Gå til innhold

Idiotiske "Første mann ned x-antall kilo"-tråder


Anbefalte innlegg

Skrevet

Når det gjelder det å slanke seg så er det eneste som gjelder tap av fettvev, jeg tør å hevde at på kort sikt så betyr ikke tallet på badevekten noe som helst, således kan man ikke bruke det som mål for om man har hatt suksess eller ikke.

Å se fem kilo mindre på badevekten er enkelt og kan gå raskt, å slanke bort fem kilo fettvev fra kroppen er noe ganske annet og mye mer tidkrevende - derfor er slanke-konkurranser a'la x-antall kilo ned på kortest mulig tid fullstendig meningsløst. Man kan klare det på under en uke, men tror dere oppriktig talt at dem som gjør det har slanket seg 5 kilo? Kanskje er resultatet at dem bare har mistet 0,2 kilo fettvev på den tiden selv om badevekten viser vesentlig mer - de kiloene kan komme skremmende raskt tilbake og da er jo alt dødfødt.

Kroppen lagrer glykogen i cellene i kroppen vår, det er vårt lager av energi som kroppen har raskt tilgang på, midlertidig lager vell og merke. Før en vektnedgang er disse lagrene gjerne fylt opp, hvert glykogenmolekyl har den egenskapen at det binder seg med to vannmolekyler - når man starter en diett så reduseres glykogenlagret i cellene og når glykogenet omgjøres til energi (forbrennes) så frigjøres også de to vannmolekylene som glykogenmolekylet har bundet til seg. Dette kan utgjøre ca to kilo vekttap, som kjent er jo vann tungt.

Før en diett har man gjerne spist normalt og har en del mat i magesekk og tarmsystem, denne maten veier jo litt og ikke minst binder den også til seg veske. Under en diett hvor mange spiser mindre og annen mat så blir både magesekk og tarmsystem litt mindre fult, og binder samtidig til seg mindre veske. Altså vises det også på badevekten i form av ett lavere tall.

En annen faktor er at ett sunt kosthold og slankediett gjerne inneholder mer råvarer og mindre hel- og halv-fabrikata, sistnevnte produkter har ofte ett langt høyere saltinnhold enn et råvarebasert kosthold. Som kjent avgjør hvor mye salt kostholdet man har hvor mye vann/veske kroppen holder på, et salt kosthold gjør at kroppen holder bedre på vannet - er også derfor de bruker salt som bindestoff i matvarer, som f.eks. for å holde på vesken i kjøtt. De fleste slankedietter reduserer saltinnholdet i maten vi spiser og dermed mister man veske der også...

Legger man alt sammen, og det bør man jo da det er slik menneskefysiologien er - så skjønner man at man kan miste mye vekt i form av vann men fortsatt ha omtrent det samme fettnivået som tidligere (altså har man ikke oppnådd noe).

Å ta av 5 kilo på en uke, to eller tre for den saks skyld - betyr i grunn ikke en dritt når man kan få det tilbake på to dager ved å spise tilstrekkelig sukker og salt de to dagene samt drikke vann.

---

Er et mye bedre resultat dersom man slanker seg 5 kilo på ett halvt år eller ett år, og vekten ligger noenlunde stabil på den nye vekten under forskjellige spiseforhold. Det viser i alle fall at man har oppnådd noe som ikke er mulig ved å konkurrere seg ned ett visst antall kilo på badevekten på kortest mulig tid...

Hevder derfor at slike tråder er fullstendig meningsløst å begi seg inn på.... Ha heller tålmodighet og ha fokus på tap av reelt fettvev, det tar nemlig tid å bli kvitt og er desto bedre å klare - annet fører ofte til jojo-effekt og et negativt og feilaktig forhold til slanking hvor på og av perioder får fokus.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...