Arkana Skrevet 4. november 2004 #1 Del Skrevet 4. november 2004 Her er noen forslag til spiselige julegaver, det begynner vel å nærme seg tiden for å lage noen av disse, og siden de kan lagres lenge kan det være like greit å få det gjort mens man har tid. Marinert ost 300 g edamer eller annen ost 1 rød finstrimlet paprika 3 dl olivenolje 2 dl hvitvinseddik ½ ss rød hermetisk pimiento, finhakket 1 ss grønne pepperkorn 1 ss finhakket basilikum 1 ss finhakket timian 2 finhakkede hvitløksbåter Skjær osten i sukkerbitstore terninger. Prikk terningene med gaffel. Bland olje, eddik, pimiento, pepper, urter og hvitløk. Legg ost og paprika lagvis i et glass og hell marinaden over. Ha på lokk. La osten stå og trekke et par dager før servering. Mokkalikør 3 dl vann 3 dl kremfløte 2 ss kaffepulver 2 ss kakaopulver 3 eggeplommer 5 ss sukker 2 dl 60% sprit (vodka) Kok opp vann, fløte, kaffe og kakao. Visp sammen eggeplommer og sukker. Spe den varme væsken i eggedosisen under kraftig omrøring. Hell alt tilbake i kjelen og kok forsiktig opp under omrøring til likøren begynner å tykne. Avkjøl og bland i spriten. Fordel på pene flasker og oppbevar kjølig. Likøren er holdbar i flere måneder. Lys nougat med honning og nøtter 400-500 g blandede nøtter, grovhakket 2 ½ dl sukker 1¼ dl honning 1 ½ ss glucose (fra apotek) 2 ss vann 2 eggehviter 1 ts vaniljeessens eller vaniljesukker rispapir Rist nøttene ved 180 grader i 5-10 minutter. Rør sukker, honning, glucose og vann sammen på middels varme til sukkeret har smeltet. Fortsett å koke blandingen, uten å røre den, til en dråpe dryppet i kaldt vann kan formes til en kule. Brukes du sukkertermometer skal det vise 143 grader. Ta sirupen fra varmen. Stivpisk eggehvitene og visp inn den varme sirupen til en stiv masse. Bruk håndmikser eller maskin. Rør inn vanilje og nøttene som fortsatt er varme. Kle en form, ca 20x20 med rispapir og hell nougatmassen i. Glatt overflaten til og dekk med rispapir. Legg på en spekefjel med en vekt oppå og sett i kjøleskap over natten. Hvelv ut av formen og skjær i rektangler. Pakk dem enkeltvis i cellofan. Mormors julesild 4 kryddersildfileter 1 liten boks fersken 1 banan 1-2 epler 2 sylteagurker 3 dl lettrømme litt sitronsaft 3 ss ketchup 1 ss sherry 50 g valnøtter Skyll filetene og tørk dem. Del i 1-2 cm store biter. Del frukten i små terninger. Bland rømme, sitronsaft, ketchup og sherry. Hakk nøttene grovt. Bland alt lett sammen og fyll på krukker/glass. Må oppbevares kjølig og bør trekke minst et døgn før servering. Marinert sopp 2 liter kantareller eller annen sopp 1 liter hvitvinseddik 1 liter vann 8 hvitløksbåter 100 g soltørkede tomater 2 laurbærblad 1 ss rosépepperkorn 1-2 liter olivenolje Rens soppen, og legg sopp og hele rensede hvitløksbåter i en kjele med vann og eddik. Kok i 5 minutter. La renne av. Legg på kjøkkenpapir og la tørke i en time. Legg sopp, hvitløk, tomater og krydder i en stor eller flere små glasskrukke og fyll opp med olje. La stå og modne minst en dag. Oppbevar i kjøleskap. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Arkana Skrevet 4. november 2004 Forfatter #2 Del Skrevet 4. november 2004 Eggelikør 6 dl kaffefløte 300 g sukker 5 eggeplommer 1 ss vaniljesukker 3 ½ dl 60 % sprit (vodka) Kok opp fløten og sukkeret. Pisk eggeplommer og vaniljesukker. Tilsett den varme fløten, litt etter litt. Hell alt tilbake i kjelen og varm opp under omrøring til det tykner. Sil blandingen før den avkjøles. Når den er kaldt has spriten i. Fordel likøren i passende flasker. Likøren tykner når den står, bør ristes. Likøren er holdbar i flere måneder. Gammeldagse fløtekarameller 5 dl sukker 2,5 dl helmelk 1 ss lys sirup 60 g smør 1 knivsodd salt ½ boks kondensert melk 1 knivsodd kremortartari (fås på apotek) 1 ts vaniljeessens Bland sukker, melk, sirup, smør og salt i en tykkbunnet gryte. Sett på sterk varme og rør hele tiden til smøret har smeltet. Kok blandingen i 5 minutter. Skru ned varmen og rør inn kondensert melk og kremortartari. Kok blandingne i 20-25 minutter mens du rører hele tiden. Drypp en dråpe i kaldt vann, kan den rulles til en kule er massen ferdig. Ta gryten fra varmen og rør inn vanilje. Hell massen i godt smurt form og skjær den i firkanter når den er kald. Tomatchutney 1 kg modne tomater 2 løk 1 dl sukker 2 ss salt 2 dl eddik 2 ts nellik 2 ts kanel 2 ts muskat 1 ts ingefær Få tomatene og skjær dem i båter. Hakk løken. Kok alt sammen til tomatene har moset seg. Fyll på varme flasker/glass og oppbevar kjølig. Egner seg til retter av kjøtt. Juleølkake 2 dl lys sirup ½ dl smeltet smør 2 egg 6 dl hvetemel 2 dl juleøl ¼ ts hver av muskat, allehånde og malt nellik ½ ts kanel ½ ts salt 2,5 dl rosiner 1,5 dl hakkede valnøttkjerner 1 ½ ts bakepulver Bland sirup og smør. Pisk inn egg, ett om gangen. Bland krydder i melet og tilsett bakepulver, nøtter og rosiner. Ha ølet i eggeblandingen og rør inn melet, litt etter litt. Hell i en godt smurt brødform og stekes lavt i ovnen ved 180-200 grader i ca 50 minutter. Veldig holdbar. Turkish Delight 4 kopper sukker 1 liter vann 1 ts sitronsaft 1 kopp maisenna 1 ts kremortartari 1 ½ ss rosevann rød konditorfarge ¾ kopp melis ¼ kopp maisenna Bland sukker, 1½ kopp av vannet og sitronsaft i en kjele og kok opp. La koke uten lokk til den består kuletesten. Ta av varmen. I en annen kjele blandes maisenna og kremortartari med nok av vannet til det blir en glatt grøt. Rør inn resten av vannet og visp godt til blandingen koker og tykner. Hell den varme sirupen gradvis inn i maisennablandingen, mens du visper hele tiden. La småkoke uten lokk i 1 time eller til blandingen blir gjennomsiktig og en lys brunfarge. Rør av og til. Rør in nrosevann og litt konditorfarge. Bre blandingen i en oljet form og la stå udekt i minst 3 timer eller over natten. Skjær ut firkanter og rull dem i en blandingen av melis og maisenna. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Arkana Skrevet 4. november 2004 Forfatter #3 Del Skrevet 4. november 2004 Sjokoladekarameller 60 g smør 3 dl kremfløte 1 ½ dl sirup 150 g sukker 1 ss vaniljesukker 3 ss kakaopulver Bland alt i en vid kjele. La småkoke uten lokk på middels varme i ca 1 time. Rør jevnlig. Drypp litt av massen i kaldt vann, kan den rulles til en kule er den ferdig. Hell på smurt matpapir i en flat form. Klipp den i ruter når den er nesten kald. Syltet appelsinskall (ca 60 stk) 4 appelsiner 800 g sukker 2 ss glukose 1 liter vann 200 g mørk sjokolade Skjær hver appelsin i seks båter. Skjær vekk fruktkjøttet og det hvite så bare skallet er igjen. Kok opp skallet i kaldt vann. Når det koker tømmer du ut vannet. Gjenta fire ganger, for å koke ut bitterstoffet og sprøyterester. Ha skallet i en kjele med sukker, vann og glukose. Kok langsomt til vannet begynner å bli sirup, det tar ca 1 time. Avkjøl i laken. Ta opp skallene og tørk av. Kutt i stenger på langs og dypp i smeltet sjokolade. Bringebærtrøffel (ca 30 stk) 150 g melkesjokolade 80 g frosne bringebær 10 g glukose (ca 1 ts) 25 g smør 200 g sjokolade kakao Finhakk sjokolade. Tin bærene og kjør dem glatt i foodprocessor, sil av steinene. Kok opp puréen med glukose og tøm over sjokoladen mens du rører. Rør inn smør og sett til avkjøling. Trill kuler av massen som settes kaldt til de blir harde. Dypp dem så i smeltet sjokolade og rull i kakao. Punsjeboller (ca 20 stk) 100 g sjokolade 2 ss mørk rom eller sterk kaffe + romdråper 25 g smør 1 eggeplommer 100 g mandler 100 g kakesmuler 50 g sjokoladekrymmel Smelt sjokolade i rom og rør inn smør og eggeplomme. Ha i malte mandler og kakesmuler. Bland alt godt sammen. Form deigen til kuler som trilles i sjokoladepynten. Sett kaldt. Glassepler 10 epler (gjerne litt små og søte) 1 liter vann ½ kg sukker hel kanel 1 kg sukker 2 dl vann rød konditorfarge blomsterpinner Kok opp vann med sukker og tilsett hel kanel. La koke ca 5 minutter. Vask eplene og kok dem i laken 8-10 minutter. La renne av på kjøkkenpapir. Bland sukker og vann til en grøt, rør inn farge og kok opp. Ikke rør i blandingen. La putre til en seig masse, minst 20 minutter, de siste minuttene under lokk. Ta en skjeprøve for å teste om karamellen er stiv nok. Stikk pinner i eplene og dypp dem godt i karamellen. La stå på bakepapir med kokos og bli kalde. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Fakse Skrevet 4. november 2004 #4 Del Skrevet 4. november 2004 Takk, du er en knupp! :kysse: Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Saeria Skrevet 4. november 2004 #5 Del Skrevet 4. november 2004 Her var det masse jeg gjerne kunne tenkt meg å lage, så tusen takk! :kysse: Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lille Bø Skrevet 4. november 2004 #6 Del Skrevet 4. november 2004 Go Arkana!!! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
-Fisken- Skrevet 4. november 2004 #7 Del Skrevet 4. november 2004 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Arkana Skrevet 15. november 2004 Forfatter #8 Del Skrevet 15. november 2004 *dytter denne opp litt* Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Fakse Skrevet 15. november 2004 #9 Del Skrevet 15. november 2004 Ja, det er vel på tide å begynne å lage. Mener du at alle disse oppskriftene kan lages nå og er holdbare til jul og enda litt til? Eller er det noen man bør vente med om man skal gi dem i julegave. Ser du har kommentert holdbarheten på enkelte av oppskriftene, men hvordan er det med resten? Vil jo ikke gi bort noe som må spises opp helt med en gang, folk har jo som regel nok mat og knask i huset til jul Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
starie Skrevet 19. november 2004 #10 Del Skrevet 19. november 2004 Arkana: Jeg lurer også på hvor lenge disse er holdbare. Hvor får man tak i fine krukker/falsker som er tette? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Arkana Skrevet 19. november 2004 Forfatter #11 Del Skrevet 19. november 2004 Ja' date=' det er vel på tide å begynne å lage. Mener du at alle disse oppskriftene kan lages nå og er holdbare til jul og enda litt til? Eller er det noen man bør vente med om man skal gi dem i julegave. Ser du har kommentert holdbarheten på enkelte av oppskriftene, men hvordan er det med resten? Vil jo ikke gi bort noe som må spises opp helt med en gang, folk har jo som regel nok mat og knask i huset til jul [/quote'] Sild, nougat og karamellene er holdbare lenge. Marinert sopp og ost har jeg ikke prøvd, men jeg regner med de holder flere uker. Glassepler ville jeg ikke laget så veldig lenge i forveien. Chutney holder noen uker. Likørene kan lages flere mnd i forveien. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Arkana Skrevet 19. november 2004 Forfatter #12 Del Skrevet 19. november 2004 Arkana: Jeg lurer også på hvor lenge disse er holdbare. Hvor får man tak i fine krukker/falsker som er tette? Krukker finner du litt overalt, f.eks. Ikea, A-møbler. Til Bords og Glasmagasinet har også fine krukker. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Anonymous Skrevet 20. november 2004 #13 Del Skrevet 20. november 2004 Hva er kondensert melk? Står på gammeldagse karameller Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Arkana Skrevet 20. november 2004 Forfatter #14 Del Skrevet 20. november 2004 Hva er kondensert melk? Står på gammeldagse karameller Du kan bruke Vikingmelk. Innvandrerforretninger og velassorterte dagligvareforretninger har også en type søt kondensert melk. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest gjest1 Skrevet 20. november 2004 #15 Del Skrevet 20. november 2004 Kor lang holdbarhet har brente mandlar, mintkuler of fløtekaramellar? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Arkana Skrevet 20. november 2004 Forfatter #16 Del Skrevet 20. november 2004 Kor lang holdbarhet har brente mandlar' date=' mintkuler of fløtekaramellar?[/quote'] Brente mandler holder seg lenge, vi har spist det i allefall et par mnd etter jul, men de må oppbevares i lufttett boks. Mintkuler vet jeg ikke helt, kommer an på hva ingrediensene er. Fløtekarameller holder seg også i allefall et par mnd om de oppbevares kjølig. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest gjest1 Skrevet 20. november 2004 #17 Del Skrevet 20. november 2004 Takk skal du ha! Tett boks, kan norgesglass gå under den betegnelsen? Skal lage godteri å gi i julegåve, men veit ikkje heilt når eg skal lage det, hadde vore deilig å blitt ferdig litt før jul! :-) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Arkana Skrevet 20. november 2004 Forfatter #18 Del Skrevet 20. november 2004 Ja, Norgesglass går absolutt under betegnelsen tett boks. Poenget er at det ikke skal komme luft til. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bokalven Skrevet 20. november 2004 #19 Del Skrevet 20. november 2004 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nigella Skrevet 21. november 2004 #20 Del Skrevet 21. november 2004 Hvordan spiser man glassepler? Er det dessert? Noe som passer ved siden av? Med skje, gaffel...? Så veldig spennende ut. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå