 4. november 2016 Det er ingen astronomer som tror at det er uendelig i utstrekning. Anonymkode: d5c6e...21b Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
stan Skrevet 4. november 2016 Forfatter #5 Del Skrevet 4. november 2016 8 minutter siden, MajorasMaske skrev: Tell-bart uendelig? Har du prøvd å telle til uendelig før? I et tellbart-uendelig vil vi vite hvor mange trinn det er mellom to elementer. F.eks. det naturlige tallene er et eksempel på tellbart uendelig. Kan du skrive opp to tall, kan du også finne ut hvor mange trinn det er mellom de to tallene. Det er altså tellbart. Ikke-tellbart uendelig er som desimaltallene. Uansett hvordan du velger to ulike tall vil det være uendelig og ukjent mange tall imellom dem. En uendelighet av uendeligheter, og altså ikke-tellbart. Universet er det tellbart uendelig, eller ikke-tellbart? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
stan Skrevet 4. november 2016 Forfatter #6 Del Skrevet 4. november 2016 7 minutter siden, AnonymBruker skrev: Det er ingen astronomer som tror at det er uendelig i utstrekning. Anonymkode: d5c6e...21b Hvor har du det fra? Har du en link? Det vil være utrolig interessant å vite hvordan de da forestiller seg universet? Jeg fant et par ganske kjente astrofysikere som tenker at universet ER uendelig: og Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
MajorasMaske Skrevet 4. november 2016 #7 Del Skrevet 4. november 2016 Lenge vil uansett være ett reellt tall mellom to punkter i det du kaller tellbart og ikke-tellbart. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4. november 2016 #8 Del Skrevet 4. november 2016 Hadde det vært tellbart så hadde også utviklen stoppet. Siden Universitetet alltid utvider sin kunnskap så vil jeg si uendelig, ikke tellbart. Anonymkode: 8d012...7dd Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Z.Z Skrevet 4. november 2016 #9 Del Skrevet 4. november 2016 Er dette en alternativ måte å spørre om universets prinsipper er kaotiske eller ordentlige? Tellbart uendelig = orden (determinisme) Ikke-tellbart uendelig = kaos (tilfeldigheter) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. november 2016 #10 Del Skrevet 5. november 2016 2 timer siden, stan skrev: Den rådene hypotesen er at universet er uendelig. Uendelig i utstrekning. Men hva slags uendelig er universet? Er det tellbart uendelig? Eller ikke-tellbart? Ett ikke-tellbart univers vil jo være uendelig mye større enn et univers som bare er tellbart uendelig. Tror du har misforstått noe fundamentalt. Hvordan kan noe være uendelig større enn noe som er uendelig? Tellbare og ikke-tellbare tallsystemer er vel noe som hører til matematikken og ikke astrofysikk? Det du lurer på er kanskje om en kan dele universet inn i vilkårlig små deler. Svaret på det er vel nei, det kan man ikke, da en kvant utgjør en minste bestanddel. Dette må dog tas med en klype salt, da dagens fysikk baserer seg på instrumentalisme, m.a.o det syn at en hypotese er korrekt så lenge den utgjør den beste forklaring på de fenomenene en kan observere. Forøvrig opererer man med flere typer big bang-universer hvorav noen er uendelige og andre ikke. Anonymkode: 12e68...3f1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest incognita Skrevet 5. november 2016 #11 Del Skrevet 5. november 2016 (endret) Universet er vel ikke uendelig i én strekning, og om det så skulle være tilfellet vil det vel strekke seg tilsvarende i alle retninger? Jeg liker bolledeigteorien. "Ikke tellbar" er et begrep som klinger dårlig i kvantefysikken synes jeg. Endret 5. november 2016 av incognita Typo Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
SøtMelon Skrevet 5. november 2016 #12 Del Skrevet 5. november 2016 (endret) . Endret 5. november 2016 av SøtMelon Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
stan Skrevet 5. november 2016 Forfatter #13 Del Skrevet 5. november 2016 7 timer siden, AnonymBruker skrev: Tror du har misforstått noe fundamentalt. Hvordan kan noe være uendelig større enn noe som er uendelig? Tellbare og ikke-tellbare tallsystemer er vel noe som hører til matematikken og ikke astrofysikk? Det du lurer på er kanskje om en kan dele universet inn i vilkårlig små deler. Svaret på det er vel nei, det kan man ikke, da en kvant utgjør en minste bestanddel. Dette må dog tas med en klype salt, da dagens fysikk baserer seg på instrumentalisme, m.a.o det syn at en hypotese er korrekt så lenge den utgjør den beste forklaring på de fenomenene en kan observere. Forøvrig opererer man med flere typer big bang-universer hvorav noen er uendelige og andre ikke. Anonymkode: 12e68...3f1 At det er forskjellige typer uendelig er uomtvistelig. Så om universet er uendelig må det tilhøre en av typene. Jeg tenker også at universet er tellbart uendelig. Flere ting i kvantefysikk indikerer det. Kvantene selv, men også Planck avstanden. Det vil være et tellbart antall Planck lengder mellom to punkter i universet. Dessverre har jeg nok ikke misforstått. Ikke-tellbare uendeligheter er virkelig uendelig mye større enn tellbare. Tenk bare på heltall og desimaltall. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. november 2016 #14 Del Skrevet 5. november 2016 10 timer siden, stan skrev: Hvor har du det fra? Har du en link? Det vil være utrolig interessant å vite hvordan de da forestiller seg universet? Jeg fant et par ganske kjente astrofysikere som tenker at universet ER uendelig: Akkurat hva han siste sier er litt vagt, men som Neil deGrasse Tyson sier så hadde det en begynnelse og lysets hastighet er ikke uendelig. Vi kan imidlertid ikke vite sikkert hvor stort det egentlig er (selv om det finnes anslag), så for matematiske utregninger behandles det som uendelig. Anonymkode: d5c6e...21b Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
stan Skrevet 5. november 2016 Forfatter #15 Del Skrevet 5. november 2016 33 minutter siden, AnonymBruker skrev: Akkurat hva han siste sier er litt vagt, men som Neil deGrasse Tyson sier så hadde det en begynnelse og lysets hastighet er ikke uendelig. Vi kan imidlertid ikke vite sikkert hvor stort det egentlig er (selv om det finnes anslag), så for matematiske utregninger behandles det som uendelig. Anonymkode: d5c6e...21b Men om det er endelig. Hvordan kan det ikke være noe bortenfor? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. november 2016 #16 Del Skrevet 5. november 2016 6 timer siden, stan skrev: At det er forskjellige typer uendelig er uomtvistelig. Så om universet er uendelig må det tilhøre en av typene. Jeg tenker også at universet er tellbart uendelig. Flere ting i kvantefysikk indikerer det. Kvantene selv, men også Planck avstanden. Det vil være et tellbart antall Planck lengder mellom to punkter i universet. Dessverre har jeg nok ikke misforstått. Ikke-tellbare uendeligheter er virkelig uendelig mye større enn tellbare. Tenk bare på heltall og desimaltall. Nei, det du gjør er å trekke inn en matematisk abstraksjon som brukes til å definere tallsystemer og forsøker å få fysikk ut av det. Matematikk og fysikk er to forskjellige ting. Matematikk er et språk som brukes til å beskrive naturen. Det er ikke dermed sagt at de matematiske abstraksjonene man bruker faktisk finnes i naturen. Når det gjelder det siste, så forstår jeg fremdeles ikke hva du mener. Det er akkurat like mange desimaltall som det er heltall - nemlig uendelig mange. At noe er tellbart eller ikke tellbart spiller ingen rolle - det er fremdeles uendelig mange av begge typer. Anonymkode: 12e68...3f1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. november 2016 #17 Del Skrevet 6. november 2016 På 5.11.2016 den 10.56, stan skrev: Men om det er endelig. Hvordan kan det ikke være noe bortenfor? F.eks. på samme måten som i gammeldagse romskipspill, der man dukker opp igjen på bunnen av skjermen hvis man flyr ut av toppen av skjermen. Det samme skjer uansett hvilken del av bildet man plasserer i midten av skjermen. Anonymkode: d5c6e...21b Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
stan Skrevet 6. november 2016 Forfatter #18 Del Skrevet 6. november 2016 14 minutter siden, AnonymBruker skrev: F.eks. på samme måten som i gammeldagse romskipspill, der man dukker opp igjen på bunnen av skjermen hvis man flyr ut av toppen av skjermen. Det samme skjer uansett hvilken del av bildet man plasserer i midten av skjermen. Anonymkode: d5c6e...21b Det du beskriver opplever vi jo på jordkloden også. Om vi reiser i en retning vil vi tilsist komme tilbake men fra motsatt retning. Vi sier at jorda er krum. Det er jo mulig at universet også er krumt. At universet er krumt i fire dimensjoner, vi erfarer kun tre dimensjoner, men så krummer universet seg i fire dimensjoner. (Jorda krummer i tre dimensjoner, selv om overflaten oppfattes som to-dimensjonal) Om universet er slik, krumt i fire dimensjoner, så er fortsatt spørsmålet hva er utenfor relevant. På samme måte som at vi skjønner at det er noe utenfor jordkloden. En annen morsom ting med et fire-dimensjonalt univers er at det kan være endelig, samtidig som det rommer et uendelig 3-dimensjonalt univers. Geometrien viser oss dette. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. november 2016 #19 Del Skrevet 6. november 2016 18 minutter siden, stan skrev: Om universet er slik, krumt i fire dimensjoner, så er fortsatt spørsmålet hva er utenfor relevant. På samme måte som at vi skjønner at det er noe utenfor jordkloden. Det kan man godt si, men påstanden var at universet er uendelig. Om det er noe og eventuelt hva det kan være som finnes utenfor universet vil bare være ren spekulasjon, akkurat som din antakelse om at effekten jeg forsøker å beskrive må skyldes at det finnes 4 dimensjoner. Anonymkode: d5c6e...21b Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
stan Skrevet 6. november 2016 Forfatter #20 Del Skrevet 6. november 2016 1 time siden, AnonymBruker skrev: Det kan man godt si, men påstanden var at universet er uendelig. Om det er noe og eventuelt hva det kan være som finnes utenfor universet vil bare være ren spekulasjon, akkurat som din antakelse om at effekten jeg forsøker å beskrive må skyldes at det finnes 4 dimensjoner. Anonymkode: d5c6e...21b Sant nok. Vi kommer også borti noen problemer med hvordan vi definerer begrepene. Siden det eksisterer ideer om flere universer, så gjør jo det at universet ikke omfatter alt som eksisterer eller kan eksistere. Begrepet kosmos ser jeg brukes om summen av alle universer og mulitverser og mere til. Jeg tenker at universet vårt er tallbart uendelig, mens kosmos kan være ikke-tellbart uendelig. Med det kommer jo an på hvor mange universer det er. Men alt dette er jo kun spekulasjoner, tanke-eksperimenter eller kanskje luftslott Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå