Gå til innhold

Hvorfor står vekten helt stille?


Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Jeg har den siste måneden lagt om kostholdet og begynt å trene. Jeg er overvektig og har rundt 15-20 kg som må bort for å komme ned i normalvekt. Jeg teller kalorier og har gjort dette tidligere så vet hva jeg driver med, jeg sluntrer ikke unna. Fra å ikke trene eller bevege seg og spise dritt og sjokolade hver dag har jeg begynt å trene 3 dager i uken og bevege meg mer. Når jeg trener har jeg først 35-60 minutters kondisjon enten på ellipsemaskin eller på mølla, hvor jeg får opp pulsen, som regel intervall. Etter dette trener jeg litt styrke. 

Jeg spiser mellom 1200-1600 kalorier om dagen, og har bare én dag i uken hvor jeg koser meg litt ekstra som sjokolade eller pizza. Da kommer jeg på rundt 2000-2500 kalorier. Totalt har jeg hatt et kaloriunderskudd på omlag 5000 per uke. 

Så til problemet, vekten har ikke gått ned, så da gjør jeg noe feil? Vekten har faktisk gått opp i stedet for å gå ned og jeg kjenner det tærer litt på motivasjonen. Hva gjør jeg nå? Hva bør jeg endre på?

Anonymkode: f32ad...fdc

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Du bør spise mindre og begynne å telle riktig. Du teller feil. Vei alt, alltid. Hvis du ikke veier maten kan du ikke telle kalorier.

Hvor lenge har du holdt på? Hvor høy er du? Hvor gammel er du? Hva veier du?

  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet
3 minutter siden, ambivalentReaction skrev:

Du bør spise mindre og begynne å telle riktig. Du teller feil. Vei alt, alltid. Hvis du ikke veier maten kan du ikke telle kalorier.

Hvor lenge har du holdt på? Hvor høy er du? Hvor gammel er du? Hva veier du?

 

Jeg veier alltid kjøtt, fisk osv. Ikke grønnsaker. Spiser ellers helt grovt brød, knekkebrød, skyr, smoothie osv. 

Har ikke drukket alkohol denne perioden. 

 

Har holdt på en måned til mandag. Jeg er 25 år, 175 cm og veier 95 kg. Synes helt ærlig jeg spiser svært lite, går til tider rundt og er sulten.

 

Jeg spiser veldig uregelmesig om det kan ha noe å si? 

 

Eksempel på kosthold:

Lunsj: En smoothie og en skyr med kokos.

Middag: Kikertsuppe og et pitabrød.

Kvelds: To brødskiver med lett brunost og et glass melk + et eple.

 

Eksempel 2:

Lunsj: To brødskiver med leverpostei.

Mellom: Eple:

Middag: Hjemmelaget cæsarsalat, en kyllingfilet og en grovbrødskive uten skorper til kruttonger.

Kvelds: smoothie, av 200 gram jordbær, 2 ss gresk youghurt og 1 ts honning.

 

Eksemlpe 3: usunn dag

Lunsj: En brødskive med omelett av to egg. 1 skinkeskive, 1 osteskive.

Middag: 3 pizzastykker. (evt. én hjemmelaget hamburger av karbonadedeig med brød og søtpotetfries).

Kvelds: Smågodt 150 g eller en pose smash, eller 200g melkesjokolade. (godisen kommer på 1000 kcal.)

 

 

Anonymkode: f32ad...fdc

AnonymBruker
Skrevet
1 minutt siden, AnonymBruker skrev:

 

Jeg veier alltid kjøtt, fisk osv. Ikke grønnsaker. Spiser ellers helt grovt brød, knekkebrød, skyr, smoothie osv. 

Har ikke drukket alkohol denne perioden. 

 

Har holdt på en måned til mandag. Jeg er 25 år, 175 cm og veier 95 kg. Synes helt ærlig jeg spiser svært lite, går til tider rundt og er sulten.

 

Jeg spiser veldig uregelmesig om det kan ha noe å si? 

 

Eksempel på kosthold:

Lunsj: En smoothie og en skyr med kokos.

Middag: Kikertsuppe og et pitabrød.

Kvelds: To brødskiver med lett brunost og et glass melk + et eple.

 

Eksempel 2:

Lunsj: To brødskiver med leverpostei.

Mellom: Eple:

Middag: Hjemmelaget cæsarsalat, en kyllingfilet og en grovbrødskive uten skorper til kruttonger.

Kvelds: smoothie, av 200 gram jordbær, 2 ss gresk youghurt og 1 ts honning.

 

Eksemlpe 3: usunn dag

Lunsj: En brødskive med omelett av to egg. 1 skinkeskive, 1 osteskive.

Middag: 3 pizzastykker. (evt. én hjemmelaget hamburger av karbonadedeig med brød og søtpotetfries).

Kvelds: Smågodt 150 g eller en pose smash, eller 200g melkesjokolade. (godisen kommer på 1000 kcal.)

 

 

Anonymkode: f32ad...fdc

Hvis vekten står helt stille eller går opp så er det nok noe du teller feil. Jeg driver også og går ned i vekt, og føler det til tider helt likt som deg. Det er helt utrolig at vekten ikke går ned, men når jeg da tar en dag hvor jeg veier absolutt alt jeg spiser, så skjønner jeg fort hva det kommer av. Prøv i en uke å veie absolutt alt du spiser, og se om du faktisk kanskje spiser mer enn du tror. Det skal ikke så veldig mye til før man står på stedet hvil.

Anbefaler også at du ikke leger deg så lavt som 1200. Når du faktisk teller hvert eneste gram du spiser ser man at det er veldig lite mat. Spis mer grønnsaker som tilbehør til middag, istedenfor brød. Når man skal leve med mindre kalorier handler det om volum. Så mye volum så mulig med så lite som mulig kalorier. 

Når veier du deg? Vekten kan variere mye fra dag til dag, og fra tid på døgnet. 

Drikker du mye vann? Spiser du mye salt? Det er mange faktorer som kan påvirke vekten.

Anonymkode: 704e6...3ba

  • Liker 1
Skrevet
Et øyeblikk siden, AnonymBruker skrev:

Jeg veier alltid kjøtt, fisk osv. Ikke grønnsaker. Spiser ellers helt grovt brød, knekkebrød, skyr, smoothie osv. 

Har ikke drukket alkohol denne perioden. 

 

Har holdt på en måned til mandag. Jeg er 25 år, 175 cm og veier 95 kg. Synes helt ærlig jeg spiser svært lite, går til tider rundt og er sulten.

 

Jeg spiser veldig uregelmesig om det kan ha noe å si? 

Anonymkode: f32ad...fdc

Steker du kjøtt, og fisk? Teller du med maragarinen/oljen du bruker? Smør? 

BMRen din er 1765, så hvis du hadde spist 1200 per dag ville du ha gått ned rundt et halvkilo i uken. Men Det er 3500 i underskudd på en uke, så kan du trekke fra de 800 kaloriene på juksedagene, så er du nede i 2700, det er 350 gram, per uke, 1,4 kilo på fire. 

Men selv små endringer i dette regnestykket kan endre alt. Legg til 60 kalorier i grønnsaker, og 200 i stekefett så har du ikke lengre underskudd, og da vil vekten holde seg. I begynnelsen vil du være sulten hele tiden, det går over etter noen uker. 

At du spiser uregelmessig har ingenting å si. Du kan tenke på det slik: På en uke kan du spise 9100 kalorier. Om du spiser dem på McDonalds på mandag i et måltid eller fordelt på 700 måltider har ingenting å si. Men mange synes det er lettere å spise mindre dersom de spiser små måltider ofte, og å begrense seg til små måltider har fordelen at man vil føle seg mett fortere siden man ikke er vant til å spise mye. Dette hjelper dersom man skeier ut, da blir man mett mye fortere.

Så ta 9100 kalorier fra mandag, trekk fra dagens kalorier hver dag, og se om du har råd til en juksedag. Uten juksedag går du ned et halvkilo. Ikke spis mer dersom du trener, og hvis du spiser mer ikke spis like mye som du trener. Kalkulasjoner på kalorier forbrent er kronisk unøyaktige.

  • Liker 5
AnonymBruker
Skrevet
6 minutter siden, AnonymBruker skrev:
6 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Hvis vekten står helt stille eller går opp så er det nok noe du teller feil. Jeg driver også og går ned i vekt, og føler det til tider helt likt som deg. Det er helt utrolig at vekten ikke går ned, men når jeg da tar en dag hvor jeg veier absolutt alt jeg spiser, så skjønner jeg fort hva det kommer av. Prøv i en uke å veie absolutt alt du spiser, og se om du faktisk kanskje spiser mer enn du tror. Det skal ikke så veldig mye til før man står på stedet hvil.

Anbefaler også at du ikke leger deg så lavt som 1200. Når du faktisk teller hvert eneste gram du spiser ser man at det er veldig lite mat. Spis mer grønnsaker som tilbehør til middag, istedenfor brød. Når man skal leve med mindre kalorier handler det om volum. Så mye volum så mulig med så lite som mulig kalorier. 

Når veier du deg? Vekten kan variere mye fra dag til dag, og fra tid på døgnet. 

Drikker du mye vann? Spiser du mye salt? Det er mange faktorer som kan påvirke vekten.

Anonymkode: 704e6...3ba

 

I følge kommentaren under bør jeg da ligge på 1200 for å kunne gå ned i vekt? Jeg blir helt sliten av å tenke så mye på kalorier haha, men er helt nytt for meg så sikkert derfor. Får prøve å veie alt å se hvordan det går. Har du en dag i uken hvor du koser deg ekstra? Føler jeg må ha det for å ikke sprekke. Eller bør jeg kanskje kutte ut det? 

Jeg veier meg om morgenen etter jeg har stått opp tisset, tatt ppiller og pusset tenner. 

Jeg drikker en del vann, kanskje ikke nok? Har ikke tenkt over det. Drikker mye pepsi max. Salt ja... Uff, spiser mye salt, har en dårlig uvane med å drysse maldonsalt på alt jeg spiser, til og med knekkebrødene mine med ost. 

 

6 minutter siden, AnonymBruker skrev:
6 minutter siden, ambivalentReaction skrev:

Steker du kjøtt, og fisk? Teller du med maragarinen/oljen du bruker? Smør? 

BMRen din er 1765, så hvis du hadde spist 1200 per dag ville du ha gått ned rundt et halvkilo i uken. Men Det er 3500 i underskudd på en uke, så kan du trekke fra de 800 kaloriene på juksedagene, så er du nede i 2700, det er 350 gram, per uke, 1,4 kilo på fire. 

Men selv små endringer i dette regnestykket kan endre alt. Legg til 60 kalorier i grønnsaker, og 200 i stekefett så har du ikke lengre underskudd, og da vil vekten holde seg. I begynnelsen vil du være sulten hele tiden, det går over etter noen uker. 

At du spiser uregelmessig har ingenting å si. Du kan tenke på det slik: På en uke kan du spise 9100 kalorier. Om du spiser dem på McDonalds på mandag i et måltid eller fordelt på 700 måltider har ingenting å si. Men mange synes det er lettere å spise mindre dersom de spiser små måltider ofte, og å begrense seg til små måltider har fordelen at man vil føle seg mett fortere siden man ikke er vant til å spise mye. Dette hjelper dersom man skeier ut, da blir man mett mye fortere.

Så ta 9100 kalorier fra mandag, trekk fra dagens kalorier hver dag, og se om du har råd til en juksedag. Uten juksedag går du ned et halvkilo. Ikke spis mer dersom du trener, og hvis du spiser mer ikke spis like mye som du trener. Kalkulasjoner på kalorier forbrent er kronisk unøyaktige.

 

Anonymkode: 704e6...3ba

Ja, jeg steker alt i olivenolje, men overdriver ikke da jeg vet det er svæt mye kalorier i olje. Tar bare en liten dæsj midt i panna. Hvor mye kan jeg tillate meg å bruke?

Jeg har regnet ut BMRen min på nettsiden trening.no og fått at jeg ved 1747 kalorier skal gå ned i vekt? Har derfor lagt meg litt under dette. Så det er feil?

I tillegg forbrenner jeg vel noen hundre kalorier når jeg har 60 minutter med relativ høy puls på mølla?

Grunnen til jeg har denne ene dagen hvor jeg kan spise litt godt er fordi jeg er redd for å sprekke, av tidligere erfaringer hvor jeg har prøvd å slanke meg. Redd det blir vanskelig å kutte helt, men om det må til så får jeg vel bare gjøre det også.

Anonymkode: f32ad...fdc

AnonymBruker
Skrevet
2 minutter siden, AnonymBruker skrev:

 

I følge kommentaren under bør jeg da ligge på 1200 for å kunne gå ned i vekt? Jeg blir helt sliten av å tenke så mye på kalorier haha, men er helt nytt for meg så sikkert derfor. Får prøve å veie alt å se hvordan det går. Har du en dag i uken hvor du koser deg ekstra? Føler jeg må ha det for å ikke sprekke. Eller bør jeg kanskje kutte ut det? 

Jeg veier meg om morgenen etter jeg har stått opp tisset, tatt ppiller og pusset tenner. 

Jeg drikker en del vann, kanskje ikke nok? Har ikke tenkt over det. Drikker mye pepsi max. Salt ja... Uff, spiser mye salt, har en dårlig uvane med å drysse maldonsalt på alt jeg spiser, til og med knekkebrødene mine med ost. 

 

Ja, jeg steker alt i olivenolje, men overdriver ikke da jeg vet det er svæt mye kalorier i olje. Tar bare en liten dæsj midt i panna. Hvor mye kan jeg tillate meg å bruke?

Jeg har regnet ut BMRen min på nettsiden trening.no og fått at jeg ved 1747 kalorier skal gå ned i vekt? Har derfor lagt meg litt under dette. Så det er feil?

I tillegg forbrenner jeg vel noen hundre kalorier når jeg har 60 minutter med relativ høy puls på mølla?

Grunnen til jeg har denne ene dagen hvor jeg kan spise litt godt er fordi jeg er redd for å sprekke, av tidligere erfaringer hvor jeg har prøvd å slanke meg. Redd det blir vanskelig å kutte helt, men om det må til så får jeg vel bare gjøre det også.

Anonymkode: f32ad...fdc

Jeg sa at du bør legge deg høyere, fordi jeg tror det da er lettere å unngå å måtte ha "spisedager". Det er greit å unne seg litt ekstra i helgen, men man trenger kanskje ikke spise høykalorimat hele dagen? Enten spise ekstra god middag, eller spise godis? Jeg gjør det på den måten. Vil jeg ha pizza i helga, blir det blåbær e.l. til kos. Spiser jeg sunnere middag kan jeg unne meg litt sjokolade. Handler om en balanse. Han over her regner basert på BMR, noe som forsåvidt er ok, men du forbrenner nok noe mer enn det. Jeg personlig har BMR på ca 1650, og går ned så lenge jeg spiser ca 1600 om dagen. Jeg går 10,000 skritt om dagen, og trener 2-3 dager i uka. 

Mange anbefaler jo å ligge ca på BMR for vektnedgang, jeg tenker at man godt kan legge seg litt lavere med mindre man er veldig aktiv. 

Anonymkode: 704e6...3ba

AnonymBruker
Skrevet
33 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Jeg sa at du bør legge deg høyere, fordi jeg tror det da er lettere å unngå å måtte ha "spisedager". Det er greit å unne seg litt ekstra i helgen, men man trenger kanskje ikke spise høykalorimat hele dagen? Enten spise ekstra god middag, eller spise godis? Jeg gjør det på den måten. Vil jeg ha pizza i helga, blir det blåbær e.l. til kos. Spiser jeg sunnere middag kan jeg unne meg litt sjokolade. Handler om en balanse. Han over her regner basert på BMR, noe som forsåvidt er ok, men du forbrenner nok noe mer enn det. Jeg personlig har BMR på ca 1650, og går ned så lenge jeg spiser ca 1600 om dagen. Jeg går 10,000 skritt om dagen, og trener 2-3 dager i uka. 

Mange anbefaler jo å ligge ca på BMR for vektnedgang, jeg tenker at man godt kan legge seg litt lavere med mindre man er veldig aktiv. 

Anonymkode: 704e6...3ba

 

Jeg må ikke spise usunt hele spisedagen, men planlegger på forhånd hvor mye jeg kan spise, fordi jeg har hatt såpass kaloriunderskudd(trodde jeg da) resten av uken. Trives veldig godt med å ha en slik dag. Synes også det blir vanskelig å ikke kunne ha en dag i uken hvor man koser seg, grunnen til jeg har lagt på meg så mye er jo fordi jeg har spist godteri, pizza, burger og brus osv. hver eneste dag. Så merker det er tøft å skulle legge om kostholdet. Blir nok vant med det på sikt. 

Skal kjøpe meg en digital vekt på vei hjem fra jobb så blir det enklere å veie all maten, har bare en slik gammeldags en. Så håper jeg at jeg får en realitetssjekk når jeg veier alt :)

Har du slanket deg lenge? Og har du noen tips på veien? 

 

Anonymkode: f32ad...fdc

AnonymBruker
Skrevet

Begynner å bli  litt lei av at folk råder andre som allerede spiser lite (1200-1600 kcal per dag er ikke mye) til å spise enda mindre, og at "alle" tenker kalorier, kalorier og atter kalorier. Det er ikke alltid så lett som at man raser ned i vekt så lenge man holder seg til et visst antall kalorier - uansett hva man spiser. Kroppen er kompleks og det finnes mange ulike faktorer som spiller inn på vekt. Og selv om vi mennesker har likheter, er vi også ulike på forskjellige områder. Det som funker for én funker ikke nødvendigvis for den andre. 
Blir du mett av maten du spiser? Det er kjempeviktig for motivasjonen at du faktisk blir mett og ikke hele tiden går rundt og tenker på at du er sulten. Jeg hadde ikke blitt mett av den maten du spiser, og jeg er både lavere og veier mindre enn deg. 

Hva med å endre fokus? Jeg regner med at du ønsker å oppnå en vekt som du kan holde i mange år fremover. Da er motivasjonen veldig viktig. Jeg har selv regnet på kalorier og det var veldig demotiverende. Jeg ble ikke mett og holdt ikke ut i lengden. Hvis du føler at det er vanskelig å holde motivasjonen opp vil jeg gjerne fremme en alternativ tankegang:

* Legg vekk kalorifokuset (eventuelt kan du telle kalorier 1-2 dager i uken, bare for å få et visst overblikk og innsikt i energiinnholdet i maten du spiser)

* Legg vekk fokus på raskt vektnedgang og lite mat - ha heller fokus på å spise skikkelig mat uten alle slags tilsetningsstoffer: rent kjøtt og sjømat, egg, grønnsaker, bær, nøtter, frø, frukt og fullkorn (hvis du føler at dette gir deg god metthetsfølelse), naturelle meieriprodukt (ikke lavfettvarianter), rene krydder og urter. 

* Unngå raske karbohydrater så langt det er mulig - det gir lite næring og metthetsfølelse

* Ikke vær redd for fett. Fett har mange viktige funksjoner og gir langvarig metthetsfølelse. 

* Spis nok av god og næringsrik mat! Det vil ikke funke i lengden hvis du går rundt og sulter deg selv. Spiser du fort lite kan det også være slik at kroppen går i "sparebluss". Jeg har hørt om mange som har opplevd at de ikke går ned i vekt eller at de står fast på et "platå", men når de begynner å spise mer (skikkelig) mat rikker vekten seg. 


"Hormoner styrer vekten - Derfor går du ikke ned i vekt" 
http://www.klikk.no/helse/kosthold/slank/article700446.ece

"Derfor går du ikke ned i vekt"
http://www.kk.no/livsstil/derfor-g%C3%A5r-du-ikke-ned-i-vekt-23954

"Energibalansen"
http://www.friskogfunksjonell.no/energibalansen/

Oppsummering fra artikkelen over:

  • Energibalanselikningen er mer kompleks enn den ofte fremstilles som.
  • Inntak og forbruk av energi er ikke uavhengige variabler, og endringer i det ene fører til kompensasjoner i det andre.
  • Det er flere faktorer enn energibalansen som påvirker kroppsvekten på kort sikt, blant annet væskebalansen og mengden ufordøyd mat i magesekk og tarm.
  • Vanlige estimater på vektnedgang forutsetter at vektnedgangen utelukkende kommer fra fettvev, noe som sjelden er tilfelle.
  • Du bør fokusere på effekten på kroppssammensetningen, ikke bare tallet på vekten. Bruk derfor målebånd i tillegg for å avgjøre om du har mistet fettvev eller ikke.
  • Du bør fokusere på det store bildet, ikke på inntak eller forbruk isolert sett.
  • Sett sammen kostholdet av matvarer som gir deg god metthet, som tillater deg å redusere det totale energiinntaket, ikke fokuser på energiinnholdet i den enkelte matvaren! En individuell tilpasning er nødvendig for å oppnå gode resultater.

 

Anonymkode: 74eac...fab

  • Liker 4
AnonymBruker
Skrevet
6 minutter siden, AnonymBruker skrev:

 

Jeg må ikke spise usunt hele spisedagen, men planlegger på forhånd hvor mye jeg kan spise, fordi jeg har hatt såpass kaloriunderskudd(trodde jeg da) resten av uken. Trives veldig godt med å ha en slik dag. Synes også det blir vanskelig å ikke kunne ha en dag i uken hvor man koser seg, grunnen til jeg har lagt på meg så mye er jo fordi jeg har spist godteri, pizza, burger og brus osv. hver eneste dag. Så merker det er tøft å skulle legge om kostholdet. Blir nok vant med det på sikt. 

Skal kjøpe meg en digital vekt på vei hjem fra jobb så blir det enklere å veie all maten, har bare en slik gammeldags en. Så håper jeg at jeg får en realitetssjekk når jeg veier alt :)

Har du slanket deg lenge? Og har du noen tips på veien? 

 

Anonymkode: f32ad...fdc

Nei, jeg skjønner godt at det er deilig å ha en sånn spisedag. Så lenge det funker for deg så er det jo greit, jeg fant bare ut for meg selv at jeg måtte slutte med det - med mindre det faller veldig naturlig å gjøre det.

Jeg har slanket meg lenge, med varierende suksess. Jeg hopper litt av og på, men går ihvertfall gradvis ned, og ikke noe opp. har gått ned ca 10 kilo, vil ned ihvertfall 10 til. 

Jeg har mange tips. Men det aller beste tipset er vel å finne det som stemmer for deg, ingen er like, og ingen kan fortelle deg hvordan kroppen din oppfører seg. Her er uansett noen generelle tips: 

Intuitive eating - lær deg å lytte til kroppen på nytt. Det er masse artikler om bøker om dette temaet, og generelt er det vel det som har hjulpet meg mest. Man må få et nytt forhold til mat og sult, og det vil gjøre alt mye enklere. Det er ingenting som heter ja-mat og nei-mat, du må tillate deg selv til å spise akkurat det du vil, så fristelser ikke skal bli et problem. Alt med måte - tenk alltid på hvorfor du spiser, og stopp og nyt maten. Ikke spis fordi du føler du må, spis når du er sulten, uansett om det er klokken 6:00 eller klokken 23:00.

Tenk på at dette er noe man skal klare å leve med. Det er lett å slite seg ned i vekt i en periode, for så å skeie ut og gi opp og legge på seg igjen. Det er bedre å gå ned sakte men sikkert, en å sulte seg ned i vekt.

Når vekten står stille, prøv å se på andre ting - passer klær annerledes? Ta mål en gang i måneden.

Ha fokus på at mat skal nytes. Ikke se på tv/telefonen når du spiser. Sitt ned og spis, i fred og ro. 

 

Anonymkode: 704e6...3ba

AnonymBruker
Skrevet
2 timer siden, AnonymBruker skrev:

Jeg har den siste måneden lagt om kostholdet og begynt å trene. Jeg er overvektig og har rundt 15-20 kg som må bort for å komme ned i normalvekt. Jeg teller kalorier og har gjort dette tidligere så vet hva jeg driver med, jeg sluntrer ikke unna. Fra å ikke trene eller bevege seg og spise dritt og sjokolade hver dag har jeg begynt å trene 3 dager i uken og bevege meg mer. Når jeg trener har jeg først 35-60 minutters kondisjon enten på ellipsemaskin eller på mølla, hvor jeg får opp pulsen, som regel intervall. Etter dette trener jeg litt styrke. 

Jeg spiser mellom 1200-1600 kalorier om dagen, og har bare én dag i uken hvor jeg koser meg litt ekstra som sjokolade eller pizza. Da kommer jeg på rundt 2000-2500 kalorier. Totalt har jeg hatt et kaloriunderskudd på omlag 5000 per uke. 

Så til problemet, vekten har ikke gått ned, så da gjør jeg noe feil? Vekten har faktisk gått opp i stedet for å gå ned og jeg kjenner det tærer litt på motivasjonen. Hva gjør jeg nå? Hva bør jeg endre på?

Anonymkode: f32ad...fdc

Du spiser for mye karbohydrater og for lite proteiner. Enkelt og greit. Kutt ut frukt og brød + skyr (er masse kalorier i dette), så skal du se vekta går ned. I tillegg bør du ut i skog og mark og gå/jogge, da innetrening blir veldig ensidig.

Anonymkode: b005b...e5b

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
Et øyeblikk siden, AnonymBruker skrev:

Nei, jeg skjønner godt at det er deilig å ha en sånn spisedag. Så lenge det funker for deg så er det jo greit, jeg fant bare ut for meg selv at jeg måtte slutte med det - med mindre det faller veldig naturlig å gjøre det.

Jeg har slanket meg lenge, med varierende suksess. Jeg hopper litt av og på, men går ihvertfall gradvis ned, og ikke noe opp. har gått ned ca 10 kilo, vil ned ihvertfall 10 til. 

Jeg har mange tips. Men det aller beste tipset er vel å finne det som stemmer for deg, ingen er like, og ingen kan fortelle deg hvordan kroppen din oppfører seg. Her er uansett noen generelle tips: 

Intuitive eating - lær deg å lytte til kroppen på nytt. Det er masse artikler om bøker om dette temaet, og generelt er det vel det som har hjulpet meg mest. Man må få et nytt forhold til mat og sult, og det vil gjøre alt mye enklere. Det er ingenting som heter ja-mat og nei-mat, du må tillate deg selv til å spise akkurat det du vil, så fristelser ikke skal bli et problem. Alt med måte - tenk alltid på hvorfor du spiser, og stopp og nyt maten. Ikke spis fordi du føler du må, spis når du er sulten, uansett om det er klokken 6:00 eller klokken 23:00.

Tenk på at dette er noe man skal klare å leve med. Det er lett å slite seg ned i vekt i en periode, for så å skeie ut og gi opp og legge på seg igjen. Det er bedre å gå ned sakte men sikkert, en å sulte seg ned i vekt.

Når vekten står stille, prøv å se på andre ting - passer klær annerledes? Ta mål en gang i måneden.

Ha fokus på at mat skal nytes. Ikke se på tv/telefonen når du spiser. Sitt ned og spis, i fred og ro. 

 

Anonymkode: 704e6...3ba

Glemte å utdype dette. Hvis man skal på fest/på middag hos noen etc, blir det jo ofte litt mer mat, så da justerer jeg det litt i dagene rundt.

Anonymkode: 704e6...3ba

Skrevet

Jeg har gått ned mange kilo over en lang periode. Jeg spiser i utgangspunktet max 1500 kcal til dagen, og jeg veier det meste. Nå har jeg holdt på så lenge at jeg har en viss pekepinn på hvor mange kcal det er i ulike matmengder, men tar jeg meg noen skiver brød veier jeg det f.eks, veier pålegg osv. 

Jeg registrerer alt i My Fitness Pal, og da mener jeg ALT. 

Jeg spiser det jeg vil, men når man skal begrense kalorimengden er det naturlig at noen valg utgår (til hverdags ihvertfall). 

Et eksempel på hva jeg spiser kan være:

Lunsj: 2 grove knekkebrød med mager skinkeost

Middag: Fiskesuppe med to brødskiver eller kylling og ris, eller ja, du skjønner tegningen; jeg kan spise mye forskjellig til middag, men tilpasser mengden slik at det ligger på rundt 5-600 kcal.

Kvelds: To skiver med speilegg. Steker speilegget i en ørliten mengde smør (typ 1/2 teskje)

Evt. en appelsin eller et eple el.l. i løpet av dagen. Ofte er det rom for litt usunt også, som f.eks litt is el.l.

Dette er bare et eksempel, og noe som passer for meg! Jeg varierer middagen, og spiser ikke speilegg hver kveld liksom. ;)

Jeg er sjelden sulten; eneste litt før lunsj kanskje. Men jeg er ikke sulten om morgenen, så derfor velger jeg å heller spise lunsj i 10-tiden. 

I helgene spiser jeg en halv plate melkesjokolade fredag og lørdag, og evt. noe annet godt. Men jeg sørger da for at jeg likevel holder meg innenfor kalorimengden. Om jeg noen dager spiser litt mer enn 1500 er ikke det noen big deal. Og dersom jeg skal ut eller i selskap kan jeg unne meg kakestykke eller drikke den ølen jeg vil. Man skal jo leve mens man går ned i vekt også! :) 

Går ned gjennomsnittlig 1/2-1 kg i uken. 

 

I ditt tilfelle kan jeg tenke meg at smoothie, skyr, melk, pitabrød og brunost er matvarer med en god del kalorier, hvis målet er å holde seg rundt 16-1700 kcal. ?

 

AnonymBruker
Skrevet

Er enig i alt Nixnax sier. Jeg logger alt med Fitnesspal og jeg merker tydelig hvor nøye jeg må være for at det skal fungere.

Grønnsaker må også logges om det ikke fungerer slik ting er. Jeg har spist 100 kcal bare i grønnsaker idag. I tillegg varierer jo kalorimengden også blant grønnsaker, det er stor forskjell på f.eks. rødkål og rosenkål. 

Mål opp oljen du steker i. Jeg heller oljen i en teskje eller en spiseskje - en ss er 100 kcal ca. og det er en mindre 'dæsj' enn du tror. 

Så langt det går er det beste å alltid bruke mest mulig råvarer og gå utifra vekt. Jeg bruker også Myfitnesspal og når jeg søker opp pleier jeg alltid å søke etter engelske ord, da min erfaring er at de norske ofte er unøyaktige - ergo er det mange nordmenn som tar det litt på slump. 

Generelt merker jeg det veldig på kroppen på slutten av dagen. Jeg har ikke så mye mer jeg vil ned, så jeg merker det er tyngre nå, og jeg har en litt tom følelse i magen når jeg legger meg, til tross for å ha spist mye proteiner og sunt fett hele dagen. Dersom jeg spiser brødvarer el.l. merker jeg at jeg senere er veldig sulten til tross for at jeg ikke har mange kalorier igjen.

Jeg ville byttet ut noe av brødet med knekkebrød og hatt f.eks. kokt egg oppå. 

Anonymkode: 13d5e...8a7

AnonymBruker
Skrevet

Det er mest sannsynlig tellefeil. Du må veie alt, også grønnsakene. Selv får jeg i meg  rundt 500 kcal hver dag i grønnsaker, så det er klart det teller. Men er det ikke bra at det er feil i utregningen, da? Om du virkelig går opp i vekt på 1200 kcal til dagen, og du allerede er 20 kg overvektig, ja da må det være noe seriøst galt med kroppen din.

Anonymkode: 3f83d...5ae

  • Liker 1
Skrevet
3 timer siden, AnonymBruker skrev:

Jeg har den siste måneden lagt om kostholdet og begynt å trene. Jeg er overvektig og har rundt 15-20 kg som må bort for å komme ned i normalvekt. Jeg teller kalorier og har gjort dette tidligere så vet hva jeg driver med, jeg sluntrer ikke unna. Fra å ikke trene eller bevege seg og spise dritt og sjokolade hver dag har jeg begynt å trene 3 dager i uken og bevege meg mer. Når jeg trener har jeg først 35-60 minutters kondisjon enten på ellipsemaskin eller på mølla, hvor jeg får opp pulsen, som regel intervall. Etter dette trener jeg litt styrke. 

Jeg spiser mellom 1200-1600 kalorier om dagen, og har bare én dag i uken hvor jeg koser meg litt ekstra som sjokolade eller pizza. Da kommer jeg på rundt 2000-2500 kalorier. Totalt har jeg hatt et kaloriunderskudd på omlag 5000 per uke. 

Så til problemet, vekten har ikke gått ned, så da gjør jeg noe feil? Vekten har faktisk gått opp i stedet for å gå ned og jeg kjenner det tærer litt på motivasjonen. Hva gjør jeg nå? Hva bør jeg endre på?

