MarianneE Skrevet 8. juni 2010 #1 Del Skrevet 8. juni 2010 sitter og skriver brev til min brevveninne i Tsjekkia og hun lurer på hva som er typisk norsk mat. Hva er egentlig typisk norsk mat? Tenker da ikke på smalahove og slikt, men typisk hverdagsmat. Vet du det? :klø: Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Marlo Skrevet 8. juni 2010 #2 Del Skrevet 8. juni 2010 Kjøttkaker, da gjerne med poteter, brun saus og ertestuing til. Ellers er pr i dag hverdagsmat noe slikt som, stekepølser med potetmos, gulrøtter etc. Koteletter, lapskaus (VELDIG typisk norsk ifølge mine utenlandske venner og familie), vafler (ikke hverdagsmat, men dog typisk norsk å servere på kaffebesøk, sammenkomster som gjennom skolen, fritidssysler etc) Nå stoppet det litt opp hos meg *tenke tenke* Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
I.am.me Skrevet 8. juni 2010 #3 Del Skrevet 8. juni 2010 Mitt bidrag blir tamt da jeg ikke spiser norsk mat så ofte, men: Fiskeboller i hvitsaus Hjemmelaget pizza med stor bunn og mye fyll (begynner å bli ganske norsk, gjør det ikke?) Fisk generelt, stekt og kokt med poteter Får-i-kål Lefse (ikke middag, men veldig norsk) Rømmegrøt Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest goodtwin Skrevet 8. juni 2010 #4 Del Skrevet 8. juni 2010 risensgrynsgrøt, lomper (pølser med lompe?) grandiosa... Joikakaker, kokt torsk, stekt sei, fisk, fisk, fisk... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kråkesaks Skrevet 8. juni 2010 #5 Del Skrevet 8. juni 2010 Deltakerne på alt for Norge ble skikkelig forvirra når de ble servert reker med loff og majones. Ellers er vel fiskekaker, fiskeboller og fiskepudding ganske vanlig. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
MarianneE Skrevet 8. juni 2010 Forfatter #6 Del Skrevet 8. juni 2010 Takk, dette burde jeg egentlig vist..... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
MarianneE Skrevet 8. juni 2010 Forfatter #7 Del Skrevet 8. juni 2010 Takk, det burde jeg igrunn vist... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Spinell Skrevet 8. juni 2010 #8 Del Skrevet 8. juni 2010 Er enig i mye her, og vil tilføye at jeg antar spagetti med "rød kjøttsaus" er en temmelig vanlig middag hos norske familier, hvis det var det du tenkte på. Ellers; stuinger og stapper som tilbehør! Erterstuing, kålstuing, kålrabistappe og potetmos er ikke ting jeg har spist mye av i utlandet (altså; potetpuré, som en kaller det på restaurant, er vel egentlig bare en litt jålete potetmos, men men...) Vår surkål til svinekjøttet skiller seg også fra den tyske Sauerkraut-en, som tsjekkerne sikkert kjenner til. Dessuten spiser vel vi i vanligvis Norge middag noe tidligere enn de gjør i mange andre land. Dette sikkert fordi vi er ett av få land med kald lunsj og middag som eneste varme måltid i døgnet. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Leanne Skrevet 8. juni 2010 #9 Del Skrevet 8. juni 2010 Mange typer "potet" middag, kjøttkaker, medisterkaker, karbonader, koteletter osv servert med poteter, brunsaus og en form for grønnsaksblanding.. Ellers er jo pølse og lompe særnorsk.. Rømmegrøt så jeg var nevnt tidligere, men hva med risgrøt? (har ikke sett det i andre land jeg har vært i... må har ikke lett etter det heller - og har ikke akkurat reist verden rundt...) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Dark Star Skrevet 8. juni 2010 #10 Del Skrevet 8. juni 2010 Jeg tror noe av det aller "norskeste" er matpakka vår. Ellers har man jo : Gammelsalta sei/ rødsei Komler Boknafisk Sodd Surstek Multekrem Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
hilli Skrevet 9. juni 2010 #11 Del Skrevet 9. juni 2010 Jeg ville sagt at tradisjonell norsk hverdagsmiddag inkluderer som oftest: - Kjøtt eller fisk, stekt eller kokt - Kokte poteter - Kokte grønnsaker - Saus Andre måltider som frokost, lunsj og kveldsmat består av brødskive med ost, kjøtt eller syltetøy. Og så kan man jo ta med at de fleste nå til dags har et kosthold som omfatter både mer spennende retter enn de tradisjonelle, men også mye ferdigmat som frossenpizza og posemat. Pasta, pizza og wok er vel kanskje noe av det mest vanlige folk har til middag viljeg tro. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Safira Skrevet 9. juni 2010 #12 Del Skrevet 9. juni 2010 Jeg kan ikke komme på så mye som ikke er nevnt, men makrell i tomat er vel ganske typisk norsk? De har det vel i Sverige og Danmark også(?), men jeg har snakket med folk fra flere andre land som syntes det hørtes rart ut. Kaviar som pålegg er kanskje helle ikke så vanlig i utlandet. Og så har vi jo brunost og geitost. Nå ble vel dette mer pålegg, men det passer hvertfall til beskrivelsen "hverdagsmat" Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
CathFoto Skrevet 10. juni 2010 #13 Del Skrevet 10. juni 2010 Mest typisk norsk mat er vel taco og pizza grandiosa. Mer tradisjonell mat er kjøttkaker(nasjonalretten), torsk, smalahove, juleribbe, fårikål, pinnekjøtt, erter kjøtt og flesk, komle osv Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
CathFoto Skrevet 10. juni 2010 #14 Del Skrevet 10. juni 2010 kaviar på tube, brunost, makrell i tomat, norvegia Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kråkesaks Skrevet 10. juni 2010 #15 Del Skrevet 10. juni 2010 hva med risgrøt? (har ikke sett det i andre land jeg har vært i... må har ikke lett etter det heller - og har ikke akkurat reist verden rundt...) Jeg gikk på folkehøyskole med en russer og det var interessant å observere hvilke matretter han synes var nye og rare. Risgrøt var faktisk ikke en av dem. Jeg husker ikke hva han sa om hvordan de spiste den, men de hadde i hvert fall risgrøt i Russland også. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest AnonymBruker Skrevet 10. juni 2010 #16 Del Skrevet 10. juni 2010 Det blir vel ganske feil å si at pizza, taco og spaghetti er typisk norsk mat, selv om det er ganske mange som spiser dette i Norge. Jeg ville nevnt at disse matrettene er mye brukt i Norge, spesielt som lørdagskos, kanskje? Ellers er det vel naturlig at nordmenn har spist mye fisk på grunn av stor tilgang på dette, og at "potet"-middag er ganske vanlig. Vi spiser også mye brød med pålegg til frokost, lunsj og kvelds, istedet for å bruke brød som tilbehør slik det er vanlig i mange andre land. Det at vi ofte spiser grovt brød er også uvanlig med tanke på land som bare spiser loff/hvitt brød. Du kan kanskje nevne tradisjonsretter som oftest blir betraktet som julemat, f.eks ribbe & pinnekjøtt med forskjellig tilbehør som julepølse, medisterkake, sur/rødkål og tyttebærsyltetøy ++ Brunost er vel også særnorsk, mener ostehøvel også er en norsk oppfinnelse? (Er litt usikker, men tror det..) Klubb/kompe eller hva det kalles i ulike landsdeler kommer kanskje fra Norge? Kjøttsuppe og lapskaus har vel vært spist mye opp gjennom tiden pga relativt billig å lage i store mengder. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Alvina Skrevet 11. juni 2010 #17 Del Skrevet 11. juni 2010 Brunost med jordbærsyltetøy på brød og majones. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
MarianneE Skrevet 11. juni 2010 Forfatter #18 Del Skrevet 11. juni 2010 Oj... så mye dere har kommet med!! *imponert* Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå