Gå til innhold

Kan noen spore navnet mitt ut fra en ip-adresse?


Gjest anonym

Anbefalte innlegg

På et annet nettsted har jeg blitt utsatt for mer eller mindre seriøse trulser fra personer som sier de vet hvem jeg er. Mitt spørsmål: Kan en datakyndig person ut i fra ip-adressen (Kan alle se denne forresten?) finne ut av hvem som eier datamaskinen? Plutselig følte jeg meg veldig lite anonym!! :roll:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest Anonymous

Jeg har også hørt at man kan finne ut hvem du er ut i fra IP-adressa.

Jeg har blitt advart mot å legge ut for mye info om meg selv.

Vet ikke om det er slik, men jeg hadde lagt ut en brudekjole for salg på internett, med skult epostadresse. Fikk senere en telefon fra en mann som ville vite en masse om kjolen. ( jeg oppga ikke telefonnr,) Det viste seg at han var homofil som hadde gått på hormoner og ville stå hvit brud. Jeg svarte på de spørsmålene han kom med, og siden har jeg ikke hørt mer.

Ikke vet jeg! :roll:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel, hvor skulle de å infoen fra? Jeg har foreksempel opplevd at moderatorer på et forum (identisk med dette i type, med i usa) fant ut at jeg og en annen norsk jente hadde samme ip... Telenor mente dette skyldtes at ip-en tilhørte telenors proxy, hva nå pokkern det er... :roll:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvem som helst kan vanligvis ikke finne ut hvem som eier maskinen. Men det er fullt mulig å finne det ut hvis det skulle være behov for det f.eks for politiet.

Det er mulig for nett levreandøren din og oppgi hvilket abonnement som var oppkoblet på den IP adressen du hadde på et gitt tidspunkt. Tror nok ikke de har lov til å oppgi dette til hvem som helst, men min erfaring tilsier i hvertfall at hvis noen virkelig VIL finne ut hvem du er, har litt peiling og litt kontakter, så klarer de det også.

Å finne IP adressen din tror jeg skal være rimelig enkelt, men som sagt er det i hvertfall LITT mer komplisert å finne ut hvem som eier abonnementet.

Jeg er definitivt ikke ekspert på området, men dette er slik jeg har forstått det når jeg har pratet med folk som har "peiling".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En DNS (domain name server) gjør om e-postadr. til ip-adresse og omvendt. Ip-adressen består av fire sett med tall, og DNS oversetter dette til forståelig tekst. Man kan ikke finne ut hvem du er, men man kan finne ut e-postadressen din, såfremt du ikke har navnet ditt i e-postadressen, er du helt anonym.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nja, eller nesten i alle fall :ler:

Ganske riktig så kan en sendt email lede til hvilken ip den er sendt fra, men hvis email ligger som en tekstlinje ([email protected]) kan ikke denne spores til noe annet enn mailserveren du bruker for å sende/motta.

Det kan jo være mange hundre email-brukere som bruker samme server, og denne blir da ikke knyttet opp mot ditt navn (medmindre du har det med i mailadressen da)

Men i en sendt mail legges det inn masse info som du ikke ser, men som er med på å identifisere mailen, og som forteller hvor den er sendt fra (ip):

From - Mon Nov 11 23:16:22 2002

X-UIDL: 3b5555ad00000c37

X-Mozilla-Status: 0011

X-Mozilla-Status2: 00000000

>From mogster Mon Nov 11 22:02:08 2002

Return-Path: <[email protected]>

Delivered-To: [email protected]

Received: from boomdesign.no (c197s77h5.upc.chello.no [213.93.250.197])

by boom.boomdesign.no (Postfix) with ESMTP id 30736C1

for <[email protected]>; Mon, 11 Nov 2002 22:02:08 +0100 (CET)

Message-ID: <[email protected]>

Date: Mon, 11 Nov 2002 22:17:32 +0100

From: "Stephan N. Guindani" <[email protected]>

Organization: boomdesign da

User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.0.1) Gecko/20020823 Netscape/7.0

X-Accept-Language: en-us, en

MIME-Version: 1.0

To: =?ISO-8859-1?Q?Knut_M=F8gster?= <[email protected]>

Subject: Re: Disker...

References: <[email protected]> <[email protected]>

Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed

Content-Transfer-Encoding: 8bit

Et dns-record ser (f.eks.) slik ut, og regnes for ganske offentlig info på nettet:

$ORIGIN net.

smalgangen IN SOA pogostick.net. hostmaster.pogostick.net. (

2001013001 10800 3600 604800 86400 )

IN NS pogostick.net.

IN NS mnemonic.no.

IN A 195.18.160.218

IN MX 10 pogostick.net.

$ORIGIN smalgangen.net.

www CNAME smalgangen.net.

Ellers er det jo tre aktører som evt. vil være involvert i en avsløring av hvem du er på nettet:

1. Deg selv

2. Din internet service provider (ISP)

3. Den som vil vite hvem du er

De aller fleste "avsløringene" gjøres av deg selv, for det er tross alt ganske lett å samle inn info på nettet om en epostadresse/et nick, spesielt hvis det er i bruk flere steder. Kanskje bruker man samme nick på forskjellige websteder, samme epost i anonyme og offisielle postinger, eller andre glipper som gjør at det ut fra mengden informasjon som samles er mulig å dra en sannsynlig konklusjon om sånn ca. hvem du er.

Det finnes også de seriøse blemmene, som f.eks de gifte grisegutta med må-ha-sex-nå-annonser som brukte online-adressen sin som email i annonsen - fullstendig uvitende at hvem som helst med online-konto kunne gå til online-kontor og søke på eposten, og få frem Kåre Johnsen, 8850 Geiranger (neida - navnet er fiktivt :ler: ).

Eller de som registrerer seg på Hotmail for første gang, og ikke vet at hvis du registrerer deg med fullt navn, vil navnet ditt stå foran email-adressen på alle mails du sender (dette kan forandres). Så selv om emailadressen er [email protected], hjelper det ikke på anonymiteten hvis navnet foran er Guri Nordmann... :ler:

Men dette er jo feil som folk gjør selv, og grunnen er at de ikke skjønner at nettet er en kjempedatabase man setter spor etter seg i. Spor som er søkbare for den som vil vite mer...

Internet service provideren er det firmaet du har kjøpt abonnementet av, og er de som virkelig sitter på informasjon som kan knytte navnet ditt opp mot ip-adressen. Men dette er strengt forbudt, og slik informasjon vil bare unntaksvis leveres ut (i barneporno-saker o.l.).

Det KAN jo hende at noen kjenner noen i Telenor e.l., men det vil i tilfelle være et brudd på reglene og kan medføre tap av jobb for den som utleverer opplysningene.

Den tredje aktøren er den som vil ha tak i opplysninger om deg.

Her er det mye det kommer an på. HVOR interessert er personen i å få tak i opplysningene? Hvor datakyndig er personen?

La oss si at personen er VELDIG interessert i deg, og i tillegg har peil.

Sniffing:

En person kan sniffe på trafikken på et nettsted eller server der den personen vet at du oppholder deg. Å sniffe eller snoope betyr å "se" all trafikk til og fra denne serveren (IP'en). Siden stort sett all trafikk på nettet går ukryptert, vil denne personen kunne lese alt som sendes - inkludert passord.

Dessverre er det også slik at alt mail-innhold, alle mail-passord og andre personlige ting stort sett sendes ukryptert over nettet. Noen mailservere kjører SSL, men selv det hjelper bare mot passord-snoking, ettersom mailen sendes videre ukryptert fra serveren.

Så med alle passord "innabords" er det jo bare for denne personen å overta som "deg" på de stedene passordene passer til.

Bruker du samme passord på nettbank, mail og web?

Farlig... :roll:

Hacking:

Hvis en person med peil finner ut hvilken ip du opererer fra, er det som regel en grei sak å komme seg inn på pc'n du bruker. Unntaket er firmapc'er, som som oftest er beskyttet med ånkli firewall, og oppringte abonnement (modem/ISDN) der ip forandrer seg fra gang til gang.

Med tilgang til pc'n din er det som regel en smal sak å finne personlige opplysninger om deg.

Jadda! :briller: Internett ær zkummelt... :ler:

Må jo legge til at dette er worst-case-scenario, og de aller fleste mennesker har hverken lyst eller peiling, så man kan som regel føle seg _ganske_ trygg.

Men det lønner seg å tenke på hva man legger ut på nett, siden det er et offentlig medium.

dorian

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 måneder senere...

Annonse

Gjest Anonymous

Ikke egentlig. Utifra en IP-adresse alene kan man finne ut temmelig lite.

La oss si at jeg vet at noen har sendt informasjon (sendt en mail, postet et innlegg e.l.) fra IP-adressen 80.111.88.50 (tilfeldig valgt). Da kan jeg finne ut at denne adressen er koblet mot navnet 3ycp6c.cm.chello.no. Vedkommende har altså bredbånd fra Chello, og befinner seg i Norge. That's it, mer finner jeg ikke ut at bare en IP-adresse.

Hvis vedkommende derimot har sendt meg en mail, kan jeg (som dr. Ian viser ovenfor) finne ut en god del ut fra de skjulte "headerne" som finnes i all e-post. Samme gjelder hvis vedkommende har besøkt en web-side som jeg administrerer; da kan jeg vanligvis se hvilken browser han/hun bruker, hvilket operativsystem som er på PC'en, og eventuelt hvilken side vedkommende kom fra, hvis han/hun fulgte en link for å komme til min side.

Er jeg villig til å søke aktivt etter informasjon (forutsatt at vedkommende fortsatt er pålogget og har samme IP-adresse), kan jeg sannsynligvis "lure" ytterligere en del informasjon ut av vedkommendes PC. Dette vil imidlertid utløse alarmer fra den personlige brannmuren, hvis noe slikt er installert.

Tross alt dette, skal det ganske mye flaks til for at jeg skal finne ut noe som kan minne om personlig informasjon. Det må i såfall være installert et eller annet på PC'en som "lekker" denne informasjonen ut på nettet. Vanlige eksempler på dette er f.eks. fildelingsprogrammer som er satt opp til å dele ut altfor mye, eller "adware" (reklameprogrammer) som med overlegg samler inn f.eks. statistikk over web-sider man besøker.

Uansett er det ikke stort man kan gjøre for å skjule IP-adressen man har, og det er ikke nødvendig heller.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Dr Zoidberg

Nettopp derfor er det i grunn veldig tåpelig å drive og suse rundt med den tro at man er fullstendig anonym.

Det er også andre ting som gjør det enkelt å finne ut om hvem en person er eller ikke er.

En enkelt personlig opplysning hjelper kanskje ikke, men om du setter sammen et nettverk av flere - så er det en kort vei til mål.

Feks, sier du hvilken bil du har - hvis vedkommede også vet hen du bor, så er det en kjapp jobb å finne ut hvem du kan være.

Hvor du jobber, hva du jobber med? I kombinasjon med en av de to andre eller begge av de forrige cluene, så er det enda en barriære. har du en profilert jobb eller spesiell jobb, så er du i alle fall i skuddvinkel.

Har du hund/katt/hest/dromedar? Da bruker du sikkert en dyrlege.

Trener du? Bruker du spesielle butikker? Statsborgerskap/fødested? Alle mulige ting om deg hjelper fort å finne ut hvem du er, om noen skulle trenge det.

Så om anonymitet er det du er ute etter, da bør du ikke fortelle så mye om deg selv i utgangspunktet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Admin'C

En ip kan fortelle ganske mye får personen tak i telenors base hvis du har fks telenor abbonoment kan han/hun inne ut alt om deg, men for oss vanlige så kan vi finne ut landet personen bor i f.eks.

ellers er en av de sikrere Isp'ene siden de benytter et system som gjør at du får ny ip hver gang, det kan være derfor den mannen sa at du og veninnen din hadde samme ip siden ipn blir brukt hos en annen når du har logget deg av. Dessuten får du som telenorkunde Norton Internett Security gratis, dette er en brannmur som stenger ute det meste så telenor kunder er temmelige trygge

Det er få med fast ip for det meste er det vel bare dem med rask linje

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 år senere...

Hei..Hvis jeg ikke har gjort noe galt men en skal finne ut ip-adressen min..Hvordan kan de få vite navnet mitt?Må de til politiet?Og hva er kravene for at politiet skal gi navnet mitt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fikk ikke med meg om det er veldig lett, hvordan ? å se IP adressen. Det hender jo ofte at mann er innom internett med fullt navn. F.ex. i gjestebøker i klubber hvor mann er medlem og skriver uskyldige ting. Da kan IPen noteres ? og senere sammenlignes med når mann har misstanke om at vedkommende er ute med mer alvorlige saker. Har dette noe for seg ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skrev i gjesteboka til noen men ikke med navnet mitt.Men jeg skrev positive ting i gjesteboka men jg skrev også at person

som er med i gruppa til hjemmesiden er sammen med en annen person.Og at de er veldig søte sammen.mEN det jg ikke visste var at de ikke ville at noen skulle vite det.

Og jg vil ikke nevne at det var meg..Kan de gå til politiet og finne navnet mitt..Hva er kravene for at politiet skal gi navnet til eieren av ip-addressen?

Hva må politiet få vite.Må de vise hva jeg har skrivd til politiet og må de sjekke om det er så stor sak at de må finne ut navnet mitt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...

Annonse

Gjest Ja, om 4 mnd
Jeg skrev i gjesteboka til noen men ikke med navnet mitt.Men jeg skrev positive ting i gjesteboka men jg skrev også at person

som er med i gruppa til hjemmesiden er sammen med en annen person.Og at de er veldig søte sammen.mEN det jg ikke visste var at de ikke ville at noen skulle vite det.

Og jg vil ikke nevne at det var meg..Kan de gå til politiet og finne navnet mitt..Hva er kravene for at politiet skal gi navnet til eieren av ip-addressen?

Hva må politiet få vite.Må de vise hva jeg har skrivd til politiet og må de sjekke om det er så stor sak at de må finne ut navnet mitt?

Din ip vil bli utlevert fra politiet etter 4 måneder, til den som krever å få den utlevert

Lenke til kommentar
Del på andre sider

alle har tilgang til å finne ut hvor ip adressen befinner seg på et kart, og i mange tilfeller hvem den tilhører

Ingen utenom politiet(via rettsavgjørelse) kan finne ut hvem du er via en nettadresse. De finner dessuten bare ut hvem som eier abbonentet som IP-adressen er tilknyttet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

Ingen utenom politiet(via rettsavgjørelse) kan finne ut hvem du er via en nettadresse. De finner dessuten bare ut hvem som eier abbonentet som IP-adressen er tilknyttet.

Du glemte noe viktig her! Det er bare politiet som har lov til å gjøre det. Det utelukker ikke at det er andre som har tilgang til og bruker informasjonen.

(Selv om den stort sett er ûberkjedelig" og neppe er av interesse for særlig mange...).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...