Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Skrevet

Så tråden til Veslo om hjemmelagde julegaver, og fikk lyst til å lage noen spiselige julegaver.

For det første: Hvordan lager jeg brente mandler? Er det idiotsikkert?

For det andre: Har noen en enkel oppskrift på noe marmelade, chutney eller sånt?

Og: Hva gjør jeg for at det skal holde seg? Er det nok å ha det i et tett glass?

Skrevet

Det må da være noen som har en oppskrift eller to..?

Skrevet

Kunne tenke meg noen tips her jeg også...ingen som kan hjelpe?

Skrevet

Tuji jeg fikk til disse, så det sier vel litt?? Da må oppskriften være idiotsikker...

Ingredienser

- 500 g mandler

- 0,5 dl vann

- 150 g sukker

- 1 ss smør

Legg mandlene utover i en langpanne, og rist dem i ovnen ved 200 grader i 10-12 minutter. Rør i mandlene av og til.

Bland vann og sukker i en kjele.

Kok opp og la sukkerlaken koke i 2-3 minutter. Ha i de ristede mandlene.

Rør hele tiden til sukkeret rundt mandlene krystalliseres, og mandlene har fått et "grått” utseende .

Rør videre til sukkeret smelter igjen og får en jevn, pen karamellfarge.

Bruk ikke for sterk varme. Sukkeret må ikke bli brent. Bland i smøret.

Smør benkeplaten med soyaolje. Hell blandingen på bordet. Ta mandlene fra hverandre. La dem bli helt kalde.

Oppbevar dem i tett boks på et tørt sted.

Skrevet

Marmelade

1,5 kg assorterte sitrusfrukter

1,5 liter vann

1,5 - 2,5 kg sukker

3 ts sitronsyre

1 stjerneanis

3 nellikspiker

⅓ vaniljestang, delt i to på langs

Vask sitrusfruktene godt i lunkent vann. Skrell dem, fjern den hvite underhuden mellom fruktkjøttet og skallet, ta vare på det. Skjær skall og fruktkjøtt i tynne, tynne strimler. Ha steiner og den hvite underhuden i en liten tøypose. Du kan eventuelt kjøre fruktkjøttet i en kjøkkenmaskin, men skallet bør du skjære opp for hånd. Ha skall, fruktkjøtt og tøypose i ei stor gryte, hell over vann og la stå over natta.

Neste dag, kok i 1 time. Rør inn sukker og kok videre i 1-2 timer. Ha i krydder og kok i 20 minutter. Fjern tøyposen. Du kan godt la krydderne være i når du overfører marmeladen til glass, da vil kryddersmaken bli noe sterkere. Er du redd for at marmeladen blir for tynn, ha i litt syltepulver.

Eller en enklere versjon:

Marmelade

1 kg appelsiner eller annen type sitrusfrukt (f.eks. grapefrukt)

8,75 dl vann

ca 4 kopper sukker

0,6 dl sitronsaft

Skrell frukten og skjær skallet i tynne strimler. Bland skall og vann i en bolle og la stå over natten. Kok opp vannet med skallet, og la koke under lokk i ca 45 minutter. Mål opp blandingen og tilsett 1 kopp sukker til hver kopp blanding. Rør over varme til sukkeret smelter. Rør inn sitronsaft og la koke uten lokk og uten å røre i ca 15 minutter til den blir geléaktig. Hell på tette glass og lukk godt mens marmeladen enda er varm.

Tomatchutney

1 kg modne tomater

2 løk

1 dl sukker

2 ss salt

2 dl eddik

2 ts nellik

2 ts kanel

2 ts muskat

1 ts ingefær

Få tomatene og skjær dem i båter. Hakk løken. Kok alt sammen til tomatene har moset seg. Fyll på varme lokk og oppbevar kjølig. Godt til kjøttretter.

Mangochutney

3 grønne mangoer

2 røde chili

½ ts garam masala

330 g råsukker

2,5 dl eddik

1 ss revet ingefær

10 g finhakkede dadler

Skrell mango og ta bort steinene, grovhakk fruktkjøttet. Fjern frøene i chiliene og finhakk dem. Ha garam masala og sukker i en kjele med eddik og kok opp. Småkok i 5 minutter. Tilsett mango, chili, ingefær og dadler. La det hele småkoke i en time. Hell chutney på varme, steriliserte glass og oppbevar i kjøleskap.

Plommechutney

1 kg plommer

1 eple

2 dl eplecidereddik

½ dl rosiner

2 dl sukker

2 hele ingefær

1 ts chilipulver

¼ ts salt

1 ss sukker, blandes med syltepulveret

1 pose Certo syltepulver

Del plommene og ta ut stenene. Skjær eple i små biter. Kok opp eddik og vann i en kjele. Hell den oppskårne frukten, rosiner, sukker, ingefær, chilipulver og salt i eddikvannet. La det koke langsomt under lokk i ca. 1 time. Bland Certo Syltepulver med sukker og rør ned i blandingen. Kok i 1 min. Hell chutney i varme, rene glass. Legg på tette lokk.

Skrevet

En superenkel gaveide kommer her:

Du trenger:

- 1 syltetøyglass eller en pen boks (de hadde noen kjempefine bokser på IKEA ifjor). Sørg for at glasset/boksen er helt tørt og rent.

- 1 vaniljestang av den kraftige typen - bourbon vanille, de som selges på et lite reagensglass i endel innvandrer- og delikatessebutikker (det går med en vanlig på pose også, altså, men førstnevnte er litt kraftigere og lukter litt bedre)

- Sukker

Fyll glasset halvveis med sukker, snitt vaniljestange på lags og skrap frøene ned i sukkeret, legg i vanlijestangen, fyll opp med ukker og rør/rist glasset. La stå noen dager. Voilà, og du har hjemmelaget vaniljesukker med ekte vaniljearoma, ikke den beske syntetiske. Godt i karamellpudding, på fruktsalater m.m.

Jeg pleier å style glasset eller boksen litt, med matchende papirlapp/kort og hyssing eller sløyfe (alt etter søthetsnivået på gavemottakerens kjøkken....). Stor suksess som julegave ifjor!

Skrevet

Verdens enkleste oppskrift på brente mandler:

Brente mandler

1/2 kg mandler

250 g malis

1 1/2 dl vann

Kok opp alle ingrediensene, la vannet koke inn. Når mandlene har blitt tørre og sukkeret har krystallisert seg; skru platen opp og rør kraftig. Det hvite laget skal smelte til en gyldenhet. Du kan godt ta de litt før også, når de har litt krystaller på seg. Jeg synes det er best. Hell utover bakepapir og del fra hverandre med gaffel. Jeg synes det er best å vente noen minutter med å skille de, så holder de seg fra hverandre.

Gjest gjest 0
Skrevet

Hmm den siste oppskriften der stemmer vel ikke helt? Du sier noe om sukker?

Hva bruker man slike chutney til? Jeg får en anelese av at hvis jeg ikke setter på en liten lapp med bruksideer blir det bare stående så lenge at det kastes....

Noen flere med tips og oppskrifter til spiselig gaver?

Skrevet

Dette lager jeg hver jul, og har gitt det som gave i flotte glass ved flere anledninger;

PEPPERMYNTE

1 dl melk

1 ss mel

Røres sammen og kokes til en tykk grøt. Avkjøles. Du kan lage oppsktiften så stor du vil.

500 g melis

4-5 dråper peppermynteolje (fåes i spesialforretninger, Sverige m.fl.)

Røres inn i grøten.

FYLL

2 ss kokosfett

2 stk mørk kokesjokolade

Kokos

Smelt dette sammen og avkjøl litt. Kokosfettet gjør at sjokoladen ikke klumper seg.

Del opp deigen i passe store biter og form dem slik du vil. Jeg bruker å rulle dem til små baller og deretter klemme dem litt så de blir avlange. Dypp dem i sjokoladen og rull dem i kokosen. Legg dem i kjøleskapet så de stivner.

Oppbevares i kjøleskapet og taes ut før servering. Utrolig godt og friskt!

Skrevet
Hmm den siste oppskriften der stemmer vel ikke helt? Du sier noe om sukker?

Melis er jo sukker... i en annen form.

Gjest gjest 0
Skrevet
Melis er jo sukker... i en annen form.

Å sånn ja!

Innbilte meg at det skulle være begge deler.. :ler:

Skrevet

Det største problemet med brente mandler, er å få dem fra hverandre. Men den som gir meg noe slikt til jul, blir helten min i lang tid framover :)

Skrevet
Hva bruker man slike chutney til? Jeg får en anelese av at hvis jeg ikke setter på en liten lapp med bruksideer blir det bare stående så lenge at det kastes....

Noen flere med tips og oppskrifter til spiselig gaver?

Chutney er godt som tilbehør til kjøtt- og fiskeretter. Chutney er jo også ofte fast tilbehør til indiske retter (særlig mangochutney). Og godt til ost og kjeks.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...