Anonymkode: f32ad...fdc

Du gjør alt riktig, stol på deg selv. Du har forbrent masse. Problemet er at når fettcellene dine har tømt seg så fylles de opp med vann. Spesielt når du trener. Enten så fortsetter du slik du gjør nå så vil du en morgen våkne å kjenne at du har kvittet deg med masse vann. (Swoosh effekten) eller du kan kose deg med en del karbohydrater et par dager. Da vil du tvinge fettcellene til å åpne seg for å ta i mot fettet du har inntatt og da blir vanne tømt. Du velger selv. Lykke til😊

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
1 time siden, Nixnax skrev:

Jeg har gått ned mange kilo over en lang periode. Jeg spiser i utgangspunktet max 1500 kcal til dagen, og jeg veier det meste. Nå har jeg holdt på så lenge at jeg har en viss pekepinn på hvor mange kcal det er i ulike matmengder, men tar jeg meg noen skiver brød veier jeg det f.eks, veier pålegg osv. 

Jeg registrerer alt i My Fitness Pal, og da mener jeg ALT. 

Jeg spiser det jeg vil, men når man skal begrense kalorimengden er det naturlig at noen valg utgår (til hverdags ihvertfall). 

Et eksempel på hva jeg spiser kan være:

Lunsj: 2 grove knekkebrød med mager skinkeost

Middag: Fiskesuppe med to brødskiver eller kylling og ris, eller ja, du skjønner tegningen; jeg kan spise mye forskjellig til middag, men tilpasser mengden slik at det ligger på rundt 5-600 kcal.

Kvelds: To skiver med speilegg. Steker speilegget i en ørliten mengde smør (typ 1/2 teskje)

Evt. en appelsin eller et eple el.l. i løpet av dagen. Ofte er det rom for litt usunt også, som f.eks litt is el.l.

Dette er bare et eksempel, og noe som passer for meg! Jeg varierer middagen, og spiser ikke speilegg hver kveld liksom. ;)

Jeg er sjelden sulten; eneste litt før lunsj kanskje. Men jeg er ikke sulten om morgenen, så derfor velger jeg å heller spise lunsj i 10-tiden. 

I helgene spiser jeg en halv plate melkesjokolade fredag og lørdag, og evt. noe annet godt. Men jeg sørger da for at jeg likevel holder meg innenfor kalorimengden. Om jeg noen dager spiser litt mer enn 1500 er ikke det noen big deal. Og dersom jeg skal ut eller i selskap kan jeg unne meg kakestykke eller drikke den ølen jeg vil. Man skal jo leve mens man går ned i vekt også! :) 

Går ned gjennomsnittlig 1/2-1 kg i uken. 

 

I ditt tilfelle kan jeg tenke meg at smoothie, skyr, melk, pitabrød og brunost er matvarer med en god del kalorier, hvis målet er å holde seg rundt 16-1700 kcal. ?

 

Seriøst? Det der er jo definisjon på en mager lunsj uten noe særlig næring. 

Anonymkode: ed866...7d3

  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet
4 timer siden, Nixnax skrev:

Jeg har gått ned mange kilo over en lang periode. Jeg spiser i utgangspunktet max 1500 kcal til dagen, og jeg veier det meste. Nå har jeg holdt på så lenge at jeg har en viss pekepinn på hvor mange kcal det er i ulike matmengder, men tar jeg meg noen skiver brød veier jeg det f.eks, veier pålegg osv. 

Jeg registrerer alt i My Fitness Pal, og da mener jeg ALT. 

Jeg spiser det jeg vil, men når man skal begrense kalorimengden er det naturlig at noen valg utgår (til hverdags ihvertfall). 

Et eksempel på hva jeg spiser kan være:

Lunsj: 2 grove knekkebrød med mager skinkeost

Middag: Fiskesuppe med to brødskiver eller kylling og ris, eller ja, du skjønner tegningen; jeg kan spise mye forskjellig til middag, men tilpasser mengden slik at det ligger på rundt 5-600 kcal.

Kvelds: To skiver med speilegg. Steker speilegget i en ørliten mengde smør (typ 1/2 teskje)

Evt. en appelsin eller et eple el.l. i løpet av dagen. Ofte er det rom for litt usunt også, som f.eks litt is el.l.

Dette er bare et eksempel, og noe som passer for meg! Jeg varierer middagen, og spiser ikke speilegg hver kveld liksom. ;)

Jeg er sjelden sulten; eneste litt før lunsj kanskje. Men jeg er ikke sulten om morgenen, så derfor velger jeg å heller spise lunsj i 10-tiden. 

I helgene spiser jeg en halv plate melkesjokolade fredag og lørdag, og evt. noe annet godt. Men jeg sørger da for at jeg likevel holder meg innenfor kalorimengden. Om jeg noen dager spiser litt mer enn 1500 er ikke det noen big deal. Og dersom jeg skal ut eller i selskap kan jeg unne meg kakestykke eller drikke den ølen jeg vil. Man skal jo leve mens man går ned i vekt også! :) 

Går ned gjennomsnittlig 1/2-1 kg i uken. 

 

I ditt tilfelle kan jeg tenke meg at smoothie, skyr, melk, pitabrød og brunost er matvarer med en god del kalorier, hvis målet er å holde seg rundt 16-1700 kcal. ?

 

Jeg legger inn alle matvarer jeg spiser i vektklubb.no som er samme opplegg som my fitness pal eller lifesum og lignende apper. Spiser kun en frukt om dagen da jeg vet dette er mye sukker. Bær er det jeg i hovedsak bruker i smoothien, bruker ikke banan f. eks. som regel ender jeg på rundt 1350-1400 kalorier per dag. Jeg veier som sagt ikke alle grønnsaker og bær, så det går litt på slump, så kanskje det er her problemet mitt er? Smoothie spiser jeg forresten som et hovedmåltid, altså til lunsj sammen med en skyr. Det blir ca 350 kalorier. Pitabrød er på 200 kalorier og suppen på 200 kalorier, så er ikke så ille for en middag. Så får ikke i meg så mye kalorier til hverdags. Har ikke holdt på så lenge, så det jeg da tenker er om den kosedagen ødelegger for resten av uken. At jeg får i meg ca 1000 kalorier mer den dagen, enn hva jeg vanligivs gjør.

Jeg er veldig opptatt av å kunne spise så normalt som mulig, uten å måtte gå på noe diett. Vil endre livsstil, men også gå ned i vekt :)

Anonymkode: f32ad...fdc

Skrevet
3 timer siden, AnonymBruker skrev:

Seriøst? Det der er jo definisjon på en mager lunsj uten noe særlig næring. 

Anonymkode: ed866...7d3

Ja, helt seriøst! Jeg er mest glad i middag, så jeg setter inn støtet der! ;) 

AnonymBruker
Skrevet
5 timer siden, AnonymBruker skrev:

Begynner å bli  litt lei av at folk råder andre som allerede spiser lite (1200-1600 kcal per dag er ikke mye) til å spise enda mindre, og at "alle" tenker kalorier, kalorier og atter kalorier. Det er ikke alltid så lett som at man raser ned i vekt så lenge man holder seg til et visst antall kalorier - uansett hva man spiser. Kroppen er kompleks og det finnes mange ulike faktorer som spiller inn på vekt. Og selv om vi mennesker har likheter, er vi også ulike på forskjellige områder. Det som funker for én funker ikke nødvendigvis for den andre. 
Blir du mett av maten du spiser? Det er kjempeviktig for motivasjonen at du faktisk blir mett og ikke hele tiden går rundt og tenker på at du er sulten. Jeg hadde ikke blitt mett av den maten du spiser, og jeg er både lavere og veier mindre enn deg. 

Hva med å endre fokus? Jeg regner med at du ønsker å oppnå en vekt som du kan holde i mange år fremover. Da er motivasjonen veldig viktig. Jeg har selv regnet på kalorier og det var veldig demotiverende. Jeg ble ikke mett og holdt ikke ut i lengden. Hvis du føler at det er vanskelig å holde motivasjonen opp vil jeg gjerne fremme en alternativ tankegang:

* Legg vekk kalorifokuset (eventuelt kan du telle kalorier 1-2 dager i uken, bare for å få et visst overblikk og innsikt i energiinnholdet i maten du spiser)

* Legg vekk fokus på raskt vektnedgang og lite mat - ha heller fokus på å spise skikkelig mat uten alle slags tilsetningsstoffer: rent kjøtt og sjømat, egg, grønnsaker, bær, nøtter, frø, frukt og fullkorn (hvis du føler at dette gir deg god metthetsfølelse), naturelle meieriprodukt (ikke lavfettvarianter), rene krydder og urter. 

* Unngå raske karbohydrater så langt det er mulig - det gir lite næring og metthetsfølelse

* Ikke vær redd for fett. Fett har mange viktige funksjoner og gir langvarig metthetsfølelse. 

* Spis nok av god og næringsrik mat! Det vil ikke funke i lengden hvis du går rundt og sulter deg selv. Spiser du fort lite kan det også være slik at kroppen går i "sparebluss". Jeg har hørt om mange som har opplevd at de ikke går ned i vekt eller at de står fast på et "platå", men når de begynner å spise mer (skikkelig) mat rikker vekten seg. 


"Hormoner styrer vekten - Derfor går du ikke ned i vekt" 
http://www.klikk.no/helse/kosthold/slank/article700446.ece

"Derfor går du ikke ned i vekt"
http://www.kk.no/livsstil/derfor-g%C3%A5r-du-ikke-ned-i-vekt-23954

"Energibalansen"
http://www.friskogfunksjonell.no/energibalansen/

Oppsummering fra artikkelen over:

  • Energibalanselikningen er mer kompleks enn den ofte fremstilles som.
  • Inntak og forbruk av energi er ikke uavhengige variabler, og endringer i det ene fører til kompensasjoner i det andre.
  • Det er flere faktorer enn energibalansen som påvirker kroppsvekten på kort sikt, blant annet væskebalansen og mengden ufordøyd mat i magesekk og tarm.
  • Vanlige estimater på vektnedgang forutsetter at vektnedgangen utelukkende kommer fra fettvev, noe som sjelden er tilfelle.
  • Du bør fokusere på effekten på kroppssammensetningen, ikke bare tallet på vekten. Bruk derfor målebånd i tillegg for å avgjøre om du har mistet fettvev eller ikke.
  • Du bør fokusere på det store bildet, ikke på inntak eller forbruk isolert sett.
  • Sett sammen kostholdet av matvarer som gir deg god metthet, som tillater deg å redusere det totale energiinntaket, ikke fokuser på energiinnholdet i den enkelte matvaren! En individuell tilpasning er nødvendig for å oppnå gode resultater.

 

Anonymkode: 74eac...fab

Her var utrolig mange gode tips! Takk for det.

Jeg blir nok ikke alltid helt mett av det jeg spiser nei, noen dager går jeg rundt sulten. Merker nå at siden vekten står stille prøver jeg å spise enda mindre, vil jo så gjerne ned i vekt. Samtidig som du sier er det jo et langvarig vekttap jeg ønsker. Jeg ønsker å endre livsstilen min. Problemet er nok at jeg stresser veldig med hva gjelder vekten, vil bare se den gå ned. Blir like skuffet hver gang jeg veier meg. Jeg vet jo at jeg spiser sunt og mye mindre enn hva jeg gjorde tidligere. Så for min del ville det nok vært til stor hjelp om jeg klarte å endre fokuset og prøvde å se på helheten i stedet for å bare ville gå ned i vekt, så fort som mulig.

Anonymkode: f32ad...fdc

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...