Gå til innhold

Hva gjør taco så usunt?


Lilje:)

Anbefalte innlegg

Av alle typer mettt fett, så er palmeolje det verste. Altså smør o.l. er ikke farlig, men palmeolje er det.

Anonym poster: 83a7c357f7b0e5f9a25c737ab2c69d65

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Palmeolje finnes i nudler, posemat, kjeks og masse annet som vi ikke tenker over. Rart vi ikke er dævve hele gjengen!

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Palmeolje finnes i nudler, posemat, kjeks og masse annet som vi ikke tenker over. Rart vi ikke er dævve hele gjengen!

Palmeolje er ikke et virus som slår deg og som plutselig dreper deg innen noen uker. Effekten av palmeolje viser seg med tiden. Gjerne i 40-50 års alderen. Har man spist mye palmeolje bør man være bekymret, etter min mening. Hjerte- og karsykdommer som kommer i 40-50-årene kan godt skyldes at man har fått i seg for mye palmeolje.

Det er greit nok at det er palmeolje i mange produkter i dag, men det er jo også snakk om en god mengde man må få i seg av det. Selv om at det finnes folk som lever utelukkende på halvfabrikat og ferdigmat, er det også mange, mange som spiser så små mengder palmeolje at det ikke tar skade. Som for eksempel de som spiser 2-3 lefser til tacosen innimellom. Det er også flere og flere produsenter som styrer unna palmeolje fordi mennesker boikotter produkter som inneholder det. Se på Toro for eksempel, og Old El Paso som jeg nevnte tidligere i tråden.

Men er man ikke bekymret over helsefarene ved å konsumere masse palmeolje, kan man være bekymret for miljøet i stedet da. Palmeolje ødelegger miljøet også nemlig.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er det som ikke gjør taco til en fullverdig middag? (er så mange som sier det) Og hva gjør den usunn? Mange sier de liksom skeier ut med taco i helgen..

Er det osten og evt lefsene som gjør det? Hva hvis man bruker skjell istedet?

Og bytter ut rømme med kesam? Bruker karbonadedeig i stedet for kjøttdeig?

Er ikke dette en flott middag da: Karbonadedeig, ost, grønnsaker (salat, agurk, mais, avocado), kesam, tacosaus, 2-3 tacoskjell? :)

Tja, litt lite fett i det eksempelet ditt og tacoskjell og mais er ikke sunt.

Det som gjør den usunn er sukker og korn, altså ut med lefse, skjell og mais og lag tacokrydderet selv. Det er veldig lett å lage tacokrydderet selv! Google og du skal finne. Lag gjerne også tacosausen selv. Og man skal alltid velge fullfett-versjon med mindre det er noen spesiell grunn for å velge noe annet (bakeegenskaper for eksempel). Man skal IKKE bytte rømme med kesam. Man skal IKKE bytte ut kjøttdeig med karbonadedeig.

Jeg liker best tacosalat (ingen skjell/lefse og blander alle ingrediensene i en dyp tallerken), men lager skjell av ost hvis gjester vil ha skjell. Disse skjellene har gjestene mine sagt at er bedre enn kjøpeskjell. :)

Jeg synes det er så komisk med disse som niteller kalorier uten å ofre metthetsgrad eller vitaminer og mineraler en tanke. "Bare 400 kcal og ble sååå mett". 2 timer senere er man skrubbsulten igjen. Hva hjelper det da om det er "bare" så og så mange kalorier? Man må ikke se seg blind på kalorier.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Palmeolje er ikke et virus som slår deg og som plutselig dreper deg innen noen uker. Effekten av palmeolje viser seg med tiden. Gjerne i 40-50 års alderen. Har man spist mye palmeolje bør man være bekymret, etter min mening. Hjerte- og karsykdommer som kommer i 40-50-årene kan godt skyldes at man har fått i seg for mye palmeolje.

Det er greit nok at det er palmeolje i mange produkter i dag, men det er jo også snakk om en god mengde man må få i seg av det. Selv om at det finnes folk som lever utelukkende på halvfabrikat og ferdigmat, er det også mange, mange som spiser så små mengder palmeolje at det ikke tar skade. Som for eksempel de som spiser 2-3 lefser til tacosen innimellom. Det er også flere og flere produsenter som styrer unna palmeolje fordi mennesker boikotter produkter som inneholder det. Se på Toro for eksempel, og Old El Paso som jeg nevnte tidligere i tråden.

Men er man ikke bekymret over helsefarene ved å konsumere masse palmeolje, kan man være bekymret for miljøet i stedet da. Palmeolje ødelegger miljøet også nemlig.

For ett fantastisk innlegg!!!!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja, litt lite fett i det eksempelet ditt og tacoskjell og mais er ikke sunt.

Det som gjør den usunn er sukker og korn, altså ut med lefse, skjell og mais og lag tacokrydderet selv. Det er veldig lett å lage tacokrydderet selv! Google og du skal finne. Lag gjerne også tacosausen selv. Og man skal alltid velge fullfett-versjon med mindre det er noen spesiell grunn for å velge noe annet (bakeegenskaper for eksempel). Man skal IKKE bytte rømme med kesam. Man skal IKKE bytte ut kjøttdeig med karbonadedeig.

Jeg liker best tacosalat (ingen skjell/lefse og blander alle ingrediensene i en dyp tallerken), men lager skjell av ost hvis gjester vil ha skjell. Disse skjellene har gjestene mine sagt at er bedre enn kjøpeskjell. :)

Jeg synes det er så komisk med disse som niteller kalorier uten å ofre metthetsgrad eller vitaminer og mineraler en tanke. "Bare 400 kcal og ble sååå mett". 2 timer senere er man skrubbsulten igjen. Hva hjelper det da om det er "bare" så og så mange kalorier? Man må ikke se seg blind på kalorier.

Dette er jeg sååå enig med deg i! Har tenkt på det mye selv.

Folk tenker bestandig at kalorifattig betyr det samme som sunt, men det er jo helt feil. Jeg tenker det hver gang jeg ser reklamer for disse Nutrilettbarene, og alle de andre slanketingene som _bare_ inneholder 90 kalorier eller 100 kalorier: De kaller det for et fullverdig måltid. Så teit! Hvis man i det hele tatt kjenner en liten metthetsfølelse av den baren, vil man garantert bli sulten igjen ganske fort. Da går vinningen opp i spinningen. Kunne like greit spist ordentlig grovbrød med pålegg, eller en kyllingsalat i stedet for den slankebaren du spiste + det du spiser 1-2 timer senere siden du nesten dør av sult!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Av alle typer mettt fett, så er palmeolje det verste. Altså smør o.l. er ikke farlig, men palmeolje er det.

Anonym poster: 83a7c357f7b0e5f9a25c737ab2c69d65

Den var ny... Kan du utdype? Altså, jeg vet at smør ikke er farlig, men hvorfor mener du at palmeolje er farlig?

Palmeolje er ikke et virus som slår deg og som plutselig dreper deg innen noen uker. Effekten av palmeolje viser seg med tiden. Gjerne i 40-50 års alderen. Har man spist mye palmeolje bør man være bekymret, etter min mening. Hjerte- og karsykdommer som kommer i 40-50-årene kan godt skyldes at man har fått i seg for mye palmeolje.

Det er greit nok at det er palmeolje i mange produkter i dag, men det er jo også snakk om en god mengde man må få i seg av det. Selv om at det finnes folk som lever utelukkende på halvfabrikat og ferdigmat, er det også mange, mange som spiser så små mengder palmeolje at det ikke tar skade. Som for eksempel de som spiser 2-3 lefser til tacosen innimellom. Det er også flere og flere produsenter som styrer unna palmeolje fordi mennesker boikotter produkter som inneholder det. Se på Toro for eksempel, og Old El Paso som jeg nevnte tidligere i tråden.

Men er man ikke bekymret over helsefarene ved å konsumere masse palmeolje, kan man være bekymret for miljøet i stedet da. Palmeolje ødelegger miljøet også nemlig.

Hva i palmeolje er det du mener gir hjerte- og karsykdommer? Mettet fett har blitt frikjent som årsak til HKS... Men raffinerte karbohydrater har ikke...

Noe jeg synes er rart er at disse som skyr palmeolje fordi de mener at det ødelegger miljøet - de spiser ofte margarin... Margarin inneholder en god del palmeolje... Man må nemlig ha en del mettet fett i margarinen for at den skal være smørbar med de produksjonsmetoder som er lov nå. Og vegetabilske oljer med mettet fett må du til varmere strøk for å finne og så er palmeolje billig... Her er det veldig lite mettet vegetabilsk fett å få dyrket...

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er jeg sååå enig med deg i! Har tenkt på det mye selv.

Folk tenker bestandig at kalorifattig betyr det samme som sunt, men det er jo helt feil. Jeg tenker det hver gang jeg ser reklamer for disse Nutrilettbarene, og alle de andre slanketingene som _bare_ inneholder 90 kalorier eller 100 kalorier: De kaller det for et fullverdig måltid. Så teit! Hvis man i det hele tatt kjenner en liten metthetsfølelse av den baren, vil man garantert bli sulten igjen ganske fort. Da går vinningen opp i spinningen. Kunne like greit spist ordentlig grovbrød med pålegg, eller en kyllingsalat i stedet for den slankebaren du spiste + det du spiser 1-2 timer senere siden du nesten dør av sult!

Så lite som 90-100 kcal? Så en som slanker seg og spiser 1500 kcal om dagen skal spise 15 "fullverdige måltider"? Yikes...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva i palmeolje er det du mener gir hjerte- og karsykdommer? Mettet fett har blitt frikjent som årsak til HKS... Men raffinerte karbohydrater har ikke...

Noe jeg synes er rart er at disse som skyr palmeolje fordi de mener at det ødelegger miljøet - de spiser ofte margarin... Margarin inneholder en god del palmeolje... Man må nemlig ha en del mettet fett i margarinen for at den skal være smørbar med de produksjonsmetoder som er lov nå. Og vegetabilske oljer med mettet fett må du til varmere strøk for å finne og så er palmeolje billig... Her er det veldig lite mettet vegetabilsk fett å få dyrket...

Jeg siterer regnskog.no:

"Den tyktflytende palmeoljen er langt mer helseskadelig enn annen vegetabilsk olje, fordi den legger seg rundt hjertet og i blodårene. Hele 45 prosent av fettsyrene i palmeolje er såkalt palmitinsyre som er en av de mest kolesteroløkende fettsyrene vi har. Dermed kan høyt inntak av palmeolje gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Til sammenligning inneholder rapsolje 7 prosent mettet fett, solsikkeolje 12 prosent, olivenolje 15 prosent og soyaolje 16 prosent mettet fett."

Jeg skjønner at mange andre bruker mye margarin og at det inneholder palmeolje, men igjen - det er snakk om mengdene her. Naturlig nok kan man ikke styre unna palmeolje 100% siden det finnes såpass mange produkter i butikkene som inneholder det. Da er det bedre å gå til produsentene og klage på palmeoljen, eventuelt boikotte produkter som man vet har høyt innhold av palmeolje. Og selvfølgelig, å boikotte margarin er ikke dumt (i mine øyne). Jeg bruker ytterst sjeldent margarin og smør. Jeg bruker omtrent bare oljer (raps, oliven, solsikke). Både i middag og i bakst. Jeg bruker smør en sjelden gang når jeg baker, men ellers går det i overnevnte.

Og det er selvfølgelig et dilemma dette med palmeolje. Fordi det er billig og lettere for produsentene og for oss å kjøpe produkter som inneholder palmeolje. Men her snakker vi et produkt som både truer helsa vår, urbefolkninger, regnskogen og klimaet. Jeg ville heller betalt noen kroner ekstra for produkter UTEN palmeolje. Uten at jeg er hysterisk eller noe.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg siterer regnskog.no:

"Den tyktflytende palmeoljen er langt mer helseskadelig enn annen vegetabilsk olje, fordi den legger seg rundt hjertet og i blodårene. Hele 45 prosent av fettsyrene i palmeolje er såkalt palmitinsyre som er en av de mest kolesteroløkende fettsyrene vi har. Dermed kan høyt inntak av palmeolje gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Til sammenligning inneholder rapsolje 7 prosent mettet fett, solsikkeolje 12 prosent, olivenolje 15 prosent og soyaolje 16 prosent mettet fett."

Jeg skjønner at mange andre bruker mye margarin og at det inneholder palmeolje, men igjen - det er snakk om mengdene her. Naturlig nok kan man ikke styre unna palmeolje 100% siden det finnes såpass mange produkter i butikkene som inneholder det. Da er det bedre å gå til produsentene og klage på palmeoljen, eventuelt boikotte produkter som man vet har høyt innhold av palmeolje. Og selvfølgelig, å boikotte margarin er ikke dumt (i mine øyne). Jeg bruker ytterst sjeldent margarin og smør. Jeg bruker omtrent bare oljer (raps, oliven, solsikke). Både i middag og i bakst. Jeg bruker smør en sjelden gang når jeg baker, men ellers går det i overnevnte.

Og det er selvfølgelig et dilemma dette med palmeolje. Fordi det er billig og lettere for produsentene og for oss å kjøpe produkter som inneholder palmeolje. Men her snakker vi et produkt som både truer helsa vår, urbefolkninger, regnskogen og klimaet. Jeg ville heller betalt noen kroner ekstra for produkter UTEN palmeolje. Uten at jeg er hysterisk eller noe.

Jeg hadde tenkt å sitere andre tilsvarende innlegg også, men jeg tar bare med det over.

Regnskog.no er såvidt meg bekjent ikke en side drevet av forskere på hjerte/karsykdommer. De bare hopper på vognen.

Palmeolje og kokosolje er svært like i oppbygning og innhold. Likevel anser de fleste "helsebevisste" palmeolje som usunt og kokosolje som sunt.

God dag, mann, økseskaft!

Regnsskog.no gir kostholdsråd. Det var nytt. Kanskje vi burde se til WWF for hvordan vi kan øke våre sportslige prestasjoner!

Anbefaler alle som er skeptiske til mettet fett å se litt på dette minikurset om lipoproteiner: http://www.friskogfu...-lipoproteiner/

Når man snakker om kolesterol mener man i nesten alle tilfeller lipoproteiner. Ikke fettstoffet kolesterol!

Kosthold med mye mettet fett og lite karbohydrater gir store og "fluffy" LDL-partikler uten å øke totalvolumet noe særlig siden det samtidig reduserer antallet partikler. Volumtallet vil da se tilsynelatende likt ut eller kanskje til og med høyere.

Kosthold med lite mettet fett og mye karbohydrater gir små og mange LDL-partikler. Totalvolumet kan til og med være svært lavt.

Mye palmeolje utvinnes dog uetisk. Med stor hogst av regnskog som resultat. Det er helt ok å ha denne bekymringen, men det er ingen problemer med å få tak i rettferdig palmeolje om man vil. Av typen som ikke er separert og med alle vitaminene igjen. Da har palmeolje en rød-oransje farge.

Det man bør dog unngå av fett er oljer med høyt innhold av flerumettede fettsyrer av typen omega6. Omtrent alle plantekilder på fett inneholder i stor grad flerumettet fett. Hederlige unntak er rapsolje, olivenolje, avocadoolje og modifisert (high-oleic) solsikkeolje. Sistnevnte er mulig å få tak i i Norge. Jeg tror Helios markedsfører det som "stekeolje".

Endret av Supraspinatus
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og jeg ler av deg...hva er "normal" taco da?

Jeg er ikke AB, men det er jo lett å se at en "norsk" taco skiller seg fra en original taco.

Du finner ikke f.eks ikke kjøttdeig, agurk og kald mais på en Meksikansk taco. Carnitas, bønner og ris derimot...

Endret av Chloe-
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Palmeolje, MSG og andre tilsetningsstoffer.

Anonym poster: 83a7c357f7b0e5f9a25c737ab2c69d65

Det er ikke alle tacoprodukter som inneholder palmeolje.

..

Tacoshell er veldig usunt vet jeg i allefall.

Men hvis man har MEST grønnsaker, ser jeg ingenting i veien for å ete taco på lørdager.

Man trenger ikke spise 5 porsjoner heller liksom.

Man kan ha mye sunt i taco :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest blah blah

Og jeg ler av deg...hva er "normal" taco da?

Hun mener vel den mer originale tacoen som er ganske så ulik den texmex-tacoen som vi spiser her i Norge ;)

Jeg er ikke så bekymret over hvor sunn/usunn tacoen jeg spiser er. Jeg spiser det kanskje en gang i måneden (original tacomat spiser jeg kanskje 3 ganger pr mnd, men denne er helt anderledes)

Da spiser jeg kanskje 1 1/2 lefse, stappfull med salat, lök, agurk, salsa, fefferoni, noen biter fetaost og litt kjött Av kjött så kan det väre kjöttdeig med tacokrydder, men det er sjeldent for jeg liker det ikke så godt. Stort sett så går det i gyros, biffstrimler eller kyllingfileter

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Tja, litt lite fett i det eksempelet ditt og tacoskjell og mais er ikke sunt.

Det som gjør den usunn er sukker og korn, altså ut med lefse, skjell og mais og lag tacokrydderet selv.

Er mais usunt? Hvorfor det isåfall?

Endret av Wonderbitch
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde tenkt å sitere andre tilsvarende innlegg også, men jeg tar bare med det over.

Ok. Så flott at du vet absolutt alt om palmeolje og kan fortelle alle i denne tråden om det. Jeg gidder virkelig ikke diskutere med deg. Du har helt rett - jeg er ingen ekspert på palmeolje. Jeg bare "vet" det jeg har hørt i media, har lest i artikler og har fått av informasjon ellers. Du skjønner, de fleste av oss får informasjon fra litt forskjellige steder, og da er det vanskelig å henvise til èn kilde. Derfor siterte jeg regnskog.no, fordi det var det nærmeste jeg kom. Så beklager hvis jeg henviser til en kilde som ikke har forsket på palmeolje - det er jo helt grusomt. Selv om at denne kilden sier akkurat det samme som alle andre kilder som er lett tilgjengelig på nett.

Poenget mitt var uansett ikke å forklare hvorfor palmeolje er dumt for helsa, men å forklare at helseulempene ved palmeolja ikke viser seg over natten, men at det kommer med alderen. (Ja fordi det er det jeg har lært!) Jeg syns du er veldig spydig med kommentaren din. "God dag mann økseskaft". Så utrolig unødvendig kommentar. Akkurat som at vi som har lest om palmeolje i media og sett dokumentarer ikke vet noen ting! Vel, når dokumentarer og aviser og andre kilder forteller meg at palmeolje gir hjerte- og karsykdommer - ja, da tror jeg på det. Fordi jeg har ikke grunnlaget for å vite noe annet. Så "god dag mann økseskaft" til meg. Not.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

Taco er da ærnæringsmessig sett ikke noe problem??

Du er skremmende ignorant. Hvertfall når det kommer til mat...

Anonym poster: 09bdced9f436f7db1c443b711931fdb2

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok. Så flott at du vet absolutt alt om palmeolje og kan fortelle alle i denne tråden om det. Jeg gidder virkelig ikke diskutere med deg. Du har helt rett - jeg er ingen ekspert på palmeolje. Jeg bare "vet" det jeg har hørt i media, har lest i artikler og har fått av informasjon ellers. Du skjønner, de fleste av oss får informasjon fra litt forskjellige steder, og da er det vanskelig å henvise til èn kilde. Derfor siterte jeg regnskog.no, fordi det var det nærmeste jeg kom. Så beklager hvis jeg henviser til en kilde som ikke har forsket på palmeolje - det er jo helt grusomt. Selv om at denne kilden sier akkurat det samme som alle andre kilder som er lett tilgjengelig på nett.

Poenget mitt var uansett ikke å forklare hvorfor palmeolje er dumt for helsa, men å forklare at helseulempene ved palmeolja ikke viser seg over natten, men at det kommer med alderen. (Ja fordi det er det jeg har lært!) Jeg syns du er veldig spydig med kommentaren din. "God dag mann økseskaft". Så utrolig unødvendig kommentar. Akkurat som at vi som har lest om palmeolje i media og sett dokumentarer ikke vet noen ting! Vel, når dokumentarer og aviser og andre kilder forteller meg at palmeolje gir hjerte- og karsykdommer - ja, da tror jeg på det. Fordi jeg har ikke grunnlaget for å vite noe annet. Så "god dag mann økseskaft" til meg. Not.

"Goddag, mann, økseskaft" er ikke til ditt valg av kilde, men til den allmenne oppfatningen av at palmeolje er usunt, mens kokosolje er sunt. Selv om det så og si er akkurat det samme. Mettet fett tetter ikke igjen årene dine over tid.

Media skriver det de må for å selge mest mulig. Er det "in" å rakke ned på fett så kommer det artikler om det. Er det bra å kutte karbohydrater skriver de om det. Osv.

At mettet fett (over kort eller lang tid) tetter igjen blodårene har de fortsatt ikke klart å bevise klart nok til at man kan si det sikkert. Hvis du hadde tatt deg tid til å lese "minikurs i lipoproteiner" så hadde du sikkert forstått mer av svaret.

Jeg sier ikke det er kildeplikt på et diskusjonsforum, men å spre videre det som står i avisene bidrar til at det blir gjentatt så mange ganger at det blir "sant". Og det er nok det som er tilfelle med mettet fett. Teorien om at mettet fett, og kolesterol i kosten er årsaken til HKS er en teori som ble til på slutten av 40-årene, testet uten gode resultater flere ganger i 50- og 60-årene. Likevel kom det anbefalinger i 70-årene med anbefalingene om å kutte mettet fett fra kosten. Uten at bevisene forelå.

Energien skulle man erstatte med karbohydrater.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du er skremmende ignorant. Hvertfall når det kommer til mat...

Anonym poster: 09bdced9f436f7db1c443b711931fdb2

Argumenter for påstanden din takk.
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Goddag, mann, økseskaft" er ikke til ditt valg av kilde, men til den allmenne oppfatningen av at palmeolje er usunt, mens kokosolje er sunt. Selv om det så og si er akkurat det samme. Mettet fett tetter ikke igjen årene dine over tid.

Media skriver det de må for å selge mest mulig. Er det "in" å rakke ned på fett så kommer det artikler om det. Er det bra å kutte karbohydrater skriver de om det. Osv.

At mettet fett (over kort eller lang tid) tetter igjen blodårene har de fortsatt ikke klart å bevise klart nok til at man kan si det sikkert. Hvis du hadde tatt deg tid til å lese "minikurs i lipoproteiner" så hadde du sikkert forstått mer av svaret.

Jeg sier ikke det er kildeplikt på et diskusjonsforum, men å spre videre det som står i avisene bidrar til at det blir gjentatt så mange ganger at det blir "sant". Og det er nok det som er tilfelle med mettet fett. Teorien om at mettet fett, og kolesterol i kosten er årsaken til HKS er en teori som ble til på slutten av 40-årene, testet uten gode resultater flere ganger i 50- og 60-årene. Likevel kom det anbefalinger i 70-årene med anbefalingene om å kutte mettet fett fra kosten. Uten at bevisene forelå.

Energien skulle man erstatte med karbohydrater.

Jeg har absolutt ingen oppfatning av at kokosolje er sunt. Og jeg tviler like mye på mange av de andre matvarene som er klassifisert som "sunne" i dag.

Hva er kilden din forresten?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...