FantasDick Skrevet 10. januar 2008 #1 Skrevet 10. januar 2008 Vi spiser kjøtt hver eneste middag, og har funnet ut vi vil kutte ut kjøtt til middag et par dager i uka. Da trenger vi noen oppskrifter på enkle, gode middager til hverdags. Noen som har tips? Vi har prøvd oss på soyablanding til taco, istedet for kjøtt og det funket fint. Er det andre lignende produkter som vi burde vite om?
Rainbow Brite Skrevet 10. januar 2008 #2 Skrevet 10. januar 2008 Anbefaler deg å ta en tur inn i middagstråden for vegetarmat, veldig mye godt der
Tabris Skrevet 10. januar 2008 #3 Skrevet 10. januar 2008 Kjempebra intiativ! Ja, jeg vil også anbefale den tråden. Du kan også ta en titt i nærmeste helsekostbutikk, evt. på www.kinsarvik.no. Der vil du finne flere vegetarprodukter - pølser, burgere, biter, små "kjøtt"boller, scnitzel osv. Bortsett fra det så er jo ris og pastaretter noe av det enkleste du kan lage. Wokgrønnsaker dere liker sammen med en god saus og vips du har en god risrett. Pasta kan du enten lage en typisk tomatsaus enten med soya eller med grønnsaker (paprika, squash, løk, hvitløk osv). Eller du kan lage f.eks med oliven, aubergine og en olivenoljebasert saus. Pizza er også en enkel rett du kan lage, hvor du kan ha over enten soyabiter eller de grønnsaker du liker. Ananas, mais, oliven og nachos for en litt spennende pizza, eller løk, squash, paprika og tomat for en litt mildere all-round pizza. Pai kan du også lage, f.eks med løk, brokkoli og purre.
Gjest Eurydike Skrevet 10. januar 2008 #4 Skrevet 10. januar 2008 Her er et par enkle forslag. Pastaretten er en lett omarbeidet Jamie Oliver-oppskrift. Pasta med tomat, ruccola og oliven (2 pers) 250 g spaghetti, gjerne fullkorn 2 fedd hvitløk 1 frisk rød chili, eller etter smak olivenolje 1 boks herm. tomater svarte oliven, helst kalamata ruccola, 1/2-1 pakke salt, pepper oppsmuldret fersk chèvre (Tines, fås i vanlige butikker) Kok pasta. Surr hvitløk og chili i olivenolje et par min, tilsett tomater og oliven (jeg bruker kalamataoliven og tar ut steinen først - det gir mer smak, men er ikke nødvendig). La koke ca. 5 min, smak til med salt og pepper. Hell vannet av pastaen, rør inn ruccola i tomatsausen i siste øyeblikk til den blir myk og faller sammen, bland pasta inn i sausen. Dryss oppsmuldret chèvre over hver porsjon (eller parmesan/annen ost om du vil). Pai med purre, chèvre og valnøtter Bunn: 2 dl hvetemel 1 dl sammalt spelt 75 g smør 75 g kesam 1-2 ss vann Fyll: 2 purrer, skåret i ringer 1-2 ss smør salt, pepper 4 egg 1,5 dl fløte muskat ca. 1/2 pk Tine chèvre naturell 50 g valnøtter Kjør mel og smør sammen i foodprocessor, tilsett kesam og vann og kjør maskinen videre til deigen blir til en ball. La hvile i kjøleskap 30 min, kjevle ut deigen og kle en paiform med den, forstek ved 200 i 10-15 min. Surr purren myk i smøret, salte og pepre, la renne av litt på kjøkkenpapir. Bland sammen de øvrige ingrediensene til fyllet (unntatt valnøttene). Legg purren i det forstekte paiskallet, hell over eggeblandingen, legg valnøtter på toppen. Stek videre ved 200 g i 20-25 min, til fyllet er stivnet og paien er gyllen. Server med grønn salat og/eller tomatsalat.
Rainbow Brite Skrevet 10. januar 2008 #5 Skrevet 10. januar 2008 Pai med purre, chèvre og valnøtter Bunn: 2 dl hvetemel 1 dl sammalt spelt 75 g smør 75 g kesam 1-2 ss vann Fyll: 2 purrer, skåret i ringer 1-2 ss smør salt, pepper 4 egg 1,5 dl fløte muskat ca. 1/2 pk Tine chèvre naturell 50 g valnøtter Kjør mel og smør sammen i foodprocessor, tilsett kesam og vann og kjør maskinen videre til deigen blir til en ball. La hvile i kjøleskap 30 min, kjevle ut deigen og kle en paiform med den, forstek ved 200 i 10-15 min. Surr purren myk i smøret, salte og pepre, la renne av litt på kjøkkenpapir. Bland sammen de øvrige ingrediensene til fyllet (unntatt valnøttene). Legg purren i det forstekte paiskallet, hell over eggeblandingen, legg valnøtter på toppen. Stek videre ved 200 g i 20-25 min, til fyllet er stivnet og paien er gyllen. Server med grønn salat og/eller tomatsalat. Mmmm..nam, den hørtes god ut! Skal valnøttene hakkes opp, eller skal de være hele? Hvor mange porsjoner er denne oppskriften ca?
Gjest Eurydike Skrevet 10. januar 2008 #6 Skrevet 10. januar 2008 Mmmm..nam, den hørtes god ut! Skal valnøttene hakkes opp, eller skal de være hele? Hvor mange porsjoner er denne oppskriften ca? Valnøttene kan være hele, dvs så hele som de er i boksen. De blir liksom liggende på toppen, slik at de blir litt gylne og ristede i løpet av steketiden. Nå vi har denne til middag, spiser vi den som regel opp selv om vi bare er to. Til normale mennesker med penere manerer og bedre selvbeherskelse rekker den sikkert til 3, muligens 4. 1
cilipili Skrevet 10. januar 2008 #7 Skrevet 10. januar 2008 Hvis du søker etter vegetaroppskrifter på google så finner du masse. Det er også verdt å besøke vegetar.com. Håper du finner noe godt
salsera Skrevet 10. januar 2008 #8 Skrevet 10. januar 2008 Valnøttene kan være hele, dvs så hele som de er i boksen. De blir liksom liggende på toppen, slik at de blir litt gylne og ristede i løpet av steketiden. Nå vi har denne til middag, spiser vi den som regel opp selv om vi bare er to. Til normale mennesker med penere manerer og bedre selvbeherskelse rekker den sikkert til 3, muligens 4. Jeg kan bekrefte at den er meget god. Vi pleier å ha nok rester til at vi kan spise en deilig lunsj dagen etterpå.
Bokormen Skrevet 10. januar 2008 #9 Skrevet 10. januar 2008 Jeg lagde min første vegetarmiddag i høst, etter å ha googlet litt, og endte da opp med denne oppskriften . Denne retten er nå en av mine favoritt-retter, og jeg lager den ofte når jeg får middagsbesøk. Smaker best med nystekt rugbrød til, syns jeg
salsera Skrevet 11. januar 2008 #10 Skrevet 11. januar 2008 (endret) Noen flere tips. Gryteretter er kjappe å lage om du bruker bønner på boks. Har du bedre tid, kan du legge bønner i bløt og koke dem. En rask chiligryte kan du f.eks. lage slik: Olje 2 løk, hakkede 2 paprika, hakkede chili alt etter hvor sterkt du vil ha det, finhakket 2 fedd hvitløk, finhakkede 1 ss spisskarvefrø 2 bokser tomater, grovhakkede 2 bokser røde bønner salt og pepper Surr løken i litt olje i noen minutter før du tilsetter paprikaen. Surr noen minutter til med lokk på før du tilsetter hvitløk, chili og spiskarvefrø. Rør litt og tilsett deretter tomatene. La bønnene renne av, men ta vare på væsken. Hell bønnene og 1-2 dl av væsken i kjelen, alt etter hvor tykk eller tynn du vil ha chilien. La det småkoke i 15 minutter. Serveres med ris eller brød og gjerne salat. Hvis du lager en tykkere variant (bruk bare en boks tomater), kan du bruke den som fyll i tacos eller tortillalefser og servere med vanlig tilbehør. Omeletter er veldig kjapp mat. Surr grønnsaker i en stekepanne og tilsett noen vispede egg. Som fyll i pai smaker også grillede paprika og/eller surret rødløk, brokkoli og feta godt. Risotto kan lages på utallige måter og ikke bare med arborioris. Prøv også spelt eller byggryn. Vi har blitt glade i rødbeterisotto, risotto med grillet purre, med sopp, gresskar, brokkoli, asparges, spinat... Endret 11. januar 2008 av salsera
FantasDick Skrevet 11. januar 2008 Forfatter #11 Skrevet 11. januar 2008 Oj, tusen takk for oppskrifter og tips! Skal google noen oppskrifter, og se om jeg finner noe interessant. Bokormen - den oppskriften så kjempelekker ut! Den blir nok prøvd snarest!
Gjest Yoghurt Skrevet 18. januar 2008 #13 Skrevet 18. januar 2008 Vi spiser kjøtt hver eneste middag, og har funnet ut vi vil kutte ut kjøtt til middag et par dager i uka. Da trenger vi noen oppskrifter på enkle, gode middager til hverdags. Noen som har tips? Vi har prøvd oss på soyablanding til taco, istedet for kjøtt og det funket fint. Er det andre lignende produkter som vi burde vite om? Er det den soyablandingen til santa maria? Har i allefall en oppskrift på fajitas hvor den tacoblandinga gjør seg VELDIG godt i I tillegg er den enkel å lage Fajitas Ingredienser til salsa: 1 rød paprika 1 grønn paprika 1 løk 1-3 jalapenosskiver fra glass 2 bokser hermetiske, hakkede tomater 1 kvart ts med cayennepepper 1 kvart ts chillipepper I tillegg trenger du: 1 pakke Santa Maria vegetar-tacosmix (+ tomat) 1 boks rømme Ost 1-2 pakker tacolefser Rens og hakk paprika og løk, finhakk jalapenosen og bland med tomatboksene - ha i krydder. Legg ut lefsene og ha på en skje med rømme, en skje med salsa og en skje med tacosoya. Tar ikke fullt så mye rømme som av det andre. Brett først inn alle sidene så det er en firkantet pakke og snu rundt. Strø på ost oppå fajitasen og stek i ovnen ved 200 grader til osten er sprø og litt gylden. Tips: Egentlig skal man bruke flådde, hermetiske toamter til soyablandingen, men jeg bruker å kutte ut litt av tomatene i salsaen og blande de med soyablandingen. Da blir ikke salsaen så rennende og jeg slipper å åpne en boks tomater "for ingenting".
salemandra Skrevet 4. februar 2008 #14 Skrevet 4. februar 2008 Her er et par enkle forslag. Pastaretten er en lett omarbeidet Jamie Oliver-oppskrift. Pasta med tomat, ruccola og oliven (2 pers) 250 g spaghetti, gjerne fullkorn 2 fedd hvitløk 1 frisk rød chili, eller etter smak olivenolje 1 boks herm. tomater svarte oliven, helst kalamata ruccola, 1/2-1 pakke salt, pepper oppsmuldret fersk chèvre (Tines, fås i vanlige butikker) Kok pasta. Surr hvitløk og chili i olivenolje et par min, tilsett tomater og oliven (jeg bruker kalamataoliven og tar ut steinen først - det gir mer smak, men er ikke nødvendig). La koke ca. 5 min, smak til med salt og pepper. Hell vannet av pastaen, rør inn ruccola i tomatsausen i siste øyeblikk til den blir myk og faller sammen, bland pasta inn i sausen. Dryss oppsmuldret chèvre over hver porsjon (eller parmesan/annen ost om du vil). Pai med purre, chèvre og valnøtter Bunn: 2 dl hvetemel 1 dl sammalt spelt 75 g smør 75 g kesam 1-2 ss vann Fyll: 2 purrer, skåret i ringer 1-2 ss smør salt, pepper 4 egg 1,5 dl fløte muskat ca. 1/2 pk Tine chèvre naturell 50 g valnøtter Kjør mel og smør sammen i foodprocessor, tilsett kesam og vann og kjør maskinen videre til deigen blir til en ball. La hvile i kjøleskap 30 min, kjevle ut deigen og kle en paiform med den, forstek ved 200 i 10-15 min. Surr purren myk i smøret, salte og pepre, la renne av litt på kjøkkenpapir. Bland sammen de øvrige ingrediensene til fyllet (unntatt valnøttene). Legg purren i det forstekte paiskallet, hell over eggeblandingen, legg valnøtter på toppen. Stek videre ved 200 g i 20-25 min, til fyllet er stivnet og paien er gyllen. Server med grønn salat og/eller tomatsalat. hvor selger det chèvre? noe alternativ til det man kan bruke?
salsera Skrevet 4. februar 2008 #15 Skrevet 4. februar 2008 Chevre selges på matbutikker med litt større utvalg. Sist kjøpte jeg det på Ica Maxi.
Gjest Eurydike Skrevet 4. februar 2008 #16 Skrevet 4. februar 2008 hvor selger det chèvre? noe alternativ til det man kan bruke? Du kan også forsøke med feta (av saue- eller geitemelk), eller annen ost med mye smak, feks lagret cheddar, parmesan og/eller jarlsberg.
Gjest Gjest Skrevet 17. februar 2008 #18 Skrevet 17. februar 2008 Jeg spiser kjøtt, men liker å spise vegetarmat også. Personlig synes jeg det er best med "ekte" vegetarmat, ikke kjøtterstatninger (men det er kanskje litt fordi jeg spiser kjøtt ellers). I hvert fall en dag i uka pleier vi å ha suppe til middag, og da kan det være nok med grønnsakssuppe med rotgrønnsaker og purre, spinatsuppe, blomkålsuppe, linse- eller tomatsuppe osv, gjerne med passende brød til (flatbrød, nan, grovbrød osv). Ellers er jeg enig i at det er lurt å bruke bønner. Jeg pleier å bløtlegge og koke, delvis fordi hverdagsbutikken vår har veldig lite utvalg av slikt så jeg må hamstre tørt fra innvandrerbutikker andre steder, men delvis blir smaken også god om du koker med f eks løk, krydder (blant annet nellik til kidneybønner f eks) og tilsetter kraft etter hvert. Det kan være lurt å koke opp mye av gangen og fryse. Bønner er i hvert fall omtrent like mettende som kjøtt og veldig sunt, og passer i veldig mye forskjellig. Kikerter er en favoritt hos meg Og av dem kan du lage falafel, i tillegg til å bruke i mange typer supper, gryter, curryer, salater osv. Og hummus.
Gjest Gjest Skrevet 19. februar 2008 #19 Skrevet 19. februar 2008 Nå skal også Quorn bli tilgjengelig i Norge (på ICA maxi og ICA supermarked) - quorn er et engelsk produkt laget av sopp / mykoprotein, det er sunt (lite fett, mye proteiner) og det er veldig lett å bruke - les mer her Quorn I England er dette kjempepopulært ikke bare blant vegetarianere men også blant kjøttetere. Mange norske veggiser hamstrer Quorn i Sverige, der er det også mye brukt. Finnes i litt ulike smaker, og i ørten ulike former og fasonger. Kanskje noe å prøve ut?
AnonymBruker Skrevet 14. januar 2012 #20 Skrevet 14. januar 2012 Jeg fant mange fine oppskrifter på denne siden
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå