Gå til innhold

Norsk tradisjonsmat.


Anbefalte innlegg

Skrevet
3 minutter siden, Cershae skrev:

Som fiskerdatter så skjønner jeg overhodet ikke fasinasjonen over å spise torsk. Der hvor jeg kommer fra er torsk noe vi bare spiser om vi ikke får noe annet. Sei er mye bedre. Fersk sei med lever, rogn og poteter. Rester av rogna steker vi i skiver og spiser på brødskiva med litt majones, løk, salt og pepper. Fantastisk. Gammelsei (gammelsalta sei, rødsei, kjært barn har mange navn) er også en livrett. For ikke å snakke om fersksei, nypoteter og rømme på sommeren. Helst når det er blitt kveld.
Fisk skal _alltid_ (med unntak av gammelsei og slike retter) lages rett etter det er kommet opp av havet og er sløyd. Torsk funker til nød til kattemat (selv katten foretrekker andre fisker) og tørrfisk.
Så har du uer (auår), digg det også! Spesielt grillet. For meg, dette er tradisjonsmat.

Joda, det er godt med pinnekjøtt, fårikål, kjøttkaker osv, men ingenting slår å spise seg god og døsig på fisk og så sove en god hvil etterpå.

Flott. ☺Har sjøl for lite fisk, og kan for lite.

Gjest Zeitgeist
Skrevet
6 minutter siden, Cershae skrev:

Som fiskerdatter så skjønner jeg overhodet ikke fasinasjonen over å spise torsk. Der hvor jeg kommer fra er torsk noe vi bare spiser om vi ikke får noe annet. Sei er mye bedre. Fersk sei med lever, rogn og poteter. Rester av rogna steker vi i skiver og spiser på brødskiva med litt majones, løk, salt og pepper. Fantastisk. Gammelsei (gammelsalta sei, rødsei, kjært barn har mange navn) er også en livrett. For ikke å snakke om fersksei, nypoteter og rømme på sommeren. Helst når det er blitt kveld.
Fisk skal _alltid_ (med unntak av gammelsei og slike retter) lages rett etter det er kommet opp av havet og er sløyd. Torsk funker til nød til kattemat (selv katten foretrekker andre fisker) og tørrfisk.
Så har du uer (auår), digg det også! Spesielt grillet. For meg, dette er tradisjonsmat.

Joda, det er godt med pinnekjøtt, fårikål, kjøttkaker osv, men ingenting slår å spise seg god og døsig på fisk og så sove en god hvil etterpå.

Tildels enig med deg, selv om jeg synes både sei og torsk er like godt - dog til hvert sitt bruk.  Men uer/auar er vi enige om, selv om jeg aldri har smakt den grilla. 

Med tanke på hvor mye fantastisk fisk vi har i Norge, er det synd at fisk ikke er like utbredt som kjøtt. Kanskje det har med at kjøtt lenge var "luksusmat" man spiste kun på søndager, og fisk var "hverdagsmat".

Slår forøvrig et slag for "boknafesk" med ettermiddagslur. 

Skrevet (endret)
34 minutter siden, Cershae skrev:

Som fiskerdatter så skjønner jeg overhodet ikke fasinasjonen over å spise torsk. Der hvor jeg kommer fra er torsk noe vi bare spiser om vi ikke får noe annet. Sei er mye bedre. Fersk sei med lever, rogn og poteter. Rester av rogna steker vi i skiver og spiser på brødskiva med litt majones, løk, salt og pepper. Fantastisk. Gammelsei (gammelsalta sei, rødsei, kjært barn har mange navn) er også en livrett. For ikke å snakke om fersksei, nypoteter og rømme på sommeren. Helst når det er blitt kveld.
Fisk skal _alltid_ (med unntak av gammelsei og slike retter) lages rett etter det er kommet opp av havet og er sløyd. Torsk funker til nød til kattemat (selv katten foretrekker andre fisker) og tørrfisk.
Så har du uer (auår), digg det også! Spesielt grillet. For meg, dette er tradisjonsmat.

Joda, det er godt med pinnekjøtt, fårikål, kjøttkaker osv, men ingenting slår å spise seg god og døsig på fisk og så sove en god hvil etterpå.

Såå enig! Fersk torsk er det kjedeligste jeg får av fisk. Har svigerfar som fisker en del, og får det meste derifra, og ferskt torsk er det sjeldent vi spør etter. 

Men, torsk er utrolig godt om man lager klippfisk eller røkt torsk av den. For min del er det nesten ingenting som slår røkt torsk med kokt potet og gulrot og en god, tykk hvit saus :rodmer: Eller røkt torsk i fiskegrateng.

Uer har jeg ikke spist på altfor lenge, men for min del er jeg mest glad i den om den er lettsalta sammen med potetstappe og bacon. Når jeg var lita kjøpte vi alltid lettsaltet uer til meg og pappa, mens mamma og søstrene mine spiste lettsaltet torsk.

Når det kommer til annen tradisjonsmat elsker jeg alt som kommer fra sau. Om det så er spekemat som fenalår og fårepølse, helstekt lammelår, pinnekjøtt eller fårikål. Det eneste jeg savner å smake er smalahove, men det står på lista om jeg får mulighet!

Ellers serverer jeg jevnlig slikt som kjøttkaker, kjøttpudding, fiskeboller, fiskekaker, fiskegrateng og diverse ball av fisk(blandaball, saltfiskball, ferskfiskball). Favoritten er da saltfiskball med kokt potet, rotmos(gulrot og kålrot) og bacon.

Endret av KristineS
  • Liker 2
Skrevet
8 minutter siden, KristineS skrev:

Såå enig! Fersk torsk er det kjedeligste jeg får av fisk. Har svigerfar som fisker en del, og får det meste derifra, og ferskt torsk er det sjeldent vi spør etter. 

Men, torsk er utrolig godt om man lager klippfisk eller røkt torsk av den. For min del er det nesten ingenting som slår røkt torsk med kokt potet og gulrot og en god, tykk hvit saus :rodmer: Eller røkt torsk i fiskegrateng.

Uer har jeg ikke spist på altfor lenge, men for min del er jeg mest glad i den om den er lettsalta sammen med potetstappe og bacon. Når jeg var lita kjøpte vi alltid lettsaltet uer til meg og pappa, mens mamma og søstrene mine spiste lettsaltet torsk.

Når det kommer til annen tradisjonsmat elsker jeg alt som kommer fra sau. Om det så er spekemat som fenalår og fårepølse, helstekt lammelår, pinnekjøtt eller fårikål. Det eneste jeg savner å smake er smalahove, men det står på lista om jeg får mulighet!

Ellers serverer jeg jevnlig slikt som kjøttkaker, kjøttpudding, fiskeboller, fiskekaker, fiskegrateng og diverse ball av fisk(blandaball, saltfiskball, ferskfiskball). Favoritten er da saltfiskball med kokt potet, rotmos(gulrot og kålrot) og bacon.

Røkt torsk med tilbehøret du nevner høres fabelaktig godt ut. 😀

- Har spist uer en gang. Forferdelig mye bein. Er det alltid slik, eller var jeg (en eks) bare uheldig?

Skrevet
14 minutter siden, Jerry Lee skrev:

Røkt torsk med tilbehøret du nevner høres fabelaktig godt ut. 😀

- Har spist uer en gang. Forferdelig mye bein. Er det alltid slik, eller var jeg (en eks) bare uheldig?

Det er fabelaktig godt! Det er noe spesielt med fisken som smaker mye av både salt og røyk, sammen med den milde hvitsausen. Samboeren min liker på sin side ikke røkt torsk, men da koker jeg bare fiskeboller til ham(som jeg ikke er så glad i).

Kan ikke huske at det var så mye mer bein i uer enn i torsk når vi spiste det, men det var voldsomt mye store skjell. Så vi skrubba alltid filetene godt før vi kokte dem :)

  • Liker 2
Skrevet
1 minutt siden, KristineS skrev:

Det er fabelaktig godt! Det er noe spesielt med fisken som smaker mye av både salt og røyk, sammen med den milde hvitsausen. Samboeren min liker på sin side ikke røkt torsk, men da koker jeg bare fiskeboller til ham(som jeg ikke er så glad i).

Kan ikke huske at det var så mye mer bein i uer enn i torsk når vi spiste det, men det var voldsomt mye store skjell. Så vi skrubba alltid filetene godt før vi kokte dem :)

Har så lyst på! Ber du meg? 😉

- Har ikke spist uer siden. Likte godt smaken..men altså...så jævlig mye (små)bein. 😯

Skrevet

Åh, stekt eller grillet uer! Hvordan kunne glemme det? Stekt makrell er også digg. Selvfisket rett fra havet seff. Jeg er halvt nordlending og har vokst opp med mange somre på verdens vakreste øy nord i landet. 

  • Liker 1
Skrevet
48 minutter siden, Salka skrev:

Åh, stekt eller grillet uer! Hvordan kunne glemme det? Stekt makrell er også digg. Selvfisket rett fra havet seff. Jeg er halvt nordlending og har vokst opp med mange somre på verdens vakreste øy nord i landet. 

Elsker stekt makrell, med nypoteter og agurksalat. 

Og iskald rabarbrasuppe til dessert. 

Forsommermat på sitt beste. 😀

Skrevet
4 timer siden, Jerry Lee skrev:

Elsker stekt makrell, med nypoteter og agurksalat. 

Og iskald rabarbrasuppe til dessert. 

Forsommermat på sitt beste. 😀

+ rømme til makrellen så er det på topp :D

Et alternativ til rabarbrasuppa er å servere den varm med vaniljeis i. Himmelsk godt!

  • Liker 1
Skrevet
4 timer siden, KristineS skrev:

+ rømme til makrellen så er det på topp :D

Et alternativ til rabarbrasuppa er å servere den varm med vaniljeis i. Himmelsk godt!

Ja. Rømme og, selvsagt.

- Aldri smakt. Takk for tips. ☺

Skrevet

Min bestemor nektet å spise makrell. Påstod de spiste døde tyskere. Hehe. Det gjorde de nok, slik all annen fisk sikkert gnager på et lik de kommer over. 

Bryr meg ikke. ☺

Skrevet

Kan noen fortelle en jævla søring hva boknafisk er for noe? ☺

AnonymBruker
Skrevet

Åååhhh, hvor skal man begynne?

stekt makrell: ELSKER det. Smaker best helt nyfiska, tilberedt på stormkjøkken på en holme i skjæra. Fisker opp rømme og agurksalat fra kjølebagen, nypoteter til kok mens man sløyer fisken i fjæra. Og nyter solnedgangen mens fisken steiker. Det er sørlandssommer det❤️

Røkt kolje syns jeg er veldig godt! Med gulrotstuing, kokt potet og eggsmør. Mmm

Hjemmelaget fiskegrateng, gjerne på sei, med litt dill og vårløk i sausen. Kokt potet, råkost og smelta smør. 

Gammeldags fiskesuppe lagd med smør og meljevningen, fiskekraft, gulrot og purre. Med fiskebiter, og gjerne litt sukker og eddik. Og eventuelt litt syltet portulakk. 

 

Stekt flyndre med brunet smør, "bestemorsalat"- som er bladsalat med kefirdressing laget på kefir, sitronsaft, sukker, salt og pepper- og nypoteter. Delikatesse, smaker som reker, konsistens som smør. Mmmmm!!

Skreimølja. Sykt godt!!!!

Boknafesk! Bare smakt det en gang, men helt fortreffelig. Med bacon, gulrotstuing og kokt potet.

God lapskaus kokt på svineknoke. 

Komper!  Store sørlandskomper med lettsaltet flesk inni, servert med sukker på og iskald melk. Mmm, da skal man forspise seg. Og ja, kalde komper stekes i panna dagen etter. 

Salt kjøtt og erter! Kokt lettsaltet svineknoke servert med kokt gulrot, kålrabi og løk, og gule erter som kones i kraften til digg ertesuppe. Kjempegodt!

Fersk kjøtt og suppe, med sursøt løksaus og melboller i suppa!! Så godt!

Fårikål. Min YNDLINGSRETT!

Lutefisk. Ikke sånn ekkel gelé, men flakete og fin med bacon, ertestuing av friske erter, ringerikspotet, sennep, nykvernet pepper og lefse med kviteseidsmør på. NYDELIG.

Lammefrikasse! Lammekjøtt i lys saus med massevis av gode grønnsaker.

Blodpudding. Har ikke spist siden jeg var barn, men jeg likte det veldig godt. Stekt i panna, servert med sukker. Iskald melk til. 

Dette ble langt, herregud så mye godt!

 

 

 

Anonymkode: df428...8fb

  • Liker 4
Skrevet
2 timer siden, AnonymBruker skrev:

Åååhhh, hvor skal man begynne?

stekt makrell: ELSKER det. Smaker best helt nyfiska, tilberedt på stormkjøkken på en holme i skjæra. Fisker opp rømme og agurksalat fra kjølebagen, nypoteter til kok mens man sløyer fisken i fjæra. Og nyter solnedgangen mens fisken steiker. Det er sørlandssommer det❤️

Røkt kolje syns jeg er veldig godt! Med gulrotstuing, kokt potet og eggsmør. Mmm

Hjemmelaget fiskegrateng, gjerne på sei, med litt dill og vårløk i sausen. Kokt potet, råkost og smelta smør. 

Gammeldags fiskesuppe lagd med smør og meljevningen, fiskekraft, gulrot og purre. Med fiskebiter, og gjerne litt sukker og eddik. Og eventuelt litt syltet portulakk. 

 

Stekt flyndre med brunet smør, "bestemorsalat"- som er bladsalat med kefirdressing laget på kefir, sitronsaft, sukker, salt og pepper- og nypoteter. Delikatesse, smaker som reker, konsistens som smør. Mmmmm!!

Skreimølja. Sykt godt!!!!

Boknafesk! Bare smakt det en gang, men helt fortreffelig. Med bacon, gulrotstuing og kokt potet.

God lapskaus kokt på svineknoke. 

Komper!  Store sørlandskomper med lettsaltet flesk inni, servert med sukker på og iskald melk. Mmm, da skal man forspise seg. Og ja, kalde komper stekes i panna dagen etter. 

Salt kjøtt og erter! Kokt lettsaltet svineknoke servert med kokt gulrot, kålrabi og løk, og gule erter som kones i kraften til digg ertesuppe. Kjempegodt!

Fersk kjøtt og suppe, med sursøt løksaus og melboller i suppa!! Så godt!

Fårikål. Min YNDLINGSRETT!

Lutefisk. Ikke sånn ekkel gelé, men flakete og fin med bacon, ertestuing av friske erter, ringerikspotet, sennep, nykvernet pepper og lefse med kviteseidsmør på. NYDELIG.

Lammefrikasse! Lammekjøtt i lys saus med massevis av gode grønnsaker.

Blodpudding. Har ikke spist siden jeg var barn, men jeg likte det veldig godt. Stekt i panna, servert med sukker. Iskald melk til. 

Dette ble langt, herregud så mye godt!

 

 

 

Anonymkode: df428...8fb

Tusen takk for langt og flott innspill. ☺

Mye fantastisk mat her. 😀

AnonymBruker
Skrevet

Rødspette på den lokale kina'n. 

Anonymkode: 39bd4...c79

Skrevet
4 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Rødspette på den lokale kina'n. 

Anonymkode: 39bd4...c79

Hjemmelagd hos deg heller? 😉

AnonymBruker
Skrevet
1 minutt siden, Jerry Lee skrev:

Hjemmelagd hos deg heller? 😉

Nei, lagd på den lokale kina'n. Spis der eller ta med hjem. 

Anonymkode: 39bd4...c79

Skrevet
Et øyeblikk siden, AnonymBruker skrev:

Nei, lagd på den lokale kina'n. Spis der eller ta med hjem. 

Anonymkode: 39bd4...c79

Uinteressant. 😜

AnonymBruker
Skrevet
2 minutter siden, Jerry Lee skrev:

Uinteressant. 😜

Tradisjonelt lell for den tradisjonelle nordmann som er livredd for krydder og utenlandsk mat. Gjelder ofte mannfolk over 60. Derfor hver jævla kinarestaurant har det og alltid har hatt det. Vet ikke om man får kjøpt rødspette noe annet sted jeg, men tradisjonelt norskt er det jo. 

Anonymkode: 39bd4...c79

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...