Gjest Gjest_Chanell_* Skrevet 5. desember 2007 #1 Del Skrevet 5. desember 2007 Har noen en god oppskrift? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
karina44 Skrevet 5. desember 2007 #2 Del Skrevet 5. desember 2007 Har noen en god oppskrift? Aldri hørt om hvite kakemenn.... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Arkana Skrevet 5. desember 2007 #3 Del Skrevet 5. desember 2007 (endret) Svarte jeg ikke nettopp på denne? :klø: Jaja, må ha trykket feil, her kommer min oppskrift i allefall. Edit: Nå ser jeg at det var to like tråder. Hvite kakemenn 100 g smeltet smør 3 dl sukker 2 dl melk 1 ts hornsalt 1 liter hvetemel Rør sammen alt, dekk med plast og la stå i kjøleskap over natten. Kjevle ut til ca ½ cm tykkelse. Trykk ut kakemenn (eller andre ønskede former) og sett på stekebrett. Stek ved 175 grader i ca 7 minutter. De skal ikke bli gylne. Pynt med rosa glasur. Endret 5. desember 2007 av Arkana Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest antigartner Skrevet 6. desember 2007 #4 Del Skrevet 6. desember 2007 Aldri hørt om hvite kakemenn.... Dette er en bergensk særegenhet. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Malama Skrevet 6. desember 2007 #5 Del Skrevet 6. desember 2007 Det er slett ikke noen BERGENS særegenhet, men det er en vestlands sak, det er det. Født og oppvokst på sunnmøre, og julemenn (som vi kaller dem, pent uttalt som "julemanna" på vår dialekt, som har fått en og annen østlanding til å tro det var en noe "hellig" kake.. (manna fra himmelen...) Jeg la min oppskrift på julemenn/kakemenn i julekalenderoppgaven, men gjetnar gjerne 3 kopper sukker 1 kopp potetmel 1 kopp vann 1 kopp melk 1 kopp flytende margarin 1 sammenpisket egg 2 ts hornsalt Ca 1 kg hvetemel Ha sukker, potetmel, vann, melk, flytende margarin, pisket egg og hornsalt i bollen. Tilsett hvetemel, pass på å ikke ha i for mye. Kjevle ut deigen, og trykk ut kakene De skal være litt tykke. Stekes ved 175 grader, varmluft, 2 brett om gangen til de er gylne, ca 10 – 12 min. Males med konditorfarge når de er kalde. (en kopp er en kaffekopp, sånn ca et par dl...) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest antigartner Skrevet 6. desember 2007 #6 Del Skrevet 6. desember 2007 (endret) Det er slett ikke noen BERGENS særegenhet, men det er en vestlands sak, det er det. Født og oppvokst på sunnmøre, og julemenn (som vi kaller dem, pent uttalt som "julemanna" på vår dialekt, som har fått en og annen østlanding til å tro det var en noe "hellig" kake.. (manna fra himmelen...) Beklager misoppfatningen om at det kun var en bergens-sak. Jeg kjenner bare til dem fra en periode jeg bodde i Bergen (er østlending selv). "Julemanna" Herlig misforståelse! Gode er de, uansett. Jeg tror jeg må prøve å innføre denne kakeskikken. Endret 6. desember 2007 av antigartner Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Fakse Skrevet 7. desember 2007 #7 Del Skrevet 7. desember 2007 Kakemenn er da hverken Bergensk eller vestlandsk, det bakes langs hele den nordnorske kysten også. Kanskje det er et kystfenomen? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Malama Skrevet 7. desember 2007 #8 Del Skrevet 7. desember 2007 Hehe, men ikke på østlandskysten.... Jeg visste ikke at de laget dette langt norover, men faktum er jo at det brer seg over hele landet. Tradisjonelt sett ble de ikke laget på østlandet, men de blir det nå. Vet om en barneskole sånn i Gjøviksområdet som baker kakemenn jeg... de hadde ikke hørt om det før min mann begynte der da, men på et sånt juleverkstedgreier der hans mor var en av de som hjalp til ble det bakt kakemenn, og siden har denne skolen innført dette. Og her via KG er det jo mange rundtom i dette landet som baker dem etterhvert. Og så steder der de tradisjonelt er ukjente. Koselig å bake, og gode å spise Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Fakse Skrevet 7. desember 2007 #9 Del Skrevet 7. desember 2007 Østlandet har jo ikke kyst, de har en fjord og litt skjærgård, ikke skikkelig hav! I min familie har vi ikke pleit å bake "kakemainna", sikkert fordi min mor er fra trønder-bygdene, og ikke har det som tradisjon hjemmefra. Men jeg husker at venner på barneskolen pleide å bake det med sine bestemødre, så på Troms-kysten er dette åpenbart en gammel tradisjon. Og jeg skjønner godt at det sprer om seg, for jeg og min søster har begge adoptert tradisjonen fra våre venner, selv om vi altså ikke var vant til å bake disse kakene hjemme. De er jo så goooode Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest HB Skrevet 7. desember 2007 #10 Del Skrevet 7. desember 2007 Jeg er fra Østfold og der har vi hatt kakemenn så langt tilbake som jeg kan huske, og jeg er godt over 30. Men de omtales gjerne som "gøttekællær". Ellers vil jeg si at oppskriften til Arkana er bra. Mye bedre enn den jeg hadde som bare ble kliss. Oppskriften hennes er for øvrig litt liten, så jeg dobler den. Vurderer faktisk tredobling i år, for jeg må bake på oppdrag også. Hilsen Lille meg Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Malama Skrevet 7. desember 2007 #11 Del Skrevet 7. desember 2007 Det brer seg nok både hit og dit. Da min tante flyttet til ostlandet for 35 år siden hadde ingen hørt om dem der hun flyttet til, mens andre plasser har det blitt vanlig. Og opp og ned og hit og dit. Det er ikke rart de sprer seg, for gode er de nå Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Heritære Skrevet 7. desember 2007 #12 Del Skrevet 7. desember 2007 (endret) Her er min oppskrift på Kakemenn som jeg mener er desidert den beste av alle de jeg har prøvd 1 kopp smeltet smør (1 kopp=1,5 dl) 2 kopp Kefir 250 gram sukker 600 gram hvetemel 25 gram hjortesalt Fyll opp 2 kopper med Kefir i en stor litersform. Bland i hjortesaltet og la stå å svelle. Bland smeltet smør, kefir og melk i en bolle. Rør inn sukkeret, så mel. Sett deigen som er dekket med plast i kjøleskapet en time eller 2 eller til neste dag. Kjevle til ca 0,5 cm tykkelse og trykk ut deigen med julekakeformer. Jeg liker best å bruke nissemor og nissefar da disse er litt store. Men, bruk gjerne stjerner, hjerter, gris osv osv... Stekes på 200 grader, hold pusten når du åpner ovnsdøra. Alle barn elsker å lage kakemenn sammen med mamma eller pappa da kakemenn egner seg godt til å dekorere. Sett frem små skåler med diverse snop, og bruk melis til å lime det på. Tegn gjerne også med spiselige farger. Endret 7. desember 2007 av Heritære Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Heritære Skrevet 7. desember 2007 #13 Del Skrevet 7. desember 2007 (endret) Husk at god og varm gløgg hører jo også med Endret 7. desember 2007 av Heritære Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
miss vims Skrevet 7. desember 2007 #14 Del Skrevet 7. desember 2007 Vi bruker å dekke ca halve kakemannen med et tynt lag sjokolade. Nam! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 7. desember 2007 #15 Del Skrevet 7. desember 2007 Hei TS her, takk for oppskrifter. Jeg bor i Trønderlag, men er opprinnelig fra Troms. Så jeg husker hvite kakemenn som en tradisjon i jula, men har ikke hørt om så mange som baker de i Trønderlag. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest_Chanell_* Skrevet 17. desember 2007 #16 Del Skrevet 17. desember 2007 Du Heritære, tenkte at jeg skulle prøve oppskriften din men jeg skjønte ikke beskrivelsen av oppskriften...... det står blande i melk, det står ikke melk i oppskriften? å når det står kefir, er det da kefir melk det skal være? står noe om å blande kefir og melk? ¨ Noen som har peiling på denne oppskriften ? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Heritære Skrevet 18. desember 2007 #17 Del Skrevet 18. desember 2007 Beklager, det skulle være bare kefir :-) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest_Chanell_* Skrevet 18. desember 2007 #18 Del Skrevet 18. desember 2007 Satte deigen i går, tenkte på å bake de ut senere i dag. Er veldig spent på den deigen, har en mistanke om at det er litt vel mye hjortesalt, det smakte sterkt av deigen. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tusenfryd Skrevet 18. desember 2007 #19 Del Skrevet 18. desember 2007 Dette er noe jeg har giftet meg til og det finnes ikke tristere og tørrere kaker. Selv sandkaker og gor er saftigere enn disse skrekkelige bleke kakene. Men hva gjør man ikke for kjærligheten - takk for oppskrift, jenter. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Dallandra Skrevet 18. desember 2007 #20 Del Skrevet 18. desember 2007 Hmm.... vi har da alltid bakt "kalla og kjerringa" hjemme hos oss, og jeg kommer da vitterlig fra midten av trøndelag. Alle bakeriene i nærmeste by selger også sånne som desemberspesialitet, så jeg har vokst opp i den tro at dette er en trøndersk spesialitet jeg: Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå