Gå til innhold

Friske urter


Anbefalte innlegg

Skrevet

Finnes det noen "regler" på hva slags urter som passer til forskjellig slags kjøtt?

Hvis jeg skal kjøpe et par friske urter til vinduskarmen (for å bruk som krydder, i marinade osv), hvilke bør jeg kjøpe?

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Persille er veldig anvendelig, jeg hadde riktignok stemplet det som "gammeldags", men i sommer har jeg hatt et par glattbladete persilleplanter ute som vi har brukt av omtrent daglig, til all slags mat... De er relativt lette å få til også. Basilikum er også veldig greit til sauser og supper med tomat i. Ellers har jeg en grønnmynte, men den har jeg av en eller annen grunn nesten glemt å bruke... Den er i hvert fall veldig lett å holde i live bare den får vann og gjødning. Og timian - også hardfør og veldig god (det finnes riktignok mange ulike sorter). Dill, men den er kanskje ikke så lett å få til innendørs. Så karse og høst etter en drøy uke.

Ellers kunne jeg tenkt meg å ha rosmarin, koriander og estragon, og kanskje salvie. Anbefaler å enten så selv (helst på våren), eller kjøpe planter på gartneri om du vil at de skal overleve på sikt. De du kjøper i butikken må stort sett brukes ganske kjapt. Også anbefales visst sånne Eva Solo urtepotter.

Skrevet

Basilikum regnes jo som selve grunnurten, og er noe man bør ha hvis man skal ha en liten urtehage.

Alt med tomat smaker bedre med basilikum.

Koriander er også veldig anvendelig.

Det kommer mye an på hvilken type mat du liker og hva du spiser mye av.

Skrevet

Det er først og fremst snakk om kjøttbaserte retter (kylling i hovedsak, men også svin og storfekjøtt), med salat som tilbehør. Og urten vil da bli brukt i marinade, som krydder og til å smakssette oljer.

Finnes det noen urt som regnes som ekstra god til kyllingretter?

Skrevet

Hvis jeg bare skulle hatt en urteplante ville jeg valgt timian. Den er veldig anvendelig og kan brukes i/til alt, kjøtt, fisk og grønnsaker. Den passer godt i både typisk norks mat, men er også utmerket i middelhavsmat. :)

Skrevet

Jeg er enig med alle som har svart over. Her er hvordan jeg stort sett bruker ulike urter.

Timian: Poteter, lam, pølser, kylling, sopp

Basilikum: Tomatretter, fisk, det meste av italiensk mat

Koriander: Indisk, meksikansk, marokkansk, tyrkisk

Persille (bruker vanligvis bladpersille, men tradisjonell kruspersille er også god): Det meste

Oregano: Pizza og andre retter med tomater

Mynte: Engelsk og indisk mat

Dill: Laks, squash, indisk mat, fiskeretter generelt, lam, frikasséer

Gressløk: Retter med egg, fiskeretter

Merian: Kylling, tomatretter

Vanligvis bruker jeg de urtene jeg har. De jeg synes er aller viktigst er koriander, persille og basilikum.

Skrevet

I tillegg til det som er nevnt:

Rosmarin og salvie er ypperlige til særlig kylling, lam og svinekjøtt. :)

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...