Gå til innhold

blir fettet til transfett?


Anbefalte innlegg

Gjest Catwoman
Skrevet

I mye industrifremmstilt mat som inneholder vegetabilsk olje er jo fettet herdet, og transfettsyrene dannet. Noe som ikke er så bra.

Men om man baker selv noe med olje i, kjeks feks. hvor fettet blir utsatt for ganske høy temperatur - blir da fettet herdet og omdannet til transfett?

Skrevet

Lurer forsåvidt på det samme - dette er ikke lett. :roll:

Har jo i utgangspunktet hørt at man skal velge varmpressede oljer til steking etc fordi de tåler varmebehandling bedre, mens kaldpressede blir ødelagt når de varmebehandles.

Men feks på "Fedon-inspirerte" nettsteder anbefaler man å unngå varmpressede oljer fullstending, og istedet steke i extra virgin olivenolje eller feks kaldpresset rapsolje! :-? Tanken må jo da bl.a. være at produksjonen av varmpresset olje øver mer skade enn det man selv kan påføre den kaldpressede oljen hjemme i sin egen stekepanne.

Også plantemargariner advarer man mot, ikke bare pga det som skjer med de vegetabilske oljene i selve framstillingen av margarinen, som jeg alltid har trodd var problemet, men også fordi plantemargarin er produsert av varmpresset olje. Dermed anbefales det faktisk på disse nettstedene å bruke klaret smør framfor plantemargarin. Se feks her (også artikkelen om astmabarn og margarin) eller her.

Gjest Anonymous
Skrevet
I mye industrifremmstilt mat som inneholder vegetabilsk olje er jo fettet herdet, og transfettsyrene dannet. Noe som ikke er så bra.

Men om man baker selv  noe med olje i, kjeks feks. hvor fettet blir utsatt for ganske høy temperatur - blir da fettet herdet og omdannet til transfett?

Ja det blir omdannet ved for høy temp.

Gjest espen
Skrevet
I mye industrifremmstilt mat som inneholder vegetabilsk olje er jo fettet herdet, og transfettsyrene dannet. Noe som ikke er så bra.

Men om man baker selv  noe med olje i, kjeks feks. hvor fettet blir utsatt for ganske høy temperatur - blir da fettet herdet og omdannet til transfett?

Jeg spurte litt på en news-gruppe tidligere idag. Her er tråden

Når jeg sender dette svarte har det kommet et utfyldende svar som ikke finnes hos google enda. Legger det med her. Konklusjon: Siden det krever høyt trykk og hydrogen så klarer man ikke å lage dette hjemme vil jeg tro.

Herdning eller Hydrering, som prosessen kalles hvor hensikten er å omdanne flytende olje, til fast fett. Oljen hydreres gjennom at den bringes i intim kontakt med Hydrogen og finfordelt nickel som katalysator. Prosessbetingelsene varierer, men temperaturen skall normalt ligge mellom 140 - 200 grader C inne på en tryckbeholder (autoklav) hvor arbeidstrykket  er 4 - 10 bar. Kontakten mellom Hydrogenet og Oljen skjer under sterk omrøring og at hydrogenet i bobbleform strømmer gjennom oljen.

Avhengig av katalysatortype og hydreringsbetingelser kan herdningen gjennomføres "selektivt" eller "ikke selektivt"- Ved den selektive hydreringen styres prosessen slik at de flerumettede fettsyrenefortrinnsvis forvandles til tomettede og siden de tomettede til  

enmettede osv. Ved den "ikke selektive" hydreringen, hydreres alle fettsyrene samtidig. Gjennom hydreringen får man  ikke bare et fett med bedre konsistens, men  også med en bedre smaksholdbarhet. Etter hydreringsprosessen, blir det ferdig herdete fettet raffinert ("vasket") og deodorisert ("sterilisert").

Som en liten kuriositet :

Norges siste produsent av Herdet Fett; Denofa AS i Fredrikstad, stoppet sin produksjon av herdet fett rundt nyttår 2004 desverre og dermed forsvant nok en industri ut av landet. Denofa AS hadde da forsynt det norske folk med herdet fett siden 1912.

Gjest gjest1
Skrevet

Rapsolje og olivenolje er de to oljene som tåler høye temperaturer som ved steking, uten å danne transfettsyrer.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...