Gå til innhold

Nybegynnerkurs for matelskere


Anbefalte innlegg

Skrevet (endret)

Slenger meg på her med min oppskrift på chili con carne, kjempegodt og lettvint, spesielt når man har besøk! Dette er til ca 4 personer.

1/2kg kjøttdeig

1 finhakket løk

2 hvitløk fedd

1ss margarin

3dl buljong

2 bokser bønner i tomatsaus

2ss tomatpure

ca 2ts chilipulver

ca 1ts basilikum

ca 1/2 pepper

ca 1/2 salt

Edit: Satte på mengder på krydderet! :)

Brun kjøttdeigen først, ha så i resten og kok opp :) Kjempegodt, spesielt med hvitløksbaguetter til!

Endret av Shamim
Videoannonse
Annonse
Skrevet

Oi oi, flott emne! :)

Her er en oppskrift på Kylling i fløtesaus

Ca. 4 pers.

1 hel stekt kylling

1 paprika

1,5 løk

3dl matfløte

Revet ost

Stek paprika og løk til løken er gyllen, ha det i en smurt form. rens så kyllingen og legg den oppi sammen med paprikaen og løken.

Hell over fløten og dryss på ost, og sett i ovnen på 200grader til osten er gyllen. KJEMPEGODT. Anbefaler ris til :)

Skrevet (endret)

Ja, her er det noe for en hver smak.

Så noen etterlyste fisk i form. så jeg legger inn min.

Fisk i ildfast form.

400 gr frossen fisk (sei er billig og godt)

1 pk lapskausblanding

1 gul løk

1 rød paprika

Vann, 3ts salt og 1ts pepper. (Bruker pepperkvern)

Fisken halvtines, skjæres i stykker på 2 cm tykke og deles i to igjen

Løken skjæres i 1 cm tykke skiver og deles igjen i to.

Paprikaene skjæres i 1 cm tykke skiver og deles så i to igjen.

Finn en ildfast form med lokk. Har du ikke det så bruker du aluminiumsfolie over formen når du steker.

Legg et lag av grønnsakene i bunnen, så et lag fisk. Strø over salt og pepper. Fortsett til du har brukt opp fisken og grønnsakene. Husk salt og pepper.

Sett ovnen på 200 gr og stekes på rist midt i ovnen i 30-40 min. Eller til du kjenner at fisken er ferdig og grønnsakene myke.

Endret av Belima
Skrevet (endret)

Har sett over sidene og vi mangler noen oppskrifter.

Det hadde vært flott hvis de som bare laget link tar jobben med å skrive ned oppskriften.

Er imponert over hvor mye god mat som blir laget.

Norge er tydeligvis ikke et pizzaland i hverdagen

Er det noen som har laget italiensk pizza? Liker tynn bunn jeg. Vet jeg kan finne på nettet, men vil gjerne ha en oppskrift som er prøvd ut.

Trenger også en oppskrift på en god pizzasaus. Er ikke tilhenger av bruke tomatpure på bunnen.

Noen som har og vil dele?

Endret av Belima
Skrevet

Den fiskeformen skal jeg prøve! :)

En ting som irriterer meg litt er når folk lister opp forskjellige krydder, men sier ingenting om hvor mye krydder det skal være i? Vet jo at det er en smaksak, men hvordan er forholdet basilikum-chilipepper.. Er en ss basilikum mye, eller lite, eller akkurat passe?

Er livredd for å krydre rettene i hjel, har nemlig gjort det er par ganger. Synes det er greit å skrive sånn ca hvor mye krydder man har i..

Men fiskeformen var det fint forklart :)

Skrevet

Belima, jeg har spist en fantastisk pizza med tynn bunn og med røkelaks, rømmesaus, dill og ost, avocado og ruccola på etter den var stekt.

Vet at dette ikke er en oppskrift, men har noen prøvd noe liknende, eller føler seg eksperimentelle? Så gi tilbakemelding.

Min pizzabunn fra første side, blir så tynn som du vil ha den. Mere olje, så er den lettere å få tynn.

Skrevet
Er det noen som har laget italiensk pizza? Liker tynn bunn jeg. Vet jeg kan finne på nettet, men vil gjerne ha en oppskrift som er prøvd ut.

Her er pizzabunnoppskriften jeg bruker. Nok til en tynnbunnet pizza på størrelse med en stekeplate:

250 gram hvetemel

1,6 dl vann (lunkent)

1/4 pose tørrgjær

3/4 ts salt

3/4 ts sukker

1 ss olivenolje (helst extra virgin)

Bland alt det tørre i en bolle. Lag en grop midt i, og hell vann og olivenolje i "hullet". Miks inn melblandingen gradvis vha en gaffel. Når deigen begynner å bli for fast til å røre i, ta deigen ut på kjøkkenbenken, og elt den i fire-fem minutter. Den skal bli smidig og spenstig.

Forme deigen til en bolle, skjør et par forsiktige snitt i overfalten med en skarp kniv, og legg den tilbake i bakebollen, strø over mel og dekk til med plast. Sett deigen til heving i en liten time på et lunt sted; den skal bli omtrent dobbel i størrelse.

Mens deigen hever, sett på ovnen på 250 grader. La en stekeplate stå inni ovnen; det er den du skal steke pizzaen på, og når den er varmet opp på forhånd, er det lettere å få sprø og seig bunn.

Når deigen er ferdig hevet, ta den ut og kna ut all luften. Kjevle deigen til riktig størrelse. Når det er gjort, ta deigen over på et bakepapir. Det er mulig deigen må kjevles litt ekstra når den er løftet over. Ha på det du vil av fyll, ta ut det varme stekebrettet fra ovnen, og løft pizzaen over på stekebrettet. (Her trenger du sannsynligvis hjelp; dete går veldig greit om man er to.) Sett platen på nedereste rille i ovnen, og stek i 8-12 min (ca). Ovner er ulike, så man må følge med selv. Pizzaen er ferdig når bunnen er gyllenbrun på undersiden. Dette kan du sjekke ved å løfte litt av pizzaen opp forsiktig med en stekespade.

Dobler man oppskriften, er den nok til en tykkbunnet pizza. Da trenger man ikke å varme opp stekeplaten på forhånd.

Trenger også en oppskrift på en god pizzasaus. Er ikke tilhenger av bruke tomatpure på bunnen.

Noen som har og vil dele?

Pizzasaus

1 hvitløksfedd, finhakket

1 tørket chilli (juster etter hvor sterkt du vil ha det, og etter hvor sterk chillien er)

1 ts tørket oregano

1 boks med hakkede hermetiske tomater

1 ts balsamicoeddik

1 ss god olivenolje

Hakket frisk basilikum, omtrent en neve med blader

Salt og pepper

evt litt sukker

Surr hvitløk i litt olje i en kjel på medium varme i ett minutt. Pass på så den ikke blir brun. Ha oppi knust chilli (jeg bruker morter til å knuse chillien), oregano og tomater. Kok opp, og la det stå og putre uten lokk i en times tid. Lang koketid gjør at tomatsmaken blir rundere, og sausen fyldigere.

Tilsett litt olivenolje, en ts balsamico, basilikum, salt og pepper. Smak deg frem til du får en smak du liker. Det er mulig at du må bruke litt sukker (ikke mye!) for å justere smaken, det avhenger av syrligheten på tomatene og balsamicoen. Om du ønsker en glatt saus, kjør sausen glatt med stavmikser. Dette er nok saus pluss litt til til en stor pizza.

Om man ikke har frisk basilikum, kan 1 ts tørket benyttes. Da må den tilsettes samtidig med oregano og chilli.

Skrevet (endret)

Flott pizzaoppskrift. Den skal jeg prøve.

Det med sukker i pizzasaus er viktig. Sukker+tomater=sant.

Sukker gjør at en får frem tomatsmaken bedre, gjør smaken rund som det sies.

Sausen hører også veldig god ut, så den skal jeg lage fredag og resten på lørdag.

Englefjes: Har du forslag til fyll på pizzaen? Er veldig glad i skinke og løk, men lurer på hvor mye jeg trenger.

Har alltid laget med kjøttdeig tidligere jeg da.

Veldig oversiktelig oppskrift.

Som en nevner angående krydder: Når vi har laget et rett flere ganger så blir alt gjort automatisk. Selv må jeg gå i meg selv å tenke masse for å kunne skrive hvilke mengder jeg bruker av salt og krydder. Viktig at vi alle skriver ca mengder.

Endret av Belima
Skrevet (endret)
Englefjes: Har du forslag til fyll på pizzaen? Er veldig glad i skinke og løk, men lurer på hvor mye jeg trenger.

En utgave jeg ofte havner på er spekeskinke, ruccola, pinjekjerner og parmesan, men det er jo ikke helst basisvarer.

1 porsjon pizzasaus (se oppskrift over)

1/2 rødløk i tynne skiver

Revet ost, f.eks vanlig hvitost, evt. mozarella (vanskelig å angi mengde, man er så ulike ut fra hvor mye ost man liker på pizzaen. Mengden revet hvitost jeg bruker tilsvarer kanskje 2 store never.)

1/2-1 pakke ruccolasalat

2 ss pinjekjerner

1/2 pakke birkerbeinerskinke, parmaskinke eller annen spekeskinke

Revet parmesan

Ha pizzasaus, hvitost og rødløk på pizzaen, sett den i ovnen. Mens pizzaen steker, rist pinjekjernene i tørr, varm stekepanne; dvs ha pinjekjernene i en varm stekepanne, la de bli gylne. Rist på pannen hele tiden, slik at de ikke brenner seg. Tar ca to minutter.

Når pizzaen er ferdigstekt legger du skinke, ruccolasalat og pinjekjerner oppå. Riv parmesan over; hvor mye man vil ha er en smakssak. Jeg liker å ha en god del på, men jeg er veldig usikker på hvor mye det er i reell mengde.

Endret av -Englefjes-
Skrevet

Enkel og god estragonkylling

Til 2:

2 kyllingfileter eller kyllinglår, alt etter hva man liker best. Lår har litt mer smak, jeg bruker bryst(vanlig kyllingfilet), fordi det er magrere og helt rent kjøtt uten hinner o.l.

2 paprika

3 champignon

1/2 squash

ca. 1 ss tørket estragon

ca. 1/2 ts salt

ca. 1 ts tørket chili, jeg bruker ''chili explosion'' med kvern på beholderen

ca. 1 ss olivenolje

ca. 20 g smør/margarin

Krydre filetene med estragon, salt og chili.

Skjær paprikaen i strimler, ca 1/2 cm tykke. Skjær soppen i litt tynnere skiver og del de i to etterpå. Skjær squashen i ca. 1 cm skiver og del hver skive i to. Legg alle grønnsakene i en ildfast form og bland med olje og krydder.

Legg kyllingen oppå grønnsakene og legg en liten(1-2 kvadratcm) bit smør oppå hver.

Stek i ovnen på 180 grader i en halvtime, og spis :)

Jeg bruker ikke ris eller noe til, grønnsakene er nok. Jeg bruker Bretagne kyllingsaus fra pose, for den liker vi så godt.. :sjenert: Men det finnes helt sikkert mange kjempegode hjemmelagede sauser en kan ha til :) Enkel og rask middag i alle fall, og estragon'en gjør den til litt mer enn bare stekt kylling.

Skrevet
En ting som irriterer meg litt er når folk lister opp forskjellige krydder, men sier ingenting om hvor mye krydder det skal være i? Vet jo at det er en smaksak, men hvordan er forholdet basilikum-chilipepper.. Er en ss basilikum mye, eller lite, eller akkurat passe?

Kommer litt an på hvor stor porsjon du lager. Når det gjelder basilikum så kan du til to posjoner prøve med 1/2 - 1 ts. Også kan du tilsette litt mer når du smaker på det om du synes det smaker lite.

Med chilipulver kommer det an på hvor sterkt du vil ha det. Men prøv deg frem med et lite dryss, og se hvor mye det utgjør på smaken. Selv bruker jeg kanskje en 1/2 ts.

Gjest Gjest_Superlady_*
Skrevet

Tenkte vi skulle gratinere restene av linsesuppen fra i går (om det fortsatt er noen nybegynnere som følger med her). Har aldri gratinert denne før, men tenkte jeg skulle hive oppi litt kylling, brokkoli, bønner og kanskje tomater (kanskje litt rømme?). Ha i ildfast form, drysse revet ost på toppen og gratinere i ovn på rundt 200 grader til osten er gylden som det fint heter.

En annen ting jeg kom på akkurat er at man må bruke vanlig seterrømme i varm mat. Lettrømme tåler ikke varme spesielt godt, men kan fint brukes på maten etter at man har tatt den på tallerkenen (som taco o.l.)

Skrevet
En annen ting jeg kom på akkurat er at man må bruke vanlig seterrømme i varm mat. Lettrømme tåler ikke varme spesielt godt, men kan fint brukes på maten etter at man har tatt den på tallerkenen (som taco o.l.)

Eventuelt creme fraîche.

Skrevet

Noe av det første jeg begynte å lage fra bunnen av utenom opplagte ting som salater o.l, var kålrotstappe. Denne oppskriften er helt grei: http://www.matprat.no/artikkel.aspx?artid=7777

Bortsett fra at jeg aldri ville brukt margarin - smør gir bedre smak (og er et bedre produkt..). Dessuten ville jeg prøvd meg fram med mengde fløte, jeg ser for meg at det kanskje er litt mye i oppskriften. Ja, også pleier jeg å ha i en potet eller to også, men det er vel ikke nødvendig.

Kjempegodt til salt kjøtt, røkte kjøttpølser o.l.

Skrevet
Slenger meg på her med min oppskrift på chili con carne, kjempegodt og lettvint, spesielt når man har besøk! Dette er til ca 4 personer.

1/2kg kjøttdeig

1 finhakket løk

2 hvitløk fedd

1ss margarin

3dl buljong

2 bokser bønner i tomatsaus

2ss tomatpure

ca 2ts chilipulver

ca 1ts basilikum

ca 1/2 pepper

ca 1/2 salt

Men hva er 3 dl buljong? Hva slags buljong, og hvor mye bruker man for å lage 3 dl?

Trenger også en oppskrift på en god pizzasaus. Er ikke tilhenger av bruke tomatpure på bunnen.

Vi bruker alltid Dolmiosaus :). Sikkert fyfy for matlagere, men smaker knall på pizza. Jeg vil gjerne bli flinkere på matlaging, men tror egenprodusert pizzasaus ligger laaaangt fremme :fnise:.

Jeg synes forøvrig at tomatpure smaker død og fordervelse. Er det bare meg? Føler at det er mange retter som baseres på tomatpure, og det er rett og slett helt uaktuelt for meg.

En annen ting jeg kom på akkurat er at man må bruke vanlig seterrømme i varm mat. Lettrømme tåler ikke varme spesielt godt, men kan fint brukes på maten etter at man har tatt den på tallerkenen (som taco o.l.)

Det visste jeg ikke, så nå lærte jeg noe nytt :).

Skrevet
Hjemmelaget fiskegrateng

Del eggene, dvs knekk dem forsiktig så du kan dele skallet i to halve, så "heller" du eggeplommen forsiktig frem og tilbake mellom de to delene et par ganger sånn at eggehviten renner ned i en bolle og du beholder plommen i skallet.

Denne så veldig god ut, så den skal jeg prøve. Jeg synes det er vanskelig å skille eggene i skallet, så jeg pleier bare å helle egget rett i hånden over en kopp eller skål, og så renner eggehviten ut mellom fingrene. Synes det er lettere å kontrollere egget på den måten, men må jo være forsiktig så ikke eggeplommen sprekker.

Men - hvorfor må man røre inn eggeplommen og eggehviten hver for seg i denne fiskegratengen? Blir sausen luftigere eller noe sånt? Kan man jukse og bare ta eggene rett oppi?

Gjest Gjest_Superlady_*
Skrevet
Vi bruker alltid Dolmiosaus :). Sikkert fyfy for matlagere, men smaker knall på pizza. Jeg vil gjerne bli flinkere på matlaging, men tror egenprodusert pizzasaus ligger laaaangt fremme :fnise:.

Egenprodusert pizzasaus lager jeg enkelt selv ved å ta en boks tomater (hele eller biter) i en liten gryte, ha oppi litt hvitløk (som regel 2 fedd), salt, pepper, basilikum, oregano og litt rømme/creme fraiche (1 spiseskje for eksempel) og la det surre en stund. Jeg koker det opp, setter platen på det laveste og så står det der ofte en halv time eller mer. Gidder ikke bruke stavmikser for å få sausen glatt, men slenger den bare rett på deigen. Meget enkelt og meget godt!

Gjest Gjest_superlady_*
Skrevet
Denne så veldig god ut, så den skal jeg prøve. Jeg synes det er vanskelig å skille eggene i skallet, så jeg pleier bare å helle egget rett i hånden over en kopp eller skål, og så renner eggehviten ut mellom fingrene. Synes det er lettere å kontrollere egget på den måten, men må jo være forsiktig så ikke eggeplommen sprekker.

Men - hvorfor må man røre inn eggeplommen og eggehviten hver for seg i denne fiskegratengen? Blir sausen luftigere eller noe sånt? Kan man jukse og bare ta eggene rett oppi?

Jeg bør kanskje ikke svare ettersom det ikke er min oppskrift, men jeg lagde den for noen få dager siden (veldig godt!) og jeg tror man pisker eggehvitene litt for seg for å få den litt luftige stive sausen som kjennetegner fiskegratengene i butikken. Samboeren min trodde det var ost for det så litt sånn ut, men det var altså sausen som hadde stivnet med "luftehull" i.

Skrevet

Takk for svar! Jeg lurte litt på om det kunne være noe sånt. Altså bør man ikke jukse :).

Skrevet
Men - hvorfor må man røre inn eggeplommen og eggehviten hver for seg i denne fiskegratengen? Blir sausen luftigere eller noe sånt? Kan man jukse og bare ta eggene rett oppi?

Sausen blir luftigere ja. Og myyyye bedre, etter min smak. Det er nok eggeplommene som bidrar med smak og fylde, og eggehvitene med luftighet og stivhet. Så det er ikke å anbefale å bare ha eggene oppi, blir ikke det samme da. Hvis du absolutt ikke orker å piske eggehviter så hadde jeg enten droppet hele eggene eller bare brukt plommene, men så mye jobb er det jo ikke å piske noen sekunder.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...