Gjest gjest igjen Skrevet 9. november 2004 #1 Del Skrevet 9. november 2004 Når vi går tur med hunden vår så drar den nesten armen vår ut av ledd!! Vet jo at hunden er ivrig etter å gå tur, men det er jo ikke normalt at voksne folk skal henge etter hunden. Vi har prøvd det meste føler vi, og med snutebåndet "halti"prøver han hele tiden og få av og ligger å vrir seg på bakken. Straff er også prøvd. Er det noen der ute som kan komme med noen tips og råd? Vi har nesten gitt opp, unger kan jo heller ikke leie hunden.. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
nessi Skrevet 9. november 2004 #2 Del Skrevet 9. november 2004 Har dere gått dressurkurs med hunden? Hvis ikke vil jeg anbefale dere å gjøre dette med en gang. Det krever ofte MYE tålmodighet å få en hund til å slutte å dra i båndet, iallefall hvis den er voksen. Stop og stå stille hver gang den drar, og stå rolig til den rygger litt så det blir slakk på båndet. Gå så et par skritt til den drar igjen, og stå rolig igjen. En tålmodighetsprøve - ja, men det fungerer ofte. Hunden må lære at hvis den drar, så får den ikke gå. Det fungerer ofte også å rygge i stedenfor å stå rolig. Hver gang hunden drar, rygger du noen skritt tilbake. Du kan riskere å gå mye lenger bakover enn fremover i løpet av turen, men etterhvert vil de fleste hunder lære at den ikke oppnår noe ved å dra i båndet. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Ninakanin Skrevet 9. november 2004 #3 Del Skrevet 9. november 2004 Var nettopp på foredrag med hunde-dama Turid Rugaas. Hun har nettopp gitt ut ei bok om å lære hunden å gå fint i bånd, du finner den på www.canis.no! På foredraget så fortalte hu om ei dame som hadde senebetendelse i begge armene, pga hunden dro sånn i båndet. Etter tre uker med hennes type trening så dro hunden ikke i båndet en eneste gang resten av livet den levde!! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ella Skrevet 9. november 2004 #4 Del Skrevet 9. november 2004 Var nettopp på foredrag med hunde-dama Turid Rugaas. Hun har nettopp gitt ut ei bok om å lære hunden å gå fint i bånd, du finner den på www.canis.no! På foredraget så fortalte hu om ei dame som hadde senebetendelse i begge armene, pga hunden dro sånn i båndet. Etter tre uker med hennes type trening så dro hunden ikke i båndet en eneste gang resten av livet den levde!! :enig_animasjon: Hilsen Ella Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Anonymous Skrevet 12. november 2004 #5 Del Skrevet 12. november 2004 hadde en slik en jeg også, men nå er han død:( men uansett ikke la han gjøre det, la han få det av segmed en eneste gang! det er du som skal gå tur med hunden din, ikke hunden som skal gå tur med deg! det du gjør som mange har sagt til meg og som faktisk virker (trengs bare litt tolmodighet) er hver gang han drar så stopper du rett og slett bare opp og venter på at han skjønner poenget og drar han tilbake til plass.. men la han få to sek til å skjønne hvorfro du stopper.. så fortsetter du videre, drar han tar du samme prosess, helt til han gir seg.. du må nok holde på et par turer, men en gang skal du se at han fatter poenget og ikke drar mer! jeg er eksempel på at det virker selv på de staeste hundene, men ikke gi deg! ikek la han dra en eneste gang! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ella Skrevet 12. november 2004 #6 Del Skrevet 12. november 2004 Dersom du bruker metoden som gjest og Nessi over meg anbefaler ("Be-a-tree") så kan det være greit å investere i en sykkelsele/trekksele. Da kan du bruke vanlig halsbånd til å lære hunden til ikke å dra. Og så bruker du sykkelselen til å gå turer hvor hunden kan få lov til å dra. Dermed trenger du ikke å trene på å gå fint i bånd HELE tiden Og hunden forstår ganske raskt forskjellen. Hilsen Ella Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kristin S Skrevet 13. november 2004 #7 Del Skrevet 13. november 2004 Jeg har en hund på 7 mnd. nå og det jeg gjør er at hver gang han drar så "rykker" jeg til i båndet og da lar han være å dra, men han begynner igjen like etterpå. Så da er det bare å fortsette.. Det kreves mye tålomdighet! Det som også går an å kjøpe er kvelebånd. Vet ikke om du har prøvd det? Da gjør det vondt for hunden når han drar og vil da slutte med det. Har ikke prøvd det selv ennå, men de jeg har pratet med som har prøvd det sier det fungerer! Et dressurkurs er nok heller ikke dumt! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Ninakanin Skrevet 13. november 2004 #8 Del Skrevet 13. november 2004 Jeg har en hund på 7 mnd. nå og det jeg gjør er at hver gang han drar så "rykker" jeg til i båndet og da lar han være å dra, men han begynner igjen like etterpå. Så da er det bare å fortsette.. Det kreves mye tålomdighet! Det som også går an å kjøpe er kvelebånd. Vet ikke om du har prøvd det? Da gjør det vondt for hunden når han drar og vil da slutte med det. Har ikke prøvd det selv ennå, men de jeg har pratet med som har prøvd det sier det fungerer! Et dressurkurs er nok heller ikke dumt! Å rykke i båndet gjør ikke saken bedre, du bare påfører hunden din ubehag og nakkevirvel-skader. At hunden din begynner igjen like etterpå viser bare at du er helt på bærtur hva hundedressur angår. Og å kjøpe kvelerhalsbånd fordi man ikke gidder eller har evnen til å sette seg inn i en hunds psykologi slik at man kan hjelpe den til å forstå hva som er riktig å gjøre, synes jeg er slemt og teit. Som sagt så anbefaler jeg Turid Rugaas bok. Den er bygget på det som noen andre her i tråden nevnte, at man skal stoppe når hunden drar. For hundens største belønning for å dra i båndet er at du følger etter! Så når hunden drar, lag en liten smattelyd (sånn man bruker på hester) og snu. Etterhvert vil hunden lære seg at smattelyden betyr "hey nå skal vi gå den andre veien". Det er flere punkter og ledd i denne måten å lære en hund å ikke dra i båndet, men det er de grove trekkene. Lykke til! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ella Skrevet 13. november 2004 #9 Del Skrevet 13. november 2004 Å rykke i båndet gjør ikke saken bedre, du bare påfører hunden din ubehag og nakkevirvel-skader. At hunden din begynner igjen like etterpå viser bare at du er helt på bærtur hva hundedressur angår. Og å kjøpe kvelerhalsbånd fordi man ikke gidder eller har evnen til å sette seg inn i en hunds psykologi slik at man kan hjelpe den til å forstå hva som er riktig å gjøre, synes jeg er slemt og teit. Som sagt så anbefaler jeg Turid Rugaas bok. Den er bygget på det som noen andre her i tråden nevnte, at man skal stoppe når hunden drar. For hundens største belønning for å dra i båndet er at du følger etter! Så når hunden drar, lag en liten smattelyd (sånn man bruker på hester) og snu. Etterhvert vil hunden lære seg at smattelyden betyr "hey nå skal vi gå den andre veien". Det er flere punkter og ledd i denne måten å lære en hund å ikke dra i båndet, men det er de grove trekkene. Lykke til! :enig_animasjon: Enig med Ninakanin igjen Hilsen Ella Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Anonymous Skrevet 13. november 2004 #10 Del Skrevet 13. november 2004 Da skjønner jeg ikke hvorfor folk som har greie på hund anbefaler det? Og når det virker hva er da problemet? kvelebånd er det ikke noe farlig med og de får ikke skader av det. Det er bare tull! Det er en grunn til at det blir laget og at de anbefales?! Hmm.. Kanskje noen andre her som har prøvd det? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ella Skrevet 13. november 2004 #11 Del Skrevet 13. november 2004 Da skjønner jeg ikke hvorfor folk som har greie på hund anbefaler det? Og når det virker hva er da problemet? kvelebånd er det ikke noe farlig med og de får ikke skader av det. Det er bare tull! Det er en grunn til at det blir laget og at de anbefales?! Hmm.. Kanskje noen andre her som har prøvd det? Jan, så er vi tilbake til den evinnelige diskusjonen. Selvfølgelig kan en bruke kvelehalsbånd for å lære hunden å gå fint. Vi kan også nykke og nappe og dra som bare det! Men jeg synes personlig det blir litt for korttenkt. Da tenker vi bare på metoden som resultatorientert. Dvs at vi kun har resultatet som mål. Jeg vil i tillegg til selve resultatet (altså "gå fint i bånd") tenke på min hunds ve og vel under innlæringen. Og hvorfor er det tull at kvelerhalsbånd ikke kan være farlig? Forklar gjerne det. Og vis gjerne til kilder. Ville jeg likt en slik behandling? Nope! Da behøver jeg heller ikke utsette min hund for det samme. I hvert fall ikke når det finnes alternativer som jeg føler er bedre. Og det er så veldig lett å si at "folk som har greie på hund anbefaler det", eller "anerkjente hundefolk sier ditt og datt". Selvfølgelig kan vi høre på hva andre sier, men det er vi som er ansvarlig for vår egen hund som må vurdere hva som er best for vår hund. Og i hundeverdenen er det virkelig lurt å følge med. Det kommer stadig nye tankeganger som er reaksjoner eller forbedringer eller alternativer til eldre framgangsmåter eller teorier. Det er veldig greit å være oppdatert, da blir det enklere å sortere ut hva som passer en selv best blant all verdens velmendende råd fra "anerkjente hundefolk". Og i hundeverdenen er det så utrolig mange meninger! Bare hør på meg og deg og alle andre som er her inne (Forresten så hadde foreldrene mine kvelerhalsbånd (uten pigger) på en utrolig sterk hanhund for en 15 års tid siden. Det funket faktisk ikke i det hele tatt. Hunden dro like mye, med tunga laaangt ut, og skikkelig andpusten etter turene. De gav det heldigvis fort opp.) Hilsen Ella Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gullhår Skrevet 14. november 2004 #12 Del Skrevet 14. november 2004 Å rykke i båndet gjør ikke saken bedre, du bare påfører hunden din ubehag og nakkevirvel-skader. Dette stemmer ikke helt. En hund som er over 6 mnd tåler temmelig mye. (Tror du ikke meg, er det bare å snakke med en veterinær.) At hunden din begynner igjen like etterpå viser bare at du er helt på bærtur hva hundedressur angår. Jeg er ikke enig med deg i dette heller. Mitt råd er å fortsette, men du må dra hardt i båndet, gjerne så han faller på ryggen. Vær streng og si hardt nei. Når han er kommet over sjokket, stiller du han ved foten din og sier "på plass", "fot", eller noe som du vil bruke som kommando. Dere begynner å gå og hunden vil dra igjen. Når båndet ikke er slakt lengre, nykker du til igjen. Når han går fint og ikke har strekt ut hele båndet, gir du han mye ros og en godtbit. Innen uken er omme, har du en hund som går fint i bånd. Og å kjøpe kvelerhalsbånd fordi man ikke gidder eller har evnen til å sette seg inn i en hunds psykologi slik at man kan hjelpe den til å forstå hva som er riktig å gjøre, synes jeg er slemt og teit. Dette synes jeg bare er flåsete sagt. Det finnes halvstrupebånd, som er gode å ha. Det kommer an på hunderasen og hvordan hunden er. Som sagt så anbefaler jeg Turid Rugaas bok. Den er bygget på det som noen andre her i tråden nevnte, at man skal stoppe når hunden drar. For hundens største belønning for å dra i båndet er at du følger etter! Så når hunden drar, lag en liten smattelyd (sånn man bruker på hester) og snu. Etterhvert vil hunden lære seg at smattelyden betyr "hey nå skal vi gå den andre veien". Det er flere punkter og ledd i denne måten å lære en hund å ikke dra i båndet, men det er de grove trekkene. Lykke til! Jeg skal ikke kommentere den boken du snakker om, for den har jeg ikke kjennskap til. Metoden du nevner, har jeg kjennskap til og ja, den fungerer på noen hunder, andre ikke. Det finnes ingen fasit på hvordan man får hunden til å gå fint i bånd. Det er mange måter å gjøre dette på. Har du snakket med oppdretteren om dette? De har jo stor erfaring med hunder og den rasen du har. Jeg vil anbefale deg å kontakte de med de problemer du evt har med din hund. Lykke til. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gullhår Skrevet 14. november 2004 #13 Del Skrevet 14. november 2004 Da skjønner jeg ikke hvorfor folk som har greie på hund anbefaler det? Og når det virker hva er da problemet? kvelebånd er det ikke noe farlig med og de får ikke skader av det. Det er bare tull! Det er en grunn til at det blir laget og at de anbefales?! Hmm.. Kanskje noen andre her som har prøvd det? Jeg er enig med deg i dette. Mine foreldre slet med å få sin hund til å gå fint. Det endte med et helstrupbånd på den hunden og det funket kjempe bra. Dette er en del år siden, så jeg husker ikke hvor lenge han brukte det halsbåndet, men det var ikke lenge. Ingen butikker selger noe som er til skade for hundene. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gullhår Skrevet 14. november 2004 #14 Del Skrevet 14. november 2004 Men jeg synes personlig det blir litt for korttenkt. Da tenker vi bare på metoden som resultatorientert. Dvs at vi kun har resultatet som mål. Jeg vil i tillegg til selve resultatet (altså "gå fint i bånd") tenke på min hunds ve og vel under innlæringen. Selvsagt er det resultatet som er målet. Hva annet skulle det være? Hunden din lider vel ikke i å bli irettesatt? Ville jeg likt en slik behandling? Nope! Da behøver jeg heller ikke utsette min hund for det samme. I hvert fall ikke når det finnes alternativer som jeg føler er bedre. Selvsagt ville ikke du ha likt den metoden. Du hadde antagelig blitt kvalt eller fått store skader. Du er et menneske, ikke en hund. Dine nakkevirvler er svakere enn hunden's. Du hadde vel heller ikke likt at din mor bet deg i øret, om du hadde vært slem? Vel, det er slik en tispe oppdrar sine valper. Tror det er viktig at man setter seg inn i livet til en hund når man skal oppdra den, ikke tro at det er et lite menneske barn. Og det er så veldig lett å si at "folk som har greie på hund anbefaler det", eller "anerkjente hundefolk sier ditt og datt". Selvfølgelig kan vi høre på hva andre sier, men det er vi som er ansvarlig for vår egen hund som må vurdere hva som er best for vår hund. Dette er jeg enig med deg i, men hva er det som gjør at du vet hva som er best for din hund? Jeg har troen på at de som har jobbet med hunder i 20 år, har store kunnskaper og vet hva som til det beste for nettopp den hunderasen du eier. (Forresten så hadde foreldrene mine kvelerhalsbånd (uten pigger) på en utrolig sterk hanhund for en 15 års tid siden. Det funket faktisk ikke i det hele tatt. Hunden dro like mye, med tunga laaangt ut, og skikkelig andpusten etter turene. De gav det heldigvis fort opp.) Kan hende de ikke gjorde det riktig? Eller bare at det ikke funket på nettopp den hunden. Det samme gjeder for "Halti". Det har ikke funket på min hund, men funket kjempe bra for en annen jeg kjenner. Jeg velger å høre på vår oppdretter, som har jobbet med Labradorer og Golden Retrievere i 25 år. Alt de har anbefalt oss har hittil fungert. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Ninakanin Skrevet 14. november 2004 #15 Del Skrevet 14. november 2004 Selvfølgelig virker jo det meste... Jeg prøver bare å si at det kan gjerne være fint å basere oppdragelsen på hunden gjennom andre metoder enn smerte og ubehag. Det er de siste 50 årene det har blitt så populært å "ta hunder hardt" og være røff i metodene. Jeg brukte selv disse tradisjonelle metodene på dressur inntil noen uker siden. Jeg vet jo at de gamle metodene virker, men hvis man kommer frem til det samme resultatet så hadde det gjerne vært fint å bruke metoden som er snillest med hunden? Jeg vet at strupebåndene ikke er farlige, og jeg vet at hunder tåler mye. Men bare fordi noe ikke er farlig eller at hunden tåler det, så trenger man ikke bruke det som grunn for å utøve harde metoder på det som skal være din aller beste venn! Selvfølgelig finnes det ingen fasit på hundehold, men jeg vil være så teit å påstå at jeg foretrekker å være så snill og god mot hunden min som mulig. Om jeg anbefaler dressur som baserer seg på kjærlighet og kontakt fremfor tvang og ubehag, så får det heller bare være. Meg om det. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Ninakanin Skrevet 14. november 2004 #16 Del Skrevet 14. november 2004 Selvfølgelig virker jo det meste... Jeg prøver bare å si at det kan gjerne være fint å basere oppdragelsen på hunden gjennom andre metoder enn smerte og ubehag. Det er de siste 50 årene det har blitt så populært å "ta hunder hardt" og være røff i metodene. Jeg brukte selv disse tradisjonelle metodene på dressur inntil noen uker siden. Jeg vet jo at de gamle metodene virker, men hvis man kommer frem til det samme resultatet så hadde det gjerne vært fint å bruke metoden som er snillest med hunden? Jeg vet at strupebåndene ikke er farlige, og jeg vet at hunder tåler mye. Men bare fordi noe ikke er farlig eller at hunden tåler det, så trenger man ikke bruke det som grunn for å utøve harde metoder på det som skal være din aller beste venn! Selvfølgelig finnes det ingen fasit på hundehold, men jeg vil være så teit å påstå at jeg foretrekker å være så snill og god mot hunden min som mulig. Om jeg anbefaler dressur som baserer seg på kjærlighet og kontakt fremfor tvang og ubehag, så får det heller bare være. Meg om det. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gullhår Skrevet 14. november 2004 #17 Del Skrevet 14. november 2004 Selvfølgelig virker jo det meste... Jeg prøver bare å si at det kan gjerne være fint å basere oppdragelsen på hunden gjennom andre metoder enn smerte og ubehag. Det er de siste 50 årene det har blitt så populært å "ta hunder hardt" og være røff i metodene. Jeg brukte selv disse tradisjonelle metodene på dressur inntil noen uker siden. Jeg vet jo at de gamle metodene virker, men hvis man kommer frem til det samme resultatet så hadde det gjerne vært fint å bruke metoden som er snillest med hunden? Ja, vi oppdrar hundene våre på ulike måter. Det samme gjelder barn. Jeg oppdrar min hund med en kjærlig hånd også, for jeg vet at han ikke får smerter ved at jeg drar i båndet. En hund har en helt annen smerteterskel enn det vi mennesker har. Om det skulle være vondt for ham, det at jeg rykker hardt i båndet, så må det vel også være like vondt og ubehagelig når han selv drar av full kraft den ene veien og jeg den andre? Når hunden drar så et voksent menneske ikke greier å holde den igjen, så er det ett enormt trykk/press den får på halsen. Gjør ikke det mer vondt enn et raskt nykk? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Anonymous Skrevet 14. november 2004 #18 Del Skrevet 14. november 2004 Gullhår skrev: Dette stemmer ikke helt. En hund som er over 6 mnd tåler temmelig mye. (Tror du ikke meg, er det bare å snakke med en veterinær.) Mitt råd er å fortsette, men du må dra hardt i båndet, gjerne så han faller på ryggen. Vær streng og si hardt nei. Når han er kommet over sjokket, stiller du han ved foten din og sier "på plass", "fot", eller noe som du vil bruke som kommando. Dere begynner å gå og hunden vil dra igjen. Når båndet ikke er slakt lengre, nykker du til igjen. Når han går fint og ikke har strekt ut hele båndet, gir du han mye ros og en godtbit. Innen uken er omme, har du en hund som går fint i bånd. quote] Hei Gullhår! Må innrømme at jeg sliter litt med uttalelsene dine. Blir med andre ord lettere provosert. Jeg hadde satt pris på om du hadde brukt kildehenvisninger dersom du kommer med slike bastante hentydninger om at hunden ikke tar skade av rykk og napp i båndet. Du anbefaler også å rykke så sterkt at hunden gjerne faller på ryggen. Hvor i all verden tar du alt dette fra? (Sitter og lurer på om du kun provoserer, men jeg vil virkelig tillate meg å bli provosert av dette. ) Du bør være oppmerksom på at hundens nakkevirvler, svelg, pusterør og halsmuskulatur tar skade av harde rykk, og derfor unngår du dem. (Kilde: www.canis.no, søk på "nakkevirvler") Jeg legger til at halsbånd er greit nok hvis en er flink til ikke å trekke, stramme eller rykke i det, men det kan lett skje hvis en ikke er veldig bevisst på det, og press rundt halsen setter i gang stress-reaksjoner hos hunden, både på grunn av at det presser på luftrøret og dermed skaper ubehag, kan skade nakke-virvlene ved plutselige rykk, og dessuten gjør at hunden føler seg "fanget". Ninakanin skrev: Om jeg anbefaler dressur som baserer seg på kjærlighet og kontakt fremfor tvang og ubehag, så får det heller bare være. Meg om det. Meg også om det Hilsen Ella Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gullhår Skrevet 14. november 2004 #19 Del Skrevet 14. november 2004 Hei Ella. Mener ikke å provosere hverken deg eller andre. Jeg uttaler meg med bakgrunn i hva vår veterinær og oppdretter forteller oss. Jeg velger å stole på dem. Veterinæren har utdannelse og skal kunne dette. Oppdretteren har drevet med hunder i 25 år med støtte og veiledning fra veterinærer. De holder også dressurkurs. Om du mener at disse menneskene tar feil, i forhold til hva som står på en internettside, så velger jeg fremdeles å tro på disse menneskene. På internett kan man finne hva som helst. Jeg kan sikkert spore opp en side, hvor det står at det er greit å slå hunden med klubbe også. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Vindelspev Skrevet 14. november 2004 #20 Del Skrevet 14. november 2004 Dette blir dere ikke enige om allikevel. Begge metoder kan fungere, det spørs bare på hvilke premisser du ønsker å oppdra hunden din. Jeg har min metode, du har din, ikke sant? Og så kan vi snakke i evigheter om hva som er riktig og hva som er feil, men begge leire kan vise til resultater. Mvh Vindel - som bruker positiv forsterking og negativ straff og er fornøyd med det:) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå