Gå til innhold

Stress og kav å være miljøbevisst?


Tabris

Anbefalte innlegg

Under Grønn Shopping 2008-tråden går det nå halvveis en diskusjon omkring hvorvidt det er stress og strevsomt eller ikke med å være miljøbevisst. Siden jeg ikke vil at Grønn Shopping-tråden skal utvikle seg til en diskusjonstråd omkring stress, småbarnsmødre og miljøpress, så tenkte jeg å starte en egen tråd om det her.

Det er kommet argumenter om at kvinner, og da kanskje spesielt småbarnsmødre, har press nok fra før om de ikke skal begynne å tenke på miljø i tillegg til alt annet.

Dette er et argument jeg kan forstå, men som jeg ikke er enig i. Av flere grunner.

1. Det som er mest stressfylt med dette er kanskje før man begynner å implementere noe av dette i hverdagen, og tusen tanker og tips farer rundt i hodet sammen med alt det andre man har å gjøre. Det som da er viktig å tenke på er at man ikke skal gjøre alt med en gang - og man trenger heller ikke gjøre "alt" i det hele tatt.

Det er ikke snakk om at en småbarsmor/far over natten skal gå over til tøybleier, slutte å bruke bil, kutte ut kjøtt, kjøpe kun økologisk, handle kun fairtrade/veldedighetsgaver, bytte til sparepærer, handle økologiske klær, handle bare det aller mest nødvendige osv osv osv. En slik tankegang kan slite ut de fleste.

2. Noe annet som også er viktig å tenke på i denne sammenheng er at når man da først har gjort en endring, så blir det ganske fort en vane. Hvis man reduserer kjøttforbruket, går over til tøybleier eller bruker mindre bil så kan det være litt mer kav og kreve litt mer fokus i en overgangfase. Men den fasen vil gå over og det blir etterhvert en vane hvor man ikke lenger tenker særlig over det.

Det er når det har blitt en vane at man kan begynne å tenke på å innføre en ny miljøting. Slik blir stresset med overgang og nye ting redusert. Man tar en ting om gangen, kanskje det som er enklest for en selv først, og går gradvis over til mer ting - så langt som man selv vil.

3. Til syvende og sist dreier det seg også mye om holdning. Hvis man går inn for at dette er et unødvendig og slitsomt ytre press som bare vil gjøre hverdagen mer strevsom og komplisert, så vil det nok også bli slik. Men hvis man velger å se på det som en utfordring, kanskje også delvis som en livsstil, hvor man fokuserer på det positive ved endringene - en sunnere og grønnere livsstil som ofte gagner både en selv og miljøet - så kan det hele bli mye lettere og kjekkere.

F.eks så kan det å bytte ut handleposer med handlenett føre til mindre poser som tar opp plass hjemme. Reduserer man forbruket av unyttige ting man egentlig ikke har behov for - eller virkelig, virkelig lyst på - så kan man lettere spare penger til større og mer betydningsfulle ting. Spiser man mindre kjøtt, sparer man både mer penger samtidig som man kan få et sunnere kostthold, går man i stedet for å kjøre så kommer man raskere i form osv.

Det kan være en veldig god og varmende ting å vite at man er med på noe som er større enn en selv, og det kan faktisk trigge en indre motivasjon i en selv, i tillegg til alle de mer ytre og konkrete fordeler med det.

Endret av Tabris
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...