AnonymBruker Skrevet 5. mai 2016 #1 Del Skrevet 5. mai 2016 Hei, nå er det ikke lenge til eksamen i bokmål og sidemål. Jeg har ikke hatt norsk på to år og greide da karakter fire på begge to. Tar de opp nå, fordi jeg må bli kvitt standpunktskarakterene. Har dessverre ikke fått jobbet så mye med faget enda, og lurer rett og slett på om det en en type oppgave som anbefales? Har hørt at retorisk analyse alltid komme, og at det egentlig bare er å følge en oppskrift på disse. Anonymkode: f2896...001 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Fredsmegleren Skrevet 5. mai 2016 #2 Del Skrevet 5. mai 2016 Retorisk analyse er ganske safe, men dersom man ønsker å oppnå 5 eller 6 (dette kan man også selvfølgelig oppnå med retorisk analyse med litt ekstra innsats), er essay sjangeren man bør velge så lenge oppgaveteksten tilsier det. Likevel er det ikke bestandig lett å skrive et essay dersom oppgaven er gørrkjedelig. Ville i alle fall holdt meg unna kåseri med mindre humor er en av dine mest fremtredende egenskaper Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. mai 2016 #3 Del Skrevet 5. mai 2016 Analyser er veldig greie dersom du vet hvordan du skal gjøre det, men da er det greit å øve seg på et par stykker før eksamen. Argumenterende tekst er heller ikke så ille om du klarer å mene noe, se en sak fra flere sider, være saklig og klarer å skrive på en ryddig måte. Kreative tekster er litt mer diffuse synes jeg, da jeg føler det blir litt mer personavhengig (selv om man bruker en mal der også), men dersom du vet at du klarer det, så er det ikke feil å velge det. Selv føler jeg nok at analyser, og da særlig retorisk analyse, er det jeg kan best. Også har du analyse av noveller og dikt som er veldig fastsatt og etter en oppskrift. Anonymkode: 62b31...689 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. mai 2016 #4 Del Skrevet 5. mai 2016 1 minutt siden, Fredsmegleren skrev: Retorisk analyse er ganske safe, men dersom man ønsker å oppnå 5 eller 6 (dette kan man også selvfølgelig oppnå med retorisk analyse med litt ekstra innsats), er essay sjangeren man bør velge så lenge oppgaveteksten tilsier det. Likevel er det ikke bestandig lett å skrive et essay dersom oppgaven er gørrkjedelig. Ville i alle fall holdt meg unna kåseri med mindre humor er en av dine mest fremtredende egenskaper Må si jeg har andre erfaringer enn deg. For å oppnå toppkarakter er retorisk analyse det som er mest safe å velge. Anonymkode: 62b31...689 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Fredsmegleren Skrevet 5. mai 2016 #5 Del Skrevet 5. mai 2016 Et øyeblikk siden, AnonymBruker skrev: Må si jeg har andre erfaringer enn deg. For å oppnå toppkarakter er retorisk analyse det som er mest safe å velge. Anonymkode: 62b31...689 Da har vi nok forskjellige erfaringer. Faglærer hevder at essay er det letteste å få toppkarakter med dersom man virkelig behersker sjangeren, men det vil alltid være en liten risiko om at sensor ikke liker essayet. For eksempel så er de fleste 6-er oppgavene på udir fra tidligere norsk eksamen som regel kreative tekster, men flere 5-ere er resonnerende tekster. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. mai 2016 #6 Del Skrevet 5. mai 2016 Et øyeblikk siden, Fredsmegleren skrev: Da har vi nok forskjellige erfaringer. Faglærer hevder at essay er det letteste å få toppkarakter med dersom man virkelig behersker sjangeren, men det vil alltid være en liten risiko om at sensor ikke liker essayet. For eksempel så er de fleste 6-er oppgavene på udir fra tidligere norsk eksamen som regel kreative tekster, men flere 5-ere er resonnerende tekster. Vi har i alle fall fått beskjed fra våre lærere om at analyser er det som er mest safe. Siden de har lang erfaring i å rette eksamener velger jeg å stole på det de sier. Likevel er jeg veldig enig med deg i at kåseri ikke er så veldig lurt å velge, med mindre man har stålkontroll på sjangeren. Anonymkode: 62b31...689 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. mai 2016 #7 Del Skrevet 5. mai 2016 36 minutter siden, AnonymBruker skrev: Vi har i alle fall fått beskjed fra våre lærere om at analyser er det som er mest safe. Siden de har lang erfaring i å rette eksamener velger jeg å stole på det de sier. Likevel er jeg veldig enig med deg i at kåseri ikke er så veldig lurt å velge, med mindre man har stålkontroll på sjangeren. Anonymkode: 62b31...689 Slik jeg opplever det er det enkelt å få en femmer med analyse om man er sånn greit skoleflink. Men for å briljere og få en sekser bør man velge essay eller kåseri. Kåseri er vanskelig da, så det kan kanskje lønne seg med essay. Anonymkode: d21bf...cfb Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. mai 2016 #8 Del Skrevet 5. mai 2016 53 minutter siden, AnonymBruker skrev: Hei, nå er det ikke lenge til eksamen i bokmål og sidemål. Jeg har ikke hatt norsk på to år og greide da karakter fire på begge to. Tar de opp nå, fordi jeg må bli kvitt standpunktskarakterene. Har dessverre ikke fått jobbet så mye med faget enda, og lurer rett og slett på om det en en type oppgave som anbefales? Har hørt at retorisk analyse alltid komme, og at det egentlig bare er å følge en oppskrift på disse. Anonymkode: f2896...001 Du må velge den oppgave typen du er sterkest i, samt det temaet du kan takle å skrive noe på. Vær sikker på valget ditt før du begynner og les oppgaven grundig før du begynner. Anonymkode: fa560...c45 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
granibar Skrevet 5. mai 2016 #9 Del Skrevet 5. mai 2016 Da jeg for et par år tilbake hadde norsk eksamen, valgte jeg retorisk analyse. Fikk beskjed av lærer: "ånei, valgte du den oppgaven, da blir det nok ikke toppkarakter på deg". Da karakteren omsider kom, endte jeg likevel på en 6'er. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. mai 2016 #10 Del Skrevet 5. mai 2016 Jeg har vært sensor i flere år og vil nok si at analyseoppgaver, samt argumenterende tekster er de enkleste tekstene å lykkes med - hvis man forbereder seg godt. For å skrive til 5 eller 6 må fagbegrepene sitte godt og strukturen være tydelig. I tillegg må man også vise selvstendighet og kreativitet - det slipper man ikke unna med hvis man vil oppnå høy måloppnåelse. De tekstene jeg oftest ser at de flinke elevene (altså de med god språkføring) bommer på er fortellende tekster (vanskelig for mange å prestere bra under press) og typiske refleksjonsoppgaver hvor sjangeren er valgfri (lett å skrive seg vekk fra oppgavens tema eller skrive for mye svada uten substans). Men igjen - det er i disse type oppgaver at elever som ikke har de faglige begrepene på plass har en mulighet til å gjøre det bra. Hvis jeg var deg ville jeg ikke bestemt meg for noen oppgavetype på forhånd, men heller prøve å være taktisk når du får de konkrete oppgavene. Ikke tenk på hvilken oppgave som høres "enklest" ut å løse, men let etter den oppgaven hvor du får vist mest kompetanse ut ifra hva du vet du er god til og ikke. Anonymkode: 5c63f...b8d 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. mai 2016 #11 Del Skrevet 5. mai 2016 Retorisk analyse er det sikreste valget. Alle kan få en god karakter med denne sjangeren så lenge man følger en god mal. Jeg synes du skal holde deg unna kreative tekster samt artikkel. Artikkel tror mange at de mestrer godt, men de fleste er nok ikke så kjente med hva slags krav som stilles til artikler i norskfaget. Mange bommer på denne sjangeren selv om den virker enkel. Husk alltid å velge oppgave ut ifra sjanger. Ikke tema. Anonymkode: 9796c...c97 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. mai 2016 #12 Del Skrevet 5. mai 2016 3 timer siden, Fredsmegleren skrev: Da har vi nok forskjellige erfaringer. Faglærer hevder at essay er det letteste å få toppkarakter med dersom man virkelig behersker sjangeren, men det vil alltid være en liten risiko om at sensor ikke liker essayet. For eksempel så er de fleste 6-er oppgavene på udir fra tidligere norsk eksamen som regel kreative tekster, men flere 5-ere er resonnerende tekster. Dette er jo helt tilfeldig. Oppgavene som er lagt ut på udir er jo bare en bittebitteliten prosent av alle innleverte oppgaver. Man kan ikke ta dette som utgangspunkt for å vurdere karakterfordelingen på de forskjellige sjangrene. Kreative tekster er forbundet med størst risiko. Selv noen som er dyktige på dette kan plutselig få en mye lavere karakter enn det de er vant til. Dette er en klar tendens og vises til av flere norsklærere. Det er mange lærere som derfor fraråder å velge denne sjangeren på eksamen. Det er et sjansespill. Det er mye mer forutsigbart på eksempelvis analyser da man har noe konkret å forholde seg til - nemlig en mal. Anonymkode: 9796c...c97 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. mai 2016 #13 Del Skrevet 5. mai 2016 I motsetning til sensoren over her vil jeg ikke anbefale argumenterende tekst. Forskning på norske eksamenstekster har vist at elever i mye større grad får toppkarakterer når de skriver fortellende. Det er få som klarer å skrive virkelig gode argumenterende tekster. Det skal likevel sies at hvis du virkelig kan skrive en slik tekst skiller du deg ut i mengden, både fordi færre velger en slik oppgave og fordi færre presterer bra. Du bør altså være rimelig sikker på at du mestrer å skrive en slik tekst. En amerikansk forskning har blant annet vist at kun 12,5% av elevene skrev en argumenterende tekst på tilfredsstillende nivå, mens 98% skrev fortellende tekst på tilfredsstillende nivå. Det er en kjent sak, både nasjonalt og internasjonalt, at elever sliter med å skrive gode argumenterende tekster. Anonymkode: 8c568...d4c Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. mai 2016 #14 Del Skrevet 5. mai 2016 33 minutter siden, AnonymBruker skrev: I motsetning til sensoren over her vil jeg ikke anbefale argumenterende tekst. Forskning på norske eksamenstekster har vist at elever i mye større grad får toppkarakterer når de skriver fortellende. Det er få som klarer å skrive virkelig gode argumenterende tekster. Det skal likevel sies at hvis du virkelig kan skrive en slik tekst skiller du deg ut i mengden, både fordi færre velger en slik oppgave og fordi færre presterer bra. Du bør altså være rimelig sikker på at du mestrer å skrive en slik tekst. En amerikansk forskning har blant annet vist at kun 12,5% av elevene skrev en argumenterende tekst på tilfredsstillende nivå, mens 98% skrev fortellende tekst på tilfredsstillende nivå. Det er en kjent sak, både nasjonalt og internasjonalt, at elever sliter med å skrive gode argumenterende tekster. Anonymkode: 8c568...d4c Nå er det vel ikke så ofte man får fortellende tekst som oppgave da. I alle fall ikke av det jeg har sett. Anonymkode: 62b31...689 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. mai 2016 #15 Del Skrevet 5. mai 2016 Analysere dikt o.l. Unngå novelle som pesten, med mindre du er ekstremt god til å skrive. Men velg uansett en sjanger du er trygg på. Jeg analyserte på både hovedmål og sidemål. Dikt på den ene, tror det var noen artikler eller lignende på den andre. Kunne bare sitte og finne på ting, blande inn litt litteraturhistorie her og der, enkel 6 på begge. Anonymkode: 2612b...8bf Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mai 2016 #16 Del Skrevet 6. mai 2016 12 timer siden, AnonymBruker skrev: Analysere dikt o.l. Unngå novelle som pesten, med mindre du er ekstremt god til å skrive. Men velg uansett en sjanger du er trygg på. Jeg analyserte på både hovedmål og sidemål. Dikt på den ene, tror det var noen artikler eller lignende på den andre. Kunne bare sitte og finne på ting, blande inn litt litteraturhistorie her og der, enkel 6 på begge. Anonymkode: 2612b...8bf Siden det tydeligvis er flere norsklærere her: Beklager hvis det ble en og/å-feil her, mange år i utlandet har dessverre gått ut over norsken min, og det hender jeg er usikker... Blir fremdeles usikker når jeg ser på setningen over. Men jeg hadde altså 6 på eksamen i både hovedmål og sidemål, jeg lover. Jeg skrev dessuten på telefonen da jeg skrev innlegget over, og da går ting gjerne litt fort. "Blande inn litt litteraturhistorie" er selvsagt upresist, poenget er at man må kunne vise til litteraturhistorie, kunne begrepene og bruke dem på riktig måte. Mao må man kunne pensum. Selv om jeg helt klart også satt og bare fant på ting da jeg analyserte dikt på sidemålseksamen. Det funket tydeligvis fint! Men som på alle andre eksamener må du treffe på oppgaven (pass på at du besvarer alle spørsmål og at du ikke er litt på siden!), du må kunne sjangeren du bruker godt, og vise til pensum. Da jeg skulle velge hvilken oppgave jeg skulle svare på, valgte jeg ikke den som var mest spennende, men den jeg var rimelig sikker jeg ville få best karakter på. Kunne jeg pensum om det aktuelle temaet? Behersket jeg sjangeren man skulle svare på godt? At jeg var helt uinteressert i diktet jeg endte opp med å analysere var uten betydning. Anonymkode: 2612b...8bf Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mai 2016 #17 Del Skrevet 6. mai 2016 5 timer siden, AnonymBruker skrev: Siden det tydeligvis er flere norsklærere her: Beklager hvis det ble en og/å-feil her, mange år i utlandet har dessverre gått ut over norsken min, og det hender jeg er usikker... Blir fremdeles usikker når jeg ser på setningen over. Men jeg hadde altså 6 på eksamen i både hovedmål og sidemål, jeg lover. Jeg skrev dessuten på telefonen da jeg skrev innlegget over, og da går ting gjerne litt fort. "Blande inn litt litteraturhistorie" er selvsagt upresist, poenget er at man må kunne vise til litteraturhistorie, kunne begrepene og bruke dem på riktig måte. Mao må man kunne pensum. Selv om jeg helt klart også satt og bare fant på ting da jeg analyserte dikt på sidemålseksamen. Det funket tydeligvis fint! Men som på alle andre eksamener må du treffe på oppgaven (pass på at du besvarer alle spørsmål og at du ikke er litt på siden!), du må kunne sjangeren du bruker godt, og vise til pensum. Da jeg skulle velge hvilken oppgave jeg skulle svare på, valgte jeg ikke den som var mest spennende, men den jeg var rimelig sikker jeg ville få best karakter på. Kunne jeg pensum om det aktuelle temaet? Behersket jeg sjangeren man skulle svare på godt? At jeg var helt uinteressert i diktet jeg endte opp med å analysere var uten betydning. Anonymkode: 2612b...8bf Det er vel viktig å presisere at det man sitter å "finner på" må være relevant. Man kan ikke bare finne på ting uten rot i det man skriver om. Det bør vel kanskje nevnes? Anonymkode: 62b31...689 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mai 2016 #18 Del Skrevet 6. mai 2016 6 timer siden, AnonymBruker skrev: Det er vel viktig å presisere at det man sitter å "finner på" må være relevant. Man kan ikke bare finne på ting uten rot i det man skriver om. Det bør vel kanskje nevnes? Anonymkode: 62b31...689 Selvfølgelig, det har du rett i. Når jeg skriver "finne på" er det litt flåsete sagt. Jeg fant på ting, ja, men jeg tok det ikke ut av løse lufta, og som sagt kunne jeg knytte det jeg skrev opp mot pensum. Jeg lette faktisk aktivt etter måter jeg kunne vise at jeg kunne pensum på da jeg leste diktet. Visste noe om forfatteren fra før, kunne litteraturhistorien og kunne sette det inn i sammenheng, fant virkemidler etc. Når man tolker dikt er det rom for å finne på litt (og det gjorde jeg), men man må kunne forklare det og sette det inn i en sammenheng. Noe sensor åpenbart mente jeg klarte. Anonymkode: 2612b...8bf Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mai 2016 #19 Del Skrevet 6. mai 2016 Den 5. mai 2016 at 21.51, AnonymBruker skrev: Nå er det vel ikke så ofte man får fortellende tekst som oppgave da. I alle fall ikke av det jeg har sett. Anonymkode: 62b31...689 Kan fort skje det. Blant annet på hovedsmåleksamen i 2014, hvor du kunne velge mellom disse: «Velg minst tre av tekstene, og gjør greie for hvordan engasjementet kommer til uttrykk. Re ekter over hvilken betydning du mener slike tekster vil ha.» 2. «Tolk og sammenlign «For trykkefriheten» og «Lagnad sa vi». Vurder om disse tekstene er aktuelle i dag.» 3. «Skriv en kreativ tekst der du reflekterer over tema som frihet, likegyldighet og engasjement. Bruk ett eller ere av tekstvedleggene.» 4. «Sammenlign de tre tekstene2. Bruk begreper fra retorikken.» Anonymkode: 8c568...d4c Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mai 2016 #20 Del Skrevet 6. mai 2016 2 minutter siden, AnonymBruker skrev: Kan fort skje det. Blant annet på hovedsmåleksamen i 2014, hvor du kunne velge mellom disse: «Velg minst tre av tekstene, og gjør greie for hvordan engasjementet kommer til uttrykk. Re ekter over hvilken betydning du mener slike tekster vil ha.» 2. «Tolk og sammenlign «For trykkefriheten» og «Lagnad sa vi». Vurder om disse tekstene er aktuelle i dag.» 3. «Skriv en kreativ tekst der du reflekterer over tema som frihet, likegyldighet og engasjement. Bruk ett eller ere av tekstvedleggene.» 4. «Sammenlign de tre tekstene2. Bruk begreper fra retorikken.» Anonymkode: 8c568...d4c Det mest naturlige ved kreativ tekst er vel å velge enten essay eller kåseri? Er vel mer utrygt å begynne å skrive en novelle, et eventyr eller lignende? Spesielt når man skal reflektere. Da skal man holde tunga ganske beint i munnen for å få alt til å gå opp, noe jeg tviler på de fleste klarer. Man er jo som oftest vant med at når man skal skrive en sånn fortellende tekst, så skal man ikke ta utgangspunkt i andre tekster og reflektere. Da er de fleste mest vant med å få dikte fritt, muligens om et bestemt tema. Anonymkode: 62b31...689 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå