Gjest Sprettballen Skrevet 29. mars 2017 #1 Del Skrevet 29. mars 2017 (endret) Jeg har Mb Crohns, og en av triggerne mine er fysisk aktivitet. De senere årene har jeg klart å finne en balansegang som ikke trigger sykdommen, og jeg kan trene 2, maksimalt 3, timer i uken så lenge jeg ikke trener for hardt, og sørger for nok hvile, både mellom treningsøkter og i forbindelse med annen hverdagslig aktivitet. Min ukentlige rutine har vært 30 -45 minutter lett jogging 2-3 dager i uken, og lette styrkeøvelser 2 dager i uken, vanligvis i forbindelse med joggeturene. Men, jeg har også revmatisme (spondylartropati) som blant annet slår seg på korsrygg og bekken/hofte, og ved for lite aktivitet får jeg sterke smerter, og jeg stivner. Jeg snakker da om at jeg stivner i slik grad at det er vanskelig å ta på sokker og sko, det er vanskelig å sove fordi jeg ikke finner en god liggestilling, og bevegelse generelt blir smertefullt. Korsrygg og hofter vil at jeg skal være langt mer aktiv enn de 2-3 gangene i uken Crohns tillater. Behandler anbefaler 60 minutter gange/jogging daglig, med påfølgende øvelser og tøying, men dette er som sagt langt over hva kroppen tillater. Jeg har ikke klart å finne minimumsgrensen her, slik jeg har funnet maksimumsgrensen for Crohns. Og her ligger dillemmaet mitt. Hvordan holde stivheten og smertene i sjakk uten å trigge Crohns? Legene sier at jeg må prøve meg frem, men det er ikke så lett når jeg etter 3 uker med trening må avbryte i 6-8 uker på grunn av oppbluss, og hele tiden må starte på nytt igjen. Jeg klarer ikke finne den rette balansegangen! Jeg kan ikke være den eneste med dette problemet, og derfor lurte jeg på om noen har erfaringer og tips de vil dele med meg. Jeg lurer på hvor ofte og lenge andre med spondylartropatier trener for å holde stivhet og smerter i sjakk, og ikke minst, hvordan trener dere? Andre tips og råd tas også i mot med takk! Endret 29. mars 2017 av Sprettballen Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kicki_90 Skrevet 29. mars 2017 #2 Del Skrevet 29. mars 2017 Nå har ikke jeg så mye kjennskap til sykdommene, men en tanke som slo meg var at kanskje du kan ha kortere økter men oftere? I stedet for å trene styrkeøvelsene sammen med joggingen så kan du trene det dagen etter. Gå en bitteliten tur for å bli litt varm, type 10-15 min før øvelsene. Hvis det er bedre for revmatismen med litt oftere bevegelse, men for chronsen litt kortere økter. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Sprettballen Skrevet 29. mars 2017 #3 Del Skrevet 29. mars 2017 (endret) Takk for forslaget. Jeg håper du ikke synes jeg problematiserer ting, men utfordringen blir da å få nok hvile. Jeg har en veldig høy stressrespons, og restitusjon tar veldig lang tid, selv ved lav intensitet. Det er bakgrunnen for valget med noe lengre, men sjeldnere økter. (Kort sagt, for Crohns del bør jeg hvile dagen før, og dagen etter aktivitet) Endret 29. mars 2017 av Sprettballen Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 29. mars 2017 #4 Del Skrevet 29. mars 2017 Hva med stretching eller yoga øvelser for å få inn bevegelse inn leddene etc uten mye stress/ for høy anstrengelse? Anonymkode: de3f5...f68 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Pinkee Skrevet 29. mars 2017 #5 Del Skrevet 29. mars 2017 Jeg tenker yoga, det er bra for stivhet, og ganske så rolig. Hva hvis du bytter ut jogging med å gå, og bruker resten av kreftene på yoga? Yoga gjør deg jo både smidig og sterk. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Sprettballen Skrevet 29. mars 2017 #6 Del Skrevet 29. mars 2017 Yoga kan være en mulig løsning. Jeg er særdeles ukoordinert, og behøver sikkert litt hjelp, men det finnes sikkert et senter som kan hjelpe meg på vei. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Pinkee Skrevet 29. mars 2017 #7 Del Skrevet 29. mars 2017 Ja, eller prøv doyogawithme.com, der er det bare så utrolig mange videoer. Vil anbefale min guru David Prosyshyn (eller noe i den dur) Lykke til, håper du finner en løsning, er så kjipt når kroppen ikke vil tåle det man har lyst til. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Sprettballen Skrevet 29. mars 2017 #8 Del Skrevet 29. mars 2017 (endret) 6 timer siden, Pinkee skrev: Ja, eller prøv doyogawithme.com, der er det bare så utrolig mange videoer. Vil anbefale min guru David Prosyshyn (eller noe i den dur) Lykke til, håper du finner en løsning, er så kjipt når kroppen ikke vil tåle det man har lyst til. Takk for det! Jeg har undersøkt litt om medisinsk yoga, men jeg har ikke funnet noen på dagtid ennå. Håper det finnes, for det kan være forsøket verd. (Jeg kan ikke være aktiv på kveldstid, fordi jeg bruker så lang tid på å roe ned etter aktivitet) Endret 29. mars 2017 av Sprettballen Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest kattehviskeren Skrevet 29. mars 2017 #9 Del Skrevet 29. mars 2017 14 timer siden, Sprettballen skrev: Yoga kan være en mulig løsning. Jeg er særdeles ukoordinert, og behøver sikkert litt hjelp, men det finnes sikkert et senter som kan hjelpe meg på vei. Yoga er ikke vanskelig koordinasjonsmessig. Høres perfekt ut for deg! Men ikke ta ashtanga-yoga, det kan være ganske krevende fysisk, sats på hatha-yoga, masse stretching og fokus på pusten, veldig bra mot stress, mao. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest HEB1234 Skrevet 29. mars 2017 #10 Del Skrevet 29. mars 2017 (endret) . Endret 29. desember 2020 av HEB1234 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Sprettballen Skrevet 30. mars 2017 #11 Del Skrevet 30. mars 2017 8 timer siden, kattehviskeren skrev: Yoga er ikke vanskelig koordinasjonsmessig. Høres perfekt ut for deg! Men ikke ta ashtanga-yoga, det kan være ganske krevende fysisk, sats på hatha-yoga, masse stretching og fokus på pusten, veldig bra mot stress, mao. Takk for rådet. Jeg satser på å prøve medisinsk yoga i første omgang, så får jeg se hvordan det går. De satser også på rolige bevegelser og pust, og jeg håper det vil ha god effekt på fleksibiliteten. Fungerer ikke det, får jeg prøve hatha-yoga. 8 timer siden, HEB1234 skrev: En venn av meg har Chrons, og sverger til å ta kosttilskudd med rødalm (Slippery Elm). Det funker mot fatigue for han ihvertfall:-) edit: rødalm istedenfor almbark Takk for tipset. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå