Værre Skrevet 4. juni #1 Del Skrevet 4. juni (endret) Sitat – Faktisk bør ikke barn spise særlig mye fisk i det hele tatt, sier Merete Eggesbø, professor ved NTNU og seniorforsker på Folkehelseinstituttet (FHI). Stikk i strid med EUs anbefalinger vil norske myndigheter at vi spiser mer av maten som gjør at vi får i oss mest miljøgifter, nemlig fisk, hevder forskerne. – Anbefalingene om å spise mer fisk er ikke til å forstå, sier Anne-Lise Bjørke Monsen. Hun er spesialist i barnesykdommer og i medisinsk biokjemi og overlege ved Sykehuset Innlandet, Helse Førde og Haukeland universitetssjukehus. Miljøgifter finnes i all mat. Men fisk er verstingen, mener forskerne. – Jo mer fisk og jo mer fet fisk vi spiser, dess mer miljøgifter får vi i oss. For barna og det ufødte liv kan det være veldig skadelig, sier Bjørke Monsen. I årevis har vi fått beskjed om å spise mer fisk, minst to ganger i uken. Hver uke sliter småbarnsforeldre over hele landet med dårlig samvittighet for at de ikke får i barna nok fet laks eller makrell i boks. Og så er det kanskje ikke bare feil, men også skadelig? https://www.vg.no/forbruker/helse/i/EypkRa/forskere-og-leger-advarer-barn-maa-spise-mindre-fisk Sitat Kortversjonen Norske forskere advarer mot mye fet fisk for barn, på grunn av miljøgifter. Fet fisk som laks og makrell kan skade barns utvikling, mener forskerne. Dette strider med norske myndigheters råd om å øke fiskeinntaket. Helsedirektoratet hevder fordelen ved fiskeinntak er større enn risikoen. Så mindre laks til ungene. Stikk i strid med hva jeg og mine venner har trodd. Sitat – Men i kostholdsrådene står det ingenting om at fisk er den viktigste årsaken til at vi får i oss betydelige mengder helseskadelige miljøgifter som PFAS og dioksiner, sier Bjørke Monsen. Endret 4. juni av Værre 2 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4. juni #2 Del Skrevet 4. juni Fake news 🙄 Anonymkode: 70fb9...73a 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4. juni #3 Del Skrevet 4. juni AnonymBruker skrev (4 minutter siden): Fake news 🙄 Anonymkode: 70fb9...73a Fra forskere? Anonymkode: d8b51...35e 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4. juni #4 Del Skrevet 4. juni Hva med å heller ta tak i forsøplingen av havene våre, og den industrielle oppdrettsnæringen i stedet for å bare kjøre "fet fisk er farlig" og slutte å spise noe som i naturlig tilstand gir en rekke viktige næringsstoffer. Anonymkode: 82fc6...69b 3 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. juni #5 Del Skrevet 5. juni Du leser en overskrift, fra en studie, som er blåst opp i media, uten å sette deg inn i nyansene bak. Uten å se at andre studier som gjennomføres på en annen måte kan vise noe helt annet. Og konkluderer med at du og vennene dine må spise mindre fisk.... Slutt å endre livet ditt basert på forsiden på Dagbladet. Anonymkode: 411a7...f82 3 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. juni #6 Del Skrevet 5. juni AnonymBruker skrev (11 timer siden): Fake news 🙄 Anonymkode: 70fb9...73a Visste du seriøst ikke at fisk fra havet er FULL av tungmetaller og miljøgifter? 🤔 Anonymkode: 1be57...63f 7 1 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. juni #7 Del Skrevet 5. juni AnonymBruker skrev (11 timer siden): Hva med å heller ta tak i forsøplingen av havene våre, og den industrielle oppdrettsnæringen i stedet for å bare kjøre "fet fisk er farlig" og slutte å spise noe som i naturlig tilstand gir en rekke viktige næringsstoffer. Anonymkode: 82fc6...69b Eller så kunne man heller trukket frem mager fisk som et alternativ siden den inneholder mindre gifter. Anonymkode: 6c286...826 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. juni #8 Del Skrevet 5. juni Kjøtt og meieriprodukter inneholder også miljøgifter, og det er jo gjerne det vi erstatter fisken med. For øvrig oppveier de gode stoffene vi får fra fisk de som ikke er fullt så bra, noe vi ikke nødvendigvis kan si om kjøtt og meieriprodukter. Anonymkode: 6bb6c...1d2 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. juni #9 Del Skrevet 5. juni Så bra at barn spiser mer godteri enn fisk da. https://www.tv2.no/nyheter/innenriks/barn-spiser-godteri-oftere-enn-fisk-her-er-ekspertenes-tips/15416037/ Har ikke sett noe forskning på at det er miljøgifter i fizzypop og sjokolade. Anonymkode: 00f59...a0d 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. juni #10 Del Skrevet 5. juni AnonymBruker skrev (1 time siden): Kjøtt og meieriprodukter inneholder også miljøgifter, og det er jo gjerne det vi erstatter fisken med. For øvrig oppveier de gode stoffene vi får fra fisk de som ikke er fullt så bra, noe vi ikke nødvendigvis kan si om kjøtt og meieriprodukter. Anonymkode: 6bb6c...1d2 Derfor har jeg alltid hatt troen på å spise mest mulig variert. For noe er det med alt. Derfor slike overskrifter er så irriterende, man hiver seg rundt og tror at noe er kjempefarlg, og går over til noe som mulig er verre. Eneste jeg har troa på er mest mulig sesongbasert, og mest mulig lokalt fra garder som driver på en måte jeg kjenner til. Anonymkode: 411a7...f82 1 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Druid Skrevet 5. juni #11 Del Skrevet 5. juni AnonymBruker skrev (13 timer siden): Hva med å heller ta tak i forsøplingen av havene våre, og den industrielle oppdrettsnæringen i stedet for å bare kjøre "fet fisk er farlig" og slutte å spise noe som i naturlig tilstand gir en rekke viktige næringsstoffer. Anonymkode: 82fc6...69b Fordi dette tar gjerne flere generasjoner. Tjernobyl katastrofen har fortsatt konsekvenser for matproduksjonen i Norge. Så selv om vi får industralisert oppdrettsnæringen opp på land, og kan fjerne naturen fra matproduksjonen, så tar det lang tid før alle spor er borte. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. juni #12 Del Skrevet 5. juni Dette har vært kjent lenge, men oppdrettsbransjen har STOR makt i Norge.. Anonymkode: 1a85a...63f 4 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. juni #13 Del Skrevet 5. juni At fisk er den matkilden vi inntar som inneholder mest miljøgifter er ikke noe ny informasjon. Dette har jeg vist i mange år. Samme som at vi påvirkes av alle kjemikalier og hormonforstyrrende midler som tidligere var mer av i kraftfôr etc til andre dyr. Det at man ikke tenker over at vi over tid påvirkes av alt fra sprøytemidler, tungmetaller, miljøgifter etc som maten vi spiser utsettes for er ganske naivt.. Anonymkode: 987f4...11f 2 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
klarinetta Skrevet 5. juni #14 Del Skrevet 5. juni AnonymBruker skrev (13 timer siden): Hva med å heller ta tak i forsøplingen av havene våre, og den industrielle oppdrettsnæringen i stedet for å bare kjøre "fet fisk er farlig" og slutte å spise noe som i naturlig tilstand gir en rekke viktige næringsstoffer. Anonymkode: 82fc6...69b Ikke sant! Neida, bare spare penger i alle ledd, og sende ansvaret og regninga til hver enkelt forbruker 😵💫 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. juni #15 Del Skrevet 5. juni Derfor (i tillegg til dyrevelferd) jeg sluttet å spise laks for flere år siden. Og velger økologisk, kortreist mat der jeg kan til meg og familien. Dette er veldig underkommunisert i Norge. Anonymkode: b9b06...3d1 1 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. juni #16 Del Skrevet 5. juni Ironisk nok anbefaler hun et plantebasert kosthold. Dette vil gi mye mer sprøytemidler. Jeg holder meg heller til animalskbasert, jeg. Jeg har fått mye bedre helse av det. Anonymkode: 25f59...bf4 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. juni #17 Del Skrevet 5. juni Dette er da ingenting nytt. Dette var også ey tema når jeg gikk gravid for 20år siden. Og oppigjennom veksten deres. Vi fikk beskjed fra helseslster og det var anbefalt fra staten at man skulle unngå visse typer fisk og fisk fra noen områder Anonymkode: b8793...cd6 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. juni #18 Del Skrevet 5. juni AnonymBruker skrev (5 minutter siden): Derfor (i tillegg til dyrevelferd) jeg sluttet å spise laks for flere år siden. Og velger økologisk, kortreist mat der jeg kan til meg og familien. Dette er veldig underkommunisert i Norge. Anonymkode: b9b06...3d1 Alle vet da at oppdrettslaks ikke er bra, av mange ulike årsaker. Sjøørret er noe vi har en del av, samt makrell, kveite og sild. Fettsyrene er veldig viktig for utviklingen av små hjerner (og også vedlikehold av store hjerner), så moderat inntak utligner farene med miljøgifter og vel så det. I det hele tatt er det veldig vanskelig å få i seg omega3 om man ikke har et moderat inntak av fet fisk. Noe alle balanserte forskere også anbefaler. Anonymkode: 411a7...f82 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
senior Skrevet 5. juni #19 Del Skrevet 5. juni 4 minutter siden, AnonymBruker said: Alle vet da at oppdrettslaks ikke er bra, For en tid tilbake leste jeg en rapport som konkluderete med at det er mer miljøgifter i villaks enn i oppdretttslaks . . . Selv foretrekker jeg villfanget torsk når det skal være fisk. Ovnsbakt eller i fiskegrateng. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. juni #20 Del Skrevet 5. juni AnonymBruker skrev (2 minutter siden): I det hele tatt er det veldig vanskelig å få i seg omega3 om man ikke har et moderat inntak av fet fisk. Anonymkode: 411a7...f82 Dette er jo bare svada. Omega-3 er ikke vanskelig å få i seg fra egg, kjøtt og meieriprodukter. Jeg har ikke spist fisk eller sjømat på over 30 år og får i meg gode mengder omega-3. Nordmenn flest får i seg mer enn nok omega-3, og enorme mengder omega-6. Omega-6 er betennnelsesfremmende (men vi trenger litt av den) og omega-3 er betennelsesdempende i normale mengder, men blir betennelsesfremmende i store mengder. Så det er bedre å kutte ned på omega-6, altså kutte ned på plantefett. Animalske kilder har ofte mye bedre forhold mellom omega-3 til omega-6, mens plantekilder har opptil flere tusen ganger mer omega-6 enn omega-3. Optimalt er noe sånt som 1:1 eller 1:2 (1 del omega-3 til 2 deler omega-6). Anonymkode: 25f59...bf4 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå